Чествахме 21 февруари – Международен ден на майчиния език

Написано на .

"Качество на образованието, език/езици на обучение и учебни резултати"

Международният ден на майчиния език – 21 февруари, бе отбелязан подобаващо с богата културно-развлекателна програма в Момчилград. В понеделник вечерта самодейни трупи, фолклорни групи, хумористични персонажи, вокалисти, млади поети и писатели от училищата в Момчилград, селата Равен, Груево, Звездел и Нановица очароваха всички в пукащата се по своите шевове зала на разпределителния орган в читалище „Нов живот“ в града. По-вече от два часа с изпълнения на песни, танци, рецитали, скечове, театрални сценки, хумор, сатира и комични „сработвания“ и напявания между снаха и свекърва, участниците внесоха настроение и колорит сред присъстващите. Ученици, учители, родители, гости и всички деца с голямо внимание и интерес изгледаха случващото се на импровизираната сцена в залата.

На събитието присъстваха инж. Сунай Хасан – кмет на Община Момчилград, Юмер Юсеин – председател на Общински съвет Момчилград, Ерол Мехмед – зам.-кмет, инж. Мехмед Мехмед - зам.-кмет, инж. Бахатдин Ахмедов - секретар на община, Венета Добрева - Старши експерт квалификация на педагогическите кадри и майчин език, Акив Акиф – председател на ОбС на ДПС Момчилград, директори на училища, кметове на кметства и др.

От името на Регионалния инспекторат по образованието Кърджали имаше поздравителен адрес от Венета Добрева - Старши експерт квалификация на педагогическите кадри и майчин език.

Празникът бе организиран от община Момчилград в партньорство със Сдружението за турска култура, изкуство и взаимодействие и училищата от община Момчилград. Той е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. От 2008 година се отбелязва в Момчилград, а от 2009-та е заложен в културния календар на общината.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Темата на тазгодишното отбелязване протича под надслов "Качество на образованието, език/езици на обучение и учебни резултати".

DSC 0229

DSC 0250

DSC 0261

DSC 0268

DSC 0275

DSC 0285

DSC 0297

DSC 0323

DSC 0353

DSC 0355

 

DSC 0361

DSC 0367

DSC 0369

DSC 0370

DSC 0372

DSC 0378

DSC 0383

DSC 0342

DSC 0381

DSC 0383

DSC 0385

CSC 0416

Публикувано в Новини

Печат