Общинските съветници приеха годишния доклад за дейността на звено „Вътрешен одит“ на общината

Написано на .

На сесия на Общинския съвет - Момчилград, състояла се на 26.02.2016 година бе приет годишния доклад за дейността на звено „Вътрешен одит“ през 2015 г.

Същото е структурирано в Общинска администрация Момчилград през 2006 г. в началото като сектор, в последствие като отдел с щатна численост 2-ма служители, прехвърлени от Агенция „Държавен вътрешен финансов контрол“ по чл.82 от закона за държавния служител. Служителите в звеното притежават сертификат „ Вътрешен одитор в публичния сектор“ , издаден от министъра на финансите. Основна цел на вътрешния одит е да подпомага организацията по отношение на изграждането и функционирането на системите за финансово управление и контрол с цел икономичност, ефикасност и ефективност при разходване на средства, в това число и предотвратяване на измами.

Същите работят в съответствие със Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор и Етичния кодекс на вътрешните одитори, като са пряко подчинени на Кмета но Общината.

През отчетат 2015 година звеното е извършило 13 броя одита за увереност, в областта на обществените поръчки, хуманитарните и социалните дейности, администриране то на приходи, търговските дружества и други, в резултат на които са съставени 33 броя констатации, в това число 26 броя с отрицателен ефект, за които са дадени 25 броя препоръки, а една е изпратена по компетентност.

Освен това разпоредителния орган взе решения за разпореждане с общински имоти включени в програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2016 година и одобри пазарните им оценки.

Във връзка с обявена покана на Министерството на земеделието и храните по процедура за подбор на Местни инициативни груби и Стратегии за местно развитие, се даде одобрение за вливане на СНЦ „МИГ – Община Момчилград и СНЦ „МИГ – Община Крумовград“ и обединяване на техните територии.

26022016CSC 0620

Публикувано в Новини

Печат