Момчилград възстановява контактите с 2 побратимени общини и с Балгьоч

Момчилград възстановява контактите си с 2 побратимени общини в Турция и с най-голямата изселническа организация "Балгьоч" - Измир. Това стана след тридневна визита на кмета на общината Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин в югоизточната ни съседка. Двамата бяха придружавани от Хасан Йозтюрк, председател на сдружението на момчилградчани в Бурса и представители на ръководството на организацията, както и репресирания по тоталитарния режим Бюрхан Мутлу и Мустафа Йозтюрк, бивш кмет на община.
Делегацията участва в ифтар за 1 000 души в община Мендерес, Измир. Благотворителната вечеря беше организирана от местни бизнесмени и от община Момчилград в квартал "Гюмюш Мастанлъ". 
В Измир делегацията, водена от Сунай Хасан, проведе среща с председателя на местната структура на "Балгьоч" Абдурахим Нурсой и техния управителен съвет. На срещата присъства и представителя на ДПС за Егейската част на Турция Исмаил Ватансевер. Бяха обсъдени възможностите за възстановяване на отношенията в различни сфери.
Съвместни проекти и инициативи ще бъдат реализирани между Момчилград и побратимената община Борнова, Измир. Около тази идея са се обединили Сунай Хасан и кметът на турската община д-р Мустафа Ииду, общински съветници и бизнесменът Себахатин Ватансевер. Двамата кметове са на мнение, че по-активното сътрудничество ще е от полза и за Момчилград, и за Борнова, където живеят много момчилградчани.
След визитата на Сунай Хасан в Турция се рестартират взаимоотношенията и с побратимената община Байрямич, Чанаккале, която преди време изпрати писмо, че замразява отношенията си с Момчилград.
"Намерихме много общи теми с новоизбрания ми колега Мерт Уйгун. Оптимист съм, че ще успеем да възстановим добрите отношения между Момчилград и община Байрямич", заяви Сунай Хасан. Той определи тридневната визита като изключително ползотворна.
"Освен всичко посещението ми в Турция беше и емоционално лично за мен. През цялото време бях придружаван от мои съученици, с които сме учили до 8 клас в Момчилград. Въпреки изминалите години и разстоянието, което ни дели, те продължават да милеят за родния край", допълни Сунай Хасан.
iftar
IMG 20190602 WA0006.
 
bornova
bakgyoch
bayryamich1

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос