Нов и модерен пазар ще изгражда община Момчилград

Написано от editor на .

Нов и модерен пазар ще изгради община Момчилград на мястото на съществуващия, който е е строен преди близо 35 години. Старите полумасивни постройки ще бъдат заменени с нови, отговарящи на всички съвременни изисквания, заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че проектирането на новата придобивка на града е на финалната права и окончателният проект трябва да бъде готов до края на този месец. След това ще бъде изготвена количествено-стойностна сметка и ще се търси финансиране за строителството.

Новият пазар ще бъде разположен на площ от около 4 000 квадратни метра в района на автогарата.

В основната част на пазара ще бъде заета изградена метална конструкция, под чиято площ от около 1500 квадратни метра ще бъдат поместени сергии за продажба на открито на селскостопанска продукция. Ще има обособена зона и за промишлени стоки. В проекта са предвидени павилиони за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, агроаптека, ветеринарна аптека, обекти за ремонт на  битова техника,за  сувенири и помещения за административна дейност по поддръжка и охрана на пазара. Пазарът ще включва и търговски обекти - месарници,   заведение за хранене, скара с места за сядане на открито и закрито , а на второ ниво ще бъда изградена кафе-сладкарница. На новия пазар няма да има проблем с паркирането, защото е предвидено пространство за прилежащи паркинги с места за около 100 автомобила на посетители и за търговско зареждане. Пейки, перголи, кошчета за смет, художествени елементи, осветителни тела и други елементи на градското обзавеждане ще допълват приятната атмосфера. Предвижда се и озеленяване с дървесни видове и храстова растителност.

Пазарът ще има разработена пътна инфраструктура за облекчен достъп.  Организацията на движението ще бъде съобразена с намиращата се в съседство автогара, която ще бъде отделена с подходяща ограда, осигуряваща безопасност на пътуващите. Изготвеният проект отговаря на всички изисквания за достъпна архитектурна среда.

"Момчилград от години се нуждае от нов и съвременен пазар. Той ще даде нова визия на града и ще отговори на изискванията на момчилградчани. Реализирането на идеята ни, което става с подкрепата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, е част от политиката ни за нова визия на града и общината. Идеята  е чрез новия проект, пазарът да се превърне в притегателен център и да бъде посещаван не само в пазарния ден - вторник, а и в останалите дни от седмицата", заяви Сунай Хасан.

pazar1

pazar2

pazar3

Публикувано в Новини

Печат