Община Момчилград инвестира над 1 милион лева в образователна инфраструктура

Инвестиция за над 1 милион лева ще бъде направена в най-голямото училище на община Момчилград - СУ "Никола Й. Вапцаров", съобщи кметът на общината Сунай Хасан. Това става възможно след като беше одобрен поредния проект по линия на Програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 912 218 лева без ДДС или 1 094661 лева с ДДС. Средствата ще бъдат използвани за реконструкция, оборудване и обзавеждане на образователна инфраструктура. 
Сградата на училището ще бъде напълно обновена след като бъдат извършени вътрешни ремонти на училищните стаи, коридори, стълбища, санитарни възли, столова, котелно помещение. Ще бъдат подменени вратите и настилките. Обновена ще бъде и спортната площадка. По проект е предвидена подмяна на настилки и огради, както и доставка на нови съоръжения за волейбол, футбол и баскетбол. Ще бъде извършен цялостен ремонт и на физкултурен салон, включващ подмяна на настилки, осветление, отопление, както и ремонт на съблекалните и санитарните възли.
Четвърт милион лева от средствата по одобрения проект ще бъдат използвани за закупуването на обзавеждане и оборудване. Ученици и учители използват напълно нови маси, столове, закачалки, бюра, помощни маси и други мебели. Предвидено е закупуване на оборудване на кабинет по химия, както и различни спортни уреди. По проект ще бъде доставена техника като компютри, климатици, озвучителна система и други.
Със средствата по проекта е предвидено да се направи пълно преобразяване на дворното пространство на училището. Ще бъдат изградени алеи, беседки, ще бъдат поставени кошчета, пейки и други.
"Инвестицията в СУ "Н. Н. Вапцаров" е най-голямата, която е правена в образователната инфраструктура от години. Нашият екипа винаги е отделял специално внимание на образованието. След реализирането на проекта училището в Момчилград няма да се различава по нищо от училищата в която и да е точка на Европа. Правим го за децата, а те наистина го заслужават. Специално изказвам благодарности на екипа, който изготви този наистина значим проект", заяви Сунай Хасан.

В неделя след 21,30 ч. ще се пръска срещу комари

На 30 юни /неделя/ 2019 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 21:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

Момчилградчани подкрепиха инициативата "Роди бебе в България"

Момчилградчани активно подкрепиха инициативата "Роди бебе в България" на фондация "Мечта за бебе". Много жители на родопския град се събраха пред лятната сцена в градския парк, за да чуят посланията и изпълненията на Теди Кацарова и Дичо. Концертът, който продължи повече от 2 часа, започна с изпълненията на талантливи деца от Момчилград. Малко по-късно заедно с Теди Кацарова на сцената пяха и танцуваха десетки деца, дошли с родителите си.

Създателят на кампанията Евелина Рускова обясни, че целта на "Роди бебе в България" е да се наберат средства за двойки с репродуктивни проблеми, които са в затруднено положение.
"Самата аз преминах през много трудности, но сега съм майка на близнаци, заченати инвитро", заяви Евелина Рускова.
Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и председателят на общинския съвет Юмер Юсеин обявиха пълната си подкрепа за кампанията.
"Няма нищо по-благородно и нищо по-естествено от това да подкрепиш създаването на живот. Ето по тази причина Момчилград стана една от 9-те общини, подкрепили инициативата "Роди дете в България", заяви Сунай Хасан. Той допълни, че община Момчилград е една от първите в България, започнали да подпомагат финансово семейства с репродуктивни проблеми.
"До този момент като общинска власт ние сме подпомогнали финансово 12 двойки с репродуктивни проблеми. Уверявам ви, че тази практика ще продължи и в бъдеще", каза още Сунай Хасан.
Появата на известния рокаджия Дичо на сцената предизвика фурор сред публиката.
"Щастлив съм, че отново съм сред вас. Момчилград е едно от любимите ми места. Имам много приятели тук и винаги идвам с удоволствие в този край. Благодаря на кмета Сунай Хасан за подкрепата на инициативата", заяви Дичо. Концертът продължи с изпълнения на хитове на двамата изпълнители, които бяха придружени с програма на DJ Djane Monique и лазерно шоу.
В края на концерта Теди и Дичо си направиха на сцената селфи с децата, които пяха и танцуваха с тях.

DSC 0328

DSC 0333

DSC 0335

DSC 0338

DSC 0342

DSC 0345

DSC 0354

DSC 0359

DSC 0387

DSC 0412

DSC 0428

DSC 0442

DSC 0445

Серия от срещи проведе в Турция Сунай Хасан

Бъдещото съвместно сътрудничество и реализирането на общи проекти бяха темите на разговор на кмета на община Момчилград Сунай Хасан с представители на ръководството на най-голямата изселническа организация "Балгьоч" в турския град Бурса. На срещата присъстваха още Хасан Йозтюрк, председател на сдружението на момчилградчани, членове на управителния съвет на организацията, Танер Чауш, представител на ДПС за Бурса и председателят на общинския съвет на община Момчилград Юмер Юсеин, заместник-кметът на Момчилград Алие Ибрахим, председателят на МДПС в Момчилград Ерсин Юмер.

"Разговорът беше ползотворен. Изяснихме позициите по различни въпроси, възникнали през последните години. С временно изпълняващият длъжността председател на организацията Вели Йозтюрк намерихме допирни точки. Убеден съм, че има бъдеще в отношенията ни с "Балгьоч", но това е въпрос на добра воля и от двете страни", заяви Сунай Хасан. Освен с представителите на изселническата организация той се срещна с кмета на община Нилюфер Тургай Ердем. По време на разговора бяха обсъдени детайли около дейността, която ще се развива в новоизградения на територията на турската община културно-информационен център на момчилградчани, който носи името на световноизвестния Наим Сюлейманоглу. Сунай Хасан се срещна и с кмета на община Мудания Хайри Тюркйълмаз. Тема на разговор беше идеята за побратимяване на двете общини. И на двете срещи с турските кметове присъстваха Хасан Йозтюрк и Танер Чауш.

IMG 20190626 WA0001

IMG 20190626 WA0002

При лошо време концертът на Теди Кацарова и Дичо ще се състои в залата на читалището

Община Момчилград обявява, че при лошо време концертът на Теди Кацарова и Дичо ще се състои в залата на читалище „Нов живот“ в Момчилград. Ако метеорологичните условия позволяват концертът ще е на лятната сцена в градския парк. Часът на проявата – 20 ч. остава непроменен.

Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията

Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията си. Това стана след като момчилградският кмет Сунай Хасан гостува на избраната на 31 март за кмет на турския град Фатма Каплан. Двамата разговаряха над 2 часа за бъдещето на отношенияна между двете общини. На срещата присъстваха председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът Алие Ибрахим и лидерът на младежката организация на ДПС в Момчилград Ерсин Юмер. 

Сунай Хасан запозна колегата си Фатма Каплан, която е бивш депутат от Народнорепубликанската, със съвместните инициативи между двете общини през годините.
Официалните отношенията между Момчилград и Измит са от 2006 г., когато тогавашните кметове Ердинч Хайрула и Халил Йенидже подписаха протокол за побратимяване. По инициатива и със средства на турската община в центъра на родопския град беше издигната чешма с часовници.
"По това време се роди идеята и се изготви проект за изграждане на сграда в центъра на Момчилград, в която да се помещава музейна сбирка, заседателна зала и административни офиси", каза Сунай Хасан, който по това време беше председател на общинския съвет. През 2017 година тогавашния кмет на Измит замрази едностранно отношенията с българската община, без да посочва конкретна причина за това.
"Удовлетворен съм от срещата с Фатма Каплан. Отворихме нова страница в отношенията между Момчилград и Измит. Говорихме за съвместни инициативи между двете побратимени общини и за бъдещи проекти във всички сфери. Убеден съм, че добрите взаимоотношения с Измит ще продължат и в бъдеще", заяви Сунай Хасан.

IMG 20190624 WA0009

IMG 20190624 WA0005

Неделя е ден на траур в община Момчилград

Неделя, 23 юни 2019 година, в община Момчилград е обявен за ден на траур в памет на двете момичета, загинали във водите на река Върбица в петък. Това стана със заповед на кмета на общината Сунай Хасан. Националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Отменени са всички увеселителни прояви.

Трагедията е голяма! Ръководството на община Момчилград изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при нелепия инцидент деца!

Момчилград е част от кампанията "Роди бебе в България"

Момчилград е една от 9-те български общини, които са част от кампанията "Роди дете в България" на фондация "Мечта за бебе". Националната кампания ще гостува в Момчилград на 26 юни, сряда, от 20 часа на откритата сцена в градския парк. Жителите и гостите на града ще могат да чуят изпълненията на Теди Кацарова, Дичо и групата му. Ще има и лазерно шоу и DJ програма на DJ Djane Monique. Водещ ще е Наско от БГ Радио. Създател на кампанията е Евелина Рускова, която е преминала през много трудности, но сега е щастлива майка на близнаци - заченати инвитро. Целта е да популяризира DMS номер за събиране на средства за двойки с репродуктивни проблеми и затруднено финансово положение. 

  • "Станахме част от кампанията, защото каузата наистина си заслужава. Община Момчилград е една от първите общини в България, които започна да подпомага финансово семейства с репродуктивни проблеми. Искрено се надявам, че повече хора да бъдат съпричастни към идеята", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

Започва записването за "Плувно лято 2019"

Започва записването на деца за участие в "Плувно лято 2019", организирано от община Момчилград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В него ще могат да участват деца от община Момчилград на възраст от 6 до 11 години. Декларации от родители ще се приемат в сградата на ул. „26-ти декември“ №6, етаж ІІ, стая №3, отдел „Хуманитарни дейности“ (Образование)  всеки ден до 03.07.2019 г.

Декларация може да изтеглите тук:

docdeklaracia_2019_pluvno_lyato.doc18.06.2019 г.

13 медала завоюваха момчилградските тенисисти на Държавно първенство

13 медала завоюваха момчилградските тенисисти на Държавно първенство

13 медала завоюваха състезателите от отбора на СКТМ "Родопи" - Момчилград по време на Държавно първенство по тенис на маса за момичета и момчета до 10 години, съобщи президентът на клуба Ерсин Юмер. Турнирът се проведе в град Гоце Делчев и в него участваха над 70 състезатели от най-добрите отбори в цяла България.
Момичетата от Момчилград станаха шампиони в отборното класиране, а момчетата взеха бронзов медал. В индивидуалното класиране тенисистите от СКТМ "Родопи" спечелиха още 11 медала.

Класиране

Лично - момичета
Сезен Мустафа - 2-ро място
Селен Мустафа - 3-то място
Есел Ибрахим - 5-то място

Лично - момчета
Ивайло Караусев - 5-то място

Смесени двойки
Ивайло Караусев - Селен Мустафа - 3-то място
Арда Левент /Ардино/ - Есел Ибрахим - 3-то място

Двойки - момичета
Селен Мустафа - Сезен Мустафа - 2-ро място
Ечмел Вели и Есел Ибрахим - 3-то място

Двойки - момчета
Ивайло Караусев - Окан Джелил - 3-то място

Нов параклис ще се изгради в Момчилград

Нов православен параклис ще се изгради в Момчилград. Това обяви кметът на общината Сунай Хасан по време на традиционния курбан, който момчилградчани правят на празника Свети Дух. Параклисът ще се постои в християнските гробища, а половината от средствата са осигурени от Дирекция по вероизповеданията.
"Готови сме да подпомогнем изграждането на храма. Екипа ни никога не е делил хората и винаги сме подпомагали както мюсюлманската, така и християнската общност в Момчилград", каза още Сунай Хасан. Първоначалната идея била да се използва съществуващ проект за храм, който да се преработи и осъвремени. След среща с пловдивския митрополит Николай е взето решение да се използва проект, който е правен за Смолян.
Десетки се събраха на традиционен курбан край параклиса "Свети Дух" над Момчилград, за да се помолят за здраве. Сред официалните гости бяха кметът на общината Сунай Хасан съпругата му Невин, енорийския свещеник на Кърджали отец Петър Гарена, председателят на тракийско дружество в Кърджали "Димитър Маджаров" Яни Янев, заместник кметовете на община Момчилград Мехмед Мехмед и Алие Ибрахим и бившият областен управител Начо Ковачев.

DSC 0300

Стотици пяха с БТР в "Нощта на Орфей"

Стотици се събраха в подножието на археологическия комплекс край село Татул и пяха с БТР по време на фестивала "Нощта на Орфей", организиран от община Момчилград. Участниците в проявата, която се провежда за 13 път, успяха да вдигнат градуса на настроението на публиката до краен предел.

Най-нетърпеливите зрители пристигнаха часове преди началото на фестивала. Повечето от тях се възползваха да разгледат древното светилище на Орфей.  Всички присъстващи получиха по традиция чаша вино.

С "Добре дошли" дошлите на фестивала бяха приветствани от кмета на общината Сунай Хасан.

"През годините фестивалът, организиран от община Момчилград се утвърди като културно събитие в национален мащаб. "Нощта на Орфей" има своите почитатели, които не пропускат нито едно издание на проявата. Този факт не трябва да ни учудва, защото има магия в мястото, на което провеждаме фестивала", заяви Сунай Хасан. Той изказа специални благодарности на депутатът от ДПС Ерол Мехмед, по чиято идея се заражда "Нощта на Орфей" и който беше сред публиката.

След официалната част бяха наградени победителите в традиционния колопоход от Момчилград до село Татул. Тази година в надпреварата участваха 16 велосипедисти. Първо място беше присъдено на Ферди Юсеин, който получи като награда велосипед. Награди имаше и за класиралите се на следващите 3 места - Юсеин Гюнай, Беркай Акиф и Берк Басри.

Програмата на фестивала стартира с песента "От тук започва България" в изпълнение на младия момчилградчанин Виктор Карачолов. След него публиката беше омаяна от танците на балета към кърджалийския театър. Младите кърджалийци Мерт и Селин Асенова буквално взривиха публиката с изпълненията си.

Кулминацията на фестивала настъпи с качването на сцената на рокаджиите от БТР. Групата беше представена от кмета Сунай Хасан.

"Дами и господа, днес ние всички ставаме свидетели на роксъбитието за 2019 година в Източните Родопи. За мен е огромно предизвикателство да приветствам тук и сега, на тази сцена легендарната българска рок-група БТР", обяви Сунай Хасан.

"За първи път сме на това място. Уникално е. Благодаря на община Момчилград и на Сунай Хасан за възможността да пеем на този прекрасен фестивал", заяви фронтменът на БТР Наско. Повече от час и половина легендарните рокаджии пяха свои песни, като представита и парчета от последния си албум. Публиката пя заедно с БТР.

След концерта дуо "БарбарониТе" представиха оригинално огнено шоу, което накара публиката да онемее.

Вечерта завърши с пищни фойерверки и хоро, на което се хванаха много от присъстващите на фестивала.

DSC 0041

DSC 0080

DSC 0033

DSC 0095

DSC 0100

DSC 0116

DSC 0117

DSC 0166

DSC 0193

DSC 0198

DSC 0218

DSC 0275

DSC 0287

DSC 0294

Момичетата на СКТМ "Родопи" станаха шампиони на България

Състезателките от отбора на СКТМ "Родопи" - Момчилград станаха шампиони на България по време на Държавно първенство по тенис на маса за момичета и момчета до 10 години, съобщи президентът на клуба Ерсин Юмер. Турнирът се провежда в град Гоце Делчев и в него участват над 70 състезатели от най-добрите отбори в цяла България. Момчетата от СКТМ "Родопи" се класираха трети и взеха бронзов медал.

"Предстоят индивидуални срещи и очаквам в тях също да спечелим медали. Освен състезателите заслуга за добрите резултати безспорно имат и треньорите Мелиса Мехмед и Сабри Сюлейман", каза още Ерсин Юмер.

IMG 20190615 WA0002

IMG 20190615 WA0001

IMG 20190615 WA0000

Рок и вино в "Нощта на Орфей" край Татул

Рок и вино ще бележат фестивала "Нощта на Орфей" който ще се проведе за 13-а година край момчилградското село Татул тази събота. Една от най-полулярните български рок групи БТР ще изнесат концерт в подножието на тракийското светилище. Програмата на фестивала включва още изпълнения на младите изпълнители Виктор Карачолов, Селин и Мерт Асенови, както и балета към кърджалийския театър. Вечерта ще завърши с огнен спектакъл на дуо БарбарониТе. Началото на фестивала е от 20,30 часа, а входа е безплатен. По традиция, за всеки зрител община Момчилград е осигурила по чаша вино. За желаещите да участват във фестивала е организиран и безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат в 19,00 часа от Дома на културата в Кърджали и в 19,30 часа от паркинга пред сградата на общината в Момчилград.

В 18 часа от паркинга пред общината ще стартира традиционен колопоход с маршрут от Момчилград до Татул. Победителите в спортната проява ще бъдат наградени от кмета на общината Сунай Хасан в началото на фестивала.

Мобилни екипи ще помагат на възрастни и на хора с увреждания в община Момчилград

Мобилни екипи от специалисти ще подпомагат на възрастни хора и на лица с увреждания в цялата община Момчилград. От услугата „Патронажна грижа“ ще се възползват около 50 души в продължение на 15 месеца. Това става благодарение на спечелен проект на стойност 147 633 лева, договорът за който общинският кмет Сунай Хасан подписа с Министерство на труда и социалната политика.
В рамките на проекта ще се създаде патронажна грижа към Домашен социален патронаж - Момчилград.  Мобилните екипи ще включват социални и медицински работници, а когато се налага - и лекар. Ще се предоставят грижи от здравословен, домашен или социален характер. При необходимост ще има възможност хора да бъдат извозвани до медицински центрове за изследвания и консултации. Това ще става със закупен по проекта автомобил.
"Целта ни е да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастните жители на общината над 65 години. Ще им осигурим достъп до дългосрочна здравно-социална грижа, според специфичните потребности. Най-важното е, че социалната услуга ще бъде предоставяна на нуждаещи се от цялата община, включително за жители на малките и отдалечени населени места", каза кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че реализирането на проекта ще допринесе за изпълнение общинската стратегия за развитие на социалната политика, както и на Националната стратегия за дългосрочна грижа за лицата с увреждания и възрастни хора.

Над 100 тенисисти мериха сили на национален турнир в Момчилград

Над 100 състезатели по тенис на маса от цяла България се включиха във финалното състезание "Ученически игри 2019", което се проведе през уикенда в Момчилград. В надпреварата участваха над 20 отбора, победители в зоналните кръгове по места. В състезанието се включиха момичета и момчета във възрастова група 5-7 клас.
Отборът на Ардино стана шампион в напреварата при момичетата. При момчетата за първото място се пребори отбора на Дупница.
Спортната проява беше съчетана с посещение на светилището на Орфей край село Татул. Пътуването беше организирано от община Момчилград и от него се възползваха повечето участници в състезанието.
Състезатели и треньори останаха изключително доволни от домакинството на Момчилград. От Регионалното управление на образованието в Кърджали също дадоха отлична оценка за организацията на проявата.
"Благодаря на всички за участието. Винаги сте добре дошли в Момчилград", заяви президентът на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер при награждаването на победителите.
"Момчилград се утвърди като основен център за състезанията по тенис на маса в национален мащаб. Това е естествено, защото местната школа е изключително силна. Развитието на спорта е сред приоритетите на екипа ни, а и всеки момчилградчанин е свързан пряко или косвено с тениса на маса. В този смисъл е съвсем естествено да бъдем домакини както на ученически, така и на международни състезания, още повече че спортната база на Момчилград е на отлично ниво", заяви кметът на общината Сунай Хасан.
IMG 4314484433c72386699560d65f74871e V
IMG e682c68b7152784af571ee21061cfec5 V

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги, предлагани в домашна среда. Това става възможно благодарение на спечелен проект на стойност 299 999,99 по линия МИГ- общини Момчилград и Крумовград. По проект "Комплексна грижа за независим живот" ще бъдат назначени за 13 месеца социален работник и медицински специалист, както и 20 лични асистента, 5 социални асистента, 8 домашни помощника за 12 месеца. Те ще подпомагат хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се самообслужват.

"Една от целите, които си постави екипа ни още в началото на мандата беше да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастите. Успяхме да осигурим достъп до здравно-социална грижа в домашна среда, като обхванахме нуждаещите се жители на Момчилград и на малките населени места. Това стана благодарение общинския отдел за европроекти, които не само имат добри идеи, но успяват и да ги реализират. Най-важното е, че имаме последователна политика за доразвиване услугите и надграждане на постигнатото", заяви кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че освен грижата за уязвимите групи, общинска администрация осигурява заетост на безработни в трудоспособна възраст.

В петък ще се пръска срещу комари

На 07 юни /петък/ 2019 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 21:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.
Община Момчилград

Над 100 ученици ще играят тенис на маса в Момчилград

Над 100 състезатели по тенис на маса от цяла България ще участват във финалното състезание "Ученически игри 2019", съобщи президентът на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер. Финалите ще се проведат в Момчилград от 7 до 9 юни и в тях ще се включат 20 отбора, които са победители в зоналните кръгове по места. В състезанието ще участват момичета и момчета във възрастова група 5-7 клас

Откриват паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград през юли

Паметник на почетния гражданин на Момчилград, световен и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу ще бъде открит в края на юли. Това ще стане по време на десетата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Паметникът ще бъде поставен пред спортния комплекс, който носи името на Наим Сюлейманоглу. Постаментът от стомано-бетон е вече готов. Фигурата на щангиста също вече е изработена. Тя е от месинг и ще бъде висока 2,20 метра. Височината на паметника с постамента ще е около 3 метра. Постаментът ще бъде облицован със сив измирски мрамор. Той вече е осигурен. Бизнесменът Себахатин Ватансевер е дарил мрамора след среща с кмета на община Момчилград Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин, които го запознаха с проекта за паметника.
"Наим Сюлейманоглу е най-известният момчилградчанин, прославил с постиженията си и България, и Турция в целия свят. Най-малкото, което ние момчилградчани можем да направим, е да му издигнем паметник в родния Момчилград. Изключително съм благодарен на всички, които се присъединиха към инициативата по издигането на монумента. За пореден път доказахме, че Момчилград е много повече от населено място. Момчилград е дух, който свързва, независимо на какво разстояние живееш", заяви Сунай Хасан.
 sresta vatansever

Честит Рамазан Байрам!

Уважаеми жители и гости на община Момчилград, приемете най-искрените ми поздравления и благопожелания по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам!
Нека този празник ни направи още по-добри и отговорни един към друг, нека се съхранят и традиционно добрите отношения между представителите на различните религии в община Момчилград и заедно да продължаваме да работим за по-доброто бъдеще на нашата красива община!
Желая ви семейно щастие и благоденствие! Нека светлина и обич изпълват дните ви!
 
ЧЕСТИТ РАМАЗАН БАЙРАМ!
 
Кмет на община Момчилград
Сунай Хасан

Община Момчилград вече има мобилно приложение

Община Момчилград стартира безплатно мобилно приложение за смартфони. То може да се инсталира от Google Play от всеки потребител. Приложението е своеобразен виртуален пътиводител на Момчилград. Чрез него могат да се получи основна информация за общината, да се четат новини, дори да се подават сигнали. Особено атрактивна е рубриката "Виртуална разходка", в която са представени 360-градусови снимки от Момчилград. Детайлно могат да бъдат разгледани градския парк, стадиона, двете училища, джамията и църквата.
"Живеем в много динамичен свят, където технологиите и постоянния информационен поток и обмен, са движещи. Мисля, че приложението ще бъде полезно както за жителите, така и за гостите на Момчилград", заяви кметът на общината Сунай Хасан. 

Момчилградчани покориха върховете Снежанка и Персенк

51 момчилградчани се включиха в традиционния туристически поход, организиран от община Момчилград. Маршрутът тази година включваше забележителности в Родопите. Първият преход на групата беше по екопътеката "Смолянски водопади". По-късно през деня момчилградчани посетиха Смолянските езера и покориха високия 1926 метра връх Снежанка. Последната спирка за деня бяха Чудните мостове. На следващия ден групата покори връх Персенк, висок 2074 метра. След прехода момчилградчани посетиха най-високия водопад в Родопите Сливодолското падало. На път за Момчилград групата разгледа Бачковския манастир.
Туристическият поход е традиционен и се провежда всяка година. Той е част от спортния календар на община Момчилград. 
IMG 772417498485c482a410e32213d9f572 V
 
IMG dfdf1e326878b2457beb9c883cccab59 V

Момчилград възстановява контактите с 2 побратимени общини и с Балгьоч

Момчилград възстановява контактите си с 2 побратимени общини в Турция и с най-голямата изселническа организация "Балгьоч" - Измир. Това стана след тридневна визита на кмета на общината Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин в югоизточната ни съседка. Двамата бяха придружавани от Хасан Йозтюрк, председател на сдружението на момчилградчани в Бурса и представители на ръководството на организацията, както и репресирания по тоталитарния режим Бюрхан Мутлу и Мустафа Йозтюрк, бивш кмет на община.
Делегацията участва в ифтар за 1 000 души в община Мендерес, Измир. Благотворителната вечеря беше организирана от местни бизнесмени и от община Момчилград в квартал "Гюмюш Мастанлъ". 
В Измир делегацията, водена от Сунай Хасан, проведе среща с председателя на местната структура на "Балгьоч" Абдурахим Нурсой и техния управителен съвет. На срещата присъства и представителя на ДПС за Егейската част на Турция Исмаил Ватансевер. Бяха обсъдени възможностите за възстановяване на отношенията в различни сфери.
Съвместни проекти и инициативи ще бъдат реализирани между Момчилград и побратимената община Борнова, Измир. Около тази идея са се обединили Сунай Хасан и кметът на турската община д-р Мустафа Ииду, общински съветници и бизнесменът Себахатин Ватансевер. Двамата кметове са на мнение, че по-активното сътрудничество ще е от полза и за Момчилград, и за Борнова, където живеят много момчилградчани.
След визитата на Сунай Хасан в Турция се рестартират взаимоотношенията и с побратимената община Байрямич, Чанаккале, която преди време изпрати писмо, че замразява отношенията си с Момчилград.
"Намерихме много общи теми с новоизбрания ми колега Мерт Уйгун. Оптимист съм, че ще успеем да възстановим добрите отношения между Момчилград и община Байрямич", заяви Сунай Хасан. Той определи тридневната визита като изключително ползотворна.
"Освен всичко посещението ми в Турция беше и емоционално лично за мен. През цялото време бях придружаван от мои съученици, с които сме учили до 8 клас в Момчилград. Въпреки изминалите години и разстоянието, което ни дели, те продължават да милеят за родния край", допълни Сунай Хасан.
iftar
IMG 20190602 WA0006.
 
bornova
bakgyoch
bayryamich1

Момчилград почете паметта на загиналите за свобода

Момчилград почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа в продължение на 3 минути звучаха всички сирени в града. Служители на общинска администрация поднесоха венец пред мемориал-костницата в центъра на Момчилград.

Много детски усмивки и спектакъл за 1-ви юни в Момчилград

С много смях и усмивки премина 1-ви юни - Деня на детето в Момчилград. Община Момчилград подари на най-малките си жители театралната постановка "Приказки с много песни все за личности известни". Денят започна с изпълнения на танцовия състав "Евридика" от Момчилград. След тях на сцената се качиха актьорите на Театрално-музикален център - Кърджали, които повишина градуса на настроението сред малките зрители. Денят завърши с детска дискотека.

DSC 0002

DSC 0003

DSC 0020

DSC 0034

DSC 0046

Над 2000 се събраха в Момчилград на ифтар в Нощта Кадир

Над 2 000 души се събраха на обща трапеза на централния площад в Момчилград в свещената Нощ Кадир. Основни спонсори на традиционната благотворителна вечеря преди големия мюсюлмански празник Рамазан байрям бяха бизнесменът и почетен гражданин на Момчилград Фуат Гювен и Сдружениeто на момчилградчани в град Бурса, Република Турция, представлявано от Хасан Йозтюрк. Организацията на събитието беше осигурена от община Момчилград. 
За благотворителната вечеря в на площада в града бяха дошли много момчилградчани и жители на населените места в общината. Сред уважилите ифтара бяха Хасан Йозтюрк депутатът Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет на Момчилград Юмер Юсеин, областният председател ДПС Изет Шабан, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, общинският лидер на партията Акиф Акиф, лидерът на областното МДПС Байрям Байрям, общински съветници от Момчилград.
Преди началото на ифтара ученици от духовното училище в Момчилград представиха програма с религиозни песни. Проповед, посветена на предстоящия Рамазан байрям, изнесе районния мюфтия Бейхан Мехмед.
Кметът на община Момчилград Сухай Хасан благодари на Фуат Гювен и Сдружението на момчилградчани в Бурса организирането на ифтар в навечерието на големия мюсюлмански празник.
"Продължаваме една красива традиция - да седнем заедно на една обща трапеза и да споделим една обща вечеря. Щастлив съм, че отново се събрахме толкова хора в тази свещена нощ, когато небесата се разтварят и се изпълняват всички желания. Нека винаги бъдем заедно и все така единни", заяви Сунай Хасан.
DSC 0335
DSC 0338
DSC 0345
DSC 0346
 

10-годишнина отбеляза Дневният център за деца с увреждания в Момчилград

С пъстро тържество беше отбелязана 10-годишнината от създаването на Дневния център за деца с увреждания "Дъга" в Момчилград. Социалната институция се посещава ежедневно от 24 деца на възраст между 3 и 18 години. Да споделят празника в центъра дойдоха председателят на общински съвет в Момчилград Юмер Юсеин, секретарят на община Момчилград  Бахатдин Ахмедов, заместник кметовете Севдалин Огнянов и Мехмед Мехмед, представители на неправителствени организации и други.

Директорът на ДЦДУ "Дъга" Ваня Петрова припомни на присъстващите как е възникнал центъра и подчерта ролята му за адаптацията и социализацията на децата с увреждания. Ваня Петрова отправи специални благодарности на община Момчилград, фондация "Плюшено мече", доброволците от Младежкия Български червен кръст, клуба по тенис на маса "Родопи" и "Технополис", които през годините винаги са подкрепяли социалната институция.

"Дневният център за деца с увреждания е сред социалните функции, които предоставя община Момчилград на жителите си", заяви секретарят на общината Бахатдин Ахмедов.

След официалната част децата, посещаващи Дневния център изпълниха пред гостите много танци, стихотворения и сценки.

В края на тържеството Ваня Петрова връчи благодарствени грамоти на партньорите на центъра.

Рожденият ден на ДЦДУ "Дъга" завърши  с разрязването на специална торта за празника.

DSC 0030

DSC 0031

DSC 0033

DSC 0037

DSC 0044

DSC 0047

DSC 0049

DSC 0053

DSC 0055

DSC 0059

DSC 0072

Положителна оценка получи двугодишен проект, реализиран в детските градини на община Момчилград

Положителна оценка за работата си получиха участниците в проект "Равен старт за децата на община Момчилград чрез подобряване на образованието и грижите в ранна детска възраст", който вече е на финалната права. Това стана на ясно по време на заключителна пресконференция. Проектът, който е двугодишен и се финансира по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ 2014–2020, приключва на 27 юли 2018 година.
"Община Момчилград инвестира чрез този проект в образованието на децата, защото вярваме, че само така можем да поставим основата за подготвка на бъдещи, успешни личности във всички области. Ако искаме нашите деца да се чувстват ценени и да вярват безрезервно в своите способности, трябва да инвестираме в тяхното развитие от най-ранна възраст. Ако искаме утре на лидерските позиции да застанат успешни, знаещи и можещи хора, с които да се гордеем, че са родом от община Момчилград, това е пътят.
Ето защо, като кмет на община Момчилград, искам да Ви уверя, че ние ще продължим да инвестираме в образователни проекти, защото вярваме, че образованието е най-важното нещо както за развитието и реализацията на един човек, така и за икономическия растеж на една нация". Това заяви по време на пресконференцията кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той благодари на екипа по проекта и на директорите на детските градини и на всички, участвали в реализирането на различните дейности по проекта. Сунай Хасан специално приветства родителите, които с желание и всеотдайност се включиха активно и безвъзмездно в различни инициативи.
Общата цел на проекта беше подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение на децата от етническите малцинства в община Момчилград и тяхната успешна ранна социализация и личностна реализация. След реализирането на различни дейности са подобрени условията и качеството на образование на децата от етническите малцинства в целевите населени места. Повишена е мотивацията на трите основни страни в образователния процес - ученици, учители и родители.
В рамките на проекта бяха проведени уъркшопа с над 40 родители. Под формата на лекции с дискусии и ролеви игри бяха обяснени ползите от предучилищното образование за по-лесна адаптация и интеграция на децата в училище.
Повече от 60 родители на деца навършили 3 години взеха участие в 4 семинара на тема "Малкото училище - голямото начало". На родителите бяха разяснени ползите от това децата им да бъдат интегрирани в образователна среда още от най-ранна възраст.
За създаването на подходяща физическа и образователна среда за обучение на децата в рамките на проекта бяха доставени Доставихме 270 нови детски легла, 65 столчета и маси, 30 дидактични шкафа и детски секции тип „кухня“ , „чичо доктор“ , „млад техник“, „приложни изкуства“ и сцени за детски куклен театър;
Доставени бяха 138 броя различни образователни пособия за ролеви игри, 82 броя дидактически и образователни материали и пособия по математика, 20 меки форми за обучение чрез игри, 105 броя различни образователни пособия и материали за творчество, различни пособия и материали за обучение по безопасност и здравословно хранене, сюжетни картини – приказки и други материали, обучителни комплекти тип „монтесори;“
Физкултурните салони на детските градини се оборудваха със спортни пособия – дюшеци, комплект тунели за провиране, комплекти за масов спорт, различни пособия за балансиране, концентрация и правилна стойка, различни развлекателни спортни пособия, топки, въжета, обръчи и други, комплекти „Безопасност на движението“ общо 120 броя.
Доставени бяха 220 броя театрални и сценични костюми и комплекти за детски театър;
Предстои доставянето на ИТ обурдване - по 6 интерактивни дъски, проектори, лаптопи, уредби с микрофон, синтезатори и 30 музикални инструмента.
Проведено бе обучение на децата по развитие на социалните им умения. Всички деца преминаха допълнително обучение по български език. Във всяка детска градина бяха сформирани различни творчески ателиета - „Сръчковци“, „Цвят и хармония“, „Вълшебни приказки“, „Ритми и звуци“, „Занаяти“, „Цветна градина“, „Захарно петле“.
Целта на тези ателиета беше да развият в децата един по-различен поглед към света, хората и културите в него, да изследват с радост и интерес, а не с критика различията, и да се стремят да разбират другия с любов.
Проведени бяха различни културни събития под надслов „Седмица на изкуствата от и за децата“, в които взеха участие повече от 400 деца. Повечето от проявите се проведоха на откритата сцена в градския парк, а освен многобройните родители и много жители на Момчилград и общината имаха възможност да видят на уменията и талантите на малките участници в проекта.

DSC 0021

График на летните занимания в Общински детски комплекс

График на летните занимания в Общински детски комплекс /ОДК/ - Момчилград /за деца в училищна възраст/.

от 25. до 29. юни /всеки ден/
I група - от 9.00 до 10.30 часа
II група - от 10.30 часа до 12.00 часа

от 9 до 31 юли /от понеделник до петък/
I група - от 9.00 до 10.30 часа
II група - от 10.30 до 12.00 часа

12 колоездачи се включиха в традиционния колопоход от Момчилград до Татул

Мустафа Хасан спечели нов модерен велосипед след като стана победител в традиционния велопоход от Момчилград до археологическия комплекс "Татул". Наградата беше връчена по време на фестивала "Нощта на Орфей" от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Парични награди получиха вторият в надпреварата Якуб Юсеин и класиралия се на трето място Ферди Мюмюн. 12 колоездачи се включиха в спортната проява и преминаха 14-километровия маршрут от Момчилград до светилището на Орфей край село Татул.

DSC 0010

Дичо пя, а нестинари танцуваха под дъжда във фестивал „Нощта на Орфей“

„Нека  12-тия фестивал „Нощта на Орфей“ бъде за вас незабравимо преживяване“, пожела кметът на община Момчилград Сунай Хасан на публиката. И пожеланието му се сбъдна. Залезът над Татул завладя погледите на всички с невероятната си красота. Тази гледка потвърди думите на кмета за въздействието на  мястото, където се усеща духа на Орфей и Родопа планина.

Сунай Хасан приветства хората,  дошли на фестивала, благодари им за желанието да подкрепят красотата на изкуството, магията на песента и танца на неповторимата сцена под небето - тракийското светилище Татул. Кметът Момчилград специално поздрави депутатът от ДПС Ерол Мехмед, който беше сред публиката и подчерта заслугата му за фестивала "Нощта на Орфей".

Публиката беше завладяни от изпълненията на Мариета Петракиева и балет Deja Vu. След бурните аплодименти започна и проливния летен дъжд. Тогава на сцената се качиха популярния рок изрълнител Дичо и групата му The Band.

„Чувството да пея тук е невероятно“, каза Дичо от сцената, не мога да се спра. Вокалистът и The Band накараха публиката да пее с тях и да танцува, независимо от проливния дъжд. Вдъхновяваща за музикантите бе гледката на танцуващи под дъжда многобройни дъждобрани и чадъри.

Независимо от  летния дъжд нестинарите се подготвяха за своя ритуален танц. Те поддържаха огъня през цялото време, разстлаха жаравата и затанцуваха върху нея. Танцът им беше толкова завладяващ, че имаха последователи от публиката, които също влязоха в огъня.

Вечерта на 12-ия фестивал на „Нощта на Орфей“ традиционно завърши със заря и хоро.

DSC 0049

DSC 0066

DSC 0070

DSC 0098

DSC 0135

 

Нестинарски танци в "Нощта на Орфей" край Татул

Нестинари ще танцуват върху жарава по време на фестивала "Нощта на Орфей", който се провежда всяка година от община Момчилград в подножието на археологическия комплекс "Татул". 12-ото издание на феста ще се проведе на 23 юни от 20,30 часа. В рамките на фестивала ще има концерт на една от най-известните звезди на българския рок Дичо и групата му The Band. Преди рокаджиите зрителите на фестивала ще могат да се насладят на изпълненията на финалистката в третия сезон на "Гласът на България" Мариета Петракиева и балет Deja Vu.
По традиция жителите и гостите на община Момчилград, дошли на фестивала ще бъдат посрещани с чаша вино. Община Момчилград осигурява и безплатен транспорт до археологическия комплекс "Татул". Автобусите ще тръгнат в 19,00 часа от Дома на културата в Кърджали и от 19,30 часа от паркинга пред общината в Момчилград.
Преди фестивала ще се проведе традиционен колопоход за ученици от 14 до 18 години. Участници в спортната проява ще тръгнат от паркинга пред общината в 18 часа. За първите трима са предвидени парични и материални награди.

Започва записването за "Плувно лято 2018"

Започва записването на деца за участие в "Плувно лято 2018", организирано от община Момчилград. В него ще могат да участват деца от община Момчилград на възраст от 6 до 11 години. Декларации от родители ще се приемат от 25.06.2018 г. в сградата на общината, етаж ІІ, стая №5.

Декларация може да изтеглите тук:

docdeklaracia_pluvane.doc20.06.2018 г.

ЧЕСТИТ РАМАЗАН БАЙРАМ!

Уважаеми жители на Община Момчилград,
да ни е честит светлият празник Рамазан Байрам!
С цялото си сърце си пожелавам този празник още повече да ни обедини, да си простим за грешките и да дадем воля братските, приятелските и съседските взаимоотношения да се заздравят.
Днес е празник, да оставим лошите спомени и мисли и да бъдем щастливи!
Честити празнични дни!
Инж. Сунай Хасан, кмет на Община Момчилград

Концерт с автентични песни и танци за Рамазан байряма в Момчилград

Автентични песни и танци бяха представени на откритата сцена в градския парк на Момчилград. Поводът е настъпващия голям мюсюлмански празник Рамазан барям. Над 2 часа продължи концертът, организиран от община Момчилград. Жителите и гостите на града се насладиха на изпълненията на фолклорната група "Достлар", както и на местни изпълнители, които създадоха много празнично настроение. Сред публиката на концерта бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, областният лидер на ДПС Изет Шабан и депутатът Ерол Мехмед.

DSC 0002

DSC 0006

DSC 0010

DSC 0016

DSC 0017

DSC 0028

DSC 0026

Община Момчилград обновява пътната маркировка с нов вид настилка

Община Момчилград обновява пътната маркировка в града с нов вид настилка. Тя се нарича "студен пластик" и е много по-трайна и издържа на по-голямо натоварване в сравнение с обикновената боя, която се използваше досега. Полагането на настилката вече започна. До края на месеца по улиците на Момчилград ще бъдат положени 740 квадратни метра от новата настилка. Освен пешеходните пътеки ще бъде обновена и осевата линия на улиците.

Момчилградските тенисисти се представиха успешно на републиканско първенство

Момчилградските тенисисти се представиха успешно на републиканското индивидуално първенство за момичета и момчета до 10 години, което се проведе в Панагюрище. В надпреварата взеха участие 10 състезателя от СКТМ "Родопи" - 6 момичета и 4 момчета. До финал в състезанието по двойки достигнаха Сезен и Селен Мустафа, които се класираха втори. Второ място достигна и смесената двойка Ивайло Караушев и Селен Мустафа. Останалите състезатели се класираха в първата осмица. Момичетата от Момчилград получиха и купа за отбора си като най-успешни тенисистки в първенството. Треньори на успешния тим са Сабри Сюлейман и Мелиса Хикмет.

IMG 939af9ea6d8763f39f28865eb2bea77c V

IMG 069a6afc770705ec5377a76208e92a3a V

IMG 127f6a7fe69d169aac9e436b7c4a088a V

Покана за празничен концерт

Община Момчилград кани жителите и гостите на града и общината на тържествен концерт, посветен на големия мюсюлмански празник Рамазан байрям.

В проявата ще участват група за автентичен фолклор "Достлар", както и самодейни състави от Момчилград и общината.

Концертът ще се състои на 14 юни /четвъртък/ от 17,30 часа на откритата сцена в градския парк.

Заповядайте!

Над 2 000 се събраха на ифтар в Нощта Кадир в Момчилград

Над 2 000 мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза на площада в Момчилград в свещената Нощ Кадир. Основни спонсори на традиционната благотворителна вечеря преди големия мюсюлмански празник Рамазан байрям бяха бизнесменът и почетен гражданин на Момчилград и безнесмен Фуат Гювен и Сдружениeто на момчилградчани в град Бурса, Република Турция. Организацията на събитието беше осигурена от община Момчилград. 
За благотворителната вечеря в на площада в града бяха дошли много момчилградчани и жители на населените места в общината. Сред уважилите ифтара бяха Хасан Йозтюрк, председател на Сдружението на момчилградчаните в Бурса, депутатите от ДПС Ерол Мехмед и Адлен Шефкет, председателят на общинския съвет на Момчилград Юмер Юсеин, председателят на общинския съвет в Джебел Сейфи Мехмедали, областният лидер на ДПС Изет Шабан, Ердинч Хайрула, член на ЦОП на ДПС, областният лидер на младежкото ДПС, общински съветници от Момчилград и Кърджали.
Преди началото на ифтара ученици от духовното училище в Момчилград представиха програма с религиозни песни. Проповед, посветена на предстоящия Рамазан байрям, изнесе заместник районния мюфтия Насуф Насуф, а в службата се включи и бившият главен мюфтия Фикри Сали.
Кметът на община Момчилград Сухай Хасан благодари на Фуат Гювен и Сдружението на момчилградчани в Бурса за това, че големия ифтар в нощта Кадир се превръща в традиция. Градоначалникът отправи благодарности и към местния бизнес, чиито представители 26 вечери са осигурили ифтари в двете момчилградси джамии.
"Щастлив съм, че отново се събрахме и споделихме вечерята си в тази свещена нощ. Нека винаги бъдем единни и все така заедно", заяви Сунай Хасан.
DSC 0050
DSC 0064
DSC 0079
DSC 0082
DSC 0092

В понеделник ще се пръска срещу комари

На 11 юни /поденеделник/ 2019 година фирма "Биотек" ще извърши пръскане срещу комари с препарата "Биотек" на територията на Момчилград от 21:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите в посоченото време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните. Той е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.
Община Момчилград

32 социално уязвими жители на община Момчилград ще започнат работа

32 социално уязвими жители на община Момчилград ще започнат работа за 12 месеца в социално предприятие. Това стана възможно след като кметът на община Момчилград Сунай Хасан и главният счетоводител Мерал Мехмед подписаха договор с Министерство на труда и социалната политика за реализирането на проект "Подобряване качеството на живот на хората в неравностойно положение в община Момчилград чрез развитие на социалното предприемачество". Финансирането е по програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е да се създаде социално предприятие, което ще функционира една година. В него трайно безработни и хора с увреждания ще работят домашни помощници и общи работници. Предвидено е да се извърши обучение и да се окаже психологическа подкрепа на наетите по проекта. Те ще получат социална и професионална интеграция. Предвидено е след изтичането на срока на проекта социалното предприятие да продължи да функционира, като част от наетите ще продължат да работят.

Голям ифтар ще бъде даден в центъра на Момчилград

Голям ифтар, посветен на престоящия голям мюсюлмански празник Рамазан Байрам, ще бъде даден в центъра на Момчилград на 10 юни от 20,30 часа, когато започва свещената нощ Кадир. Благотворителната вечеря се дава от почетния гражданин на Момчилград бизнесмена Фуат Гювен и сдружението на момчилградчани в Бурса. Организатор на събитието е община Момчилград. На масите, които ще бъдат разположени на градския площад, ще може да седне всеки, независимо от етнос и религията. На ифтара миналата година се събраха около 2 000 души от цялата община.

30 момчилградчани видяха Бяло море от връх Вейката

30 момчилградчани наблюдаваха Бяло море от връх Вейката. Това се случи по време на традиционен за началото на лятото туристически поход. Той е включен в спортния календар на община Момчилград. Туристите направиха преход от 3 часа и половина, тръгвайки от кирковското село Горно Къпиново и достигайки до 1 463 метра надморска височина. Вейката е най-високия връх на рида Гюмюрджински снежник и най-южната точка на България.

DSC 0655

Приключва изграждането на културно-информационния център на момчилградчани в Бурса

В Бурса почти приключи изграждането на културно-информационния център на момчилградчани, който ще носи името на световно известния щангист Наим Сюлейманоглу. В това се убеди кметът на Момчилград Сунай Хасан при посещението си в турския град. Той се срещна с колегата си от община Нилюфер Мустафа Бозбей и лично му благодари за дарения от турската община терен, на който се изгражда институцията. Домакинът разведе Сунай Хасан и му показа в детайли целия информационен център.  Постройката, в който той ще се помещава, е изградена със средства на момчилградчани, живеещи в Турция и в България. В момента се извършва озеленяването около сградата.
„Убеден съм, че когато заработи културно-информационния център „Наим Сюлейвманоглу”, той ще бъде от полза, както на хората, свързани с Момчилград, така и на туристите от България, които посещават Бурса”, заяви Сунай Хасан. Той покани кметът на Нилюфер Мустафа Бозбей да посети Момчилград по време на международната среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми” в края на юли тази година.IMG 156087681c866058235721c6fe7aaa61 V 1

Сунай Хасан участва в ифтар на момчилградчани в Бурса

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан участва в благотворителна вечеря /ифтар/ в Бурса. Тя беше организирана от тамошното сдружение на момчилградчани, които поканиха официално и ръководството на община Момчилград. Освен Сунай Хасан във вечерята участва Бахатдин Ахмедов. Около 300 изселници от Момчилград и района се включиха във вечерята.

Кметът на община Момчилград поздрави участниците в благотворителната вечеря със свещения месец Рамазан и благодарности от името на момчилградчани за пакети с хранителни продукти, които всяка година сдружението дарява в община Момчилград преди големия празник. Представители на организацията раздадоха 850 пакета на социално слаби.

„Радвам се, че не сте забравили корените си, продължавате да поддържате контакт помежду си и никога не късате връзка с родния край. Момчилград е в Бурса, Бурса е в Момчилград”, заяви пред насъбралите се Сунай Хасан.

„Човек никога не може да прекъсне връзките с родното си място. Част от сърцето му винаги остава там”, заяви председателят на сдружението на момчилградчани Хасан Йозтюрк.cid BB55B1E8 7503 4DE8 94FC 0A61978CD03Bhome

Фокуси и изпълнения на деца за 1-ви юни в Момчилград

Атрактивни фокуси, представени от дуо "Ракси" бяха гвоздея в програмата на празника, посветен на 1-ви юни - Деня на детето в Момчилград. Общината осигури магическо шоу, което беше представено на откритата сцена в градския парк. Фокусите, в които взе участие и публиката, предизвикаха много радост и удивление у малките зрители. Те аплодираха бурно и децата от различни детски градини в община Момчилград, които изпълниха на сцената стихотворения, песни и танци.

DSC 0281

DSC 0286

DSC 0290

DSC 0291

DSC 0295

DSC 0297

DSC 0299

DSC 0302

DSC 0280

36 деца ще тренират тенис на маса по проект

Проект "Спорт за децата в риск" на Министерство на младежта и спорта реализира Спортен клуб по тенис на маса "Родопи" в Момчилград. Общо 36 деца с увреждания и обитателите на Центъра за настаняване от семеен тип и продължение на 9 месеца ще тренират тенис на маса. Треньор ще бъде едно от легендарните имена в спорта Димитър Караиванов. Проектът се реализира за втора година.

Честит Рамазан Байрам!

Уважаеми жители на Община Момчилград,
Да ни е честит светлият празник Рамазан Байрам!
С цялото си сърце си пожелавам този празник още повече да ни обедини, да си простим за грешките и да дадем воля братските, приятелските и съседските взаимоотношения да се заздравят.
Днес е празник, да оставим лошите спомени и мисли и да бъдем щастливи!
Честити празнични дни!
Инж. Сунай Хасан, кмет на Община Момчилград

На 10 юли стартира "Плувно лято 2017"

Община Момчилград, съвместно с ОДК, МКБППМН /Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни/ ЦОП /Център за обществено подкрепа/ организира за поредна година „Плувно лято – 2017”. 
В групите по плуване могат да се запишат деца от 6 до 12 годишна възраст. 
Желаещите могат да се запишат в стая № 5 в общинска администрация или в Центъра за обществена подкрепа. За справки на тел. 03631/7856.
Плувно лято тази година стартира на 10 юли и ще продължи до 11 август.

Покана за заседание на общинския съвет на 30 юни 2017 г.

  1. 06.2017 г.

 На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 30. 06. 2017 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

 

  1. Отмяна на решение №69 от 31.05. 2017 г. на Общински съвет - Момчилград
  2. Учредяване вещно право на ползване върху земя по чл. 19 от ЗСПЗЗ, както и определяне условията, редът и обезщетението за ползване на земята.
  3. Даване на съгласие за делби на имоти – общинска собственост, находящи се в землището на Врело, община Момчилград във връзка с обект „Допълнително водостнабдяване на с. Врело от напоред резервоар с. Кос, община Момчилград”.
  4. Одобряване на пазарната оценка на имот – частна общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за който има решение за продажба.  
  5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти  общинска собственост в община Момчилград през 2017 г, вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
  6. Отпускане на еднократна социална помощ на С. Т. Сали, жител на гр. Момчилград.
  7. Отпускане на еднократна социална помощ на Ф. М. Аладжова, жител на гр. Момчилград.
  8. Отпускане на еднократна социална помощ на М. Е. Махмуд, жител на гр. Момчилград.
  9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №010012 в землище на с. Садовица, ЕКАТТЕ 65098, м. „Гърмалар”, общ. Момчилград, собственост на Мюзейда Шюкри Пашаллъ, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива девета категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.
  10. Одобряване на ПУП – ПП към ПУП – ПЗ за линеен обект на техническата инфраструктура: „Подземно електро захранващо кабелно трасе НН от ТП 25 до ПИ 48996.501.43 по плана на новообразуваните имоти по §4 от ЗСПЗЗ в м. „Мамулица”, земл.Момчилград” (Мохамед Мехмед)
  11. Одобряване на ПУП – ПП към ПУП – ПЗ за линеен обект на техническата инфраструктура: „Подземно електро захранващо кабелно трасе НН от ТП 25 до ПИ 48996.501.69 по плана на новообразуваните имоти по §4 от ЗСПЗЗ в м. „Мамулица”, земл. Момчилград” (Шабан Юсеин).
  12. Промени в Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред в община Момчилград.
  13. Издаване на запис на заповед от община Момчилград в полза на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, обезпечаващ авансово плащане на „Местна инициативна група – община Момчилград и Крумовград” одобрена със заповед на ръководителя на УО на ПРСР 2014-2020 г. №РД -79-710/26.09.2016 г. по подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за местно развитие ” за периода на прилагане на стратегия за Водено от общностите местно развитие.  
  14. Приемане на отчет за изпълнени на бюджета за 2016 г.
  15. Други.
  16. Питания

              

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

  1. 06. 2017 г. – ВТОРНИК
  2. 15.00 часа по т. 6, 7, 8  и т. 14 от Проекто - дневния ред

1 .ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

  1. 16.00 часа по т. 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10, 11  и т. 14 от Проекто - дневния ред
  2. 2. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост
  1. 28.06. 2017 г. –СРЯДА
  2. 15.00 часа по т. 1, 12 и 14 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  1. 16. 00 часа пот. 2,4, 5, 12, 13 и т. 14 от Проекто – дневния ред
  2. 2. ПК по Бюджет, финанси и икономика
  1.  06. 2017 г. – ЧЕТВЪРТЪК
  2. 14.00 часа по т. 14 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

  1. 15.00 часа по т.2, 3, 9 и т. 14 от Проекто - дневния ред
  2. 2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология
  3. 16.00 часа по т. 14  от Проекто - дневния ред
  4. 3. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

В петък ще се пръска срещу комари

Пръскане срещу комари ще се извърши на 23 юни /петък/ 2017 г. на територията на град Момчилград от 21,30 часа до полунощ. Ще се използва препарата „Биотек”. От фирма „Бовлад”, която ще извърши пръскането, съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.

Над 2 000 души се събраха на ифтар в центъра на Момчилград

Над 2 000 мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза на площада в Момчилград в свещената нощ Кадир. Традиционната благотворителна вечеря преди големия мюсюлмански празник Рамазан байрям беше дадена от Сдружениeто на момчилградчани в град Бурса, Република Турция и бизнесмени със съдействието на Община Момчилград.
За благотворителната вечеря в центъра на Момчилград бяха дошли много момчилградчани и жители на селата в общината. Сред уважилите ифтара бяха кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис и заместникът му Мюмюн Али, заместник кметът на Ардино Изет Шабан, общинският съветник от Кърджали Байрям Байрям, Ердинч Хайрула.
Проповед, посветена на предстоящия Рамазан байрям изнесе бившият главен мюфтия Фикри Сали, а малко по-късно в службата се включи и областният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, който пристигна в Момчилград специално за ифтара.
Кметът на община Момчилград инж. Сухай Хасан благодари на Сдружението на момчилградчани в Бурса и на всички бизнесмени, които са дали средства за благотворителната вечеря. Градоначалникът подчерта, че в момчилградските джамии редовно са се провеждали ифтари през целия месец преди Рамазан байрям.
"Щастлив съм, че отново се събрахме толкова хора в тази свещена нощ. Нека винаги бъдем заедно и все така единни", заяви Сунай Хасан.

DSC 0010

DSC 0020

DSC 0023

DSC 0024

DSC 0025

DSC 0034

DSC 0042

DSC 0054

DSC 0058

Голям ифтар ще бъде даден на площада в Момчилград

Голям ифтар, посветен на престоящия голям мюсюлмански празник Рамазан Байрам ще бъде даден в центъра на Момчилград на 21 юни от 20,30 часа. Благотворителната вечеря се дава от Сдружението на момчилградчани в Бурса и бизнесмени, а община Момчилград е организатор. На масите, които ще бъдат разположени на площада в Момчилград ще може да седне всеки, независимо от етнос и религията. На ифтара миналата година се събраха около 2 000 души от цялата община.

Стотици пяха и танцуваха с Деси Добрева в "Нощта на Орфей"

Стотици пяха и танцуваха с известната певица Деси Добрева по време на фестивала "Нощта на Орфей" край археологическия комплекс "Татул". Традиционната проява, организирана от община Момчилград, се провежда за 11 път и събра в гости от Момчилград, областта и страната. По традиция гостите бяха посрещани с чаша вино. Тук беше и депутатът от района момчилградчанинът Ерол Мехмед.
„Нощта на Орфей“ се превърна в един от любимите традиционни празници не само за момчилградчани, но и за нашите гости. Като кмет на община Момчиград и домакин на това събитие съм горд, че се събираме тук, на мистичния Татул за 11 пореден път.
„Нощта на Орфей“ има своята вярна публика, но намира и нови привърженици. Който е пял под звездите на Татул, усетил е аромата на юнската трева , полъха на Родопа планина, не може отново да не дойде тук", заяви кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан при откриването на фестивала. Преди началото на културната програма бяха връчени наградите на победителите в превърналия се в традиционен велопоход от Момчилград до Татул. Парични награди получиха класиралите се на призовите места Мерт Мехмед и братята Ферди и Юмер Мюмюн. Победителят в надпреварата Мустафа Сабри Хасан получи велосипед, който му бее връчен от инж. Сунай Хасан.
"Нощта на Орфей" започна с изпълнение на кърджалийската група "Old Scool Band", които изпълниха евъргрийни на български и световни групи.
"Боби шоу и Шехерезада" потопиха присъстващите в света на илюзията и фокусите. Атрактивните трикове и номера буквално взривиха най-малките зрители на фестивала.

Истински фурор сред присъстващите предизвика още с първото си изпълнение известната певица Деси Добрева. Още в началото тя покани публиката да скъси дистанцията и много тинейджъри се качиха на сцената. Много от тях успяха да си направят селфи с певицата докато тя изпълняваше песните си. Част от публиката игра с Деси Добрева право хоро пред сцената.
Фестивалът завърши с мощни фойерверки в небето над тракийското светилище Татул.

DSC 0011

noshta na orfey 1

 

DSC 0047

DSC 0062

noshta na orfey 3

DSC 0082

DSC 0110

DSC 0123

noshta na orfey 4

noshta na orfey 5

Кметица посреща Деси Добрева с къпана баница

Деси Добрева ще бъде посрещната с къпана баница и домашен айран в момчилградското село Татул. Известната певица ще бъде гвоздейт на програмата в 11-ото издание на фестивала "Нощта на Орфей" в събота.
"Ще направя къпана баница с домашни яйца и масло. Млякото за айрана е от кравата на дядо ми и вече съм го подквасила", твърди кметицата на Татул Адифе Мустафа, която една от най-добрите при приготвянето на традиционната за района къпана баница.
Началото на фестивала "Нощта на Орфей" е в събота от 20,30 часа. Освен Деси Добрева на сцената ще се качат кърджалийската група "Old Scool Band". "Боби шоу и Шехерезада" с фокусите си ще потопят публиката в света на великата илюзия. Входът за фестивала е свободен, а посетителите ще получат по чаша вино. 
Община Момчилград организира и безплатен транспорт до археологическия комплекс „Татул“. Автобусите от Кърджали ще тръгнат в 19,00 часа от паркинга пред Дома на културата, а от Момчилград - в 19,30 часа от паркинга пред общината.

Стартира прием на заявления за обучения на заети лица по ОП РЧР 2014-2020

От 15.06.2017 г. Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование.

Операцията ще предостави възможност на заетите да придобият нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на квалификация и ключови компетенции. По този начин тези лица ще повишат адекватността на своите умения спрямо актуалните нужди от страна на бизнеса. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 50 млн. лв.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280/2015 г. Обучението по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици – КК 2 или дигитална компетентност – КК 4. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.

За целите на проекта е разработена услуга, даваща възможност на заетите лица да подават своето заявление по електронен път, без да е необходимо да посещават бюрата по труда, само в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Заявления ще се приемат и на хартиен носител, лично във всички Дирекции „Бюра по труда” в страната.

Срокът за прием на заявления е до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Очакванията са, че с планираните средства около 54 хиляди души ще могат да повишават квалификацията си.

Обновяват чешма в центъра на Момчилград

Чешма в център на Момчилград, която се захранва от планински извор, ще бъде изградена наново на мястото на съществуващата. Водоизточникът на ул. "Момчил юнак" е популярен сред момчилградчани и гостите на града заради водата, която е с много добри показатели. Преди изграждането на новата чешма ще бъдат подменени тротоарните плочки и бордюри по улицата. Ремонтът вече е в ход. Дейностите, които се извършват по ул. "Момчил юнак" са заложен в списъка за капиталови разходи за 2017 година.

Започна подготовката за фестивала "Нощта на Орфей"

Започна подготовката на археологическия комплекс "Татул" за 11-ото издание на фестивала "Нощта на Орфей". Старият покрив на конструкцията, която предпазва историческия обект от дъждовете, е премахват изцяло и подменен с нов. Работници на община Момчилград смениха и осветителните по алеята, водеща от паркинга в село Татул до археологическия комплекс. Окосени са площите около обекта и предстои да бъдат обработени срещу кърлежи.
Фестивалът "Нощта на Орфей" ще се проведе на 17 юни от 20,30 часа. В програмата са включени магическо представление на "Боби Шоу и Шехерезада", изпълнения на кърджалийската група "Old Scool Band", а изненадата тази година е известната българска певица Деси Добрева.
Община Момчилград организира и безплатен транспорт до археологическия комплекс „Татул“. Автобусите от Кърджали ще тръгнат в 19,00 часа от паркинга пред Дома на културата, а от Момчилград - в 19,30 часа от паркинга пред общината.

tatul remont 1

tatul remont 3

Деси Добрева ще пее на фестивала „Нощта на Орфей“

Една от най-популярните български певици - Деси Добрева ще е гвоздеят в програмата на традиционния музикален фестивал „Нощта на Орфей“, който се организира за 11 път от община Момчилград. Тазгодишното издание на феста ще бъде на 17 юни от 20,30 часа край археологическия комплекс „Татул“. Освен Деси Добрева на сцената ще свири кърджалийската група „Old Scool Band“. „Боби шоу и Шехерезада“ с фокусите си ще потопят публиката в света на илюзията. Входът за фестивала е свободен, а посетителите ще получат по чаша вино. Община Момчилград организира и безплатен транспорт до археологическия комплекс „Татул“. Автобусите от Кърджали ще тръгнат в 19,00 часа от паркинга пред Дома на културата, а от Момчилград - в 19,30 часа от паркинга пред общината.

5-тонен резервоар решава проблема с безводието на Летовник

5-тонен резервоар беше поставен в момчилградското село Летовник. С помощта на съоръжението ще бъде разрешен проблема с безводието в района през летните месеци. Резервоарът се захранва от местен водоизточник. Изграждането на съоръжението беше предвидено в списъка с капиталовите разходи, а средствата са изцяло от бюджета на община Момчилград.

Спортен празник за хората в неравностойно положение в Момчилград

Празник за хората в неравностойно положение беше организиран в Момчилград. Участниците се състезаваха в дисциплините шахмат, табла, дартс и канадска борба. Придружители помагаха на част от състезателите, за да се справят с някои от задачите, но това не повлия на спортния дух и на доброто настроение. 
"Община Момчилград е най-отзивчива при провеждане на културни и спортни изяви на слепите", заяви Шюкран Исмаил, председател на РСО на слепите в Кърджали. Тя допълни, че организацията в Момчилград е една от най-дейните.
Победителите в различните дисциплини места бяха наградени от специалистът „Спортни и младежки дейности” в община Момчилград Исмет Ахмед.

sp pr1

sp pr2sp pr3

40 изявени ученици посетиха Маджарово, Мезек и Ивайловград

40 изявени ученици от община Момчилград бяха на еднодневна екскурзия с маршруш Маджарово, Мезек и Ивайловград. Тя беше организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Момчилград. Пътуването предизвика много емоции и приятни изживявания сред учениците. Повечето от тях пътуваха за първи път по този маршрут и бяха впечатлени от природата и историческите забележителности.
Екскурзията е награда за изявилите се през изминаващата учебна 2016/2017 година ученици. Те бяха отличени в различните прояви на Местната комисия.

18720900 1434297749993859 903829617 o

18720903 1434296769993957 1053784720 o

18721076 1434295863327381 486466294 o

18721511 1434297759993858 1416926163 o

18742383 1434296076660693 1306595695 o

Общинския съвет на Момчилград почете паметта на загиналите в Истанбул

Общинските съветници на Момчилград и служители на общинска администрация почетоха с едноминутно мълчание паметта на десетките жертви на кървавия атентат в Истанбул. Това стана в самото начало на заседанието на местния парламент, което се проведе в четвъртък.
На сесията на общинския съвет клетва положиха новоизбраните кметове на село Горско Дюлево Сезгин Ахмед и на село Ауста Неджиб Халил.sesia3

sesia2

ОДК организира летен отдих за децата

ОДК – Момчилград организира летен отдих за подрастващите в града за втора поредна година. Ако желаете децата Ви да прекарат едно весело и незабравимо лято, заповядайте при нас от 11 юли до 31 август, всеки ден от 9,00 до 11, 50 часа. Заедно ще творим, пеем, танцуваме, снимаме, ще се потопим в света на приказките и ще се забавляваме до насита.

Желаещите да участват трябва да са навършили шест години.

Започна записването на деца за "Плувно лято 2016"

Община Момчилград, съвместно с ОДК, МКБППМН /Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни/ ЦОП /Център за обществено подпомагане/ организира за поредна година „Плувно лято – 2016”.
В групите по плуване могат да се запишат деца от 6 до 12 годишна възраст (родените от 2004 до 2010 г. включително).
Желаещите могат да се запишат в сградата на общината - ет. 2, стая №5.
Откриването на „Плувно лято – 2016 ” ще се състои на 08.07. 2016 г./петък/ в комплекс „Басейна” от 10.00 часа.
Занятията по групи ще стартират от 11. 07. 2016 /понеделник/ и ще продължат до 26. 08. 2016 г.

В сряда ще бъде извършено пръскане на дърветата срещу вредители

Общинска администрация уведомява жителите и гостите на град Момчилград, че на 29.06.2016  г. (сряда) от 05:00 часа ще се извърши пръскане срещу вредители на дърветата по ул. „Гюмюрджинска“ в участъка от хотел "Бери" до съда и чинарите на площада пред читалище „Нов живот“.

Момчилградчани и гости са поканени на ифтар

Сдружението на момчилградчаните в град Бурса, Република Турция и бизнесменът Фуат Гювен  съвместно с Община Момчилград организират благотворителна вечер – ифтар по случай предстоящия празник Рамазан Байрам. На 1 юли 2016 година /петък/ организаторите канят всички жители и гости на града и общината на Централния градски  площад в Момчилград. Събитието е насрочено за 20,30 часа. Очакванията са да присъстват  около 2000 души, които ще  посрещнат заедно святата нощ - Нощта Кадир.

П О К А Н А №6 за заседание на ОбС – Момчилград

П О К А Н А   №6

24.  06.  2016 г.

             На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

           На  30. 06. 2016 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот” /бившия ресторант „Розари”/, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

                 1. Съгласуване на позиция и даване на мандат  на Кмета на община Момчилград за участие в извънредно заседание на „Асоциация по ВиК – на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – гр. Кърджали”.

                  2. Предложение за определяне на средищните училища от община Момчилград през 2016/2017 г. учебна година.

                  3. Удължаване срока на Договор за отстъпено право за строеж върху недвижим имот –частна общинска собственост, от 02.06.2009 г., сключен между община Момчилград и Нургюн Рамадан Мехмед от гр. Момчилград.

                  4. Даване на предварително съгласие за прокарване на Ел и В и К трасета до ПИ №48996.501.63 по плана на новообразуваните имоти по §4 от ЗСПЗЗ в местност „Мамулица”, землище Момчилград, през имоти публична общинска собственост в полза на Риза Юзджан Юсеин за инвестиционни намерения.

                  5. Одобряване на ПУП – ПП за обект „Укрепване на републикански път ІІ – 59 „ Момчилград – Крумовград - Ивайловград”, участък от км. 18+250 до км. 18+820” в землище на с. Карамфил, община Момчилград, собственост на МЗГ - ДА.

                  6. Одобряване на ПУП – ПП за В и К и ЕЛ – схеми на елементите на техническата инфраструктура към ПУП – ПЗ за обект: „ПУП – ПЗ на ПИ №000748, местност „ЯВЛ. 1159”, в землището на с. Загорско, общ. Момчилград.”

                  7. Одобряване на ПУП – ПП за В и К и ЕЛ – схеми на елементите на техническата инфраструктура към ПУП – ПЗ за обект: „ПУП – ПЗ имот №019, масив 036, местност „Келлик”, в землището на гр. Момчилград, общ. Момчилград.”

                  8. Допускане изработването на изменение на ПУП – ПРЗ на част от плана на гр. Момчилград, обхващащ УПИ ХVІІ и УПИ ХХІХ в квартал 4 по ПУП на гр. Момчилград.

                  9. Допускане изработването на изменение на ПУП – ПРЗ на част от плана на гр. Момчилград, обхващащ квартал 53, УПИ І, УПИ VІІ, УПИ VІІІ, УПИ ХІV и УПИ ХV по ПУП на гр. Момчилград.

                  10. Допускане изработването на изменение на ПУП – ПРЗ на част от плана на гр. Момчилград, обхващащ квартали 109, 110, 111 и 112 /кв. Мамулица/ по ПУП на гр. Момчилград.

                  11. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ за поземлен имот №003040 землището на с. Соколино, ЕКАТТЕ 67882, м. „Казал”, община Момчилград, собственост на Билял Байрям Адем и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – пасище, мера, десета категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона – Пп.

                  12. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за поземлен имот №024002 землището на с. Чуково, ЕКАТТЕ 81734, м. „Къркаджак”, община Момчилград, собственост на Орхан  Мустафа Хасан и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива, осма категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона – Пп.

                  13. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

                  14. Преименуване на стадион „Родопи” – гр. Момчилград.

                  15. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарната му оценка.

                  16. Други.

                  17. Питания.

С уважение,

ЮМЕР ЮСЕИН,

Председател на ОбС - Момчилград

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

27. 06. 2016 г. –ПОНЕДЕЛНИК

15.00 часа по т. 2  и т. 14   от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.30 часа пот. 14

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

16.00 часа по т. 3  и т. 14

от Проекто - дневния ред

3.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

28.06. 2016 г. –ВТОРНИК

15.00 часа по т. 11, 12 , 13 , и т. 14

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16.00 часа по т. 14

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

29.06. 2016 г. –СРЯДА

15.30 часа по т.1 , 14  и т. 15

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Бюджет, финанси и икономика

16.00 часа по т. 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 14  и т. 15

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Община Момчилград започна изграждането на повдигнати пешеходни пътеки и неравности

20160608 152318Община Момчилград започна изграждането на повдигнати пешеходни пътеки и неравности на невралгични точки в града. Изкуствените неравности вече са факт на улица "Гюмюрджинска". Предстои след съгласуване с Агенция пътна инфраструктура да бъдат поставени и по улица "Маказа", която е част от републиканската пътна мрежа. До момента са изградени 4 повдигнати пътеки и 6 неравности, които са главно в районите на училища и детски градини. Предстои да бъдат изградени още 4 повдигнати пешеходни пътеки.
Изкуствените неравности по улиците трябва да станат 40 през следващите 2 години. Повдигнатите пешеходни пътеки и неравности създават дискомфорт на водачите, но пък сигурността на пешеходците се повишава многократно, категорични са специалистите.

20160613 135519

В четвъртък ще се пръска срещу комари, затворете прозорците след 22 часа

На 23 юни /четвъртък/ 2016 г., фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 22:00 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.
Община Момчилград

Стотици пяха с "Диана Експрес" в "Нощта на Орфей"

Стотици пяха заедно с легендарната "Диана Експрес" вечните хитове на рокгрупата в "Нощта на Орфей" пред тракийското светилище край Татул. Десетото издание на фестивала, организиран от община Момчилград, събра в съботната вечер гости от цялата страна. Дошлите, за да се вкючат във феста бяха посрещани по традиция с чаша вино.
"За 10 –ти път тук ще призовем духа на Орфей с музиката, на която той е символ. За 10-ти път ще изпитаме радостта от едновременната среща с родопската природа и с изкуството на музиката и танца", заяви при откриването на фестивала кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че "Нощта на Орфей" е важна част от богатия културен календар на общината. Кметът анонсира, че за последната седмица на месец юли община Момчилград подготвя друго важно събитие - традиционната празнична среща "Момчилград в сърцето ми", на която ще се съберат момчилградчани от цял свят. Сунай Хасан награди тримата най-добри участници във велопохода от Момчилград до Татул. Парични награди получиха вторият и третият финиширали Окан Мустафа Расим и Юмер Юсеин Мюмюн. Победителят Мустафа Сабри Хасан стана притежател на чисто нов велосипед, осигурен от община Момчилград.
"Нощта на Орфей" започна с изпълнение на джипси-джаз в изпълнение на атрактивната група "Хот Трингс". Балет "Веда" също събра овацията на публиката с перфектните си изпълнения. Атмосферата на фестивала беше нагорещена допълнително от огненото шоу на балет "Fire Soul". С бурни аплодисменти бяха посрещнати рокдинозаврите от "Диана Екпрес". Публиката пя заедно с групата хитовете "Синева", "Блус за двама", "Насредство" и други.
"Старохни сте! Няма да забравим този концерт", заяви основателят на групата Митко Щерев. "Диана Експрес" бяха връщани от публиката на бис три пъти. Фестивалът завърши с мощни фойерверки в небето над тракийското светилище Татул.

DSC 0365 wDSC 0321 wDSC 0283 wDSC 0264 wDSC 0249 wDSC 0241 wDSC 0259 w

Не паркирайте на ул. "Гюмюрджинска" в неделя от 19 до 20 часа

Общинска администрация Момчилград уведомява собствениците на автомобили, паркиращи на ул. „26-ти декември“ в града, че на 19 юни 2016 година (неделя) от 19:00 часа ще се извърши пръскане на акациите по протежението на улицата. Молим, гражданите да не паркират автомобилите си от 19:00 до 20:00 часа.

Легендарните "Диана Експрес" ще участват във фестивала "Нощта на Орфей"

Легендарната българска рокгрупа "Диана Експрес" ще изнесе концерт на тракийското светилище край момчилградското село Татул.
Рокдинозаврите ще са гвоздеят в програмата на десетото издание на фестивала Нощта на Орфей, който се организира от община Момчилград. Фестът ще се проведе на 18 юни, събота от 20 часа и 30 минути край археологическия комплекс.
Това е първото гостуване на рокаджиите в района за последните 2 десетилетия. "Диана Експрес" ще изпълни вечните си хитове, с които са израсли поколения българи.
Освен рокдинозаврите в "Нощта на Орфей" ще могат да се чуят изпълненията на трио "Хот Тринг". Техните парчета са в стил латино.
По традиция всички дошли на фестивала ще бъдат посрещнати от домакините с чаша вино. Организаторите на "Нощтна на Орфей" обещават невероятни изпълнения на балет Fire Soul и незабравимо огнено шоу.
От Момчилград организират и безплатен транспорт за желаещите да посетят фестивала. Автобуси ще тръгнат в 19 часа от паргинга на Дома на културата в Кърджали. В Момчилград автобусите ще тръгнат в 19,30 часа от паркинга пред общината.

За поредна година община Момчилград проведе състезание по спортен риболов

За поредна година община Момчилград проведе състезание по спортен риболов, съвместно с ЦОП и МКБППМН. Състезанието се проведе на язовира край с. Карамфил. Спечелилите ученици бяха наградени от г-н Ерол Мехмед - заместник кмет и г-н Гроздан Колев – началник на РИО – Кърджали..

Община Момчилград благодари за съдействието на собствениците на язовира!

_DSC0062

_DSC0077

Община Момчилград Организира: ВЕЛОСЪСТЕЗАНИЕ

Спортното състезание ще се проведе на 18.06.2016 г. /събота/ по маршрут гр. Момчилград – с. Татул за деца от 14 до 18 г. от област Кърджали.

Начало: 18:00 часа пред сградата на община Момчилград.

За победителите са осигурени материални и парични награди.

Заявки за участие в състезанието се подават в отдел „Образование”, ул. „26-ти декември” № 6 до 17:00 часа на 17 юни 2016 г.

Справки на тел.: 03631/61-35

GSM: 0889993385

Събрахме 15 тона отпадъци

В таз годишната кампания на "Да изчистим България заедно" - 2016 г. на територията на община Момчилград се включиха 64 доброволци. Бяха почистени 8 места: около Студената чешма" по пътя за Звездел, "Карагьоз дере" на разклона за Балабаново, замърсени терени по покрайнините на населените места - около Балабаново, около Момчилград, около Върхари, както и почистване на междублокови пространства в жилищните райони на града. Извозеното количество отпадъци до Регионалното депо във Вишеград - 15 тона.

Успешно реализираме проект “Подкрепа за независим живот“

От месец декември 2015г. Община Момчилград реализира проект “Подкрепа за независим живот“, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. 
 
В създадения по проекта Център за социални услуги работят общо 84 лица, от които 8 домашни помощници, 4 социални асистенти и 71 лични асистенти и 1 медицински специалист. Ежемесечно медицинска сестра предоставя здравни услуги на потребителите на услугите, подали предварителна заявка. От услугите на центъра към момента се възползват общо 98 потребители на услугите, които са деца и лица с увреждания и/или граждани над 65 години, които не могат да се обслужват сами.
 
Домашните помощници, социални асистенти и лични асистенти преминаха въвеждащо обучение и получиха сертификати.
 
Всеки месец на потребителите на услугите на центъра получават групови и индивидуални консултации.
 
IMG 3391bbIMG 3393cc

„Да изчистим България заедно“

Във връзка с инициативата наbTV „Да изчистим България заедно“, общинска администрация – гр. Момчилград кани всички доброволци от 10:00 часа на 04.06.2016 г. (събота)  пред сградата на общината да получат консумативи, необходими при почистването.

Общината ни за поредна година е партньор в кампанията, заедно сbTV,Министерството на околната среда и водите, областна администрация – Кърджали и всички общини на нейна територия.

За заявка на кола за събиране на чувалите с отпадъци и за сигнали: тел. 03631/8853

СОУ „Н. Й. Вапцаров“ с повод за огромна гордост

СОУ „Н. Й. Вапцаров“ се нареди сред малкото училища в България, които могат да се гордеят и похвалят с учител, който успешно защитава дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор. Учителят по география, история и трудово (домашен бит и техника) Фикри Якуб Еллез вече е доктор на географските науки. Той завършва средното си образование в СОУ „Никола Йонков Вапцаров“ през 1994 год. Учебната 2016-2017 година е 64-та поред образователна година, която ще се отбележи в СОУ „Никола Йонков Вапцаров“.

Фикри Еллез д. г. н. защитава своя дисертационен труд на тема „Културна-политически аспекти на трансграничното сътрудничество Източни Родопи – Западна Тракия“ (на примера на мюсюлманските етно-социални общности) в СУ „Свети Климент Охридски“, Геолого-географски факултет, Катедра „Регионална и политическа география“. Научен консултант на труда е доц. д-р Марин Русев.

В продължение на 4 години Фикри Еллез провежда своите изследвания на терен в предварително определени общини от областта, които са разпределени равномерно и балансирано.

Младият научен работник има предложения за работа от престижни университети в страната, които засега отхвърля. 

ОДК с годишна изложба по изобразително изкуство

Обединен детски комплекс – Момчилград организира годишна изложба приготвена и подредена от школата по изобразително изкуство и приложни умения. Тя ще се състои на 3 юни 2016 г. (петък) от 17:00 часа в читалище „Нов живот“.

Почетохме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Почетохме с едноминутно мълчание 137-годишнината от гибелта на поета революционер Христо Ботев и на всички загинали за свободата и независимостта на България. В Момчилград и в цялата страна с 2 минутно виене на сирени отдадохме всенародна почит на делото на загиналите за свободата на отечеството.

Този ден за първи път се отбелязва през 1901 год. и от 1953 година насам се чества официално в цялата страна, като сегашното му честване се обявява с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 година. 

bot2DSC 1167bot3DSC 1173

Организираме турнир по спортен риболов

За поредна година организираме състезание по спортен риболов за ученици, което ще се проведе на язовир  „Карамфил“ в едноименното село. На 10 юни 2016 (петък) малките рибари от момчилградско, забавлявайки се ще се надпреварват за приза „най-добър рибар“ и „най-малка уловена риба“. Осигурени за награди за първенците. Медицинско лице ще наблюдава участниците по време на турнира.

Миналата година турнирът се проведе на язовира в село Нановица, а по предната в село Долна Чобанка.

Община Момчилград осигурява транспорт. Запислите се участници ще потеглят на уречената дата в 07:45 сутринта от сборен пункт пред общината.

За повече информация: 0889 993 385 – Исмет Ахмед – специалист спорт и младежки дейности. ЦОП - 03631 8843.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос