Хиляди се събраха на откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу

Написано от editor на .

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу. За церемонията, която е част от 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми", в родопския град пристигнаха Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и Мерал Акшенер, председател на Партия на доброто, Република Турция. Тук беше и братът на тежкоатлета - Мухарем Сюлейманоглу. 

"Наим никога не забрави родния край - и когато беше на върха на спортната си кариера, и когато вече не беше активен състезател. Той никога не прекъсна връзката с корените си. И за това духът му винаги ще остане тук в Момчилград", заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан. Той разказа, че идеята за издигане на паметника се е родила спонтанно и е била подкрепена от местната общественост. Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.
"През 1986 година България изпрати Наум Шаламанов от тук, но днес той се връща с този паметник като Наим Сюлейманоглу", заяви братът на шампиона Мухарем Сюлейманоглу. Той благодари на кмета Сунай Хасан за издигането на паметника.
"Наим има своето място в сърцето на всеки един от нас. Пожелавам Господ да му даде най-хубавото място в Рая", заяви Мерал Акшенер, която пристигна в Момчилград специално за случая.
"Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълни, че завещаното от Наим не е никак малко и хората ще се учат от неговите победи.
"Когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим", каза още Мустафа Карадайъ.
На откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу официални гости бяха Ахмед Ахмедов, зам.-председател на ДПС, Хасан Азис, зам.-председател на ДПС, Ердинч Хайрула, член на Централното оперативно бюро на ДПС, народните представители от 44 народно събрание Халил Халилов, Ерол Мехмед, Адлен Шефкет, Танер Али, Ихсан Хакъ, Бюрхан Абазов, Имрен Мехмедова, Хайри Садъков, Джейхан Ибрямов, Сергей Кичиков, Севим Али, Елхан Кълков, бившият евродепутат Неджми Али. Присъстваха и народните представители от Турция Илхан Айгюн, Еркан Айдън, Юксел Юзкан, Ахмед Ерозан, Исмаил Татлъоглу, Шенол Сунаб, Бедри Яшар, Абдулах Наадини. В Момчилград бяха генералният гонсул на Турция Хюсеин Ергани, Неделчо Колев, президент на Българската федерация по вдигане на тежести, Тамер Ташпънар, председател на Турската федерация по вдигане на тежести. В церемонията участваха кметове на общини от областите Кърджали, Смолян, Хасково и председатели на общински съвети. Имаше делегации от общини в Турция, водени от Реджеб Гьокан, кмет на Едирне, Мерт Уйгун, кмет на Байрамич, Мустафа Каялар, кмет на Мендерес, Мехмед Угур Сертаслан, кмет на Гемлик, Гюнер Четин, зам.- кмет на Чорлу, Ергин Йенер, зам кмет на Нюлюфер. Сред официалните лица бяха Изет Шабан, председател на ДПС за област Кърджали, Байрям Байрям, председател на областната младежката организация на ДПС, почетните граждани Фуат Гювен, Хасан Ходжооглу, Хасан Йозтюрк, Петър Стойчев, Федаил Гюлер. Тук бяха продуцентът на филма "Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу" Мустафа Услу и актьорът, който играе ролята на щангиста – Хаят Ван Ек.

DSC 0034

DSC 0046

DSC 0050

DSC 0087

DSC 0102

DSC 0118

DSC 0134

DSC 0136

Публикувано в Новини

Печат