Започва строителството на моста за Птичар

Написано от editor на .

"Получихме разрешение за строеж на моста над река Върбица, който трябва да свърже село Птичар с международния път за ГКПП "Маказа", съобщи кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че има избрани изпълнител на обекта и строителен надзор, а строителството трябва да започне до 20 дни, когато изтекат законовите срокове за обжалване.

"Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни. Това време е напълно достатъчно, ако има благоприятни метеорологичните условия и ниско ниво на река Върбица", каза Илкнур Кязим. По проект цялата отсечка трябва да бъде с дължина 350 метра. 156 метра от нея са мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стомано-бетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление. Средствата за реализирането на проекта бяха осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране.

"Мостът ще разреши сериозен битов проблем на хората в Птичар. В момента до селото се стига по тесен и стръмен път, а в района има и доста участъци със свлачищни процеси. Построяването на съоръжението е ангажимент, който общината пое пред жителите на селото преди повече от 6 години", заяви Илкнур Кязим.

Публикувано в Новини

Печат