Фолклорна група „Родоп есинтилери” при Сдружение за турска култура, изкуство и взаимодействие

Написано на .

clip_image002

Фолклорна група „Родоп есинтилери” е създадена през април 2010 година. В началото на създаването си групата се състоеше от 10 момичета, но в момента броят на момичетата, на възраст от 10 до 18 години, се увеличи трикратно.

По тяхна инициатива бе създадена групата и отново по тяхна инициатива със собствени средства бяха закупени платове и зашити носиите с които групата игра дълго време.

Първото им представяне бе на „Празника на училището”, състоял се през април 2010 г., където се включиха с два танца.

Танцов състав „Родоп есинтилери” участва в различни прояви, организирани от Община Момчилград.

Художествен ръководител на групата е Нурай Юсуф.

Репертоарът е подбран и непрекъснато се развива и обогатява.
С това нараства и любовта ни към фолклора. Искаме да се развиваме напред и нагоре .

Танцът е важна част от културата и особено ефективен начин за комуникация. По целия свят хората танцуват, за да изразят себе си, да представят културата си и усещането си за принадлежност. Посланието, скрито в движенията, винаги е силно и по фантастичен начин разкрива душата на изпълнителя. Танцът, както и песента са способни за кратък интервал от време да предадат значимо послание към дадена аудитория, така както ние се стараем.

Всички танци се зараждат във всекидневния живот. Техният произход е свързан с необходимостта, която човек изпитва да изразява себе си и да изпълва със смисъл своето съществуване. По своята природа танцът и пъстротата на костюмите имат омайващ ефект, те ни дават възможност не само да развиваме енергията на тялото си, но и да я освобождаваме.

 

Download this file (rodop_esintileri.pdf)Информация за дейността на Родоп есинтилери

Публикувано в Фолклорни състави

Печат