Р Е Ш Е Н И Е № ХА - EO - 124/2022 г. ПУП-ПЗ на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, за изграждане на ФЕЦ

Р Е Ш Е Н И Е № ХА - EO - 124/2022 г.

за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка

На основание чл. 85, ал. 4 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), чл. 14, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО), чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), чл. 37, ал. 4 във връзка с чл. 2, ал. 1. т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС), представената информация и документация от възложителя и получено становище от Регионална здравна инспекция – Кърджали

Р Е Ш И Х:

да не се извършва екологична оценка за „Изработване на подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали  за изграждане на фотоволтаична електроцентрала“, при прилагането на който няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве

Възложител: Н. Мехмед

Адрес:

Характеристика на плана:

С изработването на подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали се цели да се промени предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди – за изграждане на фотоволтаична електрическа централа и трафопост. Поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино е вид територия Земеделска, категория 10, НТП Овощна градина, площ 14564 кв. м.

С Решение № 84 от Протокол № 4/20.04.2022 г. на ОбС – Момчилград се разрешава изработването на ПУП-ПЗ и одобрява задание за проектиране за смяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград от земеделска земя за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаична електроцентрала с устройствени показатели: макс. плътност 80% и минимална озеленена площ 20%.

Съгласно становище на „Електроразпределение Юг“ ЕАД точката на свързване към електроразпределителната мрежа, съответстваща на заявената мощност от 2000 kW е ст.33 ТП/БКТП, извод ВС РАВЕН, възлова станция, КЛ/ВЛ, п/ст Момчилград. Дължината на кабелната линия ще бъде 77 m, разположена в имота на собственика, от стълба до новопредвидения трафопост. Мощността на ФЕЦ се предвижда да е до 2 MW, с цел продажба на енергията.

Достъпа до имота се предвижда от съществуващия републикански път с идентификатор 67882.2.36, като се вземе право на преминаване и прокарване през ПИ с идентификатор 67882.1.10.

На основание чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за ЕО изискващият се за такова намерение подробен устройствен план (ПУП), възложен по реда на ЗУТ, подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО). Съгласно чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО компетентен орган за ЕО на планове и програми, одобрявани от териториалните органи на изпълнителната власт или от общинския съвет е директора на РИОСВ - Хасково.

Въз основа на представената от възложителя информация и на направената справка се установи, че поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в обхвата на защитени зони от Екологичната мрежа Натура 2000. Най-близко разположена до имота (приблизително на 1023 м) е защитена зона BG0001032 „Родопи Източни” за опазване на природните местообитанията, обявена със Заповед № РД-267/31.03.2021 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр.43/21.05.2021 г.).

Изработването на подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали  с цел смяна предназначението на земята и изграждане на фотоволтаична електроцентрала и трафопост попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС) и подлежи на процедура по оценка съвместимостта му с предмета и целите на опазване на горе цитираната защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4, във връзка с чл. 31, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие.

МОТИВИ:

  1. Изработването на подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) на поземлен имот с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали се цели да се промени предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди – за изграждане на фотоволтаична електрическа централа и трафопост е в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.
  2. Предвижданията на ПУП-ПЗ са съобразени и не влизат в противоречие с други съотносими планове и програми на национално, регионално и местно ниво.
  3. За територията, попадаща в обхвата на ПУП-ПЗ не са установени екологични проблеми, върху които реализирането на плана би оказало допълнително негативно въздействие.
  4. На основание чл. 37, ал. 3 от Наредбата за ОС, след преглед на представената информация, предвид характера и местоположението на ПУП-ПЗ за застрояване на фотоволтаична електрическа централа и трафопост в ПИ с идентификатор 67882.1.2 по КККР на с. Соколино, общ. Момчилград, обл. Кърджали няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове предмет на опазване в близко разположена защитена зона BG0001032 „Родопи Източни”, поради следните мотиви:
    1. ПУП-ПЗ е предвидено да се реализира извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000, поради което с реализацията му не се очаква пряко унищожаване, увреждане или влошаване състоянието на видовете, предмет на опазване на най-близката защитена зона.
    2. Не се предполага и значително увеличаване на безпокойството на видовете предмет на опазване в близко разположената зона, което да доведе до изменение в плътността и структурата на популациите им.
    3. Не се очаква ПУП-ПЗ да доведе до кумулативно въздействие със значителен ефект върху видове и местообитания предмет на опазване в близко разположената защитена зона, като резултат от реализацията му спрямо одобрените до момента планове, програми, проекти и/или инвестиционно предложения със сходен характер в землището на с. Соколино.
  5. В хода на процедурата по ЕО е извършена консултация с РЗИ – Кърджали по отношение на степента на значимост на въздействието и риска за човешкото здраве. В отговор, след запознаване на предоставената информация, от РЗИ уведомяват с писмо изх. № 10-61-1/27.09.2022 г., че реализацията на ПУП-ПЗ няма да предизвика поява на отрицателно въздействие върху хората и тяхното здраве.
  6. Реализирането на предвижданията на ПУП-ПЗ не е свързано с трансгранично въздействие върху околната среда.
  7. В хода на проведената процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО не са постъпили писмени възражения, бележки и становища по документацията за ЕО.

Настоящото решение не отменя задълженията на възложителя за изпълнение на изискванията на ЗООС и други специални закони и подзаконови нормативни актове и не може да служи като основание за отпадане на отговорността съгласно действащата нормативна уредба.

При промяна на възложителя и/или преди изменение на плана възложителят, съответно новият възложител уведомява своевременно компетентния орган по околна среда - РИОСВ – Хасково, на основание чл. 88, ал. 7 от ЗООС.

Съгласно разпоредбата на чл. 88, ал. 6 от ЗООС, решението губи правно действие, ако в срок 5 години от влизането му в сила не е одобрен съответният план.

Решението подлежи на обжалване пред министъра на околната среда и водите и/или пред съответния административен съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат чрез директора на РИОСВ - Хасково по реда на Административнопроцесуалния кодекс в четиринадесетдневен срок от съобщаването му.

ИНЖ. НАТАЛИЯ ПАЧЕМАНОВА

Директор на Регионална инспекция по

околната среда и водите - Хасково

Дата: 01.11.2022 г.

 

pdfДокумент

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос