Организираха творческа вечер, посветена на певеца Джемил Шабан

Творческа вечер в памет на популярния в миналото изпълнител на турски народни песни Джемил Шабан, който е родом от с. Багрянка се проведе в новата Балканска библиотека "Иляз Ходжа". Събитието беше организирано община Момчилград и настоятелството на Народно читалище "Нов живот". В препълнената зала бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, местни творци и представители на регионални културни и творчески сдружения. Сред присъстващите беше синът на Джемил Шабан Йълмаз Шенсес със съпругата си Ферхунде Шенсес, които пристигнаха за случая от Измир. Проявата беше открита от момчилградския художник Камбер Камбер. Мултимедийна презентация за живота и творчеството на Джемил Шабан представи изследователят на Източните Родопи Селяхидин Карабашев. Спомени за известният изпълнител разказа майсторът на саза Фахри Нур от Звездел. Той заедно с вокално-инструменталната група "Достлар" /"Приятели"/ от Кърджали изпълниха песни от репертоара на Джемил Шабан. В края на творческата вечер Сунай Хасан и Юмер Юсеин благодариха на организаторите и на участниците в събитието за съпричастността им към съхраняването на паметта за талантливия певец.

DSC 0026

Срещи с 3 турски делегации проведе кметът на Момчилград

Срещи с 3 делегации от Турция проведе кметът на община Момчилград Сунай Хасан. С представители на побратимената община Байрямич бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи в различни сфери на обществения живот. Акцент в разговора беше и земеделието и по-конкретно отглеждането на овощни дръвчета.
"Байрямич е община, на чиято територия има много насаждения с трайни култури и опита на тамошните производители могат да бъда от полза на наши земеделци", заяви Сунай Хасан. Той е получил покана от побратимената община и ще я посети в края на месец август.
Благоустрояването на района около културно-информационния център "Наим Сюлейманоглу" в град Бурса беше темата на разговор при срещата с представители на община Нюлюфер. Беше достигната договореност за предпиемането на съвместни инициативи, чрез които да бъде популяризиран центъра.
Сунай Хасан се срещна и с делегация на изселническата организация "Балгьоч" в Измир. С тях бяха обсъдени възможности за оптимизиране на административните услуги за нашите изселници в Турция.
"Обмисляме в община Момчилград да започне предоставянето на електронни услуги, което ще бъде улеснение за момчилградчани, които живеят извън територията на общината. Въпрос на време е това да се случи", увери Сунай Хасан.
Среща с ръководството на община Момчилград беше поискана и от делегация от "Балгьоч" в Бурса. Сунай Хасан не пожела да приеме тази делегация заради двойния стандарт в отношенията, която прилагат от тази организация.

ОБЯВА ЗА НАБИРАНЕ НА ПЕРСОНАЛ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА“

Община Момчилград в качеството ѝ на бенефициент по проект BG05M9OP001-2.040-0073-С01 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Момчилград “, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“

ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА СЛЕДНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ:

І. ЕКИП НА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА“ КЪМ ДОМАШЕН СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ - МОМЧИЛГРАД

1/ Диспечер на услугата „Патронажна грижа“ – 1/една/ работна позиция, трудов договор при 8 часова заетост

2/ Рехабилитатор  – 1 /една/ работна позиция, трудов договор при 4 часова заетост дневно  или договор за услуга

3/ медицински специалисти  (мед. сестра, акушерка, фелдшер) – 4 /четири/ позиции, трудов договор при 4 часа заетост дневно  или договор за услуга.

4/ рехабилитатор – 1/ една / работна позиция, трудов договор или договор за услуга

5/  социален работник  - 2/две/ работни позиции, трудов договор при 8 часова заетост

6/ санитари – 4 /четири/ работни позиции, трудов договор при 8 часова заетост

7/ психолог – 1 /една/ работна позиция - 1 трудов договор при 4 часова заетост или договор за услуга

8/ лекар - 1 /една/ работна позиция -  трудов договор при 4 часова заетост или договор за услуга

9/ лаборант - 1 /една/ работна позиция  - трудов договор при 4 часова заетост или договор за услуга

10/ шофьор - 1 /една/ работна позиция -  трудов договор при 4 часова заетост или договор за услуга

ІІ. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИТЕ – описани са в длъжностните характеристики към настоящата обява.

ІІІ. НАЧИН НА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА:

- Конкурсът за заемане на длъжностите ще се проведе на два етапа: подбор по документи и интервю.

- Място и срок за подаване на документи за участие:

Документите за участие в конкурса могат да се подават всеки работен ден от 8:00 ч. до 17.00 ч. в Деловодството на Община Момчилград, гр. Момчилград, ул. „26-ти декември“ 12 в срок  от 05.08.2019г. до  17.00 ч. на 03.09.2019г.

  • Комплект с документи за кандидатстване – приложени към настоящата обява.
  • Документи могат да се получат и в стая № 25 в сградата на Общинска администрация Момчилград.
  • Обявата и образците на документи са публикувани и на интернет страницата на Община Момчилград
  • Списък с допуснатите и недопуснатите кандидати до интервю ще бъде обявен на Информационното табло в сградата на Общинска администрация – до 3 работни дни след срока за прием на документите.
  • Информацията за деня и часа за провеждане на интервю с допуснатите до конкурса кандидати, както и всички съобщения свързани с провеждане на конкурса ще бъдат обявени на Информационното табло в сградата на Общинска администрация.

Допълнителна информация за проекта, списъци и други съобщения във връзка с конкурса ще се обявят на интернет страницата на Община Момчилград и на информационното табло в сградата на общината на адрес: гр. Момчилград, ул. „26-ти декември“ 12.

Информация може да се получи и в стая №25 на Община Момчилград.

Приложения:

zipdl_harakteristiki.zip31.07.2019 г.

zipdoc_kandidatstvane.zip31.07.2019 г.

 

10 000 пяха с Николина Чакърдъкова и Азис в Момчилград

10 000 души пяха с една от най-обичаните фолклорни изпълнителки Николина Чакърдъкова и мега звездата на поп-фолка Азис на стадиона в Момчилград в събота вечер. С грандиозния концерт завърши 10-та международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Официални гости на проявата бяха Хасан Азис, заместник председател на ДПС и кмет на община Кърджали, депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, Хасан Йозтюрк, почетен гражданин на Момчилград и председател на сдружението на момчилградчани в Бурса, Ердинч Хайрула, член на ЦОП на ДПС, Мухарем Сюлейманоглу, брат на Наим Сюлейманоглу и други.
"Ние пазим традициите и духа на Момчилград. Ние помним. Не случайно само преди два дни ние открихме паметник на най-именития момчилградчанин Наим Сюлейманоглу. Направихме го, за да се помни, че именно оттук тръгна най-силния мъж на всички времена и покори цялата планета. Наим никога не забрави родния край. Той винаги си остана момчилградчанин. Защото да си момчилградчанин е благословия. Аз знам, че всеки, свързан по някакъв начин с Момчилград се чувства специален. И има защо. Всички ние, които сме живели в този край, дори за кратко, си оставаме духом тук, независимо къде се намира домът ни в момента. Това е така, защото ние носим Момчилград винаги в сърцето си", заяви в приветствието си към присъстващите кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Поздрав към Момчилградчани отправи и Хасан Йозтюрк, който заяви, че винаги с удоволствие се завръща в родния си край. Хасан Азис определи традицията да се провежда международната среща на момчилградчани като уникална.
"Днес Момчилград е столицата на Европа", обяви Хасан Азис.
Много емоции и танци съпроводиха изпълненията на Николина Чакърдъкова. Заедно с нея пя и дъщеря й Мария. След фолклорния концерт последва лазерно шоу, което пренесе публиката във извънземни светове чрез светлина, звук и 3D ефекти.
Истински фурор сред изпълнилата стадиона публика предизвика появата на Азис на сцената. Поп-фолк звездата изпълни нови хитове и свои популярни песни. На два пъти Азис слезе от сцената и позволи на стотици свои фенове да си направят селфита с него. Вечерта завърши с пищна заря.
DSC 0014
DSC 0024
DSC 0048
DSC 0059
DSC 0094
DSC 0106
DSC 0118
DSC 0120
DSC 0145
DSC 0168
DSC 0170
DSC 0200
DSC 0238

Николина Чакърдъкова - 19,45 ч., Азис - 21,30 ч.

Заключителният концерт, с който ще бъде закрита 10-та международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", ще бъде тази вечер на стадион "Хасан Семерджи" в града. От 19,45 часа на сцената ще пее една от най-обичаните фолклорни изпълнителки - Николина Чакърдъкова. В 21,30 ще пее мегазвездата на българския поп-фолк Азис. Преднвидено е и лазерно шоу. Входът за концерта е безплатен.

Байрям Шабан спечели титлата "Баш" за 2019-а

Байрям Шабан спечели титлата "Баш" за 2019 година по време на традиционните народни борби, които са част от програмата, посветена на 10-та международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Борецът заслужено получи 45-килограмов овен. Голямата награда беше връчена от кмета на община Момчилград Сунай Хасан. Втори в народните борби стана Ниази Сеид, а трети - Джанур Хюсеин. Те бяха наградени от почетния гражданин на Момчилград и председател на дружеството на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтюрк и от Ердинч Хайрула, член на Централното оперативно бюро на ДПС. 

Над 20 борци от Южна България се включиха в състезанието по борба, което се проведе преди народните борби. Състезатели от Кърджалийско и Хасковско се бориха в различни категории и по възрастови групи.

DSC 0004

DSC 0036

DSC 0078

DSC 0110

DSC 0179

Рок концерт и дискотека под звездите в Момчилград

Рок концерт, а след това дискотека под звездите организира община Момчилград на лятната сцена в градския парк. Проявите бяха част от културната програма, посветена на десетата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Първи на сцената излязоха рокаджиите от кърджалийската група "Олдън бийт", които пренесоха публиката в света на рока. Бандата изпълни голям брой световни рок хитове, както и парчета на български групи. Много аплодисменти получи и 10-годишният китарист Мерт Асенов за виртуозните си изпълнения.
След рок концерта на сцената излезе Dj Живко Микс, който успя да взриви публиката с най-новите парчета на лято 2019, както и с популярни хитове. Дискотеката беше съпроводена и от лазерно шоу.

DSC 0166

DSC 0171

DSC 0182

Сунай Хасан разговаря с представители на Републиканската народна партия

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан се срещна и разговаря с представители на Републиканската народна партия в Турция. Делегацията е в родопския град по повод 10-та международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". На срещата присъстваха депутатите Илхан Айгюн, Еркан Айдън, Юксел Юзкан и заместник кметовете на общините Чорлу и Нюлюфер Гюнер Четин и Ергин Йенер, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин и членът на Централното оперативно бюро Ердинч Хайрула. 
"Разговаряхме да добрите отношения на община Момчилград с общини в Турция, управлявани от предтавители на Републиканската народна партия. Ние имаме споразумения за побратимяване с 3 такива общини - Байрямич, Борнова и Измит. Предстои на предстоящата сесия на общинския съвет да се вземе решение за побратимяване с още едва - Мендерес", заяви Сунай Хасан.
По време на срещата представителите на Републиканската народна партия изразиха задоволството си от сътрудничеството на турските общини с община Момчилград и подчертаха, че ще работят за задълбочаване на отношенията.

Покана за заседание на Общинския съвет на 31 юли 2019 г.

на31.07.2019 г./сряда / от 10. 00 часав залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода“ № 2, заседание на ОбС – Момчилград при следния проект на

 ДНЕВЕН РЕД 

  1. Отпускане на еднократна социална помощ на Иванка Георгиева Димова с адрес гр.Момчилград
  2. Отпускане на еднократна социална помощ на Румяна Хаджиева гр.Момчилград.
  3. Предложение за определяне на средищните детски градини и училища от община Момчилград през учебната 2019/2020 година.
  4. Предложение за определяне на защитените детски градини и защитените училища от община Момчилград през учебната 2019/2020 година.
  5. Даване на разрешение в училищата на територията на община Момчилград да се утвърдят паралелки, с брой на учениците по -малък от минималния брой съгласно Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и определяне на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по стандарти за съответната дейност за учебната 2019/2020 г.
  6. Предложение за предоставяне на земеделски земи по реда на параграф 27, ал.1 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от ОПФ.
  7. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.
  8. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост през 2019 година.
  9. Прекратяване на съсобственост , чрез продажба на частта на общината.
  10. Продажба на земя –частна общинска собственост на собственика на законно построена върху нея сграда.
  11. Учредяване право на строеж-пристрояване на външни стълби към складово помещение към магазин, находящ  се в жилищен блок на ул. „26-ти декември” № 6, построен в ПИ с идентификатор 48996.104.88 по КККР на гр.Момчилград.
  12. Даване на съгласие за делба на ПИ с идентификатор 48996.36.28 по Кадастралната карта на гр. Момчилград; 2. Изготвяне на ПУП-ПЗ за смяна на предназначението; 3. Обявяване на поземлен имот от публична в частна общинска собственост; 4. Учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на Църковно настоятелство „Св.Цар Борис I Михаил” гр. Момчилград.
  13. Разрешение за изменение на ПУП-ПР (Подробен усторйствен план – План за регулация) за отпадане на предвидена улица (ул. Петър Мирчев) от осова точка 565 до осова точка 286 в УПИ I, кв.16 по ПУП на гр. Момчилград, община Момчилград, във връзка с това, че за предвидената улица е оформена като част от площадното пространство на централен градски площад на Момчилград и бъдещи инвестиционни намерения на община Момчилград.
  14. Одобряване на ПУП – Парцеларен план за контура на обект „Добив на подземни богатства – метални полезни изкопаеми – златно сребърни руди от находище „Седефче”, участък „Централен”, община Момчилград, област Кърджали, с който се определя площта, върху която ще се работи и ще се отчуждават имотите, попадащи изцяло извън урбанизираната територия.
  15. Разрешаване изработване на проект на Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: „Разширение на водопроводна и канализационна мрежа по ул. 12-та ПИ 48996.502.9512 до ул.13-та ПИ 48996.502.9513 гр. Момчилград, община Момчилград.
  16. Одобряване на Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП-ПП) за ВиК схема за имот № 02155.1.36, землище с. Багрянка с ЕКАТТЕ 02155, община Момчилград, собственост на Гюлезар Мюмюн Хайрула.
  17. Подписване на тристранно споразумение за намаляване с 80 % на неразплатено задължение на община Момчилград по проект: „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища в община Момчилград”, финансиран по сключен с ДФ „Земеделие” договор № 09/321/01144 от 27.11.2012 г. за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по мярка 321 „основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от ПРСР за периода 2007-2013 г.
  18. Командировъчни пари за кмета на общината и за председателя на ОбС-Момчилград.
  19. Информация по чл.125 от Закона за публичните финанси за второто тримесечие на 2019 г.
  20. Отчет за касово изпълнение на бюджета на община Момчилград за първото полугодие на 2019 г.
  21. Отчет за изпълнение на бюджета за 2018 г.
  22. Подписване на споразумение за побратимяване с община Мендерес, област Измир, Република Турция.
  23. Други.
  24. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,    

Председател на ОбС – Момчилград

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

29.07.2019 г. – ПОНЕДЕЛНИК

14.00 часа по т. 3, 4 и 5 от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.30 часа по т. 1 и 2от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

15.00 часа по т. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 и 16от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

30.07.2019 г. – ВТОРНИК

14.00 часа по т. 6, 7, 12 и 14от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори води и екология

14.30 часа по т. 13, 15 и 16от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промошленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.00 часа по т. 8, 9, 10, 17 и 21от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

 16.00 часа по т. 1, 2, 8, 9, 10, 17, 18, 19, 20, 21 и 22от Проекто-дневния ред

  1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

 

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград

Три спортни турнира се проведоха в Момчилград

Турнири по шахмат, спортен бридж и спортна стрелба се проведоха в Момчилград. Проявите са част от прлоявите, посветени на 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми". При шахматистите най-добър беше Станко Христов. На второ място се класира Салих Дурмуш, а трети стана Стоян Георгиев.
Енвер Али спечели турнира по спортен бридж. Негови подгласници станаха Ахмед Юсеин и Мустафа Садула.
Спортна стрелба се проведе в два кръга. При отборното състезание най-добри се оказаха стрелците от Ловна дружина "Садовица". На второ място се класира Ловна дружина "Птичар", а на трето Ловна дружина "Рогозче". В индивидуалното класиране най-точен беше Орхан Юсеин ЛД "Садовица". Негов подгласник стана Бенемин Салиф от ЛД "Птичар", а на трето място се класира Сефтин Мустафа от ЛД "Звездел".
IMG 812da78f8b6ef41e3e1b76349d9041b1 V
 

Хиляди се събраха на откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу. За церемонията, която е част от 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми", в родопския град пристигнаха Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и Мерал Акшенер, председател на Партия на доброто, Република Турция. Тук беше и братът на тежкоатлета - Мухарем Сюлейманоглу. 

"Наим никога не забрави родния край - и когато беше на върха на спортната си кариера, и когато вече не беше активен състезател. Той никога не прекъсна връзката с корените си. И за това духът му винаги ще остане тук в Момчилград", заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан. Той разказа, че идеята за издигане на паметника се е родила спонтанно и е била подкрепена от местната общественост. Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.
"През 1986 година България изпрати Наум Шаламанов от тук, но днес той се връща с този паметник като Наим Сюлейманоглу", заяви братът на шампиона Мухарем Сюлейманоглу. Той благодари на кмета Сунай Хасан за издигането на паметника.
"Наим има своето място в сърцето на всеки един от нас. Пожелавам Господ да му даде най-хубавото място в Рая", заяви Мерал Акшенер, която пристигна в Момчилград специално за случая.
"Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълни, че завещаното от Наим не е никак малко и хората ще се учат от неговите победи.
"Когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим", каза още Мустафа Карадайъ.
На откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу официални гости бяха Ахмед Ахмедов, зам.-председател на ДПС, Хасан Азис, зам.-председател на ДПС, Ердинч Хайрула, член на Централното оперативно бюро на ДПС, народните представители от 44 народно събрание Халил Халилов, Ерол Мехмед, Адлен Шефкет, Танер Али, Ихсан Хакъ, Бюрхан Абазов, Имрен Мехмедова, Хайри Садъков, Джейхан Ибрямов, Сергей Кичиков, Севим Али, Елхан Кълков, бившият евродепутат Неджми Али. Присъстваха и народните представители от Турция Илхан Айгюн, Еркан Айдън, Юксел Юзкан, Ахмед Ерозан, Исмаил Татлъоглу, Шенол Сунаб, Бедри Яшар, Абдулах Наадини. В Момчилград бяха генералният гонсул на Турция Хюсеин Ергани, Неделчо Колев, президент на Българската федерация по вдигане на тежести, Тамер Ташпънар, председател на Турската федерация по вдигане на тежести. В церемонията участваха кметове на общини от областите Кърджали, Смолян, Хасково и председатели на общински съвети. Имаше делегации от общини в Турция, водени от Реджеб Гьокан, кмет на Едирне, Мерт Уйгун, кмет на Байрамич, Мустафа Каялар, кмет на Мендерес, Мехмед Угур Сертаслан, кмет на Гемлик, Гюнер Четин, зам.- кмет на Чорлу, Ергин Йенер, зам кмет на Нюлюфер. Сред официалните лица бяха Изет Шабан, председател на ДПС за област Кърджали, Байрям Байрям, председател на областната младежката организация на ДПС, почетните граждани Фуат Гювен, Хасан Ходжооглу, Хасан Йозтюрк, Петър Стойчев, Федаил Гюлер. Тук бяха продуцентът на филма "Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу" Мустафа Услу и актьорът, който играе ролята на щангиста – Хаят Ван Ек.

DSC 0034

DSC 0046

DSC 0050

DSC 0087

DSC 0102

DSC 0118

DSC 0134

DSC 0136

Мерал Акшенер посети Момчилград

Лидерът на турската Партия на доброто Мерал Акшенер беше на посещение в Момчилград. Тя беше придружена от делегация от партийни активисти и депутати, които се включиха в международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми".
При пристигането си в родопския град Мерал Акшенер беше посрещната от кмета на общината Сунай Хасан. Те се поклониха и поднесоха венци пред паметника на жертвите на т. нар. "възродителен процес" в центъра на Момчилград. След това Мерал Акшенер разгледа откритата наскоро балканска библиотека "Иляз Ходжа", а след това се отправи пеш към сградата на общината. По пътя турският политик се спираше и разговаряше с минувачите. 
В община Момчилград Мерал Акшенер проведе среща с общественици от района. Турският политик се интересуваше и разпитваше как живеят малцинствата в страната. Акшенер подчерта, че самата е потомка на изселници от Северна Гърция.
"Ние турците сме малцинство, но обичаме България. Живеем в родината и работим за просперитета й", отговори кметът Сунай Хасан. Той допълни, че е изключително важно турското малцинство в страната да бъде единно, а не да бъде разделяно.
В края на срещата Сунай Хасан подари за спомен на Мерал Акшенер панорамна снимка на Момчилград.
По-късно Мерал Акшенер и Сунай Хасан поднесоха венци пред чешмата, изградена в памет на жертвите на т.нар. "възродителен процес" в село Груево.
DSC 0176
DSC 0198
DSC 0263
DSC 0264
DSC 0283
DSC 0322

Момчилград има двама нови почетни граждани

Двама нови почетни граждани има Момчилград. На тържествена сесия общинските съветници гласуваха единодушно званието да бъде присъдено на световните шампиони по плуване Петър Стойчев и по вдигане на тежести Федаил Гюлер. И двамата са родени в Момчилград. Номинациите бяха направени от кмета на общината Сунай Хасан и от председателят на общинския съвет Юмер Юсеин. Мотивите бяха, че и двамата са прославили Момчилград и България по света със спортните си достижения.
Съветниците взеха и друго решение на тържествената сесия - залите за тенис на маса на СКТМ "Родопи" да носят имената на известния треньор по тенис на маса Хасан Ходжаоглу и на единствената българка, станала европейски шампион в същия спорт Даниела Гергелчева.
В самото начало на тържествената сесия на подиума се качиха млади спортисти от Момчилград, които през тази година постигнаха успехи на различни национални първенства. Награди получиха малките тенисисти от СКТМ "Родопи" и състезателките по вдигане на тежести. Заедно с младите спортисти поздравления и аплодисменти получиха и треньорите им Мелиса Хикмет и Валентин Гемеджиев.
DSC 0021
DSC 0026
DSC 0033

С много настроение и смях премина детския празник в Момчилград

С много настроение и смях премина вечерта, посветена на децата на Момчилград, организирана от общината. Проявата е част от програмата на десетата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". 

В градския парк "Нури Адалъ" беше подредена изложба на детски рисунки. Децата, изпълнили алеите и се включиха в различните ателиета. Община Момчилград беше осигурила за децата гипсови фигурки за оцветяване и боички. Алеите на парка се превърнаха в истински арт-работилници. Много настроение предизвикаха и рисунките върху лица.
Истински фурор сред малките момчилградчани предизвика Или и Вили, които забавляваха децата с различни игри, песни и шеги.

DSC 0037

DSC 0039

DSC 0045

DSC 0054

DSC 0102

Искра Радева игра на момчилградска сцена

Една от най-популярните български актриси Искра Радева игра на момчилградска сцена във вторник вечер. Тя участва във френската комедия "Наследството" от Пиер Шано, представена от театър "Искри и сезони". Постановката е включена в програмата, посветена на 10-тата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Много емоции и смях предизвикаха , любителите на театъра от Момчилград актьорите Веселин Ранков, Антон Радичев и други, които участваха в комедията.

DSC 0007

DSC 0016

Постановката на театър "Искри и сезони" ще се играе в читалището

Постановката на театър „Искри и сезони“ ще се играе днес от 20,30 часа в салона на читалище "Нов живот", а не на лятната сцена, както беше обявено предварително. Извиняваме се за създаденото неудобство!

Договорено: Общините Момчилград и Мендерес, Измир се побратимяват

Общините Момчилград и Мендерес, Измир ще се побратимят в близките седмици. Това стана ясно след разговор между кметовете Сунай Хасан и Мустафа Каялар. Кметът на Мендерес води делегация, която е на посещение в родопския град по повод 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми". На срещата между Сунай Хасан и Мустафа Каялар присъстваха 5-ма общински съветници от Мендерес, председателят на общинския съвет на Момчилград Юмер Юсеин и ръководството на общината. 
По време на разговора Сунай Хасан и Юмер Юсеин се ангажираха да внесат за гласуване предложението за побратимяване още на следващата редовна сесия на местният парламент, която ще е на 31 юли. Мустафа Каялар също пое ангажимента да задейства процедурата пред общинския съвет в Мендерес.
"Убеден съм, че между двете общини ще има ползотворно сътрудничество във всички сфери на обществения живот. В Мендерес живеят няколко хиляди изселници от момчилградския край и дори има квартал, носещ името на "Гюмюш Мастанлъ" /Сребърен Момчилград/, заяви Сунай Хасан.
Идеята за побратимяване се роди в преди около 2 месеца, когато момчилградският кмет и делегация от Момчилград посетиха Мендерес.
IMG 20190723 WA0009
IMG 20190723 WA0008

28 мериха сили в турнир по ОК

28 души участваха в турнир по ОК, игра особено популярна в Момчилград. Проявата е част от програмата, посветена на 10-тата международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми". Надпреварата продължи няколко часа и беше спечелена от Мюмюн Халил. Втори се класира Сезгин Юсеин, а трети - Аднан Юмер. Победителите в турнира бяха наградени от секретаря на община Момчилград

Бахатдин Ахмедов.

DSC 0426

Жители и гости на Момчилград аплодираха изпълнителите във Вечерта на толерантността

При изключителен интерес премина Вечерта на толерантността, проведена в Момчилград в понеделник вечер. Проявата е част от събитията, посветени на 10-тата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя беше открита официално от кмета на общината Сунай Хасан.
"Международната среща "Момчилград винаги в сърцето ми" е уникално по своя характер събитие. Няма град в България, където подобна среща да се провежда в рамките на цяла седмица. В края на юли тук се завръщат стотици момчилградчани, пръснати по цял свят. Те идват, за да почерпят енергия от родния край. Те искат да усетят пулса на Момчилград, за да отнесат със себе си частица от това място. Тази частица от родния край ги зарежда с енергия, независимо в коя точка от света се намират.", заяви Сунай Хасан.
Местни групи и изпълнители пяха и танцуваха на откритата сцена в градския парк. 
Изпълнителите представиха фолклорното богатство на турския и българския етнос в района. Официални гости на тържеството беше делегация от община Мендерес, Турция, водена от кмета Мустафа Каялар. Присъстваха много жители и гости на Момчилград, които аплодираха дълго изпълнителите. Сред публиката бяха председателят на общинския съвет Юмер Юсеин и секретарят на общинтата Бахатдин  Ахмедов.
IMG 20190722 WA0012
IMG 20190722 WA0017
IMG 20190722 WA0006

Оспорвани турнири по билярд и дартс в Момчилград

Оспорвани турнири по билярд и по дартс се проведоха в Момчилтрад, съобщи Исмет Ахмед, специалист по спорт и младежки дейностив общинска администрация. Над 40 бяха участниците в оспорваните надпревари, които са част от проявите, организирани в рамките на 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми". Победителите бяха наградени от кмета на община Момчилград Сунай Хасан и от председателя на общинския съвет Юмер Юсеин. Двамата направиха по една демонстрационна игра на билярд. Сунай Хасан демонстрира завидни умения и успя да надвие победителя в турнира Ергюн Емин. Юмер Юсеин пък постигна победа над третия в класирането по билярд Дениз Иванов.

Класиране - билярд:
1. Ергюн Емин
2. Гьокан Ерджан
3. Дениз Иванов

Класиране - дартс:
1. Дженгиз Джемил
2. Ергюн Емин
3. Ердинч Джафер

DSC 0353

Започва 10-ата юбилейна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"

Хиляди момчилградчани ще се съберат на юбилейната 10-а международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми". По традиция тя ще се проведе в последната седмица на месец юли, а проявите започват този понеделник. В първия ден от срещата са предвидени спортни прояви - турнири по дартс, билярд и тенис на корт. От 20 часа в градския парк ще се проведе Вечер на толерантността. Вторият ден ще започне с турнир по окей,ще продължат двубоите по тенис на корт. Вечерта в градския парк ще бъде играна френската комедия по Пиер Шено "Наследството". Тя ще бъде представена от софийския театър „Искри и сезони“, с участието на Искра Радева, Веселин Ранков, Антон Радичев и др. Началото на спектакъла е в 20,30 ч.

 В сряда ще бъдат проведени турнири по шах-мат и по бридж. От 17,30 часа в Балканска библиотека "Иляз Ходжа" ще има поетична вечер, посветена на Джемил Шабан. В 19 часа в градския парк ще започне вечерта, посветена на децата на Момчилград. За малките палавници ще бъдат организирани вълшебни работилници и шоу програма. Ще има фейс арт – рисуване върху лица, а по алеите ще бъде подредена изложба на  рисунки "Моите детски мечти".

В  четвъртък програмата ще започне със състезание по спортна стрелба, което ще се проведе на стрелбището край с. Прогрес. В 10 часа се открива тържествена сесия на общински съвет в Момчилград. На нея общинските съветници ще удостоят със званието "Почетен гражданин на град Момчилград" световния шампион по плуване Петър Стойчев и световния шампион по вдигане на тежести Федаил Гюлер. Друга точка от дневния ред е именуване на залите за тенис на маса на СКТМ "Родопи". Те ще носят имената на Хасан Ходжаоглу“ и на Даниела Гергелчева. От 19,30 часа ще започне церемонията по откриване на паметника на Наим Сюлейманоглу пред спортния комплекс, носещ неговото име. Вечерта ще се проведе благотворителен коктейл за подпомагане изграждането на културно-информационен център "Наим Сюлейманоглу" в гр. Бурса. Това ще се случи в спортен комплекс „Наим Сюлейманоглу“ от 20:30 часа.

В петък ще се проведат турнири по тенис на маса и по футбол. От 20 часа в градския парк ще започне концерт на "Старите муцуни от Момчилград", а след това ще има дискотека под звездите с Dj Живко Микс.

В последния ден от международната среща- събота е предвиден спортен турнир по борба. Той ще започне от 9 часа в градския парк. По време на проявата ще може да бъде гледана и демонстративна среща с участието на Елис Манолова - европейска шампионка по борба и Джанан Манолова - медалистка от европейски първенства.

В 19,30 часа на стадион "Хасан Семерджи" ще започне заключителният концерт, с който ще бъде закрита международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Концертът ще открие певицата Николина Чакърдъкова и танцов ансамбъл. Преднидено е и лазерно шоу. Програмата ще продължи с изпълнения на поп-фолк певеца Азис.

"ГОРУБСО-Кърджали" ще преасфалтира пътя за село Седефче

Пътят за село момчилградското село Седефче ще бъде преасфалтиран от "ГОРУБСО-Кърджали". За това се договориха управителят на минното дружество Живка Ковачева и кметът на община Момчилград Сунай Хасан. "ГОРУБСО-Кърджали" ще разработва находище в землището на селото и започва подготовка на пътната инфраструктура в района. 
Дружеството е поело ангажимент да преасфалтира общинския път. Освен това ще бъдат ремонтирани водостоците, ще се почистят канавките и ще се оформят банкетите.
"Мисля, че с г-жа Живка Ковачева сложихме началото на едно добро сътрудничество. Екипът ни винаги е бил отворен за съвместни инициативи с бизнеса когато те са в интерес на местната общност. Договореното с ГОРУБСО-Кърджали напълно кореспондира с политиката на община Момчилград за преодоляване на дисбаланска между големите и малките населени места", заяви след срещата Сунай Хасан.

Покана за заседание на общинския съвет на 25 юли 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

                                                                                  

СВИКВАМ

 

на25.07.2019 г./четвъртък / от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода“ 2, тържествено заседание на ОбС – Момчилград при следния проект на

 

ДНЕВЕН РЕД

 

  1. Предложение за преименуване на залата за тенис на маса в гр.Момчилград.
  2. Удостояване със званието „Почетен гражданин на община Момчилград”.
  3. Други.
  4. Питания.

 

 

С уважение,

 

Юмер Юсеин,     

Председател на ОбС - Момчилград

Стартират мащабни ремонти на улици и пътища в цялата община Момчилград

От следващата седмица стартира работата по благоустрояване и основен ремонт на настилки по общински пътища и улици в населените места на община Момчилград, обяви кметът Сунай Хасан. Вече са избрани изпълнителите на различните видове дейности, които ще бъдат извършени до края на лятото. Ще бъдат изкърпени улиците във всички населени места и в Момчилград, както и на общинска пътна мрежа. Предвидени са също асфалтирания на цели участъци и полагане на бетонни настилки. Дейностите включват също оформянето на банкети край пътищата, изграждането на водостоци, подпорни стени и изкуствени неравности в населените места и извън тях.
Благоустрояването и ремонтите са залегнали в капиталовия списък по предложения на кметовете на населени места и при провежданите общоселски събрания. Финансирането е от общинския бюджет.
"Всички ангажименти, които сме поели пред хората ще бъдат изпълнени независимо дали става въпрос за Момчилград или за по-големите села или малките махали. Политиката, която следваме е да превърнем общината в едно по-добро място за живот", заяви Сунай Хасан.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

X МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА НА МОМЧИЛГРАДЧАНИ  - 2019 Г.

 „Момчилград винаги в сърцето ми!”22.07.2019 г. /понеделник/

СПОРТЕН ТУРНИР ПО ДАРТС
Място: Игрална зала „Бибо“ от 11:30 часа

СПОРТЕН ТУРНИР ПО БИЛЯРД
Място: Игрална зала „Бибо“ от 13:00 часа

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА КОРТ
Място: Спортна площадка СКТМ „Родопи“ от 18:00 часа

ВЕЧЕР НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

Място: Градски парк „Нури Адалъ“ от 20:00 часа

23.07.2019 г. /вторник/

ТУРНИР ПО ОКЕЙ
Място: Кафе „Орхи“ до автогарата от 11:30 часа

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА КОРТ

Място: Спортна площадка СКТМ „Родопи” от 18:00 часа


„НАСЛЕДСТВОТО“ – ФРЕНСКА КОМЕДИЯ ПО ПИЕР ШЕНО

ПРЕДСТАВЕНА ОТ ТЕАТЪР „ИСКРИ И СЕЗОНИ“, ГР. СОФИЯ

С УЧАСТИЕТО НА ИСКРА РАДЕВА, ВЕСЕЛИН РАНКОВ, АНТОН РАДИЧЕВ И ДР.

Място: Градски парк „Нури Адалъ“ от 20:30 часа

24.07.2019 г. /сряда/

ШАХ ЗА ЛЮБИТЕЛИ

Място: Балканска библиотека „Иляз ходжа“ в НЧ „Нов живот“ от 17:00 часа

СПОРТЕН БРИДЖ

Място: Кафе „Пилето“ от 17:00 часа

ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ДЖЕМИЛ ШАБАН

Място: Балканска библиотека „Иляз ходжа“ в НЧ „Нов живот“ от 17:30 часа

ВЕЧЕР ЗА ДЕЦАТА НА МОМЧИЛГРАД

  • ВЪЛШЕБНИ РАБОТИЛНИЦИ
  • ШОУ ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА
  • ФЕЙС АРТ – РИСУВАНЕ ВЪРХУ ЛИЦА
  • ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ „МОИТЕ ДЕТСКИ МЕЧТИ“

Място: Градски парк „Нури Адалъ“ от 19:00 часа

25.07.2019 г. /четвъртък/

СПОРТНА СТРЕЛБА

Място: Стрелбище с. Прогрес от 09:30 часа

ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – МОМЧИЛГРАД:

  • УДОСТОЯВАНЕ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД МОМЧИЛГРАД“ НА СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН ПО ПЛУВАНЕ ПЕТЪР СТОЙЧЕВ И СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ ФЕДАИЛ ГЮЛЕР
  • ИМЕНУВАНЕ НА ЗАЛИТЕ ЗА ТЕНИС НА МАСА НА СКТМ „РОДОПИ“, КАКТО СЛЕДВА: ЗАЛА 1 – „ХАСАН ХОДЖАОГЛУ“ И ЗАЛА 2 – „ДАНИЕЛА ГЕРГЕЛЧЕВА“

Място: Голяма зала в Читалище „Нов живот“ от 10:00 часа

ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИК  НА НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

Място: Спортен комплекс „Наим Сюлейманоглу“ от 19:30 часа

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОКТЕЙЛ (с куверт)

ЗА ПОДПОМАГАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ“ В ГР. БУРСА

Място: Спортен комплекс „Наим Сюлейманоглу“ от 20:30 часа

26.07.2019 г. /петък/

ТУРНИР ПО ТЕНИС НА МАСА
Място: Спортна зала СКТМ „Родопи” от 09:00 часа

ФУТБОЛЕН ТУРНИР ЗА ВЕТЕРАНИ                                                                               

Място: Стадион „Хасан Семерджи“ от 18:30 часа   

КОНЦЕРТ НА СТАРИТЕ МУЦУНИ ОТ МОМЧИЛГРАД

ДИСКОТЕКА ПОД ЗВЕЗДИТЕ С DJ ЖИВКО МИКС

Място: Градски парк „Нури Адалъ“ от 20:00 часа

27.07.2019 г. /събота/

СПОРТЕН ТУРНИР ПО БОРБА

ДЕМОНСТРАТИВНА СРЕЩА ПО БОРБА, С УЧАСТИЕТО НА:

ЕЛИС МАНОЛОВА - ЕВРОПЕЙСКА ШАМПИОНКА

ДЖАНАН МАНОЛОВА - МЕДАЛИСТКА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА
Място: Градски парк „Нури Адалъ“ от 09:00 часа

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

  • ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК С НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА И ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ
  • ПРИВЕТСТВИЯ ОТ ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ
  • ДАНИ ЛАЗЕР ШОУ
  • МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА С УЧАСТИЕТО НА ПОП-ФОЛК ПЕВЕЦА АЗИС

Място: Стадион „Хасан Семерджи“ от 19:30 часа 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

НЕКА ЗАЕДНО ДА СПОДЕЛИМ ПРАЗНИКА!

*Организаторите си запазват правото за промени в програмата

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос