Как да платим данъчните си задължения?

  • На касите на  отдел "Местни данъци и такси" на адрес: 6800 гр.Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.
  • Във всяка пощенска станция на "Български пощи" ЕАД
  • В офисите или онлайн платформата на ИЗИПЕЙ /Easypay/ от всяка точка на страната, както и от държавите Турция, Кипър, Гърция и Испания.
  • В онлайн платформи на лицензиран Оператор, извършващ дейност като платежна институция или дружество за електронни пари по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, инкасиращ местните данъци и такси на Община Момчилград – чрез системата ИПЕЙ /ePay/ и чрез мобилното приложение Айкарт /iCard/ от всяка точка на света;

Мобилни екипи ще помагат на възрастни и на хора с увреждания в община Момчилград

Мобилни екипи от специалисти ще подпомагат на възрастни и на хора с увреждания в цялата община Момчилград. От услугата „Патронажна грижа“ ще се възползват около 50 души в продължение на 15 месеца. Това става благодарение на одобрен проект на стойност 173 161 лева, с който община Момчилград кандидатства пред Министерство на труда и социалната политика.

В рамките на проекта ще се създаде патронажна грижа към Домашен социален патронаж - Момчилград.  Мобилните екипи ще включват социални и медицински работници, а когато се налага - и лекар. Ще се предоставят грижи от здравословен, домашен или социален характер. При необходимост ще има възможност хора да бъдат извозвани до медицински центрове за изследвания и консултации.

„Целта ни е да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастните жители на общината над 65 години. Ще им осигурим достъп до дългосрочна здравно-социална грижа, според специфичните потребности“, каза кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че реализирането на проекта ще допринесе за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за лицата с увреждания и възрастни хора.

Великденско хоро се изви в градския парк на Момчилград

Великденско хоро се изви в градския парк на Момчилград в първия ден от големия християнски празник. Празненство беше организирано със съдействието на община Момчилград. То започна след църковната служба в градския православен храм "Св. Цар Борис-Михаил", където свещеникът отец Карамфил отслужи празничен водосвет. Да поздравят християните с най-големия им празник дойдоха народният представител Ерол Мехмед и секретарят на община Момчилград Бахатдин Ахмедов. Двамата получиха от вярващите великденски яйца. За празничния ден в градския парк беше осигурена жива музика.
velikden mg 2
velikden mg 3

Поздравление на кмета на община Момчилград за Великден

Скъпи християни,

От името на Общинска администрация Момчилград и лично от свое име Ви поздравявам с Великденските празници! Πocpeщнeтe тeзи дни в здpaвe и дoбpo нacтpoeниe! Heĸa тe ви дapят c мнoгo нaдeжди и мeчти!
Heĸa в cъpцaтa Bи дa имa любoв и дoбpoтa!
Дa имa много xapмoния и paзбиpaтeлcтвo.в пpaзниĸ и в дeлниĸ. Нека запазим вярата, чe дoбpoтo винaги ce възнaгpaждaвa c дoбpo!

Честит празник!

Кмет на община Момчилград 
Сунай Хасан

Община Момчилград ще предоставя нова социална услуга на 20 души

Община Момчилград ще предоставя нова социална услуга на 20 души с психично-здравни проблеми и интелектуални затруднения. Това ще става в Център за социална рехабилитация и интеграция, който отваря врати през месец май. До края на миналата година услугата се предоставяше от общината по проект, финансиран по Оперативна програма за развитие на човешките услуги. След приключването му от общинска администрация кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане и социалната дейност се възобновява.
Целта на новата социална услуга е да се подкрепят и подпомогнат хора с психично-здравни проблеми и интелектуални затруднения за формиране и развитие на основните личностни и социални умения, умения за самостоятелен живот, умения за проява на трудова активност. 
"Община Момчилград провежда последователна социална политика. Възобновяването на дейността на центъра е поредната социална услуга, която предлагаме на уязвими групи хора. Убеден съм, че с новата дейност ще се увеличат възможностите на тези 20 души с увреждания за социално включване и развиване на техния потенциал, като заедно с това се подобри и качеството им на живот", коментира кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
 
На снимката: Центърът за социална рехабилитация интеграция беше открит през миналата година по проект, спечелен от общината. Сега вече дейностите в него ще бъдат делегирана държавна дейност. 

Стартира ремонтът на 3 основни улици в Момчилград

Стартира реконструкция и рехабилитация на 3 основни улици в Момчилград, съобщи кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че по проект в различните дейности ще бъдат инвестирани 1 172 213.14 без ДДС или 1 406 655,77 с ДДС по Оперативна програма за развитие на селските райони.
Ремонтът ще обхване улиците "Сан Стефано", "Хаджи Димитър" и "Гюмюрджинска" в центъра на града. При първите две улици са предвидени подмяна на бордюри, тротоарни плочки и преасфалтиране. За ул. "Гюмюрджинска" е заложена подмяна на бордюри и тротоарни плочки.
"Извършването на ремонта на трите улици е ангажимент, който екипът ни пое към момчилградчани. Целта ни е да превърнем Момчилград и цялата община в по-добро място за живеене", каза Сунай Хасан.

Заповядайте на великденско хоро!

Община Момчилград

КАНИ

жителите и гостите на града на празнично Великденско хоро.
Заповядайте в неделя, 28 април, в Градския парк на Момчилград от 11,30 часа!

Стартира укрепването на бреговете на централното дере в Момчилград

Започва укрепването на бреговете на централното градско дере в Момчилград. Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане е отпуснала 600 000 лева, с които ще се финансира част от проект, изготвен от община Момчилград. Той предвижда укрепването да се извърши на 2 етапа. Първият е за 611 метра и е на стойност 1 265 410 лв., а вторият е за 535 метра на стойност 1 029 511 лв. С отпуснатите средства ще стартира първия етап. Ще се извърши укрепване на съществуващите стени, почистване от наноси, покриването на коритото на дерето със стоманобетонна настилка и изграждането на предпазни парапети. Сумата ще бъде достатъчна да се реализира половината от първия етап по проект, а за завършването му ще са необходими още 665 410 лева.
"Проблемът с централното дере е доста сериозен и съществува още от 2012 г. Заради големите количества валежи са нарушени част от основите на стените, отнесени са бетонни прагове, натрупани са наноси от пръст и камъни, което води до опасност за излизане на дерето от коритото", обясни кметът на общината Сунай Хасан. Той припомни, че през последните години на няколко пъти се е стигало до заливане на дворовете на близките къщи, както и до наводняване приземния етаж на Духовното училище, на домове и на гаражи.
"Надявам се, че междуведомствената комисия ще отпусне още средства, за да можем да завършим двата етапа от проекта и така да разрешим трайно проблема", каза Сунай Хасан.

Покана за участие в процедура за избор на членове на съвет на децата

Предстои провеждане на процедура за избор на членове на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавна агенция за закрила на детето, който работи от 2003 г. в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за деца и вземане на решения. Съветът на децата включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвими групи като им дава възможност да обменят знания, умения и ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Председателят на Държавна агенция за закрила на детето е утвърдил процедура за избор на членове на Съвета на децата. Съгласно процедурата, кметът на всяка община извършва избор на кандидатури за членове на Съвета на децата на територията на общината и ги предлага на Областния управител. От своя страна Областният управител извършва подбор на кандидатурите, подадени от всички общини и представя трите номинирани за областта кандидатури във всяко направление, съществуващо на територията на областта до Председателя на ДАЗД.

Комисията, определена от Председателя на ДАЗД, извършва класиране на постъпилите кандидатури от областите съгласно критериите, описани в чл. 5 в процедурата. Първият класиран е титуляр за съответната област, а вторият класиран е заместник на титуляря в Съвета. Заместниците участват в заседанията на Съвета, когато титулярят е възпрепятстван и подпомагат дейността му на местно ниво.

Община Момчилград стартира процедура за избор на членове на Съвета на децата. Процедурата цели подобряване на механизма за детско участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на кандидатите.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст до 18 години.

По този начин се дава увереност на младите хора и децата от община Момчилград, че тяхното мнение е важно и то ще бъде взето предвид от всички ангажирани страни, гарантиращи правата на децата.

Община Момчилград отправя покана за представяне на кандидатури в направленията, съгласно чл. 3 от Процедурата за избор на членове на Съвета на децата,както следва:

А. Членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

Б. Представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

В. Представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/ доброволци в социални услуги за деца;

Г. Индивидуални кандидатури.

Кандидатите за членовете на Съвета трябва да отговарят на критериите по чл. 5 от Процедурата за избор на членове на Съвета на децата, а именно:

o          Активност

o          Креативност

o          Толерантност

o          Ангажираност към обща кауза

o          Умение за водене на преговори и участие в групови дискусии

o          Ориентираност към резултати

o          Организаторски умения

o          Доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта

o          Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта

o          Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа).

o          Относно избора на деца бежанци да бъдат взети под внимание следните изисквания:

- Детето да е получило международна закрила;

- Детето трябва да владее достатъчно добре български език , за да може да общува с всички членове на Съвета

В процедурата за избор на членове на Съвета на децата може да бъде всяко дете на възраст до 18 години в една от четирите категории:

  1. членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури

Всяко дете може да кандидатства в едно от посочените направления!!!

Ако дете кандидатства по направление А), Б) или В), то е необходимо към формуляра за кандидатстване да бъде прикрепен протокол или друг документ , доказващ решение за номинацията.

Децата могат да кандидатстват и индивидуално.

Ролята на детето е представителна. Всяко дете кандидатства по местоживеене и посочва настоящ адрес на територията на община Момчилград.

Документите на кандидатите – формуляр и мотивационно писмо по образец, се подават в Община Момчилград  до 24 май 2019 г., всеки работен ден от 8.00 часа до 17.00 часа, в деловодството на Община Момчилград, ул. „26-ти декември“ 12, или на официалната електронна поща на Община Момчилград Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Цялата информация за кандидатстване по утвърдената Процедура, както и формулярите за кандидатстване за избор на членове на Съвета на децата са публикувани на официална интернет-страница на Община Момчилград http://www.momchilgrad.bg

За контакти:

Ваня Петрова – Главен експерт „Европейски програми и проекти“

тел.: 03631/78-59, стая.25 в сградата на Община Момчилград

Приложение:

docxФормуляр за кандидатстване25.04.2019 г.

Първата балканска библиотека отвори врати в Момчилград

Първата в България балканска библиотека "Иляз Ходжа" отвори врати в Момчилград. В културната институция има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги. Библиотеката е създадена със съдействието на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен, който инвестира 110 000 лева в ремонта на помещенията, извършен и със съдействието на община Момчилград. Библиотеката разполага с модерна читалня и с напълно оборудвана конферентна зала. 

Откриването на културната институция стана на официална церемония в читалище "Нов живот" в родопския град. Празникът започна с тържествен концерт на самодейни групи от местните читалища и училища. Официалните лица на тържеството бяха председателят на фондация "Балкани" Силвестър Лалов, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, изпълнителният директо на "Кърджали Табак" Юмер Юмер, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, представители на съседни общини, много учители от община Момчилград.
Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, Джан Киразлъ, племеник на Фуат Гювен.
"Няма да скрия, че вълнението ми е огромно, защото подобно събитие се помни цял живот. Мога да го сравня с откриването на храм. Защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, както и храма. И храмът, и библиотеката са местата, в които хората стават по-добри.
Горд съм, че новата придобивка се открива точно в Момчилград, защото в този град, както и в цялата община духовността и знанието имат отколешни традиции. Книгите са средството да опознаваш света, да виждаш в бъдещето и да бъдеш свободен. Убеден съм, че библиотеката, която откриваме днес ще бъде мястото, в което младите хора от община Момчилград ще могат да трупат знания, а това знание ще ги направи свободни. Ще ги направи достойни граждани на България, на Европа и на света", заяви при откриването Сунай Хасан.

DSC 0164

DSC 0180

DSC 0182

DSC 0184

DSC 0197

Съобщение до собствениците на стари автомобилни гуми

Общинска Администрация – гр. Момчилград уведомява всички собственици на излезли от употреба гуми-ИУГ, че е задължително гумите да бъдат предавани в сервиз или в местата за продажба и/или смяна на гуми.

Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми, лицата извършващи продажба и/или смяна на гуми, в т.ч. мобилните сервизи за гуми, са  задължени да сключват договор с организация по оползотворяване на ИУГ или с лица, които пускат на пазара гуми и изпълняват задълженията си индивидуално и/или с лица, притежаващи съответния разрешителен документ за извършване на дейности с отпадъци.

 Забранява се складирането на излезли от употреба гуми по тротоари, улични платна, зелени площи и други обществени места, както и нерегламентираното им изхвърляне.

 При неизпълнение ще бъдат налагани санкции, съгласно действащата нормативна уредба.

Нова модерна библиотека отваря врати в Момчилград

Първата в България балканска библиотека ще бъде открита в Момчилград на 23 април от 14 часа. Културната институция се помещава в читалище "Нов живот" в центъра на града. Тя е изградена по проект на Фондация „Балканска култура“ и с финансовата подкрепа на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен. Библиотеката ще носи името на дядо му Иляз Ходжа, който в миналото е бил един от известните просветители в района. 

Бъдещите читатели ще могат да ползват над 30 000 тома литература на български, турски, гръцки и арабски език. Книгите са изключително разнообразни като жанрове - от художествена литература и поезия до философия. Голяма част от тях са дарени от Министерството на културата и туризма на Република Турция. Библиотеката ще разполага с модерна читалня с компютри, кафе и напълно оборудвана конферентна и кино зала.

library 3

library2

Покана за заседание на общинския съвет на 25 април 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 25.04.2019 г. /чeтвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Приемане на отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите постоянни комисии за 2018 г.
  2. Приемане на Отчет за изпълнението на Общинската програма за закрила на детето за 2018 г. и Програма за закрила на детето за 2019 г.
  3. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за периода от 01.01. 2020 г—31.01.2020 г.
  4. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №16126.417 в землище на с. Гургулица, община Момчилград, ЕКАТТЕ 18126 собственост на Фердане Муса Аптула, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно жилищно застрояване.
  5. Кандидатстване на община Момчилград с проектни предложения по процедура за подбор на проекти за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.166-МИГ Момчилград-Крумовград–мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малко по мащаби инфраструктура” от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград-Крумовград”(вх.№75/18.04.2019 г)
  6. Кандидатстване на община Момчилград с проектни предложения по процедура за подбор на проекти за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.166-МИГ Момчилград-Крумовград–мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малко по мащаби инфраструктура” от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград-Крумовград”(вх.№76/18.04.2019 г)
  7. Кандидатстване на община Момчилград с проектни предложения по процедура за подбор на проекти за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.166-МИГ Момчилград-Крумовград–мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малко по мащаби инфраструктура” от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград-Крумовград”(вх.№77/18.04.2019 г)
  8. Информация по чл. 125 от ЗПФ за първото тримесечие на 2019 година.
  9. Издаване на Разрешително за ползване на повърхностен воден обект.
  10. Приемане на проект на Програма по енергийна ефективност на община Момчилград за периода 2019-2021 г.
  11. Приемане на Програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива 2019-2021 г. на община Момчилград.
  12. Одобряване на Окончателния вариант на Общ устройствен план на община Момчилград.
  13. Други
  14. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

23.04.2019 г. –ВТОРНИК

15.00 часа по т. 10, 11  и т. 12    отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.30 часа по т. 2, 3, 10, 11  и т.12   от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т.4, 5, 6, 7, 9, 10, 11  и т. 12 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

24.04.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т. 4, 9, 10, 11  и т. 12   от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа пот. 10, 11  и т. 12от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 1, 10, 11  и т. 12от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11  и т.12от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая № 5!

Отборът на ОУ „Петър Берон“ спечели състезанието „Млад огнеборец“

Отборът на ОУ „Д-р П. Берон“  спечели районното състезание „Млад огнеборец“ в Момчилград. Първенците се получиха 891 точки в комплексното класиране. Втори с 871 точки стана отборът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ - с. Звездел. Трето място с 827 точки зае отборът на СУ „Н. Й. Вапцаров“ - Момчилград. На стадион „Родопи“ състезателите премериха сили в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане с препятствия“. 
В края на състезанието младите огнеборци бяха поздравени от секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов. На отборите бяха връчени купи, медали и предметни награди. Състезанието беше организирано от РСПБЗН - Момчилград, с подкрепата на Общинска администрация Момчилград.
DSC 0097
DSC 0099
DSC 0107
DSC 0120

Община Момчилград подменя оградата на християнските гробища

Работници на община Момчилград започнаха подмяната на оградата на християнския гробищен парк в града. Освен оградната мрежа се боядисват бетонните колове, а тези които са повредени се подменят с нови. 

Група работници почистиха алеите и окастриха храсти и саморасли фиданки около оградата и в самия парк.
Почистването се прави традиционно всяка пролет преди настъпването на големия християнски празник Великден.
Община Момчилград възстанови тази пролет оградата и почисти от храсти и мюсюлманските гробища.

Азис представя новите си песни в Момчилград

Концертът е в рамките на 10-ата международна среща на момчилградчани

Звездата на българския попфолк Азис ще представи най-новите си песни в Момчилград на 27 юли. Концертът ще бъде част от юбилейната десета международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която се организира от общината в последната седмица на месец юли.
Това е първата изява на Азис пред момчилградчани и изпълнителят не крие своето вълнение от срещата си с феновете си.
"Убеден съм, че ще станем свидетели на грандиозен спектакъл. Очаквам тази година в традиционната среща да се включат още повече момчилградчани, които живеят във вътрешността на страната и чужбина", заяви и кметът Сунай Хасан. Той допълни, че седмицата, в която ще се проведе срещата, ще бъде наситена с културни прояви за всяка възраст и вкус.

Овладяно е свлачище, застрашаващо да откъсне от света момчилградско село

С изграждането на подпорна стена беше овладяно свлачището, което застрашаваше да откъсне от света момчилградското село Сенце. Съоръжението е от желязо-бетон, високо е 10 метра, а дължината в горната му част е 13 м. Аварийните дейности бяха извършени от община Момчилград, а целта беше да се спасят мостовото съоръжение и пътя, водещ до селото.
Свлачището се активира по време на снежното бедствие през 2015 година. През изминалата зима неблагоприятните метеорологични условия допълнително утежниха ситуацията. Част от пътя буквално висеше във въздуха, след като води отнесоха основата му от едната страна на моста.
"Проблемът със Сенце беше изключително сериозен, защото беше невъзможно преминаването на по-тежки автомобили по пътя. Това означаваше, че при пожар или при друга аварийна ситуация спасителните екипи да не могат да достигнат до селото със специализирана техника. Проблемът вече е разрешен трайно, коментира кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че аварийните дейности са финансирани от общината. Предстои да се направят постъпки за възстановяване на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. По същия начин беше разрешен и проблема с аварийния ремонт на моста край село Гургулица.

IMG 20190409 WA0007

IMG 20190321 114654

IMG 20190409 WA0000

IMG 20190409 WA0002

IMG 20190409 WA0003

IMG 20190409 WA0006

Тенисисти от 5 държави ще се състезават в Момчилград

80 тенисисти от 5 държави ще участват в Международния турнир по тенис на маса за наградите на Ротари клуб в Момчилград. 

Участие в надпреварата ще вземат състезатели от Великобритания, Гърция, Турция, Киргистан и България. Заявки за участие са подадени също от Румъния и Кипър, но все още няма окончателно потвърждение от тези две страни.
Турнирът, който се провежда и със съдействието на община Момчилград, ще започне в петък от 9,30 часа в залата на СКТМ "Родопи" със срещи на тенисисти до 12 години. На 6 и 7 април ще се състезават ветерани в различни възрастови групи - над 40 г., над 50 г., над 60 г. и над 70 г.

В сряда ще се пръска срещу кърлежи, избягвайте тревните площи

На 03 април /сряда/ 2019 г., фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на Градски парк в гр. Момчилград, от 19:30 часа до 21:00 часа.
Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да НЕ влизат в тревните площи!

ЗАБЕЛЕЖКА: При промяна на метеорологичните условия Графика търпи промени.
ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

В момчилградското село Соколино не остана нито една неасфалтирана улица

Нито една неасфалтирана улица не остана в момчилградското село Соколино. Приключи поставянето на асфалт на последните 202 метра в населеното място. Средствата за ремонта са изцяло от общинския бюджет. Обновената улица се използва от 10-ина семейства. Освен това допълнително беше асфалтиран участък от 55 метра, водещ до входа на гробищния парк на селото. Ремонтът на улицата е извършен по всички стандарти и предстои да бъде направен банкет.
"Извършването на ремонтът беше ангажимент, който сме поели пред жителите на Соколино. Това е част от програмата на екипа ни за благоустрояване на малките населени места в общината", заяви кметът на общината Сунай Хасан.

Седмокласничка от Момчилград ще представи Кърджалийска област на национална олимпиадата

Седмокласничката от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Момчилград Таня Ликова ще представи област Кърджали на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации. Финалното състезание за учениците, допуснати от Националната комисия, ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в гр. Копривщица, при домакинството на РУО – София–регион.
Таня има афинитет към историята и се готви целенасочено за участието си в престижното състезание. Постижението на ученичката, която се обучава в училището от първи клас, се дължи и на Бойка Атанасова - старши учител по история и цивилизации. 

Момчилградчани почетоха жертвите на Корница и Брезница

Момчилградчани почетоха 5-те жертви, дадени в селата Корница и Брезница преди 46 години по време на т.нар. възродителен процес. На възпоменателният митинг, организиран от областният съвет на ДПС в Благоевград участваха лидерът на партията Мустафа Карадайъ, народни представители от Движението и много активисти. Към тях се присъедини и група от 48 души от община Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан. В групата бяха депутатът Ерол Мехмед, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, общински съветници и кметове на населени места.
„Ние момчилградчани добре знаем как действаше машината на тоталитарната държава в онези времена, защото също сме дали жертви по време на протестите срещу „възродителния процес“. Става въпрос за реализирането на един общ добре обмислен във времето план на комунистическата партия, целящ обезличаването и асимилирането на големи групи хора. Важно е да не се забравят трагичните събития от 1972-73 и 1984. Не случайно и колегите са избрали надслова на митинга „Миналото не е пепел… Паметта е жива!“, коментира кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Започна подготовката за посрещане на търсещите изцерение на Дамбалъ

Община Момчилград започна подготовката за посрещане на стотиците хора, които ще потърсят изцеление в местността Дамбалъ. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май водата, извираща от скалите, придобива лечебна сила. Стотици хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйките се в ледените води на планинския извор.
Работници, осигурени от община Момчилград, вече почистиха основно и напръскаха срещу кърлежи местността. Почистени са също каптажът на извора и басейните около него, в които се извършват ритуалните изкъпвания. Възтановена е оградата край чешмата. 
Предстои да се създаде координация с полицията, противопожарната служба и Горското за осигуряване нормалното протичане на многовековната традиция. 
Община Момчилград ще се погрижи в района около чешмата да има генератор, който да захранва осветлението в нощта на 5 срещу 6 май. За децата и трудноподвижните възрастни хора ще бъде осигурен транспорт с високопроходими автомобили до върха и обратно в село Летовник. Само автомобили коли ще имат достъп до чешмата. За останалите са осигурени места за паркиране в подножието на местността. И тази година община Момчилград е осигурила храна за децата, които ще прекарат нощта на Дамбалъ.

Покана за заседание на общинския съвет на 27 април 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

           На 27.04.2018 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Отпускане на еднократна социална помощ на жител на община Момчилград (С. М. М.).
  2. Приемане на отчет за изпълнение на общинската програма за закрила на детето за 2017 г. и Програма за закрила на детето за 2018 г.
  3. Приемане на Годишен план на дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в община Момчилград за 2018 г.
  4.  Приемане на Отчет по плана за действие на община Момчилград за интеграция на ромите (2015-2017) и План за действие на община Момчилград за интеграция на ромите (2018-2020)
  5. Приемане на отчет на МКБППМН за 2017г. и Програма на МКБППМН за 2018г.
  6. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за периода 01.01. 2019- 31.12. 2018 г.
  7. Приемане на отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите постоянни комисии за 2017 г.
  8. Даване на съгласие за учредяване в полза на община Момчилград и община Джебел, обл. Кърджали безвъзмездно право на строеж в имот – публична държавна собственост за изграждане на черпателен резервоар 23 куб. м. със застроена площ 22 кв.м. в ПИ с идентификатор 02292.8.102 по КККР на с. Балабаново, общ. Момчилград.
  9. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2018 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
  10. Продажба на урегулиран поземлен имот – частна общинска собственост на собственика на законно построена върху него сграда.
  11. Даване съгласие за сключване на предварителен договор по реда на чл. 15, ал. 3 и ал. 5 от ЗУТ на общински имот по плана на Момчилград и одобряване на пазарната оценка.
  12. Промяна на начина на трайно ползване на земеделски земи – общинска собственост.
  13. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техн. Инфраструктура за ПИ 073005, местност „Дюзенлик“, земл. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, собственост на наследниците на Мустафа Ахмедов Юмеров и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на ЗЗ за неземеделски нужди и отреждането му за жилищни функции.
  14. Разрешение за изготвяне на ПУП- ПРЗ за УПИ І, кв. 6 по плана на с. Багрянка, община Момчилград, ПОС, предвиден за „комбинат, детска градина и ясли“, във връзка с обособяването на нови УПИ и промяна предназначението им за „ниско етажно застрояване“ – Жм до 10м. височина.
  15. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за първото тримесечие на 2018 г.
  16. Утвърждаване разходите за заплати за 2018 г.
  17. Други:
  18. Питания.

С уважение,

 Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

24.04.2018 г. – ВТОРНИК

15.00 часа по т. 2, 3, 4, 5, 6    Проекто - дневния ред

1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00 часа по т. 1, 2, 4, 6  от Проекто - дневния ред

2. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

25.04.2017 г. – СРЯДА

15.00 часа по т. 4, 6, 7от Проекто - дневния ред

1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 15 и т. 16от Проекто – дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

26.04.2018 г. – ЧЕТВЪРТЪК

13.30 часа по т.4, 6, 12, 13от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.00 часа пот. 4, 6от Проекто - дневния ред

2. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

16.00 часа по т. 8, 9, 10, 11, 13, 14от Проекто - дневния ред

3. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

В събота ще се пръска срещу кърлежи

На 14 Април /събота/ 2018 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на Градски парк в Момчилград от 09:00 часа до 11:00 часа.
Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да не влизат в тревните площи!
ЗАБЕЛЕЖКА: При промяна на метеорологичните условия Графика търпи промени.
ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

Великденско хоро се изви в Момчилград

Великденско хоро се изви в центъра на Момчилград в първия ден от големия християнски празник. Градското празненство, което беше организирано със съдействието на община Момчилград, започна след църковната служба. В градския православен храм "Св. Цар Борис-Михаил" беше отслужен водосвет от свещеника отец Карамфил. Преди службата да поздравят християните с най-големия им празник дойдоха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, народният представител Ерол Мехмед и председателят на общинския съвет Юсеин Юсеин. И тримата получиха от вярващите великденски яйца. За празничния ден в градския парк беше осигурена жива музика.

DSC 0002

DSC 0003

DSC 0008

DSC 0014

DSC 0020

Поздравление от кмета на Община Момчилград по повод Великден

Скъпи християни,

От името на Общинска администрация Момчилград и лично от свое име ви поздравявам с Великденските празници! Πocpeщнeтe в здpaвe и дoбpo нacтpoeниe тeзи дни! Heĸa тe Bи дapят c мнoгo нaдeжди и мeчти!
Heĸa в cъpцaтa Bи дa имa любoв и дoбpoтa!
Дa имa блaгoдaт нa тpaпeзaтa Bи, xapмoния и paзбиpaтeлcтвo в ceмeйнoтo oгнищe. Πoжeлaвaм Bи дa пocpeщaтe вceĸи пpaзниĸ и дeлниĸ cъc здpaвe и бepeĸeт в дoмoвeтe, c oптимизъм и вяpвa, чe дoбpoтo винaги ce възнaгpaждaвa c дoбpo!

Честит празник!

Кмет на община Момчилград
Сунай Хасан

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ВЕЛИКДЕНСКО ХОРО!

ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

КАНИ

жителите и гостите на града на празнично Великденско хоро.
Заповядайте в неделя, 8 април, в Градския парк на Момчилград от 11,30 часа!

Община Момчилград почисти християнския гробищен парк преди Великден

Община Момчилград почисти християнския гробищен парк преди големия религиозен празник Възкресение Христово. Група работници почистиха алеите, окосиха и окастриха храсти и саморасли фиданки около оградата и в самия парк.
В Момчилград започна и второ косене на тревните пространства в градския парк и междублоковите пространства. Тревните площи в града са общо са 81 декара. Тази пролет те са наторени.

Състезатели от 5 държави ще участват в международен турнир в Момчилград

Международен турнир по тенис на маса, в който ще участват представители на 5 държави, ще се проведе в Момчилград в петък и в събота. Проявата е под патронажа на Ротари клуб Момчилград и със съдействието на СКТМ "Родопи" и община Момчилград. В турнира ще участват 60 състезатели от Чехия, Гърция, Турция, Киргистан и България. В петък от 9,30 часа ще се състоят срещите на деца до 12 години. В събота от 9,30 ще започне турнирът за ветерани.

Ученици показаха знанията си за природата

Ученици от 4 училища в община Момчилград показаха знанията си за природата. Това стана по време на състезание, организирано от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/. На откритата сцена в градския парк на Момчилград отборите на СУ "Никола Вапцаров", ОУ "Васил Левски" - Равен, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Нановица и ОУ "Никола Вапцаров" - Звездел участваха в съревнование, на което показаха знанията си и практически учения, отговаряйки на въпроси и изпълнявайки много практически задачи. Публиката също стана съпричастна към състезанието, защото между различните му части отговаряше на въпроси, свързани с природата, а участниците във викторината получиха награди.
Победител стана отборът на ОУ "Васил Левски" - Равен. Наградата е екскурзия с маршрут Ивайловград - Маджарово - Мезек.

sastezanie2

sastezanie3

 sastezanie4

sastezanie5

sastezanie

sastezanie6

ОУ "Петър Берон" в Момчилград отбеляза патронния си празник

С тържествен концерт своя патронен празник отбеляза ОУ "Петър Берон". На откритата сцена в градския парк на Момчилград се изявиха даровити деца от училището. Учениците се представиха с вокални и инструментални изпълнения, както и със скечове. Изпълнителите в концертната програма бяха от групи за извънкласни дейности по проект ”Твоят час”, чиято основна цел е задържането на учениците в училище и превенция на отпадането от образователната система. Официален гост на тържеството беше председателят на общинският съвет в Момчилград Юмер Юсеин.
"Традициите и приемствеността във вашето училище са гаранция, че с доверие и подкрепа ще успеем да дадем качествено образование на нашите деца, което им е необходимо като граждани на обединена Европа, като граждани на света", заяви в приветствието си председателят на общинския съвет. Той се обърна към учениците и им пожела да се възползват от възможностите, които дава ОУ "Петър Берон", за да разкрият най-доброто у себе си.
"Развивайте и изявявайте талантите си за ваша радост и за радост на вашите родители и учители", каза още Юмер Юсеин.

 

beron1

beron2

beron3

beron4

beron5

beron6

beron7

beron8

ОУ „Петър Берон“ победи в състезанието „Млад огнеборец“ в Момчилград

ОУ „Петър Берон“ – Момчилград победи в общинското състезанието „Млад огнеборец“ и се класира за областното първенство, което ще се проведе на 11 май в Джебел. Само с една точка по-малко е вторият в класирането – СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Момчилград. Трети стана отборът на ОУ „Васил Левски“ – Равен, а четвърти ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Звездел. 40 млади огнеборци от 4-те отбора премериха сили в 2 дисциплини – „Бойно разгръщане от състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане с препятствия. Състезанието беше организирано от местната Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РЗПБЗН/със съдействието на община Момчилград. Надпреварата беше наблюдавана от заместник кметът на общината Мехмед Мехмед, секретарят Бахатдин Ахмедов, и началникът на РЗПБЗН Ваклин Тихов и общинският специалист по спортни дейности Исмет Ахмед. Те връчиха купи и медали на победителите, както и предметни награди на всички участници в състезанието.

mlad ogneborec 1

mlad ogneborec 3

mlad ogneborec 4

mlad ogneborec 5

mlad ogneborec 6

mlad ogneborec 7

"Родопи" - Момчилград грабна купата на Асоциацията на българските футболисти

Отборът на "Родопи 1935" стана носител на купата на Асоциацията на българските футболисти /АБФ/. В продължение на два дни родопския Момчилград беше домакин на областния турнир по футбол за деца до 12 години, в който участваха 10 отбора от Кърджалийска област. Надпревараха се организира от АБФ, БФС, ММС (Министерството на младежта и спорта), със съдействието на "Кока кола", и е част от националната програма "Децата и футболът".
Втори на турнира се класира кърджалийският "Арда 1924", а трети - "Граничар" - Кирково. Наставникът на момчилградския отбор Митко Календжиев беше отличен като най-добър треньор.
Купата на победителите връчи кметът на община Момчилград Сунай Хасан, под чийто патронаж се провете футболната проява. Първенците бяха поздравени и от председателя на общинския съвет Юмер Юсеин. Отличените футболисти получиха флагчета и раници, а отборите заели призови места и спортни екипи.
Секретарят на АБФ Георги Бойчев връчи на момчилградския кмет Сунай Хасан купа за изключителен принос.
"Имахме честта да сме домакин на този турнир. Но нека не забравяме и хората, които работиха, за де се случат нещата. С каквото можем винаги сме помагали - и на футбола, и на останалите спортове", заяви Сунай Хасан.

DSC 0018

DSC 0032

DSC 0035

DSC 0078

DSC 0083

DSC 0085

Момчилградчанка стана вицешампион на финалите на национален турнир по тенис на маса

Момчилградчанката Есин Саид от СКТМ "Родопи" стана вицешампион на финалите на националния турнир по тенис на мака "Млад олимпиец" за Купата на България. 
"С успехът, който постигна единствената представителка от Кърджалийска област, дава заявка за участие и в националния отбор за Балканиадата в Албена и за Европейското в Португалия", заяви главният съдия на турнира Димитър Караиванов.
Два дни в Момчилград играха най-добрите в страната 16 девойки и 16 юноши до 18 години.
При юношите първи се класира Константин Вътов от "Стоянстой" - Пловдив. На второ място е съотборникът му Стефан Тодоров. Третото място си поделиха Явор Белаков от "Чоо" - Пловдив и Илиян Бойчев от "Торнадо" - Стара Загора.
При девойките първо място спечели Мария Йовкова от "Стоянстрой" - Пловдив. Втора стана Есин Саид от СКТМ "Родопи" - Момчилград. На трето място се класираха Калина Христова от "Корабостроител 92" - Варна и Десислава Ботева от Панагюрище.
Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и президентът СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер наградиха победителите.
"Спортните бази трябва да бъдат поддържани, но само с подкрепата на общините не става. Трябва да помогне и държавата", заяви пред участниците в "Млад олимпиец" кметът Сунай Хасан. Той закри турнира с думите "Винаги сте добре дошли в Момчилград".

tenis 2304 1

tenis 2304 3

tenis 2304 4

ПОКАНА ЗА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБС–МОМЧИЛГРАД НА 28.04.2017 Г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 28. 04. 2017 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

               1. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги за периода 01. 01. 2018 г - 31. 12. 2018 г.

               2. Приемане на Отчет за изпълнение на Общинската програма за закрила на детето за 2016 г. и Програма за закрила на детето за 2017 г.

               3. Приемане на Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в община Момчилград(2017-2018) и Годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Момчилград за 2017 г.        4. Даване на съгласие за продажба на общински ПИ №2025, кв. 100 по действащия ПУП на Момчилград, предаващ се по силата на улична регулация към УПИ ХVІІІ2025, кв. 100 и одобряване на пазарна оценка.

               5. Продажба на жилище на лице, настанено по административен ред и одобряване на пазарната му оценка.

               6. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните оценки.

               7. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

               8. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПП в землище Джелепско с ЕКАТТЕ 20755, землище Кос с ЕКАТТЕ 38697, землище с. Лале с ЕКАТТЕ 43102 и земл. Н. Бозвелиево с ЕКАТТЕ 51473, общ. Момчилград и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на имоти от земеделска земя в имоти за неземеделски нужди и изграждане на обект:„Допълнително водоснабдяване на с. Кос и с. Лале, община Момчилград”.

               9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и ПУП - ПП в землище с. Вряло с ЕКАТТЕ 12293, община Момчилград и одобряване на задание за проектиране във връзка с промяна на предназначението на имоти от ЗЗ в имот за неземеделски нужди и изграждане на обект: „Допълнително водоснабдяване на с. Вряло, община Момчилград”.

               10. Разрешение за изготвяне на ПУП - ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №006025, в землище с. Соколино, м. „Дюзенлик”, общ. Момчилград, ЕКАТТЕ 67882 собственост на Асен Севдалинов Чавдаров, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.

               11. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответно схеми на техническата инфраструктура за ПИ 008008 в землище на с. Груево, общ. Момчилград, с ЕКАТТЕ 17988,  собственост на наследниците на Ибрахим Аптула Ахмед и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на ЗЗ за неземеделски нужди и отреждането му за жилищни функции.

               12. Кандидатстване с проектно предложение по процедура чрез подбор на проекти BG05М9ОР001-2.007 „Развитие на социалното предприемачество” по ОП ”Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020

               13. Упълномощаване на Кмета на община Момчилград за издаване на Запис на заповед в полза на МТСП, чрез ГД ”Европейски фондове, международни програми и проекти” – УО по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, гарантиращо пълния размер на авансовото плащане по проект № BG05М9ОР001-2.005 „Активно включване” 

               14. Определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на община Момчилград.

               15. Приемане на годишния баланс на МБАЛ „д-р С. Ростовцев” ЕООД, гр. Момчилград за 2016 година.

               16. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за първото тримесечие на 2017 г.

               17. Други

               18. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

25.  04. 2017 г. – ВТОРНИК

15.00 часа по т. 1,7, 8, 9, 10, 11, и т.15 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16.00 часа по т.1, 14  и т. 15 от Проекто - дневния ред

2. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

26. 04. 2017 г. – СРЯДА

15.00 часа по т.1, 2, 12 и т. 15 от Проекто - дневния ред

1 .ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00 часа по т.1, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11 и т.15   от Проекто - дневния ред

2. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.04. 2017 г. –ЧЕТВЪРТЪК

14.00 часа по т.1, 2, 3 и т. 15 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т. 1 и т.15 от Проекто - дневния ред

2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16. 00 часа пот.1, 4, 5, 6, 12, 13, 14, 15, 16 от Проекто – дневния ред

3. ПК по Бюджет, финанси и икономика

 

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилград ще е домакин на национален турнир по тенис на маса

През уикенда Момчилград ще бъде домакин на националния турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за Купата на България. В родопския град ще се играят финалите, в които ще участват най-добрите тенисисти до 18 години от цялата страна. Турнирът започва в събота от 14 часа в спортната зала на СКТМ "Родопи". В неделя тенисистите ще играят от 9 часа.

Съобщение на Община Момчилград

Във връзка с публикации в социалната мрежа за намерени умъртвени над 50 кучета в гр. Момчилград, Общинска администрация е сезирала Районната прокуратура и полицията. В дните 10 и 11.04. са установени 6-8 случая на мъртви безстопанствени животни. В момента тече разследване на районна прокуратура.
Община Момчилград разчита, че компетентните органи установят причините за смъртта на кучетата.

Жители и гости на Момчилград празнуваха Великден

Десетки жители и гости на Момчилград се събраха в храма "Св. Цар Борис-Михаил", за да отбележат най-големия християнски празник Възкресение Христово. Свещеникът отец Карамфил отслужи литургия за второ Възкресение. Да поздравят християните с празника в църквата дойдоха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, заместник-кметът Ерол Мехмед и секретарят Бахатдин Ахмедов. И тримата получиха от вярващите великденски яйца. Община Момчилград дари курбан за християните по повод Великден. За празничния ден в Градския парк беше осигурена жива музика.

DSC 0015

DSC 0019

DSC 0022

Поздравление от кмета на Община Момчилград по повод Великден

Скъпи християни,

приемете моите искрени пожелания за здраве и благополучие по повод големия християнски празник Възкресение Христово! Тези светли дни са изпълнени с дух на надежда и радост, правят хората по-мъдри, по-смирени и по-добри в общуването си помежду им. 

Нека светлината на най-големия християнския празник осветява сърцата и пътя Ви!
Нека Великден бъде изпълнен с надежда и сбъднати пролетни обещания!

Честит празник!

Кмет на община Момчилград
Сунай Хасан

Заповядайте на Великденско хоро!

ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД

КАНИ

жителите и гостите на града на празнично Великденско хоро.
Заповядайте в неделя, 16 април, в Градския парк на Момчилград,след литургията в Храм "Св. Цар Борис-Михаил"!

В Градския парк ще се извърши пръскане срещу кърлежи

На 12 април /сряда/ 2017 г., фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на Градски парк в гр. Момчилград от 10:00 до 12 часа.
Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да НЕ влизат в тревните площи!

Завърши националния турнир по тенис на маса в Момчилград

В Момчилград завърши втория етап на Националния турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за купата на България, в който участваха момичета и момчета до 12 години. В надпреварата, която продължи два дни, се включиха 104 състезателя от 28 спортни клуба от цялата страна.
Кметът на община Момчилград Сунай Хасан връчи наградите за победителите - купи за спечелилите първите места и медали за останалите. При момичетата на първо място се класира Цветелина Георгиева от Ардино. Съотборничката й Сиделя Мотлу стана втора. На трето място се класираха Дилек Юсеинова и Вероника Кехайова също от Ардино.
При момчетата купата грабна Стоян Зайков от "Асарел Медет" - Панагюрище. На второ място се класира Нуркан Халилходжа от Ардино. Трети при момчетата станаха Божидар Васев от Панагюрище" и Дженгиз Ахмедов - Ардино. Представителят на Момчилград Мартин Димов се класира на шесто място.
"Винаги сте добре дошли в Момчилград и за следващи състезания", заяви пред участниците в националния турнир Сунай Хасан.

tenis na masa 3

tenis na masa 2

Поздрав по повод 7-ми април - Международен ден на здравето

Кметът инж. Сунай Хасан и ръководството на община Момчилград поздравяват работещите в сферата на здравеопазването по повод 7-ми април – Международен ден на здравето и професионалния им празник!

Изказваме нашата благодарност към труда на лекари, медицински сестри, акушерки, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването.

Засвидетелстваме своето безкрайно уважение към Вашата нелека професия, която изисква пълно себеотдаване, висок морал и непрекъснато усъвършенстване и обогатяване на професионалните умения

Бъдете здрави и нека са много личните и професионалните ви успехи!

Момчилград очаква 100 тенисисти през уикенда

Около 100 състезателя по тенис на маса очаква през уикенда община Момчилград. На 7 април в родопския град започва националния турнир "Млад олимпиец", който ще продължи до неделя. В индивидуалната надпревара ще вземат участие момичета и момчета до 12 години от 29 отбора от цяла България. 

Безплатни компостери предоставя община Момчилград

Община Момчилград ще предостави на желаещите безплатни компостери. Единственото условие е съвестното използване по предназначение на съдовете за растителни отпадъци. Те са предоставени по  проект "Пилотно функциониране на общинска интегрирана система за управление на отпадъците", финансиран по Програма за Европейско териториално сътрудничество "България – Гърция 2007-2013". Целта на проекта е осигуряване на по-чиста и приятна околна среда за жителите на Oбщина Момчилград. Първите получили съдове вече успешно получават компост, който използват за подхранване на почвата. Съдове за растителни отпадъци се използват и в парка на Момчилград. Компостерите са бърз и лесен начин за превръщане на органичните отпадъци във висококачествен чист хумус за растенията.
Желаещите могат да получат компостерите си от Местна дейност "Чистота". За повече информация: 03631/88-53.komposteri 2

Ученик от Момчилград стана първи на регионално състезание по английски

Учениците от СУ "Никола Йонков Вапцаров" Хаят Миленова и Керем Халил с учител Нилюфер Мюмюн представиха достойно Момчилград на регионалния кръг на състезание по спелуване на английски език. То се проведе в Пловдив на 1 април 2017 година. В състезанието взеха участие ученици от 32 училища от областите Кърджали, Пловдив, Смолян и Хасково.
Керем Халил спечели първо място в регионалния кръг и се класира за националното състезание, което ще се проведе на 6 май 2017 година в София.
 
IMG 4760

Зала за сензорна симулация заработи в Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ в Момчилград

Със зала за сензорна стимулация се сдобиха децата и персонала от Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ в Момчилград.  Тя е подходяща за терапия за деца с различни увреждания и потребности  –  деца от аутистичния спектър, деца с генерализирани разстройва,  деца с хиперактивност и дефицит на внимание, деца със синдром на Даун, деца с обучителни трудности и други. Сензорната интеграция е насочена предимно към деца от аутистичния сектор, хиперактивност и дефицит на внимание.

Сензорната терапия предизвиква сетивата и помага на децата да се концентрират в съответното сензорно стимулиране. Тя развива физическото и психическото състояние, подобрява настроението, езиково-говорното развитие, фините моторни умения и премахва чувството за страх, като детето има възможност да релаксира в специфично подбраната среда. В залата ще може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забелязват трудности в психическото и емоционално развитие.

zala 1

zala 2

zala 3

 

zala 4

ЦДГ „Здравец“ за първи път отбеляза именния си ден с празничен концерт

Децата от ЦДГ „Здравец“ (бивш Митко Палаузов) зарадваха своите родители и близки с празничен концерт по случай именния ден на детското заведение. Над 105 деца участваха в различните музикално-танцови постановки и народни хора, пяха песни и благославяха за здраве и берекет. Редом с Цветница, децата отбелязаха и Лазарица-празникът на пролетното пробуждане. За този общобългарски народен обичай деца, облечени  в народни носии,  пяха на стопаните за берекет и изпълниха ритуалният лазарски танц боеник. Малки калинки прехвърчаха из двора, мъничета в народни носии танцуваха до полуда. Мъжко хоро и тежко звучен глас на тъпан се лееше на талази.

Танцът на слънцето, озаряващ земята със светлина и даващо живот, бе сред една от приятните изненади, които съпътстваха концерта, като й предаваха празнично настроение.

Това бе последното участие на децата от подготвителната група, чиито членове от август или септември ще станат първолаци както в чужбина, така и в града и страната.

24-членния колектив на учебното заведение се бе постарало всички деца да участват в събитието. И успяха!

Директорът на детското заведение Гюлхан Юмер, благодари на децата за прекрасните изпълнение, на колектива за успешната работа, която вършат и на родителите за тяхната съпричастност и помощ.

Събитието бе закрито с песента „Усмивка“, изпълнена от всички деца.

Това събитие бе първо рода си в дългата история на тази детска градина. 

DSC 0003DSC 0012DSC 0025DSC 0054DSC 0067DSC 0110DSC 0367DSC 0370DSC 0392DSC 0396DSC 0415DSC 0418zDSC 0118zzDSC 0016

ОУ „Васил Левски“ от село Равен за трета поредна година с приза за най-чист училищен двор

Във връзка с Международния ден на Земята и обявения конкурс от общинска администрация за най-чист училищен двор, възпитаниците и персонала на Основно училище „Васил Левски“ от село Равен с директор Гюлюзар Мехмед за трета поредна година грабнаха първо място.

Четиричленна комисия, състояща се от експерти и специалисти в областта на озеленяването, образованието, чистотата и медиите посетиха всичките девет учебни заведения, намиращи се на територията на общината и на място оцениха състоянието им, по предварително подготвени критерии.

Училищния двор в село Равен бе единодушно предложен за най-чист и приветлив двор не само заради почти перфектната поддръжка на двора и активното включване на всички, но и заради това, че всяка година знанията се надграждат с нови идеи. Тази година учениците със съдействието на педагогическия персонал са засадили цветя, оформени в различни геометрични фигури и с тях е проведено обучение по присаждане на овошки чрез калеми.

На второ място се наредиха от Средно-общообразователно духовно училище с директор Ахмед Бозов. Училищният двор е много чист и подреден и са необходими години за да пораснат и оформят добре поддържаните дръвченца.

Напълно заслужено трети се наредиха от Основно училище „Кирил и Методий“ село Нановица с директор Сейдали Халибрям. Въпреки огромните си размери дворът на училището е добре подържан, в това число и спортната площадка, както и всички дървета са варосани и тревата е окосена.

Градските училища има какво да учат от селските, защото им отстъпват по много показатели поне що се отнася за чист и подреден двор от комисията, заключиха единодушно.

soduDSC 0900nanoDSC 0941

Младите надежди на “Родопи“ с доброволческа акция

Младите футболни надежди на ФК „Родопи-1935“ родени след 2004 година организираха доброволческа инициатива по изчистване пространството около митичния „Дамбалъ“ – последна надежда на всичко онези, които не са намерили лек за проблемите с говора, заекването и още други болежки на своите деца.

Футболистите на треньорите Гюрай Аптула-Гулита и Митко Календжиев успяха да съберат 15 чувала с отпадъци и други непотребни вещи „забравени“ от посетители, чието място не е в природата.

30 деца, облечено спортно и с тренировъчни жилетки пътуваха до с. Летовник с осигурен транспорт от общината и оттам до горе оставащите три километра изминаха пеша.  Освен транспорта общинска администрация осигури храна, негазирани напитки, чували, ръкавици и всички други нужни пособия за успешното приключване на инициативата. Кола на общината извози събрания отпадък. 

Това не е първата такава акция, в която участва Гулита, който през годините освен предаването на спортни умения на футболистите се опитва да даде на подрастващите и социално ценни граждански качества и добродетели.

Общинска администрация ще продължава да подкрепя подобни доброволчески инициативи, които създават у подрастващите качества тъй-нужни за успешното им оформяне като личности и пълноценни членове на гражданското ни общество.

13048226 989720327750253 794196068837983686 o13112976 989691061086513 1850827387225996809 o13120014 989736764415276 5455083127284721839 o

Община Момчилград с отличие от РИОСВ – Хасково

По случай Международния ден на Земята, РИОСВ – Хасково отличи най-активните участници в инициативата по засаждане на дръвчета на територията на областите Хасково и Кърджали във връзка с тазгодишното мото „Дърветата на планетата Земя. Нека ги засадим". За своето участие, засаждането на 30 фиданки кълбовидна акация, община Момчилград получи грамота за участие и принос в опазването на природата.

Всеки жител на планетата може, да помогне в постигането на една от най-амбициозните цели – да бъдат засадени 7, 8 милиарда дървета. Инициативата ще окаже важно въздействие и ще допринесе за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички.

Защо дървета? Те помагат в борбата с изменението на климата, абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух – поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си. Дърветата помагат за дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи на хората.

a

 

Общината внася 6 проекта по oперативните програми

На свое редовно заседание, провело се на 21 април 2016 год. общинския съвет одобри 6 докладни на кмета на общината, с коeто отвори пътя за кандидатстване по различните оперативни програми. В трите от тях общината кандидатства самостоятелно за европарите, а в останалите в партньорство с други институции от страната и чужбина.

Общинарите приеха и Отчета за изпълнението на общинската програма за закрила на детето за 2015 год., както и Програма за закрила на детето за 2016 година.

Бяха дадени общо 8 разрешения за изготвяне на Подробен устройствен план -  План за застрояване (ПУП - ПЗ) на територията на общината.

Разпоредителния орган прие и Годишен план за развитие на социалните услуги в община Момчилград за периода 01.01.2017-31.12.2017 година.

22 на брой бяха докладните записки изпратени от кмета на община Момчилград инж. Сунай Хасан до заседанието на общинския съвет, които бяха включени в дневния ред и гласувани.

DSC 0484

DSC 0492DSC 0498DSC 0503DSC 0509DSC 0515DSC 0523

Отрядът от село Равен отвя конкуренцията на МПО „Млад огнеборец“ – Момчилград 2016

В новото спортно бижу на Момчилград се проведе състезание от общинския кръг на Младежки противопожарни отряди (МПО) „Млад огнеборец“ 2016 год., където равенци отново отвяха конкуренцията.  Пистата на напълно реновирания и модернизиран стадион „Родопи“, бе арена на умения, които получиха признание и от професионалистите от РСПБЗН – Момчилград.

Отрядите от · СОУ “Н. Й. Вапцаров”, гр. Момчилград, ОУ “Д-р Петър Берон”, гр. Момчилград, ОУ “Васил Левски”, с. Равен, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Нановица и ОУ “Н. Й. Вапцаров”, с. Звездел, съставени от ученици на възраст от 12 до 16 години се състезаваха в две дисциплини, а именно: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м щафетно бягане с препятствия. Миналогодишния първенец отрядът от село Равен се справи отново блестящо, като победи и в двете дисциплини и заслужено зае първо място в комплексното класиране с общ сбор от 1023 т. Втори с 996 точки са градските вапцаровци, а третото място заеха беронци, които събраха 963 точки. В щафетното бягане отрядите на ОУ “Васил Левски” и СОУ “Н. Й. Вапцаров” си поделиха класирането със събраните 80 точки.

Движението МПН се възстанови отново през 1999/2000 година и през тази година ще се опита да намери своя XVII-ти републикански шампион. Домакин на Областния кръг е Момчилград. Отрядът на село Равен, който е вицешампион на областта от последното състезание ще се опита да спечели  областната надпревара пред родна публика. Миналата година те загубиха първото място заради закъснение от само 0,5 секунди.

Общинска администрация и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Момчилград си сътрудничат прекрасно и това ще продължи и за в бъдеще, каза заместник-кмета на общината Ерол Мехмед по време  на награждаването. Той пожела успех  и достойно представяне на първенците на областния кръг.

Призьорите бяха наградени и от гл. инспектор Ваклин Тихов – ИД Началник на  РСПБЗН, инж. Бахаттин Ахмедов – Секретар на община и  Мюзейда Пашаллъ - Началник отдел „Хуманитарни дейности”.

Реконструкцията на стадион „Родопи" се извърши по проект "Подобряване на центрове за спорт и свободно време в Община Момчилград" и бе финансирана по Програмата за развитие на селските райони.

DSCF2664

DSCF2665DSCF2674DSC 0653DSC 0648DSC 0644DSC 0657DSC 0658DSC 0661DSC 0662

Момчилград отбеляза „Деня на Земята“

По случай 22 април 2016 – Международен ден на земята и във връзка с план-програмата на МКБППМН, съвместно с ЦОП на 21.04.2016г. в градски парк „Нури Адалъ“ се проведе състезание за деца от III до V клас, под надслов „Даровете на природата”.

5 отбора, съставени от по четири ученика, представляващи част от училищата на територията на общината, мериха сили в продължение няколко кръга. На въпросите свързани с растенията и класификацията на животните те отговориха отборно. Имаше моменти на сръчност и прецизност при прехвърляне на вода от една мярка с течности в друга само с помощта на малка гъба и пластмасова чаша. Сръчността и бързината отново бяха основен момент и в етапите за съединяване на различните части при отделните животни, при описването на кръговрата на водата в природата и при подреждане на зеленчуците и плодовете поотделно.

Не липсваха и въпроси към публиката, които изискват познания по природни науки. Всеки правилен отговор бе възнаграден с различни подаръци като тетрадки, моливи и пастели за рисуване.

Истинска атракция бяха етапите когато участниците със завързани очи трябваше да познаят само по вкуса му в три различни хапки плода или зеленчука, които опитват или с отворени очи да познаят коя е билата в чая, който отпиват.

При всеки отделен кръг, изискващ индивидуален участник, представителите на отборите се сменяха за да може целия отбор да участва в надпреварата.

Преди финалната игра два отбора бяха с равен брой от по девет точки,  но и трети отбор ги следваше от близо, защото в последния кръг освен за кулинарни презентация на плодова и зеленчукова салата, отборите щяха да получат и точки за икебана, емблема и отборен вид. Разбира се точките за бързина и за използване на всички продукти дадоха фантазия на участниците.

Отборът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ от село Звездел успя да се справи най-добре със поставените му задачи и условия и спечели първото място, с което заслужи наградата от еднодневна екскурзия, организирана от МК.

За повдигане на настроението на участници и зрители, детската фолклорна група към ОДК с ръководител Ани Башева изпълниха празнични песни.

DSC 0742DSC 0767DSC 0774DSC 0706DSC 0787DSC 0780DSC 0686

Лазарки се отбиха в ЦДГ „Щастливо детство“

Подготвителната група при ЦДГ „Щастливо детство“ вчера представиха стар български обичай по посрещането на пролетта. Обичаят Лазаруване се  отбелязва на Лазаровден в деня на Св. Лазар – в съботата 8 дни преди Великден. Лазарките, облечени в традиционни носии и нагиздени с цвята пяха обредни  лазарски песни за плодородие и добра реколта. „Нека се роят пчелите!“, „Да се множат животните!“, „Да са пълни хамбарите, да е сита годината!“, „Да е полето плодородно!“, „Колкото са цветята в полето, толкова да се децата в таз къща“, „Колкото са листат в гората, толкова здраве в таз къща“, изрече всяка поотделно от тях, с откъснато листо здравец и благослови за здраве, щастие и берекет.

Облечена в традиционна родопска носия учителката Ваня Петрова с китка здравец, желязна пара и кошче с яйца в ръка пожела на децата „да са здрави, от кремък по-корави“.  Тя по стар български обичай търкулна ситото, за да види, дали годината ще бъде плодородна.“ И търкулна се ситото бавно и с дъното нагоре се обърна плавно. Да, плодородна, сита и пълна ще бъде“, изрече изпълнена с щастие тя.

Кулминацията на празника бе т. нар. лазарско хоро. Всички момичета, участвали в ритуалите до сега, се включиха в хорото. Танцуваха и преминаха през порта, закичена с цвята. Черги, обреден хляб, менче и много китки със здравец предадоха автентичност на обичая.

Децата от трета група също бяха подготвили изненада за своите другарчета, учителки, възпитателки и помощния персонал на детското заведение, като ги поздравиха с чудна песен, изпълнена с много енергия и усмивки по лицата.  

DSC 0529DSC 0555DSC 0557DSC 0561DSC 0572DSC 0579DSC 0533

Специалист ортопед-травматолог от Пирогов ще преглежда безплатно момчилградчани

Д-р Биркан Гюней специалист ортопед-травматолог от IV’та Ортопедия и Травматология УМБАЛСМ“ Н.И. Пирогов“ – София на 26 април 2016 год. (вторник) от 08:30 до 12:30 часа ще извърши безплатни  профилактични прегледи в общинската болница в града. Прегледите ще се извършват  без  предварително записване и ще се проведат в хирургическия кабинет на Медицинския център при МБАЛ Д-р Сергей Ростофцев.

Ученици от 3-ти до 5-ти клас ще се състезават по случай „Деня на Земята”

По случай „Деня на Земята” и във връзка с план-програмата на МКБППМН, съвместно с ЦОП, на 21.04.2016г. от 13.30 часа, в градски парк „Нури Адалъ”, ще се проведе състезание за деца от III до V клас, под надслов „Даровете на природата”.

Наградата за спечелилите Първо място е еднодневна екскурзия, организирана от МК.

Предвидени са изненади и за публиката.

Тенисистките на ОУ "Д-р Петър Берон" са на Републикански кръг по тенис на маса

Приключи надпреварата на Зоналното първенство по тенис на маса за ученици, проведено на 19 април 2016 год. в напълно реновираната тенис зала на СКТМ „Родопи“ Момчилград. Възпитаниците на учителя по физкултура и спорт Юри Кехайов от отбора на момичетата при ОУ "Д-р Петър Берон" в състав: Гюлю Мехмед, Демет Мехмед, Есра Юсеин и Дилек Алиева отиват на Републиканския кръг по тенис на маса от Ученическите игри като зонални първенци, след победа над връстничките си от ОУ „П. Славейков“ – Димитровград с 4:1 гейма. Там, те ще се опитат да заменят миналогодишните сребърни медали, с тези от по-благороден цвят. Възпитаничките на Цоко Кралев от отбора на девойките при СОУ "Никола Й. Вапцаров" в състав: Юзлем Осман, Хазел Мехмед, Белгин Мехмедали и Владимира Каменова се задоволиха с второто място в своята възрастова група. Те отстъпиха първото място в директен двубой на отбора на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Казанлък след загуба с 1:4 и драма в контра гейма при двойките. Трети са математиците от ПМГ „Акад. Боян Петканов“ – Хасково.

Да подкрепят своите каки бяха дошли и най-малките любители на тениса на маса от двете групи по този спорт в ЦДГ „Зорница“ и ЦДГ „Здравец“.

Победителите бяха наградени от главния секретар на турнира инж. Георги Илиев и възпитаникът на местната школа и многократен шампион на България за ветерани Димитър Караиванов.

Надпреварата бе организирана от Министерството на младежта и спорта съвместно с общинска администрация и любезното съдействие на Спортен клуб по тенис на маса „Родопи“.

Залата по тенис на маса в Момчилград разполага с най-модерните условия и технически средства за водене на подготовка и провеждане на състезания от международен тип. Емблематичната за града зала „Родопи” бе изцяло ремонтирана след одобрен проект на общината, която спечели проект по Програмата за развитие на селските райони за подобряване на центровете за спорт и свободно време. 

aaDSC 0382aaDSC 0309aaDSC 0326aaDSC 0313aaDSC 0321aaDSC 0332aaDSC 0354

Екоакция събра повече от 120 чувала с отпадъци

По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 априлобщинска администрация – гр. Момчилград организира почистване на паметниците на културата на територията на общината. Учениците почистиха  лесопарка „Момчил юнак“, дивечовъдния участък „Студен кладенец“, светилището на Орфей в с.Татул, светилището „Харман кая, хижа „Нановица“, средновековната крепост „Асара“. Бяха събрани над 120 чувала с отпадъци. Гуми, бутилки, обувки са сред „находките“ в природата. Служители на община Момчилград и учители изнесоха кратка беседа за всяка културна и туристическа забележителност, която бе почистена.

Децата се подкрепиха със сандвичи и много вода, предвидливо осигурени от кмета на община Момчилград инж. Сунай Хасан.

Екоакцията е част от мероприятията посветени на Деня на земята. Те ще приключат в петък с избора на най-чист училищен двор. 

aaa414

aaa13007310 10154119757927010 1364741263221306501 n

aaPicture 002

Покана №4 за заседание на ОбС – Момчилград

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация

СВИКВАМ:

На 21. 04. 2016 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот” /бившия ресторант „Розари”/, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния проект:

ДНЕВЕН РЕД:

1. Кандидатстване на СНЦ „МИГ – общини Момчилград и Крумовград” по Подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР за периода 2014-2020 г. ./Вх.№89/14.04. 2016 г./

2. Кандидатстване на СНЦ „МИГ – общини Момчилград и Крумовград” по Подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР за периода 2014-2020 г./Вх.№ 88/14.04. 2016 г./

3. Кандидатстване на община Момчилград с проектно предложение по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020”, Приоритетна ос 2 „Околна среда”, Специфична цел 2.2. Устойчиви територии: Насърчаване на транснационалното сътрудничество за ефективно използване на ресурсите и издръжливост на климатични промени.

4. Участие на община Момчилград, като партньор по проект: „Policies for Enhancing Access to Health Services in Deprived Areas”-„The Healthy Minicipality”- Политики за подобряване достъпа до здравно обслужване в отдалечени райони „-”Здрава община” по Програма за сътрудничество Interreg V-A Гърция - България 2014-2020

5. Участие на Община Момчилград, като партньор по проект: „Опазване на качеството на водата чрез намаляване на агрохимически въздействия и въвеждане на нови инструменти и технологии – „Safeguarding water quality by reducing agrochemical impact through in”

6. Участие на Община Момчилград, като партьор по проектно предложение „Въвеждане на социално предприемачество в отдалечени райони “ –“Introducing Social Entrepreneurship in Remote Areas (ISERA)” по Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020/INTERREG V-A Greece- Bulgaria 2014-2020 Cooperation Programme /инвестиционен приоритет ос “Предоставяне на подкрепа за социални предприятия“

7. Обявяване на недвижими имоти от публична в частна общинска собственост

8. Сключване на нов договор с ОС „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието за безвъзмездно ползване на помещения от сградата на ул.“Девети септември“ № 2

9. Участие на Община Момчилград във фонд „Общинска солидарност”.

10. Актуализация на Програмата за управление и разположение с имоти –общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., одобряване на пазарната му оценка.

11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград

12. Разрешение за изготвяне на ПУП- ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за земеделски имот №076069 в землището на гр.Момчилград , ЕКАТТЕ 48996, с площ 3,812 дка. с НТП – нива , осма категория ; земеделски имот №056004 в землището на гр.Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, с площ 0,579 дка. с НТП–пасища, мера, осма категория, ЗИ №000618 в землището на с. Момина сълза, община Момчилград, ЕКАТТЕ 48917, с НТП- пасище,мера,шеста категория собственост на Неджат Фаик Мехмедали и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имотите от земеделска земя- нива, в имоти за неземеделски нужди и отреждането им за предимно производствена зона-Пп.

13. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за поземлен имот № 006101 в землището на с.Груево, ЕКАТТЕ 65797, м. “Демир тарла“, собственост на Ерай Хюсеин Хюсеин и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя – нива,четвърта категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона-Пп.

14.Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за поземлен имот №036008,м. ”Мехмед ери”, в землището на гр.Момчилград с ЕКАТТЕ 48996, собственост на Джунейт Мюмюн Али, във връзка с промяна предназначението на имота от земеделска земя в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.

15. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПП и ВиК схема на техническата инфраструктура за обект: „Водоснабдяване на обекти в лесопарк „Момчил юнак” – община Момчилград”, с трасе попадащо в землището на гр. Момчилград, в имоти собственост на общината, частни лица и имоти представляващи държавна горска територия на МЗГ –ДЛ.

16. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПП и ПУП – ПЗ на техническата инфраструктура за обект „Допълнително водоснабдяване на с.Равен и с.Чобанка, мах.Кедикчал, засягащ поземлени имоти в землището на с.Равен и с.Чобанка.

17. Разрешение за изготвяне на ПУП–ПП и ПУП–ПЗ на техническата инфраструктура за обект „Водоснабдяване на с.Чобанка (мах. Дургутлар), засягащ поземлени имоти в землището на с.Чобанка.

18. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ за имот №000589 землище на с.Звездел, ЕКАТТЕ 30452, община Момчилград, с местоположение: поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост в района на „Държавно горско стопанство Момчилград”, във връзка с изграждане на стълб за телекомуникационно оборудване и съоръжения на техническата инфраструктура към него на обект: „Базова станция Звездел”.

19. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за поземлен имот № 008103, землище на с.Балабаново, ЕКАТТЕ 02292, м.”Юртлук” – община Момчилград, собственост на Димитър Павлов, Юлиана Павлова – Василева, Геро Грозев и Катя Димитрова и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от земедлска земя – десета категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона – ПП.

20. Приемане на отчет за изпълнението на общинската програма за закрила на детето за 2015 година и Програма за закрила на детето за 2016 година.

21. Избиране на временно изпълняващ длъжността кмет на кметство Загорско, общ.Момчилград.

22. Избиране на временно изпълняващ длъжността кмет на кметство Ауста, общ.Момчилград.

23. Информация по чл.125 от Закона за Публичните финанси за първо тримесечие на 2016 г.

24. Годишен план за развитие на социалните услуги в община Момчилград за периода 01.01.2017 г- 31.12. 2017 г.

25. Други

26. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград


ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

18.04. 2016 г. –ПОНЕДЕЛНИК

14.00 часа по т. 20 и т. 24 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа пот. 20 и т. 24

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30 часа по т.2, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 и т. 24

от Проекто - дневния ред

3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

19. 04. 2016 г. –ВТОРНИК

14.00 часа по т. 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 20, 21, 22 и т.24

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа по т. 4, 6, 20 и т. 24

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

20.04. 2016 г. –СРЯДА

13.30 часа по т.3, 5, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20 и т. 24

от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16. 00 часа пот. 2, 9, 10, 20, 23 и т. 24

от Проекто – дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Момчилград е домакин на кръг от областното първенство по футбол за деца

Най-модерното футболно игрище в областта посреща поредния кръг на Областното първенство по футбол за деца – подготвителна възраст сезон пролет 2015/2016. На 17 април 2015 год. (неделя) помощното игрище в спортен комплекс „Родопи“ ще се окаже арена на битките между отборите разпределени в две групи – „Футбол 9“ – деца родени през 2004 година и „Футбол 7“ – деца родени през 2005.

Надпреварата започва от 11:00 часа.

Възпитаниците на ФК „Родопи 1935“ с треньор Митко Календжиев в група „Футбол 9“ излизат от 11:45 ч. срещу тима на ФК „Златоград“, като в група „Футбол 7“ срещат отново същия противник от 13:00 часа.

Освен ФК „Родопи 1935“ – Момчилград и ФК „Златоград“ – Златоград в този кръг също така участват и отборите на ФК „Арда 1924“ с два отбора, ФК “Боровец“ – Кърджали, ФК „Искра“ – Черноочене, ФК „Родопски сокол“ – Кърджали, ФК „Левски“ – Крумовград, ФК „Джебел“ – Джебел и ФК „Кинекс“ – Кърджали.

Програма – Осми кръг:

Група 1 – „Футбол 9“ – набор 2004

ФК “Боровец“ – ФК „Искра“
ФК „Родопи 1935“ – ФК „Златоград“
ФК „Родопски сокол“ – ФК „Арда 1924“
ФК „Левски“ – ФК „Джебел“

Група 2 – „Футбол 7“ – набор 2005

ФК „Арда 1924“ I – ФК „Арда 1924“ II
ФК „Кинекс“– ФК „Родопски сокол“
ФК „Родопи 1935“ – ФК „Златоград“

20160415 111055

20160415 111136

Снимки: Гюрай Аптула - Гулит

Момчилград - домакин на турнир по тенис на маса за ученици

Момчилград е домакин на Зоналното първенство по тенис на маса за ученици. Надпреварата се организира от Министерството на младежта и спорта съвместно с общинска администрация и Спортен клуб по тенис на маса „Родопи-1935“ – Момчилград.  На 19 април 2016 год. (вторник) от 10:00 часа в тенис залата на града ученици от 5-7 и 8-10 клас ще се надпреварват да станат зонални шампиони. В първенството участват победителите от Областните шампионати в Кърджали, Хасково и Стара Загора.  

Отборът на момичетата от ОУ "Д-р Петър Берон" и девойките от  СОУ "Никола Й. Вапцаров" ще бранят честа на школата по тениса на маса в града.  

Беронци са вицешампиони от миналогодишния Републикански кръг по тенис на маса от Ученическите игри.  

На вниманието на обществеността!

Общинска администрация – Момчилград уведомява населението на града, че на 15.04.2016 год. (петък) от 10:00 часа ще се извърши пръскане срещи кърлежи и бълхи по протежението на улица „Кап. Петко войвода“.

При промяна на метеорологичните условия графикът ще се промени.

Момчилград е в повишена епизоотична готовност

Във връзка с констатирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в община Сяр (дем Серес), Република Гърция, се проведе заседания на Общинската епизоотична комисия. В срещата участваха представители на всички важни държани институция: община, полиция, ДГС, Гражданска защита, Ловно-рибарското дружество, БАБХ. Членовете на комисията бяха запознати с признаците на заболяването и бяха обсъдени превантивни мерки. 

Заразният нодуларен дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Болестта води до намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата и нанася големи икономически загуби. Предаването и разпространението на болестта става механично, чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, а също така и чрез директен контакт между здравите и болни животни. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи.

Заразата не застрашава хората.

При съмнение за болестта собствениците на едри преживни животни незабавно трябва да потърсят съдействието на ветеринарните специалисти. Ветеринарните специалисти препоръчват дезинсекция в животновъдните с подходящи инсектициди.

Приключи третирането против кърлежи в парка и стадиона

Най-посещаваните места със зелени площи в града бяха обект на успешно третиране срещу кърлежи и бълхи. Дезакаризацията се извърши на  общо 45 000 кв. м. тревни площи, които се намират в градски парк „Нури Адалъ“ и стадион „Родопи“.  Услугата по ДДД бе извършена от лицензирана фирма за професионално унищожаване на вредители – ЕТ"БОВЛАД- Стефан Стоянов" гр. Кърджали. Пръскането се извърши с гръбно-моторна аерозолна пръскачка.

За целта фирмата използва целево произведена силна отрова за унищожаване на кърлежи. Същата е напълно безвредни за хората, животните и околната среда, но специалистите препоръчват да се избягва пряк контакт, докато трае активното му действие, което в зависимост от метеорологичните условия е в порядъка на 2-3 часа след пръскане.  

Всяка година препаратът за третиране се подменя с друг. Тази година за унищожаване на кърлежите фирмата използва синтетичен пиретроид „Места“.  Препаратът е одобрен от Министерство на Здравеопазването и е съобразен с изискванията на Европейския съюз, МЗ, ДВСК и РИОКОЗ.

Превантивното унищожаване на кърлежите на територията на общината продължава с третиране дворовете на всички училища и детски градини. Дворът на детската ясла, където се намира и  Дневният център за деца с увреждания също ще бъде третиран.

Втората обработка ще бъде през периода август–септември.  

През следващия месец още една услуга от групата на взаимодопълващите се мерки за биологична защита ще бъде извършена, а именно дезинсекцията.  Тя ще бъде първата от общо четирите комплексни мерки за унищожаване на вредните насекоми. 

AAA20160407 190546

Снимка: Гюрай Аптула (Гулит)

Бюрото по труда ще проведе трудова борса за младежи

Дирекция „Бюро по труда” гр. Момчилград

СЪОБЩЕНИЕ

На 22.04.2016 г. (петък) от 10:00 часа в НЧ „Нов живот” (бившият ресторант „Розари”) ще се проведе специализирана трудова борса за младежи.  Работодателите, които желаят да вземат участие в трудовата борса,  в срок до 15.04.2016 г. следва да потвърдят участието си в  сградата на  Дирекция „Бюро по труда”, стая №8.

         Поканени са всички младежи до 29 г. възраст.

                                                          Лице за контакт: Илкнур Кязим

ДНЕС Е СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ПРАЗНИК НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

ОТ

КМЕТА НА ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД ПО СЛУЧАЙ 7 АПРИЛ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ПРАЗНИК НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК

Уважаеми лекари, медицински специалисти и здравни работници,

От името на общинска администрация - Момчилград приемете моите най-сърдечни поздравления по повод професионалния Ви празник.
На този ден всички ние изразяваме благодарността си за вашия професионализъм, отговорност и човещина..
Пожелавам ви много здраве, всеотдайност, енергия и удовлетвореност от благородната професия, която упражнявате.
Честит празник!

С уважение,
инж. Сунай Хасан
Кмет на община Момчилград

Баба Ембие на 102 години

Родената преди 102 години в село Постник (тогава Ахад Баба Текке) Ембие Мехмед от село Нановица днес навършва 102 години. Рожденичката е проплакала за първи път на 5 април 1914 година и гордо споделя, че никога досега не е посещавала лекар. Тя посрещна с широка усмивка и чувство на хумор гостите от община Момчилград.

Заместник-кметът Ерол Мехмед и секретарят на общината инж. Бахатдин Ахмедов поднесоха подаръци от името на кмета и общинска администрация. Столетницата приветства гостите с домашна баница и айран. По традиция на гостите бе поднесено и благо турско кафе.

От името на градоначалника инж. Сунай Хасан гостите пожелаха на столетницата да е жива и здрава и още дълго да радва роднини и близки, както и всички момчилградчани с дълголетието и бодрия си дух.

Баба Ембие има трима сина, една дъщеря, единадесет внуци, деветнадесет правнуци и двама праправнуци, с които се гордее много.

Любопитното в случая е, че празникът за семейството на столетницата на тази дата е двоен, тъй като рожден ден празнува и седемгодишният й праправнук Керем.

На изпроводяк 102-годишната жена благодари за вниманието и пожела здраве, сили и поздрави на всички.

Embie102bDSC 0786

 

Embie102cDSC 0784

 

На вниманието на обществеността!


Общинска администрация - гр. Момчилград съобщава, че на 06.04.2016 г. (сряда) фирма "Бовлад" ще извърши пръскане срещу кърлежи на територията на:

- Градски парк от 14.00 часа до 16.00 часа;
- Стадион "Родопи" от 19.00 часа до 20.00 часа.

Умоляваме гражданите да избягват движение в тези райони и да НЕ влизат в тревните площи!

При промяна на метеорологичните условия, графика ще бъде променен.

ОИЦ-Кърджали с изнесена приемна в Момчилград

На 05.04.2016 г. (вторник) от 10.00 ч. Областен информационен център (ОИЦ) – Кърджали организира открита приемна с мобилен щанд в зоната на площада пред община Момчилград. Ще бъде предоставяна информация за отворени процедури за кандидатстване с проекти по оперативните програми 2014-2020 г.

Община Момчилград осигурява заетост на още 30 безработни

Община Момчилград сключи договор с Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 -2020 по процедура BG05M9OP001-1.002 „Активни“.

Проект  „Активиране и осигуряване на заетост на младежи до 29-годишна възраст в община Момчилград“ е на стойност 240 300 лв. и ще осигури заетост за 6 месеца на минимум 30 безработни.

Общата цел на проектното предложение е идентифициране на икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст включително, живеещи в община Момчилград, които не са в образование или обучение, и активирането им за включването на пазара на труда. 

Лицата от целевата група ще бъдат наети на длъжност, съгласно НКПД-2011 - 6113-1003 Озеленител/Градинар за период до 6 месеца.

Отбелязахме Деня на хумора и сатирата

По случай 1-ви април - Международния ден на шегата община Момчилград, съвместно с МКБППМН и ЦОБ организираха междуучилищна сценична надпревара за забавно представление с музика, шеги и танци. Артистичното надиграване се проведе на 31.03.2016 год. на сцената в градски парк „Нури Адалъ“, като в него участваха всички училища от общината, както и представители на ОДК - Момчилград.

Участниците-веселяци бяха оценявани по шестобалната система от осемчленно жури, което даде оценки за артистичност, костюм/декор, дикция и синхрон на участниците. Общо 12 изяви забавляваха и разсмиваха публиката и същевременно с това се надпреварваха и за голямата награда - екскурзия, която организаторите подариха на победителя.

Повече от два часа скечове пълни със сатира, хумор, забава и шеги, разсмиваха публиката, която се оказа по-многобройна от предвидените места за зрителите, за което допринесе и хубавото време. Имаше и въпроси с награди за публиката, както и забавни игри за всички присъстващи.

За победител журито определи представителите на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – сборна група, а утешителната награда отиде при ОДК.

Победителите бяха наградени от заместник-кмета по образование Ерол Мехмед, който подсказа, че екскурзията ще е с образователна цел и нейната дестинация ще се изясни след допълнителна среща с преподаватели от училището.

a2DSC 0131

a3DSC 0115

a4DSC 0155

a5DSC 0192

a6DSC 0195

a7DSC 0211

a8DSC 0234

30 кълбовидни акации бяха засадени по протежението на ул. "26 - ти декември"

По инициатива на кмета на община Момчилград инж. Сунай Хасан, Общинска администрация посади 30 фиданки кълбовидна акация. Дърветата са засадени по протежението на ул. "26 - ти декември". Този вид акации станаха предпочитан вид в градското озеленяване. Декоративните дръвчетата са с кълбовидна форма на короната, малка коренова система, без бодли на клоните и не образуват цветове. Студоустойчиви и невзискателните към почвения тип. Кълбовидната форма на короната не налага необходимост от резитба за оформяне и повдигане на короната.


Община Момчилград е активен участник в различни екоинициативи. Акцията съвпада с темата на тазгодишния Ден на Земята - 22 април: "Дърветата на планетата Земя. Нека ги посадим", като целта е да се увеличи броят на посадените дървета в света.

За пръв път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Вече 46 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Денят на Земята има за цел да обедини и вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и е повод всеки човек да се допринесе възможно най-много в своята общност.

aaaPicture 017

Осветява се входа на село Багрянка

Стълбове за улично осветление поставиха служители от община Момчилград на входа на село Багрянка. Те са общо 11 на брой и са монтирани в радиус от 400 м. Социалната услуга не е по проект, а се осъществява с бюджетни средства на общината, като е с перспектива през следващите години да се осветли целия път до връзката с главния път за Момчилград.

Селото е обект на набези на крадци. Кметът на селото Тунай Сали и общинска администрация се надяват тази услуга да намали стреса и да донесе по-вече спокойствие на жителите на селото.

Багрянка отстои на около 3 км южно от гр. Момчилград и на около 18 км южно от областния град Кърджали.

Населението на селото е около 217 души.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос