Момчилград получи приз за „Динамично развиваща се община в туризма“

На официална церемония в Централния военен клуб в София бе връчено отличие на Община Момчилград за „Динамично развиваща се община в туризма“. Признанието е отсъдено от Министерство на туризма, което отличи общини, инвеститори и мениджъри, допринесли за туризма в България.
Отличието бе връчено на кмета на Община Момчилград Сунай Хасан, който благодари на организаторите за признанието и добави, че с традиционната среща „Момчилград винаги в сърцето“, която се провежа всяка година, събираща момчилградчани от всички краища на света, общината развива нов тип туризъм.
„Много хора заминаха по света, но те знаят, че винаги в последната седмица на юли се прави нашата среща и се връщат за нея, това ние наричаме носталгичен туризъм“, заяви Сунай Хасан. Той беше приветстван от всички в залата за това, че целият екип на Община Момчилград е дошъл в София специално за събитието, което се провежда по повод световния ден на туризма. На церемонията присъства и Ерол Мехмед, депутатът от ДПС и бивш заместник кмет на общината, в чийто ресор беше туризма.
Община Момчилград е най-богатата на туристически обекти в Източните Родопи. Най-популярен е археологическият комплекс край с. Татул. Според една от последните хипотези на археолозите, след намирането на бронзова статуетка, тук се е намирал гробът на митичния певец Орфей. Комплексът се развива около мегалит с формата на пресечена пирамида, изсечена в монолитна скала. Първите следи от култови практики на Татул са от преди 5 000 години. При разкопки археолозите попаднаха на глинени олтари, както и изсечени в скалата над комплекса два саркофага и триметров кладенец, датирани от края на V пр. Хр. По това време Татул е използван като място за наблюдение на небесни явления, наблюдават се и геомагнитни аномалии.
В района на Татул може да се види още един комплекс, свързан с древните траки. Харман кая, известен като българския Стоунхендж, се намира в района на с. Биволяне. Обектът е един от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите. Развил се е около плато с пещера. Край нея има две площадки – Големият и Малкият харман. Тук могат да се видят саркофаг и шарапана - съоръжение, в което древните траки са правели свещеното вино за огнено-винените си ритуали. Комплексът на Харман кая е своеобразна астрономическа обсерватория, използвана за наблюдения на небесните тела.
Само на километър от Харман кая се намира алиевитския религиозен комплекс Елмалъ баба теке. Разделен е на 2 части - мъжка и женска. В мъжката част има 6 безименни гроба. В женското отделение има само един гроб. Смята се, че мястото е лечебно и има обичай по време на празник тук да нощуват болни и бездетни жени, с надежда да получат помощ. С легенди за изцерение се свързва и изворът Дамбалъ, където водата извира от самите скали.
Всяка година на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва Хъдърлез, хиляди се стичат край извора, за да се облеят с леденостудената вода. Вярва се, че в тази нощ тя добива целебна сила и помага при заекване, екземи, парези и други болести.
Община Момчилград предлага незабравими преживявания и за любителите на природата. Дивечовъдният участък “Студен кладенец” е уникален с това, че животните са на свобода. Освен елени лопатари, от 5-6 години тук се развъждат и отглеждат и благородни елени. Могат да се видят европейски бизони, както и няколко табуна диви коне от вида тарпан, заселени след реализирането на съвместен проект с Холандия.
70488955 2516574035047564 6623159042984378368 n

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос