Приключи третирането против кърлежи в парка и стадиона

Най-посещаваните места със зелени площи в града бяха обект на успешно третиране срещу кърлежи и бълхи. Дезакаризацията се извърши на  общо 45 000 кв. м. тревни площи, които се намират в градски парк „Нури Адалъ“ и стадион „Родопи“.  Услугата по ДДД бе извършена от лицензирана фирма за професионално унищожаване на вредители – ЕТ"БОВЛАД- Стефан Стоянов" гр. Кърджали. Пръскането се извърши с гръбно-моторна аерозолна пръскачка.

За целта фирмата използва целево произведена силна отрова за унищожаване на кърлежи. Същата е напълно безвредни за хората, животните и околната среда, но специалистите препоръчват да се избягва пряк контакт, докато трае активното му действие, което в зависимост от метеорологичните условия е в порядъка на 2-3 часа след пръскане.  

Всяка година препаратът за третиране се подменя с друг. Тази година за унищожаване на кърлежите фирмата използва синтетичен пиретроид „Места“.  Препаратът е одобрен от Министерство на Здравеопазването и е съобразен с изискванията на Европейския съюз, МЗ, ДВСК и РИОКОЗ.

Превантивното унищожаване на кърлежите на територията на общината продължава с третиране дворовете на всички училища и детски градини. Дворът на детската ясла, където се намира и  Дневният център за деца с увреждания също ще бъде третиран.

Втората обработка ще бъде през периода август–септември.  

През следващия месец още една услуга от групата на взаимодопълващите се мерки за биологична защита ще бъде извършена, а именно дезинсекцията.  Тя ще бъде първата от общо четирите комплексни мерки за унищожаване на вредните насекоми. 

AAA20160407 190546

Снимка: Гюрай Аптула (Гулит)

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос