В Момчилград почетоха жертвите на т. нар. "възродителен процес"

С многолюден възпоменателен митинг беше отбелязана паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес в Момчилград. Пред паметника им на централния площад в града дойде почти цялата парламентарна група на ДПС, начело с лидера й Мустафа Карадайъ, кметове на общини от България и Турция, представители на изселнически организации и много момчилградчани и жители на областта.

Церемонията започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча и пред паметника на жертвите. Молитва за тях отслужи заместник районния мюфтия Насуф Насуф.
"Нека не забравяме, че както през тоталитарния режим, така сега ние можем да разчитаме само на себе си. За да имаме своите права и свободи, ние трябва да сме единни, а гарант за това единство е Движението за права и свободи", заяви в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори за това как хората са били разделени по време на тоталитарния режим и как т.нар. "възродителен процес" ги е обединил и те са станали еднакви в мъката и болката си.
"Имаше доста опити да бъдем разделени. Всеки такъв опит има срок на годност. Срокът е до първите избори. Минат ли - изчезва този процес приключи. Изчезнаха, няма ги", заяви Мустафа Карадайъ. Пред множеството той говори и за важността от престоящите избори за представители в Европейския парламент.
"Анализатори отчитат, че в ЕС има криза на толерантността. Ако ние в България го живеем всеки ден с участието на националисти, Съветът на Европа ги определя като фашистки партии, а те се наричат "патриоти". Патриотите сме ние, те са националисти. Затова ние знаем, че и в България има криза на толерантността и опити за ксенофобия, омраза, разделение и противопоставяне. Убеден съм, че на тези избори, ще си свършим работата", отбеляза Мустафа Карадайъ.

DSC 0032

DSC 0046

DSC 0064

DSC 0068

DSC 0079

DSC 0101

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос