1 607 лева бяха събрани за болни деца на благотворителен базар в Момчилград

1 607,30  лева бяха събрани по време на традиционния благотворителен базар преди Коледа в Момчилград. Той беше организиран от Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града. На базара се продаваха изработени от потребителите на двата центъра ръчно изработени атрактивни коледни картички, сувенири и арт изделия. Сумата, събрана от продажбите, ще бъде разпределена между децата Васил Търпанов на 6 години от Кърджали и Мюрфе Юсеин на 13 години от с. Бащино. Част от изделията, приготвени за базара бъдат дарени, за да се украсят с тях стаите на обитателите на хоспис „Добролюбие“ и Дома за стари хора на Българския червен кръст.

IMG 6926

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат съвместните си инициативи

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат и през следващата 2020 година съвместните си инициативи. За това се договориха кметът Илкнур Кязим и гуверньорът на Дистрикт - България Митко Минев. Двамата проведоха среща в Момчилград, където Минев беше на посещение.
"Сътрудничеството ни с ротарианците в Момчилград е на изключително добро ниво. Последната ни съвместна инициатива е изграждането на площадка по безопасност на движението в двора на ОУ "Д-р Петър Берон" и тя се ползва от учениците в цялата община. Подобни инициативи се оценяват високо от обществеността на община Момчилград", заяви по време на срещата Илкнур Кязим.
"Основната ни цел като организация е да служим на хората. В Момчилград ние срещаме пълно разбиране и съдействие", каза Митко Минев.

Деца от ОДК поздравиха служителите на община Момчилград

Предпразнична изненада поднесоха на служителите на община Момчилград децата от Центъра за личностно развитие - ОДК в града. Коледни песни изпълни детската вокална група "Златна ябълка", а сурвакар символично извърши ритуала сурвакане с пожелания за здраве и щастие. Изненадите на децата за общинските служители не приключиха с това. Те раздадоха издаден от тях календар с рисунки, изработени от школата по изобразително изкуство към ОДК.
Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим също изненада малките гости, като им връчи торби с лакомства.
"Благодарим за топлите поздрави преди празниците. Вие сте талантливи деца и сте гордост както за родителите си, така и за всички жители на община Момчилград", каза Илкнур Кязим.
DSC 0133

Момчилградчанин стана полицай на годината

На официална церемония младши инспектор Бисер Чаушев в ГПУ- Момчилград към ГДГП, водач на служебното куче Хас, стана „Полицай на годината“. Голямото отличие му бе връчено от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Наградата е за доказан висок професионализъм, за множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия и съществен принос за недопускане на нелегални мигранти да преминат незаконно през държавната граница на Р България.

„Достойни са ежедневните Ви усилия в името на обществото. Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани“. С тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към колегите си, отличени на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“.
26-то издание на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“ уважиха народни представители, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, полицейски аташета.
Раздадени бяха четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две – за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България.

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2020 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2020 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. 

В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада.
Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование“, стая №4 в периода от 17.12.2019 г. до 31.12.2019 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 5 лева.
Очакваме Ви!

 

Предстои обсъждане на дейностите по управление на отпадъците

На основание чл.69, ал.1, т.4 от Административно-процесуалния кодекс Общинска администрация - Момчилград кани заинетесованите лица на обществено обсъждане на Проект за приемане на план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019 г., което ще се проведе на 17.12.2019 г. (вторник) от 11 часа в залата на администрацията.

Община Момчилград дарява спектакъл на децата за празниците

Община Момчилград дарява театралната постановка "Принцесата и граховото зърно" на най-малките си жители за предстоящите коледно-новогодишни празници. Спектакълът по класическата приказка е на кърджалийския театър. Предвидени са три представления, които ще се играят в четвъртък /19 декември/. Първото е от 9,00 часа в ДГ "Здравец", второто е от 11,30 часа в ДГ "Щастливо детство" и то ще бъде гледано и от децата от изнесената група в село Равен, за които е осигурен транспорт. Третото представление е от 15,30 часа в ДГ "Зорница".
Най-малките деца от детска ясла "Трети март" в Момчилград и детските градини в селата ще получат коледни пакети. Пакети са подготвени и за децата в Дневен център за деца с увреждания "Дъга", Центъра за настаняване от семеен тип "Вяра и надежда", Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.
"За момчилградчани децата винаги са били приоритет и по традиция преди празници община Момчилград винаги им прави изненада. Надявам се, че със спектакъла и с коледните пакети ще успеем да допринесем за настроението на най-малките ни жители преди празниците",   заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА СВИКВАМ на 19.12.2019 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:               

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Избор на делегат и заместник – делегат на община Момчилград в Общо събрание на Сдружение „Толерантност”.
  2. Определяне на представител от Общински съвет – Момчилград в Областен съвет за намаляване на риска от бедствия в област Кърджали.
  3. 3. Даване на мандат на Кмета на община Момчилград за участие в Общото събрание на съдружниците на „В и К” ООД – Кърджали, което ще се проведе на 09. 01. 2020 г.
  4. 4. Даване на съгласие за кандидатстване с проектни предложения по Проект „Красива България” 2020 г.
  5. 5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград за 2019 г. и вземане на решение за отдаване под наем без търг или конкурс на части от недвижими имоти- общинска собственост за пощенски услуги.
  6. 6. Удължаване срока на договорите на предоставените за безвъзмездно ползване общински помещения в Момчилград, ул. „26-ти декември” №16.
  7. 7. Предоставяне за безвъзмездно ползване на помещения от спортна сграда гр. Момчилград, ул. „Йордан Йовков” №1б на Спортен клуб по вдигане на тежести „Наим Сюлейманоглу”.
  8. 8. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №48996.502.158, по плана на новообразуваните имоти в м. „Мамулица”, земл. на гр. Момчилград, собственост на Али Салим Али, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ по §4 от ЗСПЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.
  9. 9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и ПУП – ПП за определяне на контура на обект: „Находище за добив на подземни богатства – андезитобазалти „Белинда” – участък Изток в землищата на с. Манчево и с. Плешинци, общ. Момчилград”
  10. 10. Издаване на запис за заповед от община Момчилград в полза на Министерство на труда и социалната политика, обезпечаваща авансово плащане по договор BG05M9OP001-2.047-МИГ Момчилград - Крумовград - “Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград - Крумовград“ за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, приоритетна ос 2, процедура BG05M9OP001-2.047 - „МИГ - общини Момчилград и Крумовград" - "Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ за изпълнение на проект BG05M9OP001-2.047-0001 "Социално – икономическа интеграция на маргинализирани общности в община Момчилград"
  11. 11. Осигуряване на устойчивост по Проект ”Подобряване на качеството на живот на хората в неравностойно положение в община Момчилград, чрез развитие на социалното предприемачество” Договор BG05M9OP001-2.010-0679-C01, реализиран от олбщина Момчилград по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, по процедура „Развитие на социалното предприемачество”.
  12. 12. Приемане на инвестиции, извършени от В и К оператора през 2019 г., като част от задължителните такива, поети при сключване на договора с Асоциацията по ВиК – Кърджали.
  13. 13. Приемане на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация
  14. 14. Определяне на такси за БО за 2020 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на битови отпадъци до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл. 64 е от ЗУО и др.
  15. 15. Актуализация на бюджета на общината за 2019 г.
  16. 16. Други.
  17. 17. Питания.

С уважение,

Ерсин Метин, (П)

Председател на ОбС

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

17.12.2019 г. –ВТОРНИК

13.30 часа по т. 13, 14 и т. 15 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

14.30 часа по т. 10, 11, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

15.30 часа пот. 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00часа по т. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

18.12.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т.8, 9, 13, 14 и т. 15 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.00часа по т. 1, 2, 6, 7, 9, 13, 14 и т. 15   от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 4, 5, 10, 11, 13, 14 и т. 15  от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилград почете загиналите в река Върбица преди 29 години военнослужащи

Жители на Момчилград почетоха паметта на загиналите преди 29 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи. Възпоменателната церемония беше организирана от община Момчилград и Общинския съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града. На паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, кметът на общината Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински служители. Те положиха венци и цветя и отдадоха почит на загиналите с едноминутно мълчание.
"Благодаря на община Момчилград, че винаги на този ден почита паметта на загиналите", заяви Асен Самуилов, който през 1990 година е служил в поделението и има близък сред загиналите. Според него истината за трагедията, разиграла се край Момчилград, все още не е излязла наяве, но е убеден, че това един ден това ще стане.
На 12 декември 1990 година придошлата река Върбица залива част от колона с военни машини от близкото поделение. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Покана

На 12 декември се навършват 29 години от трагичната гибел на 10 военнослужащи в Момчилград във водите на река Върбица.
Община Момчилград кани жителите и гостите на града в 11,30 часа да поднесат цветя и склонят глава пред паметта на нелепо загиналите млади мъже на паметника, издигнат на брега на реката.

Община Момчилград предприема строги мерки срещу оставените без надзор домашни животни

Оставените без надзор домашни животни в Момчилград ще бъдат улавяни и предавани на ветеринарните власти за умъртвяване. Това са част от мерките, които предприема общинската управа, а поводът са зачестилите сигнали за пашуващи в междублоковите пространства, парковете и гробища на града крави и коне. 

За разрешаването на проблема кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим вече проведе консултации с директора на Областна дирекция по безопасност на храните и полицията. За оставен без надзор добитък ще следят служители от общинска администрация, кметове и кметски наместници, които ще съставят на собствениците актове и наказателни постановления. Животните на системните нарушители ще бъдат затваряни в център за временно настаняване, след което ще бъдат предавани на ветеринарните власти за умъртвяване.

Грейна елхата в центъра на Момчилград

Коледно-новогодишната елха в градския парк на Момчилград грейна предпразнично. Светлините й бяха запалени от кмета на общината Илкнур Кязим. Това стана на специално празненство, подготвени от талантливите деца на Момчилград, които създадоха много настроение с изпълненията си на откритата сцена. Официални гости на тържеството бяха председателят на общинския съвет Ерсин Метин, заместник кметът Алие Ибрахим и секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. 

По време на празничния концерт Дядо Коледа и Снежанка раздаваха лакомства на публиката, а фея върху кокили предизвика възхищението на всички присъстващи. Кулминацията на тържеството беше огнено шоу, което ръководството на общината осигури като символичен подарък за децата на Момчилград.
"Нека всички светлини тази вечер са моите светли пожелания за предстоящите празници. Нека новата 2020 година ни донесе много топлина в отношенията, мир в нашите души и здраве в семействата ни. Нека да споделяме празниците си, независимо от религията, която изповядваме, защото истинският празник е споделения празник", заяви преди да запали светлините на елхата Илкнур Кязим.

DSC 0067
DSC 0075
DSC 0084
DSC 0085
DSC 0091
DSC 0094
DSC 0101
DSC 0106
DSC 0111
DSC 0113
DSC 0131
DSC 0152

Паметник-чешма за жертвите на т.нар. възродителен процес беше открита в Груево

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите, дадени по време на протестите срещу т.нар. възродителен процес - Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, беше открита в момчилградското село Груево. На церемонията присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кметът на община Момчилград Сунай Хасан, членове на ръководството на партията, евродепутати, народни представители, кметове на общини, председатели на общински съвети и жители на общината.
"Благодаря на всички, които взеха участие по един или друг начин в изграждането на този паметник-чешма. Благодаря централата на ДПС, на областния съвет на партията, на ръководствата на общински структури и за моралната и за финансовата подкрепа при изграждането на паметника-чешма. Искам също да благодаря на на колегите от общинска администрация, на кмета на село Груево Ахмед Ибрахим, както и на Сунай Махмуд от Груево, който дари земята за стоежа. Нека не забравяме, че нас утре няма да ни има, но този паметник-чешма ще остане", заяви Сунай Хасан.
Паметникът-чешма беше направен по идеята на инициативен комитет с подкрепата на община Момчилград и дарение от Централния съвет на ДПС, областната и общинските структири на ДПС в Кърджали, депутати и евродепутати.
"Ние винаги ще помним миналото, но не с омраза. Всяка година ще почитаме нашите герои", заяви Мустафа Карадайъ в Груево. Той допълни, че ДПС ще продължи да води политика на толерантност, както през последните 28 години.
"Няма да позволим никой да ни разделя. Трябва да сме единни", каза още Карадайъ.
Преди Груево поклонение имаше и пред чешмата в село Нановица, където беше почетена паметта на Юсуф Халилибрахим и в село Равен, където е издигната чешма в памет на Мюмюн Ахад. По време на трите церемонии беше отслужена молитва за жертвите на т.нар. възродителен процес от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали.

DSC 0148

DSC 0102

DSC 0029

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2019 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2019 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада. Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование“, стая №1 в дните 27, 28 и 31.12.2018 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 3 лева. Очакваме Ви!

В Момчилград почетоха жертвите на т. нар. "възродителен процес"

С многолюден възпоменателен митинг беше отбелязана паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес в Момчилград. Пред паметника им на централния площад в града дойде почти цялата парламентарна група на ДПС, начело с лидера й Мустафа Карадайъ, кметове на общини от България и Турция, представители на изселнически организации и много момчилградчани и жители на областта.

Церемонията започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча и пред паметника на жертвите. Молитва за тях отслужи заместник районния мюфтия Насуф Насуф.
"Нека не забравяме, че както през тоталитарния режим, така сега ние можем да разчитаме само на себе си. За да имаме своите права и свободи, ние трябва да сме единни, а гарант за това единство е Движението за права и свободи", заяви в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори за това как хората са били разделени по време на тоталитарния режим и как т.нар. "възродителен процес" ги е обединил и те са станали еднакви в мъката и болката си.
"Имаше доста опити да бъдем разделени. Всеки такъв опит има срок на годност. Срокът е до първите избори. Минат ли - изчезва този процес приключи. Изчезнаха, няма ги", заяви Мустафа Карадайъ. Пред множеството той говори и за важността от престоящите избори за представители в Европейския парламент.
"Анализатори отчитат, че в ЕС има криза на толерантността. Ако ние в България го живеем всеки ден с участието на националисти, Съветът на Европа ги определя като фашистки партии, а те се наричат "патриоти". Патриотите сме ние, те са националисти. Затова ние знаем, че и в България има криза на толерантността и опити за ксенофобия, омраза, разделение и противопоставяне. Убеден съм, че на тези избори, ще си свършим работата", отбеляза Мустафа Карадайъ.

DSC 0032

DSC 0046

DSC 0064

DSC 0068

DSC 0079

DSC 0101

Честито Рождество Христово!

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и общинска администрация честитят на всички християни - жители и гости на градау големия християнски празник Рождество Христово!

С пожелание от сърце за много здраве, щастие и благополучие!
Нека надеждата, радостта и любовта съпътстват дните Ви!

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

Такса "смет" в Момчилград остава без промяна

Без промяна остана такса "Твърди битови отпадъци" в община Момчилград през 2019 година. Това решиха на последното си заседание за тази година общинските съветници. Предложението беше направено от кмета на общината Сунай Хасан.

"Разчетите показват, че ще успеем да се справим без да повишаваме такса смет. Политиката на екипа ми е да не натоварваме финансово жителите на общината", аргументира се Сунай Хасан. Той допълни, че през следващата година в общината ще бъдат направени стъпки за подобряване на екологията като започне въвеждането на разделно събиране на тпадъците. За да се случи това общинските съветници решиха да се закупят камион за сметосъбиране и сметоизвозване, 100 нови контейнера тип "Бобър", както и 24 подземни контейнера. 100-те контейнера ще бъдат разпределени в града по-големите населени места на общината. Подземните контейнери ще се монгират на 8 точки в централната градска част.
Средствата за закупуването на камиона и контейнерите ще бъдат взети от отчисленията, които община Момчилград прави в Регионалната инспекция по околна среда. Парите от тази сметка по закон могат да бъдат използвани само за екология.
"Целта е да намалим максимално количеството на депонирани твърди битови отпадъци. По тозин начин ще бъдат намалени и отчисленията, които правим към РИОСВ", заяви Сунай Хасан.

Да почетем жертвите на т. нар. възродителен процес

Община Момчилград кани жителите и гостите на общината да се включат в проявите, с които всяка година се почита паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес.

25 декември 2018 г.

с. Горско Дюлево от 10 часа
с. Ауста от 11,15 часа

26 декември 2018 г.

гр. Момчилград от 12,30 часа

27 декември 2018 г.

с. Нановица от 09,45 часа
с. Равен от 10,45 часа
с. Груево от 11,45 часа

Заповядайте!

Курбан за здраве на село направи кметски наместник

Курбан за здраве и берекет даде на жителите на момчилградското село Девинци при встъпването си в длъжност новоназначения кметски наместник Шенай Юмер. Специални гости на мевлида бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан и депутатът от ДПС Ерол Мехмед.
"Радвам се, че жителите на Девинци се отзоваха на поканата ми. Основната ми цел като кметски наместник ще бъде да обединявам хората, за да разрешаваме заедно проблемите пред нас", заяви Шенай Юмер.
"Кметският наместник е поканила персонално всички жители на селото, което означава, че не дели хората и е готова да откликне на нуждите на всеки. Точно това е философията на екипа ми и съм доволен, че Шенай Юмер става част от него. Убеден съм, че заедно ще разрешаване по-добре проблемите в района", каза Сунай Хасан.
До назначаването на новия кметски наместник се  стигна след като предишния кмет на Девинци Шенол Мюмюн почина през септември тази година. Шенай Юмер има опит като администратор, защото беше кмет на Девинци предходния мандат.

Мерки за недопускане възникването на пожари причинени от отоплителни и нагревателни уреди

С настъпването на зимата и понижаване на температурите започва използването на различни отоплителни уреди, които при неизправност или неправилно ползване се превръщат в потенциален източник за възникване на пожар. За да не допуснем възникването му е необходимо да спазваме някой правила като:

  1. Отоплителните печки трябва да се монтират върху негорими подложки, които да излизат 0,5 м. пред тях и 0,25 м. от останалите страни.
  2. На разстояние 0,5 м. от печките и димоотводните тръби не трябва да се поставят горими материали.
  3. Печките трябва да бъдат изправни, с добре затварящи се вратички, здраво закрепени скари и със здрава тухлена облицовка.
  4. Димоотводните тръби трябва да се сглобяват плътно по посока на пушека и здраво да се укрепват.
  5. Свързването на димоотводните тръби с комините трябва да става с розетка.
  6. Периодично почиствайте комините. Забранява се почистването на комините чрез изгаряне на саждите посредством леснозапалителни течности, нафталин и др.
  7. Забранява се разпалването на печките с леснозапалими и горими течности /бензин, нафта, спирт и др./.
  8. Не оставяйте отоплителните уреди работещи без наблюдение и изхвърляйте сгурията на безопасни места, отдалечени от горими материали.
  9. Зареждането на резервоарите на нафтовите печки трябва да става само при изгасена и студена печка.
  10. Забранява се използуването на неизправни и нестандартни отоплителни уреди.
  11. Не се допуска прокарването на димоотводни металически, каленови и етернитови тръби през необитаеми помещения или през подпокривни пространства.
  12. Забранява се сушенето на дърва в и върху печките.
  13. Топлоакумулиращите печки да се монтират върху негорими основи, с директно захранване, с прекъсвач за изключване на напрежението и автоматични ел. предпазители.
  14. Не оставяйте децата без наблюдение до работещи отоплителни уреди и не им позволявайте да си играят с кибрит или запалки.
  15. При използване на електрически отоплителни уреди не подсилвайте електрическите предпазители при повреда а ги подменяйте със стандартни такива.

РАЙОННА СЛУЖБА “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” - МОМЧИЛГРАД

1

2

3

4

5

6

7

8

Покана за заседание на Общинския съвет на 20 декември 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

          На 20.12.2018 г. /четвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект

ДНЕВЕН РЕД:

 

  1. Приемане на Анализ на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Момчилград
  2. Удължаване на срока за погасяване на безлихвен заем, предоставен от Община Момчилград на сдружение с нестопанска цел в обществено полезна дейност „Местна инициативна група-общини Момчилград и Крумовград „ с цел временно осигуряване на финансов ресурс за изпълнение на споразумение  № РД 50-190/29-11-2016 г. сключен  между министерство на земеделието и храните , ДФ”Земеделие-Разплащателна агенция и СНЦ „Местна инициативна група -общини Момчилград и Крумовград” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за местно развитие” за периода на прилагане на стратегия за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ на мярка 19”Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., в допълнение и изменение на Решение № 93 /27.05.2016 г.по Протокол № 5 от редовно заседание на Общински съвет град Момчилград.
  3. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост през 2018 г. , вземане на решение за отдаване под наем на терени –публична общинска собственост.
  4. Даване на съгласие за разделяне на имот № 027025, с НТП „пасище, мера” , десета категория, находящ се в землището на гр.Момчилград и промяна на на чина на трайно ползване на имот с проектен № 027028, с площ 315 нв.м.
  5. Разрешаване изработване на проект на ПУП- ПЗ за ПИ с идентификатор 30452.11.7333 за обект: „Базова станция на Теленор България ЕАД №6175” в землището на с. Звездел, община Момчилград.
  6. Определяне на такси за БО за 2019 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план – сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на БО до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл.64 от ЗУО и др.
  7. Актуализация на бюджета на общината за 2018 година
  8. Други:
  9. 9. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС– Момчилград

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

18.12.2018 г. –ВТОРНИК

14.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 

отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.15 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6  и т.7 

от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т.7 

от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

19.12.2018 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т. 7 

от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

 

14.30 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т. 7 

от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т.7 

 от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

1 300 кубика бетон укрепиха 20 улици в 14 населени места в община Момчилград

Около 1 300 кубични метра бетон беше положен на 20 отсечки в 14 населени места на община Момчилград. Дължината на бетонираните улици е 3,8 километра с площ около 11 000 квадратни метра.
"Става въпрос за стръмни участъци в населените места, на които до този момент се полагаше чакъл и филц. Тази настилка беше отнасяна при по-обилни валежи. С бетонирането на улиците разрешихме проблема трайно", обясни кметът на общината Сунай Хасан. Основата на улиците е изравнена и чакълирана, положена е армирана скара, върху която е насипан бетон със средна дебелина 12-15 сантиметра. Широчината на бетоновата настилка е между 3,30 и 3,50 метра.
"Имаме уверенията на строителни специалисти, че изградени по този начин, улиците ще бъдат по-трайни отколкото ако бъдат покрити с асфалт", каза още Сунай Хасан. Той допълни, че през пролетта на следващата година община Момчилград ще продължи с бетонирането стръмните улици и в останалите населени места.

Момчилград почете паметта на загиналите в река Върбица военнослужащи

28-годишнината от трагедията при която загинаха 10 военнослужащи във водите на придошлата река Върбица. Край паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, служители на община общинска администрация. Те поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

"Събрахме се отново в този ден, за да почетем нашите войничета. Правим го всяка година, за да покажем, че не сме забравили огромната трагедия, която се случи тук преди 28 години. Каквото и да кажем, няма да е достатъчно", заяви секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. Той допълни, че държавата е отпуснала средства, с които да бъде ремонтиран паметника и да бъде облагороден района около него, но тепърва ще се обсъди какво точно ще се направи.
Трагедията във Върбица се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

DSC 0155

Покана

На 12 декември се навършват 28 години от трагичната гибел на 10 военнослужащи в Момчилград във водите на река Върбица. 

Община Момчилград кани жителите и гостите на града в 12 часа да поднесат цветя и склонят глава пред паметта на нелепо загиналите млади мъже на паметника, издигнат на брега на реката.

Община Момчилград издига паметник-чешма за жертвите на т. нар. възродителен процес в Груево

Община Момчилград издига паметник-чешма на 3-же жертви на т.нар. възродителен процес в село Груево. Монументът е с височина 2,80 метра и широчина 3 метра. Изграден от 2 вида камък - гранит и травертин. Елементите са доставени от турския град Адана, а сглобяването им вече започна. На паметника-чешма вече са поставени и изображения на убитите по време на протестите през декември 1984 година Абдулазиз Бекир, Мустафа Али, Мустафа Ибрахим. До този момент в Груево имаше паметна плоча на жертвите.
"Паметник-чешмата ще бъде завършена до 27 декември, когато всяка година почитаме паметта на жертвите, дадени от района на Груево", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който направи оглед на строителната площадка. С него бяха заместник кметът Мехмед Мехмед, лидерът на младежкото ДПС Ерсин Юмер и кметът на село Груево Ахмед Ибрахим.
"Изграждането на чешмата е знак, че помним нашите герои, които станаха жертва на тоталитарния режим", каза Ахмед Ибрахим.
Това е третата чешма, построена в памет на жетви на т.нар. възродителен процес, която община Момчилград обновява напълно. Предишните две години бяха обновени тези в селата Равен и Ауста.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос