Община Момчилград набеляза мерки за решаване на проблема с миризмата на въздуха

За нас животът и здравето на момчилградчани е водещ приоритет, особено в тези трудни и тежки за всички нас времена. В диалог и синхрон с компетентните институции няма да допуснем системно предизвикване на миризма в атмосферния въздух в района". Това обяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим по време на инициираната от нея среща по повод зачестилите напоследък случаи на миризми в и около града. В сградата на общинска администрация се събраха председателят на Общинския съвет в Момчилград Ерсин Юмер, представители на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ - Хасково, Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и на две фирми, чиято дейност е свързана с птицевъдство.

"От направените замервания, направени на атмосферния въздух в Момчилград, няма констатирани отклонения по нито един показател", заявиха представителите на РИОСВ. Те признаха, че има непълнота в законодателството по отношение на миризмите, отделяни в атмосферата и допълниха, че подобни проблеми има и в други населени места в страната. Екоинспекторите заявиха, че операторите са изпълнили законоопределените мерки, но се ангажираха да предприемат допълнителни спрямо операторите, свързани с птицевъдство, които да ограничат отделянето на миризми, съгласно финансовите им възможности.

Представителите на РЗИ казаха, че не разполагат с апаратура, която да констатира наличието на миризми във въздуха. Представителите на една от фирмите заявиха, че работят в района повече от 20 години и досега не са имали случай да създадат проблем. От другата фирма пък обясниха, че са направили допълнителна инвестиция в техника, която улавя 80 на сто от амоняка, отделян при сушенето на птича тор.

"Ще сезираме за проблема централната изпълнителна власт и ще настояваме пред МОСВ и Министерство на здравеопазването да се вземат конкретни, бързи и ефективни мерки", каза в края на срещата Илкнур Кязим. Тя допълни, че ще се изиска специализиран автомобил за набиране на проби, с които да се констатира наличието на миризми на различни точки в Момчилград. Общината ще настоява от Българската агенция по безопасност на храните да бъде направена проверка в земите около града, за да се установи дали те не са наторявани с птича тор. За да се локализира потенциалния източник на миризма ще се използва справка за движението на въздушните маси от хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали.

Още в следващите дни ще трябва да бъде изготвена и нова транспортна схема с график за придвижването на камионите, превозващи птича тор от Момчилград към вътрешността на страната.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос