Повишена епизоотична готовност в община Момчилград заради птичия грип

Написано от editor на .

Общинската епизоотична комисия към община Момчилград обяви състояние на повишена епизоотична готовност заради откритите огнища на птичи грип в област Кърджали.
Със заповед на директора на БАБХ от 30 декември 2016 година беше обявена 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, в който има огнище нa грип. В тази зона попадат населени места от община Момчилград – с. Момина сълза, с. Биволяне, с. Гургулица, с. Девинци, с. Летовник, с. Татул, с. Равен, с. Нановица, с. Постник.
Общинска администрация – Момчилград, съветват собствениците на домашни птици да недопускат излизането на птици извън дворовете на стопанствата си. Да се преустанови контактът на домашните птици с други животновъдни обекти и диви птици. Да се почистват и дезинфекцират стопанствата, както и транспортните средства, използвани от персонала на големите птицеферми.
При наличието на мъртви птици или съмнение от заболяване, стопаните да уведомят районния ветеринарен лекар.
Инфлуенцата при птиците, популярно позната като "Птичи грип" е събирателно понятие за тежко и фатално протичащи инфекции, причинени от различни серотипове грипни вируси. Характеризира се с почти 100% заболяемост и смъртност.
Заболелите от инфлуенца птици са с разрошени пера, омърлушени, липсва апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или са с цялостен оток на главата. Проявяват също тежки увреждания на дихателната система - кихане, кашлица, хрипове, изтечения от очи­те, диария, нервни признаци, парализа и смърт.

Публикувано в Новини

Печат