Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес"

Написано от editor на .

С възпоменателен митинг на централния площад в Момчилград бяха почетени жертвите на т.нар. "възродителен процес". Стотици се събраха, за да отбележат 33-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената и тоталитарната власт. Възпоменанието започна с шествие по главната улица. В него се включиха народните представители от Кърджалийския район, техни колеги от страната, евродепутати както и кметове на общини, председатели на общински съвети, гости от Турция и от Гърция, жители на населени места в общината, региона и цяла България.
Цветя бяха поднесени на плочата, поставена в памет на жертвите в периода 1984-1989 година. След това венци и цветя бяха положени и пред паметника на централния площад.
Молебен за жертвите отслужи бившият главен мюфтия на Република България Фикри Сали.
"Тоталитарната машина смаза протеста на 26 декември 1984 година. Тя се разправи с недоволните физически, но не успя да пречупи духа. Въпреки поражението обикновените хора разбраха нещо много важно, разбраха, че заедно са силни", заяви в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той отбеляза също, че демокрацията не е гаранция, че във властта няма да попаднат хора, който мразят човека с различно име, с различен език, с различна вяра.
"Ето затова сме на площада в Момчилград отново, братя и сестри. За да покажем, че ни има, че сме заедно, че сме единни, че няма да допуснем някой отново да погази нашите права и свободи!", каза още Сунай Хасан.

DSC 0059

DSC 0064

DSC 0065

DSC 0075

DSC 0095

DSC 0096

DSC 0098

DSC 0102

Публикувано в Новини

Печат