Почит за загиналите в река Върбица военнослужащи

Паметта на трагично загиналите преди 26 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи беше почетена в понеделник. Близки на загиналите, бивши военни, момчилградчани и служители на община Момчилград поднесоха венец и цветя пред паметника на брега на реката.
"Тук сме, за да почетем паметта на войниците, отдали живота си в служба на родината и да изразим съпричастност към мъката на близките. Надявам се тази огромна човешка трагедия никога да не се повтаря", заяви пред насъбралите се заместник кметът на община Момчилград Ерол Мехмед. Той допълни, че общината има подготвен и одобрен проект за ремонт на паметника и благоустрояване на района около него, за който все още няма финансиране.
Трагедията се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водите на Върбица с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

pamet 2

pamet 3

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос