Паметник-чешма за жертвите на т.нар. възродителен процес беше открита в Груево

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите, дадени по време на протестите срещу т.нар. възродителен процес - Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, беше открита в момчилградското село Груево. На церемонията присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кметът на община Момчилград Сунай Хасан, членове на ръководството на партията, евродепутати, народни представители, кметове на общини, председатели на общински съвети и жители на общината.
"Благодаря на всички, които взеха участие по един или друг начин в изграждането на този паметник-чешма. Благодаря централата на ДПС, на областния съвет на партията, на ръководствата на общински структури и за моралната и за финансовата подкрепа при изграждането на паметника-чешма. Искам също да благодаря на на колегите от общинска администрация, на кмета на село Груево Ахмед Ибрахим, както и на Сунай Махмуд от Груево, който дари земята за стоежа. Нека не забравяме, че нас утре няма да ни има, но този паметник-чешма ще остане", заяви Сунай Хасан.
Паметникът-чешма беше направен по идеята на инициативен комитет с подкрепата на община Момчилград и дарение от Централния съвет на ДПС, областната и общинските структири на ДПС в Кърджали, депутати и евродепутати.
"Ние винаги ще помним миналото, но не с омраза. Всяка година ще почитаме нашите герои", заяви Мустафа Карадайъ в Груево. Той допълни, че ДПС ще продължи да води политика на толерантност, както през последните 28 години.
"Няма да позволим никой да ни разделя. Трябва да сме единни", каза още Карадайъ.
Преди Груево поклонение имаше и пред чешмата в село Нановица, където беше почетена паметта на Юсуф Халилибрахим и в село Равен, където е издигната чешма в памет на Мюмюн Ахад. По време на трите церемонии беше отслужена молитва за жертвите на т.нар. възродителен процес от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали.

DSC 0148

DSC 0102

DSC 0029

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос