18 милиона лева е бюджетът на община Момчилград за 2021 година

18 116 217 е бюджетът на община Момчилград за 2021 година. Финансовата рамка беше гласувана единодушно от общинските съветници. Кметът на общината Илкнур Кязим определи бюджета като балансиран и насочен към жителите на община Момчилград с акцент към най-уязвимите - възрастните и болните хора.
"Традиционно през годините община Момчилград има силна политика в социалната сфера. Изпълняват се голям брой социални проекти, които обхващат широки групи от хора. Целта на бюджета е преодоляване последиците от ковид-кризата като не само запазим, а и увеличим обема социални услуги, предлагани от община Момчилград. В същото време дължа да подчертая, че не абдикираме от основните си функции и ще инвестираме, както досега в инфраструктура. В бюджета са предвидени също средства за развитие на културата, на спорта, на туризма и други сфери на обществения живот", заяви Илкнур Кязим.
"Бюджет 2021 година може да се определи като реалистичен и надграждащ. Основната цел, която си поставихме при формирането на бюджета беше да направи общината по-добро място за живот и аз съм оптимист, че това наистина ще се случи", заяви председателят на Общинския съвет Ерсин Юмер.
Средствата от делегирани държавни дейности в Бюджет 2021 са в размер на 10 693 916 лева. За местни дейности и дофинансиране на държавни дейности за 2021 г. се предвиждат 7 422 301 лева. Предвидените капиталови разходи са за 4 640 877 лева, което означава, че ще има повече средства за ремонт и поддръжка на улици и за спортните бази. Предвидено е да се подмени отоплителната инсталация на ДГ "Зорница" от твърдо гориво на компресирана газ.
Ще бъдат заделени средства за подмяната на тротоари и бордюри на главната улица "Гюмюрджинска". Община Момчилград ще направи допълнително финансиране за смяна на парапети и улични стълбове, за да няма необходимост от следващ ремонт. Предвидено е изграждането на нови паркоместа в Момчилград.
Водоснабдяването ще бъде приоритет и през настоящата година. Предвижда се ремонт на водопроводната мрежа и изграждане на помпени станции в селата Пиявец, Хамасче, Сенце, Кременец и Нановица, махала Овес на с. Конче и махала Борово на село Гургулица. Планувана е подмяна на водопровод на улиците "Пролет" и "Освобождение".
Ще бъде осигурено допълнително финансиране за изграждане 24 подземни контейнера за разделно събиране на отпадъци. Средствата са осигурени от върнатите пари от такси, които общината внася в държавния бюджет. Предвидени са също пари за закупуване на нова сметосъбираща машина и автовишка за ремонт на уличното осветление.
В Бюджет 2021 е залегнало благоустрояването на новия квартал „Двадесет и първи“, като за първия му етап е предвидено поставянето на бордюри и настилка от трошен камък. През тази година ще бъде изготвен проект за изграждане на две нови производствени зони – "Седлари" и "Върхари".
Ще продължи започналото през 2020 г. изграждане нови детски площадки. Те ще са 4 – кв. Орфей, в района на Пазара, на ул. "26 декември" (до жп гарата) и в с. Нановица. Ще бъде изградена и нова спортна площадка – стрийт фитнес станция, в най-големия квартал „Единадесети“.

2021 03 09 11 18 19

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос