Хиляди се стекоха на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май

Проливният дъжд не спря хилядите, дошли да търсят изцерение на чешмата в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май водата, бликаща от скалите добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други. Да търсят решение на здравословни проблеми на Дамбалъ освен местни имаше хора от цяла България, както и от Турция и Гърция. 

Точно в 12 часа дошлите да търсят лек се потапяха в басейни, пълни с ледена вода. Детски плач и викове огласиха дъбовата гора. След потапянето родителите отнасяха децата си край запалените огньове, за да ги изсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставяха край чешмата с надеждата, че по този начин ще се отърват от болестта.
"Спазваме вековна традиция. Ритуалното измиване срещу болести се практикува още от нашите предци", заяви депутатът от Момчилград Ерол Мехмед. Той е от хората, които от дете посреща празника Хъдрлез на Дамбалъ. Освен депутатът тук бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин и секретарят Бахатдин Ахмедов.
Тази година община Момчилград беше създала отлична организация за хората, дошли на Дамбалъ. Горският път до планинската местност беше почистен и подравнен, а районът на чешмата беше осветен с помощта на лампи, захранвани от два генератора. За децата бяха осигурени сандвичи. Беше осигурен и високопроходим транспорт за извозването от село Летовник до върха на деца и трудноподвижни възрастни хора. Освен осигурените от община Момчилград автомобили няколко собственици на джипове също превозваха деца и майки до 5 часа сутринта.
"Искам специално да отправя благодарност на доброволците, които без някой да ги е молил сами се включиха с джиповете си при извозването на хора", заяви Сунай Хасан. Той благодари също и на представителите на държавните институции - огнеборци, полицаи и лесничеи, които осигуриха нормалното протичане на традицията и не допуснаха да се случат инциденти.

dambala 2

dambala 3

dambala 4

dambala 5

dambala 6

dambala 7

dambala 8

dambala 9

dambala 1

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос   

За контакти

гр. Момчилград,

ул. "26-ти декември" №12 

област Кърджали, п.к. 6800

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Кабинет на кмета

03631/ 6051; 03631/7841; 03631/7849

Горещ телефон

03631/6527; 03631/7019; 03631/7865