Момчилград отбеляза 90 години от създаването на читалище "Нов живот"

Написано от editor на .

Момчилградчани отбелязаха 90 годишнината от създаването на читалище "Нов живот". Стотицигости на града и общината се събраха във вторник вечер в градския парк "Нури Адалъ", за да изгледат представителния спектакъл на различните читалищни формации. Отбелязването на годишнината е част от официалната програма на международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми!", която се провежда за седми път.

"Читалище "Нов живот" е институция. То е място, на което всеки може да се докосне до културата", заяви художникът и председател на културната институция Камбер Камбер. В словото си той разказа накратко за основаването на читалището през далечната 1926 година.

"Много награди са завоювани от художествените колективи през тези години – грамоти, плакети и медали от общински, регионални, национални и международни прегледи и фестивали за театрална, танцова и певческа дейност", обобщи Камбер Камбер.

"За Момчилград е богатство да има библиотека с 27 000 тома литература, над 300 платна и скулптури, музейна сбирка с над 1 200 експоната", заяви заместник-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед. Той връчи на Камбер Камбер награда за читалището от името на кмета на общината Сунай Хасан.

Последва награждаване на изявени представители на читалището. Юбилейни плакети получиха Зекие Хабиб, дългогодишен ръководител на група за турски народни танци „Евридика“, Марияна Тихова, ръководител на група за български народни танци „Ахрида“, Метин Хасан, ръководител на група за турски фолклор „Зейбеклер“, Румяна Атанасова, ръководител на Естрадно-сатиричен състав „Терминатор“ и „Арлекин“ и Нурай Юсуф, ръководител на танцова група. Книги и грамоти получиха 12-те най-активни читатели на библиотеката.

След официалната част представители на различните формации на читалище "Нов живот" изнесоха двучасов атрактивен спектакъл и получиха най-голямата награда - бурните аплодисменти на момчилградчани.

90119010901290139014

 

901

903

904

905906907908909

Публикувано в Новини

Печат