1 607 лева бяха събрани за болни деца на благотворителен базар в Момчилград

1 607,30  лева бяха събрани по време на традиционния благотворителен базар преди Коледа в Момчилград. Той беше организиран от Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града. На базара се продаваха изработени от потребителите на двата центъра ръчно изработени атрактивни коледни картички, сувенири и арт изделия. Сумата, събрана от продажбите, ще бъде разпределена между децата Васил Търпанов на 6 години от Кърджали и Мюрфе Юсеин на 13 години от с. Бащино. Част от изделията, приготвени за базара бъдат дарени, за да се украсят с тях стаите на обитателите на хоспис „Добролюбие“ и Дома за стари хора на Българския червен кръст.

IMG 6926

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат съвместните си инициативи

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат и през следващата 2020 година съвместните си инициативи. За това се договориха кметът Илкнур Кязим и гуверньорът на Дистрикт - България Митко Минев. Двамата проведоха среща в Момчилград, където Минев беше на посещение.
"Сътрудничеството ни с ротарианците в Момчилград е на изключително добро ниво. Последната ни съвместна инициатива е изграждането на площадка по безопасност на движението в двора на ОУ "Д-р Петър Берон" и тя се ползва от учениците в цялата община. Подобни инициативи се оценяват високо от обществеността на община Момчилград", заяви по време на срещата Илкнур Кязим.
"Основната ни цел като организация е да служим на хората. В Момчилград ние срещаме пълно разбиране и съдействие", каза Митко Минев.

Деца от ОДК поздравиха служителите на община Момчилград

Предпразнична изненада поднесоха на служителите на община Момчилград децата от Центъра за личностно развитие - ОДК в града. Коледни песни изпълни детската вокална група "Златна ябълка", а сурвакар символично извърши ритуала сурвакане с пожелания за здраве и щастие. Изненадите на децата за общинските служители не приключиха с това. Те раздадоха издаден от тях календар с рисунки, изработени от школата по изобразително изкуство към ОДК.
Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим също изненада малките гости, като им връчи торби с лакомства.
"Благодарим за топлите поздрави преди празниците. Вие сте талантливи деца и сте гордост както за родителите си, така и за всички жители на община Момчилград", каза Илкнур Кязим.
DSC 0133

Момчилградчанин стана полицай на годината

На официална церемония младши инспектор Бисер Чаушев в ГПУ- Момчилград към ГДГП, водач на служебното куче Хас, стана „Полицай на годината“. Голямото отличие му бе връчено от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Наградата е за доказан висок професионализъм, за множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия и съществен принос за недопускане на нелегални мигранти да преминат незаконно през държавната граница на Р България.

„Достойни са ежедневните Ви усилия в името на обществото. Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани“. С тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към колегите си, отличени на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“.
26-то издание на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“ уважиха народни представители, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, полицейски аташета.
Раздадени бяха четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две – за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България.

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2020 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2020 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. 

В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада.
Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование“, стая №4 в периода от 17.12.2019 г. до 31.12.2019 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 5 лева.
Очакваме Ви!

 

Предстои обсъждане на дейностите по управление на отпадъците

На основание чл.69, ал.1, т.4 от Административно-процесуалния кодекс Общинска администрация - Момчилград кани заинетесованите лица на обществено обсъждане на Проект за приемане на план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019 г., което ще се проведе на 17.12.2019 г. (вторник) от 11 часа в залата на администрацията.

Община Момчилград дарява спектакъл на децата за празниците

Община Момчилград дарява театралната постановка "Принцесата и граховото зърно" на най-малките си жители за предстоящите коледно-новогодишни празници. Спектакълът по класическата приказка е на кърджалийския театър. Предвидени са три представления, които ще се играят в четвъртък /19 декември/. Първото е от 9,00 часа в ДГ "Здравец", второто е от 11,30 часа в ДГ "Щастливо детство" и то ще бъде гледано и от децата от изнесената група в село Равен, за които е осигурен транспорт. Третото представление е от 15,30 часа в ДГ "Зорница".
Най-малките деца от детска ясла "Трети март" в Момчилград и детските градини в селата ще получат коледни пакети. Пакети са подготвени и за децата в Дневен център за деца с увреждания "Дъга", Центъра за настаняване от семеен тип "Вяра и надежда", Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.
"За момчилградчани децата винаги са били приоритет и по традиция преди празници община Момчилград винаги им прави изненада. Надявам се, че със спектакъла и с коледните пакети ще успеем да допринесем за настроението на най-малките ни жители преди празниците",   заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА СВИКВАМ на 19.12.2019 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:               

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Избор на делегат и заместник – делегат на община Момчилград в Общо събрание на Сдружение „Толерантност”.
 2. Определяне на представител от Общински съвет – Момчилград в Областен съвет за намаляване на риска от бедствия в област Кърджали.
 3. 3. Даване на мандат на Кмета на община Момчилград за участие в Общото събрание на съдружниците на „В и К” ООД – Кърджали, което ще се проведе на 09. 01. 2020 г.
 4. 4. Даване на съгласие за кандидатстване с проектни предложения по Проект „Красива България” 2020 г.
 5. 5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград за 2019 г. и вземане на решение за отдаване под наем без търг или конкурс на части от недвижими имоти- общинска собственост за пощенски услуги.
 6. 6. Удължаване срока на договорите на предоставените за безвъзмездно ползване общински помещения в Момчилград, ул. „26-ти декември” №16.
 7. 7. Предоставяне за безвъзмездно ползване на помещения от спортна сграда гр. Момчилград, ул. „Йордан Йовков” №1б на Спортен клуб по вдигане на тежести „Наим Сюлейманоглу”.
 8. 8. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №48996.502.158, по плана на новообразуваните имоти в м. „Мамулица”, земл. на гр. Момчилград, собственост на Али Салим Али, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ по §4 от ЗСПЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.
 9. 9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и ПУП – ПП за определяне на контура на обект: „Находище за добив на подземни богатства – андезитобазалти „Белинда” – участък Изток в землищата на с. Манчево и с. Плешинци, общ. Момчилград”
 10. 10. Издаване на запис за заповед от община Момчилград в полза на Министерство на труда и социалната политика, обезпечаваща авансово плащане по договор BG05M9OP001-2.047-МИГ Момчилград - Крумовград - “Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград - Крумовград“ за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, приоритетна ос 2, процедура BG05M9OP001-2.047 - „МИГ - общини Момчилград и Крумовград" - "Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ за изпълнение на проект BG05M9OP001-2.047-0001 "Социално – икономическа интеграция на маргинализирани общности в община Момчилград"
 11. 11. Осигуряване на устойчивост по Проект ”Подобряване на качеството на живот на хората в неравностойно положение в община Момчилград, чрез развитие на социалното предприемачество” Договор BG05M9OP001-2.010-0679-C01, реализиран от олбщина Момчилград по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, по процедура „Развитие на социалното предприемачество”.
 12. 12. Приемане на инвестиции, извършени от В и К оператора през 2019 г., като част от задължителните такива, поети при сключване на договора с Асоциацията по ВиК – Кърджали.
 13. 13. Приемане на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация
 14. 14. Определяне на такси за БО за 2020 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на битови отпадъци до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл. 64 е от ЗУО и др.
 15. 15. Актуализация на бюджета на общината за 2019 г.
 16. 16. Други.
 17. 17. Питания.

С уважение,

Ерсин Метин, (П)

Председател на ОбС

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

17.12.2019 г. –ВТОРНИК

13.30 часа по т. 13, 14 и т. 15 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

14.30 часа по т. 10, 11, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

15.30 часа пот. 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00часа по т. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

18.12.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т.8, 9, 13, 14 и т. 15 от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.00часа по т. 1, 2, 6, 7, 9, 13, 14 и т. 15   от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 4, 5, 10, 11, 13, 14 и т. 15  от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилград почете загиналите в река Върбица преди 29 години военнослужащи

Жители на Момчилград почетоха паметта на загиналите преди 29 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи. Възпоменателната церемония беше организирана от община Момчилград и Общинския съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града. На паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, кметът на общината Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински служители. Те положиха венци и цветя и отдадоха почит на загиналите с едноминутно мълчание.
"Благодаря на община Момчилград, че винаги на този ден почита паметта на загиналите", заяви Асен Самуилов, който през 1990 година е служил в поделението и има близък сред загиналите. Според него истината за трагедията, разиграла се край Момчилград, все още не е излязла наяве, но е убеден, че това един ден това ще стане.
На 12 декември 1990 година придошлата река Върбица залива част от колона с военни машини от близкото поделение. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Покана

На 12 декември се навършват 29 години от трагичната гибел на 10 военнослужащи в Момчилград във водите на река Върбица.
Община Момчилград кани жителите и гостите на града в 11,30 часа да поднесат цветя и склонят глава пред паметта на нелепо загиналите млади мъже на паметника, издигнат на брега на реката.

Община Момчилград предприема строги мерки срещу оставените без надзор домашни животни

Оставените без надзор домашни животни в Момчилград ще бъдат улавяни и предавани на ветеринарните власти за умъртвяване. Това са част от мерките, които предприема общинската управа, а поводът са зачестилите сигнали за пашуващи в междублоковите пространства, парковете и гробища на града крави и коне. 

За разрешаването на проблема кметът на Община Момчилград Илкнур Кязим вече проведе консултации с директора на Областна дирекция по безопасност на храните и полицията. За оставен без надзор добитък ще следят служители от общинска администрация, кметове и кметски наместници, които ще съставят на собствениците актове и наказателни постановления. Животните на системните нарушители ще бъдат затваряни в център за временно настаняване, след което ще бъдат предавани на ветеринарните власти за умъртвяване.

Грейна елхата в центъра на Момчилград

Коледно-новогодишната елха в градския парк на Момчилград грейна предпразнично. Светлините й бяха запалени от кмета на общината Илкнур Кязим. Това стана на специално празненство, подготвени от талантливите деца на Момчилград, които създадоха много настроение с изпълненията си на откритата сцена. Официални гости на тържеството бяха председателят на общинския съвет Ерсин Метин, заместник кметът Алие Ибрахим и секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. 

По време на празничния концерт Дядо Коледа и Снежанка раздаваха лакомства на публиката, а фея върху кокили предизвика възхищението на всички присъстващи. Кулминацията на тържеството беше огнено шоу, което ръководството на общината осигури като символичен подарък за децата на Момчилград.
"Нека всички светлини тази вечер са моите светли пожелания за предстоящите празници. Нека новата 2020 година ни донесе много топлина в отношенията, мир в нашите души и здраве в семействата ни. Нека да споделяме празниците си, независимо от религията, която изповядваме, защото истинският празник е споделения празник", заяви преди да запали светлините на елхата Илкнур Кязим.

DSC 0067
DSC 0075
DSC 0084
DSC 0085
DSC 0091
DSC 0094
DSC 0101
DSC 0106
DSC 0111
DSC 0113
DSC 0131
DSC 0152

Паметник-чешма за жертвите на т.нар. възродителен процес беше открита в Груево

Паметник-чешма, която да напомня за жертвите, дадени по време на протестите срещу т.нар. възродителен процес - Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, беше открита в момчилградското село Груево. На церемонията присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кметът на община Момчилград Сунай Хасан, членове на ръководството на партията, евродепутати, народни представители, кметове на общини, председатели на общински съвети и жители на общината.
"Благодаря на всички, които взеха участие по един или друг начин в изграждането на този паметник-чешма. Благодаря централата на ДПС, на областния съвет на партията, на ръководствата на общински структури и за моралната и за финансовата подкрепа при изграждането на паметника-чешма. Искам също да благодаря на на колегите от общинска администрация, на кмета на село Груево Ахмед Ибрахим, както и на Сунай Махмуд от Груево, който дари земята за стоежа. Нека не забравяме, че нас утре няма да ни има, но този паметник-чешма ще остане", заяви Сунай Хасан.
Паметникът-чешма беше направен по идеята на инициативен комитет с подкрепата на община Момчилград и дарение от Централния съвет на ДПС, областната и общинските структири на ДПС в Кърджали, депутати и евродепутати.
"Ние винаги ще помним миналото, но не с омраза. Всяка година ще почитаме нашите герои", заяви Мустафа Карадайъ в Груево. Той допълни, че ДПС ще продължи да води политика на толерантност, както през последните 28 години.
"Няма да позволим никой да ни разделя. Трябва да сме единни", каза още Карадайъ.
Преди Груево поклонение имаше и пред чешмата в село Нановица, където беше почетена паметта на Юсуф Халилибрахим и в село Равен, където е издигната чешма в памет на Мюмюн Ахад. По време на трите церемонии беше отслужена молитва за жертвите на т.нар. възродителен процес от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали.

DSC 0148

DSC 0102

DSC 0029

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2019 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2019 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада. Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование“, стая №1 в дните 27, 28 и 31.12.2018 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 3 лева. Очакваме Ви!

В Момчилград почетоха жертвите на т. нар. "възродителен процес"

С многолюден възпоменателен митинг беше отбелязана паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес в Момчилград. Пред паметника им на централния площад в града дойде почти цялата парламентарна група на ДПС, начело с лидера й Мустафа Карадайъ, кметове на общини от България и Турция, представители на изселнически организации и много момчилградчани и жители на областта.

Церемонията започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча и пред паметника на жертвите. Молитва за тях отслужи заместник районния мюфтия Насуф Насуф.
"Нека не забравяме, че както през тоталитарния режим, така сега ние можем да разчитаме само на себе си. За да имаме своите права и свободи, ние трябва да сме единни, а гарант за това единство е Движението за права и свободи", заяви в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ говори за това как хората са били разделени по време на тоталитарния режим и как т.нар. "възродителен процес" ги е обединил и те са станали еднакви в мъката и болката си.
"Имаше доста опити да бъдем разделени. Всеки такъв опит има срок на годност. Срокът е до първите избори. Минат ли - изчезва този процес приключи. Изчезнаха, няма ги", заяви Мустафа Карадайъ. Пред множеството той говори и за важността от престоящите избори за представители в Европейския парламент.
"Анализатори отчитат, че в ЕС има криза на толерантността. Ако ние в България го живеем всеки ден с участието на националисти, Съветът на Европа ги определя като фашистки партии, а те се наричат "патриоти". Патриотите сме ние, те са националисти. Затова ние знаем, че и в България има криза на толерантността и опити за ксенофобия, омраза, разделение и противопоставяне. Убеден съм, че на тези избори, ще си свършим работата", отбеляза Мустафа Карадайъ.

DSC 0032

DSC 0046

DSC 0064

DSC 0068

DSC 0079

DSC 0101

Честито Рождество Христово!

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и общинска администрация честитят на всички християни - жители и гости на градау големия християнски празник Рождество Христово!

С пожелание от сърце за много здраве, щастие и благополучие!
Нека надеждата, радостта и любовта съпътстват дните Ви!

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

Такса "смет" в Момчилград остава без промяна

Без промяна остана такса "Твърди битови отпадъци" в община Момчилград през 2019 година. Това решиха на последното си заседание за тази година общинските съветници. Предложението беше направено от кмета на общината Сунай Хасан.

"Разчетите показват, че ще успеем да се справим без да повишаваме такса смет. Политиката на екипа ми е да не натоварваме финансово жителите на общината", аргументира се Сунай Хасан. Той допълни, че през следващата година в общината ще бъдат направени стъпки за подобряване на екологията като започне въвеждането на разделно събиране на тпадъците. За да се случи това общинските съветници решиха да се закупят камион за сметосъбиране и сметоизвозване, 100 нови контейнера тип "Бобър", както и 24 подземни контейнера. 100-те контейнера ще бъдат разпределени в града по-големите населени места на общината. Подземните контейнери ще се монгират на 8 точки в централната градска част.
Средствата за закупуването на камиона и контейнерите ще бъдат взети от отчисленията, които община Момчилград прави в Регионалната инспекция по околна среда. Парите от тази сметка по закон могат да бъдат използвани само за екология.
"Целта е да намалим максимално количеството на депонирани твърди битови отпадъци. По тозин начин ще бъдат намалени и отчисленията, които правим към РИОСВ", заяви Сунай Хасан.

Да почетем жертвите на т. нар. възродителен процес

Община Момчилград кани жителите и гостите на общината да се включат в проявите, с които всяка година се почита паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес.

25 декември 2018 г.

с. Горско Дюлево от 10 часа
с. Ауста от 11,15 часа

26 декември 2018 г.

гр. Момчилград от 12,30 часа

27 декември 2018 г.

с. Нановица от 09,45 часа
с. Равен от 10,45 часа
с. Груево от 11,45 часа

Заповядайте!

Курбан за здраве на село направи кметски наместник

Курбан за здраве и берекет даде на жителите на момчилградското село Девинци при встъпването си в длъжност новоназначения кметски наместник Шенай Юмер. Специални гости на мевлида бяха кметът на община Момчилград Сунай Хасан и депутатът от ДПС Ерол Мехмед.
"Радвам се, че жителите на Девинци се отзоваха на поканата ми. Основната ми цел като кметски наместник ще бъде да обединявам хората, за да разрешаваме заедно проблемите пред нас", заяви Шенай Юмер.
"Кметският наместник е поканила персонално всички жители на селото, което означава, че не дели хората и е готова да откликне на нуждите на всеки. Точно това е философията на екипа ми и съм доволен, че Шенай Юмер става част от него. Убеден съм, че заедно ще разрешаване по-добре проблемите в района", каза Сунай Хасан.
До назначаването на новия кметски наместник се  стигна след като предишния кмет на Девинци Шенол Мюмюн почина през септември тази година. Шенай Юмер има опит като администратор, защото беше кмет на Девинци предходния мандат.

Мерки за недопускане възникването на пожари причинени от отоплителни и нагревателни уреди

С настъпването на зимата и понижаване на температурите започва използването на различни отоплителни уреди, които при неизправност или неправилно ползване се превръщат в потенциален източник за възникване на пожар. За да не допуснем възникването му е необходимо да спазваме някой правила като:

 1. Отоплителните печки трябва да се монтират върху негорими подложки, които да излизат 0,5 м. пред тях и 0,25 м. от останалите страни.
 2. На разстояние 0,5 м. от печките и димоотводните тръби не трябва да се поставят горими материали.
 3. Печките трябва да бъдат изправни, с добре затварящи се вратички, здраво закрепени скари и със здрава тухлена облицовка.
 4. Димоотводните тръби трябва да се сглобяват плътно по посока на пушека и здраво да се укрепват.
 5. Свързването на димоотводните тръби с комините трябва да става с розетка.
 6. Периодично почиствайте комините. Забранява се почистването на комините чрез изгаряне на саждите посредством леснозапалителни течности, нафталин и др.
 7. Забранява се разпалването на печките с леснозапалими и горими течности /бензин, нафта, спирт и др./.
 8. Не оставяйте отоплителните уреди работещи без наблюдение и изхвърляйте сгурията на безопасни места, отдалечени от горими материали.
 9. Зареждането на резервоарите на нафтовите печки трябва да става само при изгасена и студена печка.
 10. Забранява се използуването на неизправни и нестандартни отоплителни уреди.
 11. Не се допуска прокарването на димоотводни металически, каленови и етернитови тръби през необитаеми помещения или през подпокривни пространства.
 12. Забранява се сушенето на дърва в и върху печките.
 13. Топлоакумулиращите печки да се монтират върху негорими основи, с директно захранване, с прекъсвач за изключване на напрежението и автоматични ел. предпазители.
 14. Не оставяйте децата без наблюдение до работещи отоплителни уреди и не им позволявайте да си играят с кибрит или запалки.
 15. При използване на електрически отоплителни уреди не подсилвайте електрическите предпазители при повреда а ги подменяйте със стандартни такива.

РАЙОННА СЛУЖБА “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” - МОМЧИЛГРАД

1

2

3

4

5

6

7

8

Покана за заседание на Общинския съвет на 20 декември 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

          На 20.12.2018 г. /четвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Приемане на Анализ на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Момчилград
 2. Удължаване на срока за погасяване на безлихвен заем, предоставен от Община Момчилград на сдружение с нестопанска цел в обществено полезна дейност „Местна инициативна група-общини Момчилград и Крумовград „ с цел временно осигуряване на финансов ресурс за изпълнение на споразумение  № РД 50-190/29-11-2016 г. сключен  между министерство на земеделието и храните , ДФ”Земеделие-Разплащателна агенция и СНЦ „Местна инициативна група -общини Момчилград и Крумовград” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за местно развитие” за периода на прилагане на стратегия за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ на мярка 19”Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., в допълнение и изменение на Решение № 93 /27.05.2016 г.по Протокол № 5 от редовно заседание на Общински съвет град Момчилград.
 3. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост през 2018 г. , вземане на решение за отдаване под наем на терени –публична общинска собственост.
 4. Даване на съгласие за разделяне на имот № 027025, с НТП „пасище, мера” , десета категория, находящ се в землището на гр.Момчилград и промяна на на чина на трайно ползване на имот с проектен № 027028, с площ 315 нв.м.
 5. Разрешаване изработване на проект на ПУП- ПЗ за ПИ с идентификатор 30452.11.7333 за обект: „Базова станция на Теленор България ЕАД №6175” в землището на с. Звездел, община Момчилград.
 6. Определяне на такси за БО за 2019 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план – сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на БО до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл.64 от ЗУО и др.
 7. Актуализация на бюджета на общината за 2018 година
 8. Други:
 9. 9. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС– Момчилград

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

18.12.2018 г. –ВТОРНИК

14.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 

отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.15 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6  и т.7 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т.7 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

19.12.2018 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т. 7 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

 

14.30 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т. 7 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6 и т.7 

 от Проекто – дневния ред

 1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

1 300 кубика бетон укрепиха 20 улици в 14 населени места в община Момчилград

Около 1 300 кубични метра бетон беше положен на 20 отсечки в 14 населени места на община Момчилград. Дължината на бетонираните улици е 3,8 километра с площ около 11 000 квадратни метра.
"Става въпрос за стръмни участъци в населените места, на които до този момент се полагаше чакъл и филц. Тази настилка беше отнасяна при по-обилни валежи. С бетонирането на улиците разрешихме проблема трайно", обясни кметът на общината Сунай Хасан. Основата на улиците е изравнена и чакълирана, положена е армирана скара, върху която е насипан бетон със средна дебелина 12-15 сантиметра. Широчината на бетоновата настилка е между 3,30 и 3,50 метра.
"Имаме уверенията на строителни специалисти, че изградени по този начин, улиците ще бъдат по-трайни отколкото ако бъдат покрити с асфалт", каза още Сунай Хасан. Той допълни, че през пролетта на следващата година община Момчилград ще продължи с бетонирането стръмните улици и в останалите населени места.

Момчилград почете паметта на загиналите в река Върбица военнослужащи

28-годишнината от трагедията при която загинаха 10 военнослужащи във водите на придошлата река Върбица. Край паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, служители на община общинска администрация. Те поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

"Събрахме се отново в този ден, за да почетем нашите войничета. Правим го всяка година, за да покажем, че не сме забравили огромната трагедия, която се случи тук преди 28 години. Каквото и да кажем, няма да е достатъчно", заяви секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. Той допълни, че държавата е отпуснала средства, с които да бъде ремонтиран паметника и да бъде облагороден района около него, но тепърва ще се обсъди какво точно ще се направи.
Трагедията във Върбица се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

DSC 0155

Покана

На 12 декември се навършват 28 години от трагичната гибел на 10 военнослужащи в Момчилград във водите на река Върбица. 

Община Момчилград кани жителите и гостите на града в 12 часа да поднесат цветя и склонят глава пред паметта на нелепо загиналите млади мъже на паметника, издигнат на брега на реката.

Община Момчилград издига паметник-чешма за жертвите на т. нар. възродителен процес в Груево

Община Момчилград издига паметник-чешма на 3-же жертви на т.нар. възродителен процес в село Груево. Монументът е с височина 2,80 метра и широчина 3 метра. Изграден от 2 вида камък - гранит и травертин. Елементите са доставени от турския град Адана, а сглобяването им вече започна. На паметника-чешма вече са поставени и изображения на убитите по време на протестите през декември 1984 година Абдулазиз Бекир, Мустафа Али, Мустафа Ибрахим. До този момент в Груево имаше паметна плоча на жертвите.
"Паметник-чешмата ще бъде завършена до 27 декември, когато всяка година почитаме паметта на жертвите, дадени от района на Груево", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който направи оглед на строителната площадка. С него бяха заместник кметът Мехмед Мехмед, лидерът на младежкото ДПС Ерсин Юмер и кметът на село Груево Ахмед Ибрахим.
"Изграждането на чешмата е знак, че помним нашите герои, които станаха жертва на тоталитарния режим", каза Ахмед Ибрахим.
Това е третата чешма, построена в памет на жетви на т.нар. възродителен процес, която община Момчилград обновява напълно. Предишните две години бяха обновени тези в селата Равен и Ауста.

Момчилград ще има безплатен интернет на обществени места

Община Момчилград ще получи ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Финансирането от Европа за спечелилите общини е в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Той беше обявен през ноември, а Община Момчилград успя да кандидатства в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и така се пребори с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати в Европа. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.
До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. 

Сунай Хасан атакува в съда конкурсите за директори на две училища в Момчилград

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан обжалва конкурсите за директори на СУ " Н. Йонков Вапцаров" и ОУ "Д-р Перът Берон" в града. В административния съд вече са внесени две жалби, в които се атакуват заповедтите за назначаване на комисията, провела конкурсите.

"Конкурсите в двете училища са изцяло опорочени. В комисията е имало човек, който не е имало право да бъде неин член", заяви Сунай Хасан. Според разпоредбите на чл. 217, ал. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование в комисията за провеждане на конкурса за длъжността "директор" на общинско училище се включват представители на регионалното управление на образованието, определени от началника на РУО, на общинска администрация, определени от кмета на общината, както и представител на обществения съвет. Член на комисията, провела конкурсите за двете училища е била Дияна Вълчанова. Тя е назначена със заповед на началника на РУО в Кърджали, но не е служител на тази институция.
"Ще настояваме съдът да отмени заповедите за назначаване на комисията, както и заповедите за назначаване на лицата, спечелили конкурсите", каза Сунай Хасан. Той допълни, че община Момчилград е уведомила министъра на образованието за извършеното нарушение, но от ведомството все още не са реагирали.

Одобриха финансирането за ремонт на напукан блок в Момчилград

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии удовлетвори искането на община Момчилград и одобри финансирането на аварийно-възстановителни дейности на напукан жилищен блок в града, съобщи кметът на общината Сунай Хасан. Постройка е 5-етажна и се намира в района на автогарата и заради слягане на земните пластове в апартаментите на един от входовете се появиха напуквания по стените. Проблемът засяга 15 апартамента. Община Момчилград извърши сондажи и изготви работен проект, който е одобрен от комисията. Предстои възлагането на възстановителните дейности по укрепване на жилищния блок.

Грейна коледната елха в Момчилград

Светлините на коледната елха в Момчилград бяха запалени на специално тържество в понеделник вечер. Грейването на празничното дръвче беше предшествано от спектакъл, който бяха подготвили възпитаници на Цeнтъра за подкрепа и личностно развитие - Обединен детски комплекс и на ОУ "Петър Берон". Много настроение създадоха на многобройната публика скечовете, песните и танците, които бяха представени на откритата сцена в градския парк "Нури Адалъ".

"Нека магията на празниците развесели сърцата ви и изпълни всички ваши желания! В тези дни мили деца се случват чудеса, стига да ги пожелаете! Имайте надеждата и вярата в доброто!", заяви секретарят на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, след което запали светлините на елхата. В края на тържеството на всички деца бяха раздадени шоколадови лакомства.

DSC 0059

DSC 0075

DSC 0088

DSC 0091

DSC 0097

DSC 0110

DSC 0132

Сунай Хасан и Филиз Хюсменова се срещнаха с нашенци в Антверпен

Поредица от срещи с нашенци, живеещи в Белгия, проведоха кметът на община Момчилград Сунай Хасан и и заместник председател на ЦС на ДПС и водач на евролистата на партията Филиз Хюсменова. Двамата посетиха Антверпен, където има компактна общност на емигранти от района на Момчилградско и Кърджалийско. Десетки нашенци дойдоха на срещата, която се проведе в кафе "Балкан". То е собственост на момчилградчанина Ерол Осман и на Гюнай Юмер от село Мост.
"Въпреки, че са далеч от родния край, тези хора живеят с проблемите на региона и живо се интересуват от това какво се случва в него и какви проекти се реализират", заяви Сунай Хасан. При разговорите станало ясно, че ако преди 15-20 години нашенци са работели като наемници, повечето от тях вече развиват успешен бизнес в Белгия. Пример за това са собствениците на "Балкан", които имат кафенета и в градовете Брюксел и Гент.
Филиз Хюсменова увери присъстващите на срещата, че винаги могат да разчитат на подкрепа от евродепутатите от ДПС. Евродепутатката подари живо цвете на съпругата на Ерол Осман.

Покана към жителите на община Момчилград

 

            Кметът на община Момчилград – инж.Сунай Хасан  

КАНИ ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ

на  общината да дадат своите предложения и препоръки за бюджета на община Момчилград за 2019 година. За тази цел на първия етаж на общината, в Центъра за услуги и информация, на ул.”26-ти декември” № 12, е определено място (в специално поставена за целта кутия) за писмените предложения и препоръки.Същите могат да се внесат и в деловодството на общината, както и да се изпратят на следния електронен адрес: obshtina@mg.link.bg

             Срокът за подаване на предложения е до 10.01.2019г. включително.

 

 

Памет за жертвите на т.нар. "възродителен процес" в Нановица, Равен и Груево

Паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" беше почетена с възпоменателни церемонии в момчилградските села Нановица, Равен и Груево. Молебени отслужи бившият главен мюфтия Фикри Сали. Присъстваха близки на загиналите, репресирани, депутати, представители на местната власт, общественици, гости от съседните общини, местни жители.
Първата възпоменателна церемония се проведе в село Нановица. Венци и цветя бяха поднесени пред чешмата, изградена в памет на Юсуф Абдула.
Почит към убития Мюмюн Ахад беше отдадена в село Равен, където също е изградена чешма в памет на героя.
Възпоменателна церемония имаше и в село Груево, в което са дадени 3 жертви на т.нар. "възродителен процес" - Абдулазиз Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим. В тяхна памет също има изградена чешма.

DSC 0012

DSC 0034

DSC 0042

DSC 0056

DSC 0068

Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес"

С възпоменателен митинг на централния площад в Момчилград бяха почетени жертвите на т.нар. "възродителен процес". Стотици се събраха, за да отбележат 33-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената и тоталитарната власт. Възпоменанието започна с шествие по главната улица. В него се включиха народните представители от Кърджалийския район, техни колеги от страната, евродепутати както и кметове на общини, председатели на общински съвети, гости от Турция и от Гърция, жители на населени места в общината, региона и цяла България.
Цветя бяха поднесени на плочата, поставена в памет на жертвите в периода 1984-1989 година. След това венци и цветя бяха положени и пред паметника на централния площад.
Молебен за жертвите отслужи бившият главен мюфтия на Република България Фикри Сали.
"Тоталитарната машина смаза протеста на 26 декември 1984 година. Тя се разправи с недоволните физически, но не успя да пречупи духа. Въпреки поражението обикновените хора разбраха нещо много важно, разбраха, че заедно са силни", заяви в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той отбеляза също, че демокрацията не е гаранция, че във властта няма да попаднат хора, който мразят човека с различно име, с различен език, с различна вяра.
"Ето затова сме на площада в Момчилград отново, братя и сестри. За да покажем, че ни има, че сме заедно, че сме единни, че няма да допуснем някой отново да погази нашите права и свободи!", каза още Сунай Хасан.

DSC 0059

DSC 0064

DSC 0065

DSC 0075

DSC 0095

DSC 0096

DSC 0098

DSC 0102

Ден на траур в община Момчилград

Ръководството на община Момчилград обяви петък за ден на траур в памет на Дамла. Убийството потресе всички жители на общината, нека бъдем съпричастни с болката и мъката на близките на детето. По-рано тази седмица заради трагичният случай бяха отменени всички общоградски и публични празненства за предстоящите празници. 

Община Момчилград отменя общоградското новогодишно тържество

Община Момчилград отменя общоградското тържество за посрещане на Нова година, което традиционно се провежда на 31 декември на централния площад. Отменено е и тържеството на общинска администрация. Решението е в знак на съпричастност с трагедията на близки и познати на убитото преди дни дете. Момчилград тъжи заедно с тях.

Покана за заседание на общинския съвет на 22 декември 2017 г.

18.12.2017 г. 

        На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

 

СВИКВАМ:

          На 22.12.17 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Определяне на представител на община Момчилград в Областната комисия за изготвяне на областна здравна карта.
 2. Приемане на инвестиции, извършени от В и К оператора през 2017 г., като част от задължителните такива, поети при сключване на договора с Асоциация по В и К – Кърджали.
 3. Удължаване срока на договорите на отдадените под наем общински терени върху които има монтирани обекти с временен устройствен статут.
 4. Определяне на такси за битови отпадъци за 2018 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на битови отпадъци до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл. 64е от ЗУО и др.
 5. Изменение и допълнение в окончателна актуализация на плана за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2017 г на община Момчилград.
 6. Актуализация на бюджета на община Момчилград за 2017 година.
 7. Други.
 8. Питания

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ
НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

20.12.2017 г. – СРЯДА
14.00 часа по 1, 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.
15.00 часа по т. 3, 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
2. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението
16.00 часа по т. 4, 5 и т. 6 от Проекто – дневния ред
3.ПК по Бюджет, финанси и икономика

21.12.2017 г. – ЧЕТВЪРТЪК
13.30 часа по т. 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология
14.30 часа по т.2, 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
2. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика
15.00 часа по т. 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
3. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм
16.00 часа по т.2, 3, 4, 5 и т. 6 от Проекто - дневния ред
4. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5!

Памет за загиналите в река Върбица военнослужащи

27-годишнината от трагедията при която загинаха 10 военнослужащи във водите на придошлата река Върбица беше почетена във вторник. Както всяка година близки на загиналите, служители на община Момчилград и момчилградчани поднесоха венец и цветя пред паметника, издигнат на брега на реката.
"Почитаме паметта на войниците, загинали в служба на родината и изразяваме съпричастност към мъката на близките. Дано никога повече да не се случват подобни трагедии", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
Трагедията във Върбица се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Тази година община Момчилград облагороди района около паметника край Върбица. Това стана със средства от общинския бюджет. Районът е ограден, засадени са фиданки керъд, иззградени са стълби, пачетникът е освежен, а надписите върху него са напълно въстановени.

12121

Испански и португалски работодатели търсят селскостопански работници

Испания:  800 кандидати за бране на ягоди търси испански кооператив на производители на плода от провинция Уелва чрез EURES мрежата на Агенцията по заетостта. Интервютата за подбор ще се проведат в началото на януари 2018 г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2018 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни. Работното време е 39 часа седмично, разпределени неравномерно и гъвкаво през седмицата според необходимостта на предприятието, като часовете над 39, положени в работни или почивни дни, се считат за извънреден труд и се заплащат с 50% повече от редовното заплащане. В периода между 15 февруари и 1 юни, при необходимост, работодателят има право да изведе работниците си на полето и в неделя, ако се събират бързо развалящи се плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини. В този случай работниците трябва да почиват в друг ден от седмицата, ако са направили необходимите 39 часа. Кандидатите трябва да са само жени, на възраст от 25 до 40 г., да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно. Работодателите предлагат брутна заплата в размер на 40,39 € на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 38,92 € на ден. На края на месеца се удържа и сумата за социално осигуряване, дължима от работника за всеки изработен ден. Настаняването е в жилища на работодателя, които са безплатни. Заплащат се само режийните разходи. Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа.

Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5 януари 2018 г.

Португалия:   Селскостопански работници – бране на малини.

Месторабота:  Португалия, област Алгарве /Олхайо, Фаро, Тавира/

Португалската фермерска организация Мадре Фрута /Madre Fruta/ набира сезонни селскостопански работници за бране на меки плодове, предимно малини, за няколко от включените в организацията работодатели - Хубел Агрикола /Hubel Agrícola/, Джи Би Ай груп /JBI Group/ и Агривабе /Agrivabe/.

Българските работници ще бъдат разпределени в пет ферми, собственост на тези работодатели: Нувем Маравия /Nuvem Maravilha/, Фазенда Нова /Fazenda Nova/, Моита Редонда /Moita Redonda/, Кампина /Campina/ и Агривабе /Agrivabe.

Мадре фрута е организация, която обединява над 37 фермери в южна Португалия, организира набирането на работници за тези ферми и отговаря за пакетирането, опаковането и търговията с готовата продукция. Мадре фрута е един от най-големите работодатели в регион Алграве, като броят на постоянните работници във всички ферми, включени в организацията, надвишава 682, а по време на пиковия сезон броят на наетите за сезонна заетост работници достига 3090. Над 90% от произведената от фермерите продукция е за износ, поради което във фермите, част от организация Мадре фрута, се държи изключително много на качеството на набраната продукция и хигиената по време на работа.

Основни отговорности /Задачи:

 • Бране на малини

Изисквания:

 • Възраст между 18 и 50 години.
 • Физическа пригодност и издръжливост.
 • Чисто свидетелство за съдимост.
 • Образование: минимум завършен 8 клас /основно образование/.
 • Професионален опит: с предимство са кандидатите, които имат опит в бране на меки плодове. Допустими са и кандидати с опит в селскостопанска работа в оранжерии.
 • Езикови умения: владеенето на английски, португалски или испански език е предимство, но не е задължително условие.
 • Срок на заетостта: сезонна заетост за период от 2-3 месеца.

Компанията предлага:

 • Договор за приблизителен период от 2-3месеца, започващ през м. февруари/март и продължаващ до м. май/юни.

Работниците ще бъдат наети с пробен период от 15 дни, през който период те ще преминат и кратко обучение. За да останат на работа, работниците трябва да успяват да отговорят на основните изисквания на работодателя, свързани с продуктивността им /набиране на мин. 4 кг. продукция на час/, както и да спазват установените норми на поведение. Ако работникът не постига тези цели, трудовият му договор ще бъде прекратен и работникът ще трябва да се завърне в България, заплащайки сам пътните си разходи.

Работниците, които останат до края на договора си, могат да бъдат поканени да продължат заетостта си в други ферми в Алентейо за периода от юни до октомври/ноември.

Заплащане:

 • Основно месечно заплащане (40-часова работна седмица, 5 работни дни):

-   557 евро базова месечна заплата +

 • 42 евро (50% от полагащите се средства за отпуски и коледни празници) = 603.42 евро бруто /537,04 евро нето/.
  • Месечна заплата при отработени допълнителни часове (48-часова работна седмица, 6 работни дни в седмицата):

-  557 евро базова месечна заплата +

- 46.42 евро (1/12 част от полагащите се средства за отпуски и коледни празници) +

- 100 до 200 евро (допълнителни часов)+

-  0  до 250 евро (бонуси за продуктивност) = 703,42 to 1.053,42 евро бруто /586,62 до 801,60 евро нето/.

Обява за предложения и препоръки за бюджета на община Момчилград за 2018 г.

             Кметът на община Момчилград – инж. Сунай Хасан

КАНИ ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ

на  общината да дадат своите предложения и препоръки за бюджета на община Момчилград за 2018 година. За тази цел на първия етаж на общината, в Центъра за услуги и информация, на ул.”26-ти декември” № 12, е определено място (в специално поставена за целта кутия) за писмените предложения и препоръки. Същите могат да се внесат и в деловодството на общината, както и да се изпратят на следния електронен адрес: obshtina@mg.link.bg

             Срокът за подаване на предложения е до10.01.2018 г. включително.

Момчилград е съпричастен с Хитрино, няма да има новогодишно тържество

Традиционното посрещане на Новата година на централния площад в Момчилград няма да се състои. Съпричастни сме с трагедията сполетяла хората в Хитрино и в знак на солидарност новогодишно тържество няма да има. Ръководството на община Момчилград е смята, че не може да се празнува в момент, в който хората в Хитрино страдат за загиналите и за изгубените си домове.

В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес"

Паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" беше почетена в момчилградските села Нановица, Равен и Груево. Молебени отслужи бившият главен мюфтия Фикри Сали, а на възпоменателните церемонии присъстваха близки на загиналите, репресирани, депутати, представители на местната власт, общественици, гости от съседните общини, местни жители. Първата възпоменателна церемония се проведе в село Нановица, където бяха поднесени цветя пред чешмата, изградена в памет на Юсуф Абдула.
Почит към убития Мюмюн Ахад беше отдадена в село Равен, където също е изградена чешма в памет на героя.
Възпоменателна церемония имаше и в село Груево, в което са дадени 3 жертви на т.нар. "възродителен процес" - Абдулазиз Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, в памет на които също има изградена чешма.

2712 2

2712 3

2712 4

 

Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес"

Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес". Стотици се събраха на централния площад в града, за да отбележат 32-годишнината от протестите срещу тоталитарната власт. Възпоменанието започна с шествие по главната улица. То беше предвождано от млади мъже, които носеха портретите на загиналите при протестите. Цветя бяха поднесени на плочата, поставена в памет на жертвите в периода 1984-1989 година. След това венци и цветя бяха поднесени на паметника на централния площад. Да се поклонят бяха дошли стотици жители на Момчилград, селата в района и общините от Кърджалийска област. Тук бяха евродепутати, народни представители от българския парламент, техни колеги от турския парламент, представители на изселнически и неправителствени организации, кметове на общини и председатели на общински съвети от цяла България, общински съветници, кметове на кметства. Молебен за жертвите отслужи бившият главен мюфтия на Република България Фикри Сали.
"26-ти декември 1984 година ще остане завинаги в историята на Момчилград като един трагичен ден. Ден, в който цената на правдата беше платена с кръв и невинни жертви. 26 декември е трагичен ден, но е и ден на героизъм", заяви в словото си кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан. Той припомни, че възпоменателни митинги се провеждат всяка година, за да се отдаде почит към жертвите и за да не се забравят онези трудни дни.
"Ние сме тук и за да разказваме на родените по-късно за случилото се. Те трябва да знаят за онези трагични дни. Да знаят, че демокрацията, правата и свободите не са даденост. Те са извоювани с цената на кръв и сълзи, и точно за това трябва да бъдат пазени", каза още момчилградският кмет.

2612 2

2612 3

2612 4

2612 5

2612 6

2612 7

2612 8

2612 9

В Ауста беше открита чешма в памет на Алиосман Али

Чешма в памет на убития по време на т. нар. "възродителен процес" Алиосман Али беше открита в момчилградското село Ауста. Това стана на церемония, на която присъстваха народни представители, евродепутати, кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, кметове на кметства. Сред официалните гости бяха Кямил Окяй Съндър, депутат в турския парламент и генерален секретар на Народно-демократичната партия, депутати от чужбина, представители на неправителствени организации.

След откриването на чешмата в Ауста присъстващите се отправиха към село Горско Дюлево. Там поднесоха венци и цветя пред чешмата, построена в памет на Мустафа Осман, който също е убит от тоталитарната милиция по време на т.нар. "възродетелен процес" в края на 1984 година.

"Технополис" направи дарение на Дневен център за деца с увреждания "Дъга"

Веригата магазини "Технополис" направи дарение на Дневния център за деца с увреждания "Дъга" в Момчилград. Центърът се сдоби с нови велоергометър и микровълнова фурна. Това е поредното дарение на "Технополис" в Момчилград през последните няколко години. Веригата магазини прави дарения за всеки Великден и за всяка Коледа.
Децата от дневния център бяха изненадани и от учениците от ІV-б клас при ОУ "Д-р Петър Берон", които предпразнично ги поздравиха, дариха им играчки и почерпиха с торта и други лакомства.

darenie tehnopolis1

ПОКАНА ЗА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБС–МОМЧИЛГРАД НА 28.12.2016 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На  28. 12. 2016 г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

 

1. Промени в Наредбата за реда и условията за поставяне на временни преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община

2. Изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местни дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Момчилград.

3. Определянето на такси за битови отпадъци за 2017 г. в община Момчилград съгласно чл.66 от ЗМДТ и чл.21 от Наредбата за местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на битови отпадъци до с. Вишеград, отчисления по чл.60, чл.64е от ЗУО и др.

4. Изменение и допълнение в окончателната актуализация на плана за поименно разпределение на капиталовите разходи  през 2016 г. на община Момчилград  

5. Актуализация на бюджета на община Момчилград за 2016 г.

6. Други.

7. Питания.

С уважение,

ЮМЕР ЮСЕИН,           (П)

Председател на ОбС – Момчилград

 

 

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

22.12. 2016 г. – ЧЕТВЪРТЪК

14.30 часа пот. 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30 часа по т. 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

2. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

 

     23.12. 2016 г. – ПЕТЪК

15. 00 часа пот. 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

15.30 часа пот. 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

2. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

 

16.00 часа пот. 1, 2, 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

3. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

    27.12. 2016 г. – ВТОРНИК

15.30 часа по т. 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16.00 часа пот. 2, 3, 4 и 5 от Проекто - дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

3 000 лева за Хитрино гласува Общинския съвет, в общината се събират парични дарения

Община Момчилград ще подпомогне с 3 000 лева пострадалите при железопътния инцидент в село Хитрино. Решението за отпускане на сумата беше взето от общинския съвет с подписка. Всички 29 общински съветници подкрепиха единодушно предложението. Общинска администрация също събира средства за пострадалите хора. В сградата на общината има поставени 2 кутии за парични дарения. Едната е на централния вход на сградата, а другата - в информационния център. Дарения за Хитрино събират и учениците от училище "Никола Вапцаров" в Момчилград.

Почит за загиналите в река Върбица военнослужащи

Паметта на трагично загиналите преди 26 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи беше почетена в понеделник. Близки на загиналите, бивши военни, момчилградчани и служители на община Момчилград поднесоха венец и цветя пред паметника на брега на реката.
"Тук сме, за да почетем паметта на войниците, отдали живота си в служба на родината и да изразим съпричастност към мъката на близките. Надявам се тази огромна човешка трагедия никога да не се повтаря", заяви пред насъбралите се заместник кметът на община Момчилград Ерол Мехмед. Той допълни, че общината има подготвен и одобрен проект за ремонт на паметника и благоустрояване на района около него, за който все още няма финансиране.
Трагедията се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водите на Върбица с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

pamet 2

pamet 3

Да помогнем на Хитрино!

Стартира дарителска кампания в подкрепа на пострадалите вследствие на влаковата катастрофа в село Хитрино. Всеки, който желае да помогне, може да го направи с превод по банкова сметка BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF -
„ТЪРГОВСКА БАНКА Д“ АД или като изпрати SMS на номер 1466 на стойност 1 лев.

Покана за публично обсъждане

На основание чл. 84 от Закона за публичните финанси и чл.24 от Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местни дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет,

Община Момчилград обявява публично обсъждане на Проекта за бюджет на общината за 2017 г. за местни дейности, което ще се проведе на 13.12.2016 г. /вторник/ от 10.00 часа в залата на Общинска администрация.

Становища и предложения по проекта за общински бюджет могат да се предоставят в деловодството на общината до 12.12.2016 г.

Материалите за обсъждане ще бъдат на разположение на местната общност на интернет страницата на общината и в стая №20 в сградата на общината.

 

xlsПРОЕКТОБЮДЖЕТ 2017 Г. ЗА МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ05.12.2016 г.

xlsxПЛАН - ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОИМЕННО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИ ЗА 2017 Г.05.12.2016 г.

В Момчилград 150 души отбелязаха Деня на хората с увреждания

150 души се събраха на тържество, организирано от община Момчилград, по повод 3-ти декември Международния ден на хората с увреждания. За първи път на едно място се събраха членовете на Съюза на инвалидите, Съюза на слепите и Съюза на глухонемите, живеещи на територията на общината.
Гости на тържеството бяха зам.- кметът Ерол Мехмед и секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. Ерол Мехмед поздрави присъстващите от името на кмета инж. Сунай Хасан.
"Удоволетворен съм, че за първи път трите съюза се събират на едно място, за да отбележат Деня на хората с увреждания. Уверявам ви, че и за напред ще получавате подкрепата на община Момчилград", отбеляза заместникът на инж.Хасан.
След официалната част за доброто настроение на хората се погрижиха с песните си децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс Момчилград.tarjestvo 3tarjestvo 2

tarjestvo 4

ДЦДУ “Дъга“ и СКТМ „Родопи“ успешно приключиха съвместен проект по тенис на маса

По време на изпълнение на проекта, деца от различните възрастови групи два пъти седмично изучаваха и прилагаха основни технически похвати, като в края се организира заключително спортно състезание между трениралите няколко месеца тенис на маса десет деца от дневния център. Те бяха наградени с пет купи и осем медала, които навремето е спечелила за родния ни клуб най-добрата българска тенисистка Даниела Гергелчева – европейски шампион по тенис на маса през 1990 год.

Проекта е на стойност 2 600 лв. осигурени безвъзмездно от Министерството на младежта и спорта по програма „Спорт за деца с увреждания и за деца в риск", която има за цел подобряване качеството на живот, физическата и психическата пригодност. Парите са изразходвани за закупуване на маса за тенис, 12 броя тенис ракети, мрежа, топчета за тенис на маса, тениски и хонорар на спортен специалист в областта на адаптираната физическа активност и адаптирания спорт.

От ръководството на СКТМ „Родопи" посочиха, че това е спомогнало за формиране на двигателни умения и навици, развиване на физически качества и подобряване на координационните способности на децата.

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2016 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2016 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада. Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование", стая №4 в дните 28, 29, 30.12.2015 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 2 лева. Очакваме Ви!

Покана за публично обсъждане на проекто-бюджет 2016г.

На   основание чл. 84, ал.2 от Закона за публичните финанси, Община Момчилград обявява публично обсъждане на Проекта за бюджет на общината за 2016 г. за местни дейности, което ще се проведе на 08.12.2015 г. от 10.00 часа в залата на КНСБ.

Становища и предложения по проекта за общински бюджет могат да се предоставят в деловодството на общината до 07.12.2015 г.

Материалите за обсъждане ще бъдат на разположение на местната общност на интернет страницата на общината и в стая №20 в сградата на общината.

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Download this file (КР проекто-бюджет 2016.xls) КР проекто-бюджет 2016.xls
Download this file (Проект_МД-2016.xls) Проект_МД-2016.xls
Download this file (budjet 2016_Mgpril3.xls) budjet 2016_Mgpril3.xls

Общински съвет

 • Председател

  Председател

  ПРЕДСЕДАТЕЛ

  Ерсин Метин е роден през 1987 година в Момчилград. Завършил е финанси във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” през 2011 година. Работил е 2 години като счетоводител и контрольор в Община Момчилград. През 2013 година е назначен като старши експерт в Общинска служба "Земеделие". На следващата година заема позицията началник на службата. От 2014 г. до 2017 г. работи в общинска администрация като началник отдел "Канцелария и протокол". През 2017 година става началник отдел "Селско и горско стопанство, екология и чистота” в община Момчилград. На 26 октомври е избран за общински съветник от ДПС, а след това и за председател на Общинския съвет.
  От 2012 година до 2020 година е председател на сдружение "Спортен клуб по тенис на маса Родопи" - Момчилград.
  Ерсин Метин е председател на младежката структура на ДПС в община Момчилград за мандат 2016-2020 г. През 2022 година е избран за изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на Младежко ДПС - Кърджали. 
  Женен е с 2 деца.
 • Съветници

  1. Айше Рамис Местан  ПП ДПС - І мандат съветник

  Akif Akif

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  Телефон за контакти: 089 851 5167

   

  2. Акиф Мехмед Акиф  ПП ДПС – ІV мандат

  Akif Akif

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост;

  ПК по Бюджет, финанси и  икономика

  Телефон за контакти: 088 846 7763

   

   

   

  3. Ахмед Шуаиб Ахмед  ПП ДПС – І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението 

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  Телефон за контакти: 087 645 4491

   

  4. Белгин Сабахтин Садък  ПП ДПС- І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението 

  Телефон за контакти: 088 820 8677

   

  5. Беркант Мехмед Мехмед  ПП ДПС - І мандат съветник

  berkant mehmed

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение 

  Телефон за контакти: 088 888 5121

   

  6. Бюрхан Халим Ибрахим  ПП ГЕРБ - І мандат съветник

   byurhan ibrahim

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  Телефон за контакти: 088 982 1401

   

  7. Димитър Тодоров Кадиев    ПП ГЕРБ - ІІ мандат съветник

  Dimitar Kadiev

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  Телефон за контакти: 088 780 5071

   

  8. Ергин Реджеб Реджеб  ПП ДПС - ІІ мандат съветник

  Ergin Redjeb

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение

  Телефон за контакти: 088 723 4469

  9. Ерджан Хюсеин Еюб  ПП ДПС - ІII мандат съветник

  eeyubЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение;

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология;

  Телефон за контакти: 0886 182 388

   

  10. Ердоан Мустафа Хасан ПП ДПС - І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение;

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  Телефон за контакти: 089 915 5782

   

   

  11. Левент Ахмед Хасан ПП ДОСТ - І мандат съветник

  levent ahmed

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението;

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение

  Телефон за контакти: 088 707 0540

  12. Минчо Росенов Гигьов ПП ГЕРБ - ІІІ мандат съветник

  mincho gigyov

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  Телефон за контакти: 088 943 9124

  13. Неджиб Гюлюстан Халил      ПП ДПС - І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  Телефон за контакти: 089 878 4280

  14. Нериман Сабри Салиф ПП ДПС - ІІ мандат съветник

  Neriman Salif

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Бюджет, финанси и  икономика; 

  ПК по Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  Телефон за контакти: 088 545 1657

  15. Нихат Салиф Мехмедали ПП ГЕРБ - ІІ мандат съветник

  Nihat Mehmedali

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост;

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  Телефон за контакти: 088 645 6382

  16. Нурай Хълми Юсуф ПП ДПС - І мандат съветник

  nuray

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Бюджет, финанси и икономика;

  Телефон за контакти: 088 989 2943

   

  17. Нургюн Рамадан Мехмед ДБГ – ІV мандат съветник

  nurgun mehmed

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол;

  ПК по Бюджет, финанси и  икономика;  

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  Телефон за контакти: 088 800 9733

  18. Рейхан Мустафа Сейдали  ПП ДПС - ІІ мандат съветник

  reyhan

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  Телефон за контакти:088 894 6655 

  19. Ремзи Тасим Юсеин ПП ГЕРБ - ІІ мандат съветник

  Remzi Yusein

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  Телефон за контакти: 088 808 2296

  20. Севгинар Тамер Муса ПП ДПС – І мандат съветник

  sevginar musa

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  Телефон за контакти: 088 632 3847

  21. Сезгин Мехмед Исмаил ПП ДПС - ІV мандат съветник

  Sezgin Ismail

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Бюджет, финанси и  икономика

  Телефон за контакти: 088 972 8008

  22. Сибел  Басри Юсеин ПП ДПС – І мандат съветник

  sibel basri

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК по Бюджет, финанси и икономика

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението;

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  Телефон за контакти: 088 995 7375

  23. Тюлай Тунай Сали ПП ДПС – І мандат съветник

  tulay

  ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество 

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост;

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  Телефон за контакти: 089 823 3382

  24. Фикрие Фикрет Сюлейман  ПП ДПС – І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология;

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  Телефон за контакти: 088 266 0288

  25. Хасан Юскан Мустафа ПП ДПС – І мандат съветник

  Belgin Sadik

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

  Телефон за контакти: 088 899 5599

  26. Шукри Вели Халит ПП ГЕРБ  - ІІ мандат съветник

  Shukri Halit

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  Телефон за контакти: 088 794 4860

   

  27. Юмер Лютви Юсеин – ПП ДПС-ІІ мандата съветник

  yumeryusein

  І мандат председател на ОбС

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

  ПК Бюджет, финанси и икономика

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  Председателски съвет;

  ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

  Телефон за контакти: 088 513 0956

  28. Ялчън Сами Мастанли  независим общински съветник – І мандат съветник

   

  yumeryusein

  ЧЛЕН НА КОМИСИЯ

  ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

  Телефон за контакти: 0884 783 129

   

   

  •  Публичен регистър на декларациите на общинските съветници по чл.35, ал.1, т.1 от ЗПКОНПИ

  pdfРегистър12.01.2020 г.

  pdfРегистър /Допълнителни/12.01.2022 г.

  pdfРегистър /Допълнителни/14.02.2023 г.

  •  Декларации по чл. 35, ал. 1, т. 1 от ЗПКОНПИ на общинските съветници мандат 2019-2023

  pdfДекларации12.01.2020г.

  pdfДекларация24.04.2020 г.

  pdfДекларация 17.12.2021 г.

  pdfДекларация14.02.2023 г.

   

 • Решения на Общински съвет - мандат 2019-2023 г.

  Решение № Дата Свали
  Решения от 105-114 от 07.09.2023 г. 11.09.2023 г. download

  Решения от 87-104 от 27.07.2023 г.

  01.08.2023 г. download
  Решения от 80-86 от 27.06.2023 г. 30.06.2023 г. download
  Решения № 70-79 от 31.05.2023 г. 07.06.2023 г. download
  Решения № 54-69 от 28.04.2023 г. 05.05.2023 г. download
  Решение № 53 от 18.04.2023 г. 24.04.2023 г. download
  Решения № 36-52 от 29.03.2023 г. 05.04.2023 г. download
  Решения № 23-35 от 28.02.2023 г. 06.03.2023 г. download
  Решения № 20-22 от 08.02.2023 г. 15.02.2023 г. download
  Решения № 2-19 от 31.01.2023 г. 08.02.2023 г. download
  Решение № 1 от 27.01.2023 г. 01.02.2023 г. download
  Решения № 172-185 от 22.12.2022 г. 03.01.2023 г. download
  Решения № 160-171 от 29.11.2022 г. 05.12.2022 г. download
  Решения № 158-159 от 15.11.2022 г. 18.11.2022 г. download
  Решения № 145-157 от 27.10.2022 г. 04.11.2022 г. download
  Решения № 133-146 от 29.09.2022 г. 06.10.2022 г. download
  Решениe № 132 от 16.08.2022 г. 22.09.2022 г. download
  Решения № 110-131 от 28.07.2022 г. 04.08.2022 г. download
  Решения № 96-109 от 29.06.2022 г. 05.07.2022 г. download
  Решения № 85-95 от 30.05.2022 г. 03.06.2022 г. download
  Решения № 64-84 от 20.04.2022 г. 27.04.2022 г. download
  Решения № 44-63 от 31.03.2022 г. 07.04.2022 г. download
  Решения № 23-43 от 28.02.2022 г. 07.03.2022 г. download
  Решения № 1-22 от 27.01.2022 г. 03.02.2022 г. download
  Решениe №164 от 23.12.2021 г. 30.12.2021 г. download
  Решения № 151-163 от 17.12.2021 г. 23.12.2021 г. download
  Решения № 141-150 от 30.11.2021 г. 02.12.2021 г. download
  Решения № 133-140 от 28.10.2021 г. 04.11.2021 г. download
  Решение № 132 от 15.10.2021 г. 19.10.2021 г. download
  Решения № 120-131 от 30.09.2021 г. 06.10.2021 г. download
  Решения № 105-119 от 29.07.2021 г. 04.08.2021 г. download
  Решения № 92-104 от 30.06.2021 г. 06.07.2021 г. download
  Решения № 74-91 от 28.05.2021 г. 04.06.2021 г. download
  Решения № 50-73 от 23.04.2021 г. 28.04.2021 г. download
  Решение №49 от 30.03. 2021 г. 02.04.2021 г. download
  Решения № 41-48 09.03.2021 г. download
  Решения № 23-40 26.02.2021 г. download
  Решения № 01-22 28.01.2021 г. download
  Решения № 161-173 22.12.2020 г. download
  Решения № 140-160 27.11.2020 г. download
  Решения № 125-139 08.10.2020 г. download
  Решения № 102-124 30.09.2020 г. download
  Решения № 99-101 28.08.2020 г. download
  Решения № 82-98 29.07.2020 г. download
  Решения № 70-81 30.06.2020 г. download
  Решения № 60-69 28.05.2020 г. download
  Решение № 59 23.04.2020 г. download
  Решения № 55-58 16.04.2020 г. download
  Решения № 31-54 23.03.2020 г. download
  Решение № 30 05.03.2020 г. download
  Решения № 20-29 13.02.2020 г. download
  Решения № 01-19 31.01.2020 г. download
  Решения № 21-37 19.12.2019 г. download
  Решения № 7-20 22.11.2019 г. download
  Решения № 1-6 05.11.2019 г. download
  Решения на Общински съвет - мандат 2015-2019 г.    
  Решения № 124-127 26.09.2019 г. download
  Решение № 123 05.09.2019 г.  download
  Решения № 112-122 29.08.2019 г.
  download
  Решения № 89-111 31.07.2019г. download
  Решения № 86-88 25.07.2019г. download
  Решение № 85 28.06.2019г. download
  Решения № 78-84 27.06.2019г. download
  Решения № 64-77 31.05.2019г. download
  Решения № 50-63 25.04.2019г. download
  Решения № 33-49 28.03.2019г. download
  Решение № 32 22.03.2019г. download
  Решения № 28-31 01.03.2019г. download
  Решения № 17-27 08.02.2019г. download
  Решения № 1-16 31.01.2019г. download
  Решения № 162-170 20.12.2018г. download
  Решения № 150-161 30.11.2018г. download
  Решения № 139-149 25.10.2018г. download
  Решения № 113-138 28.09.2018г. download
  Решение № 112 21.09.2018г. download
  Решения № 110-111 20.08.2018г. download
  Решения № 93-109 26.07.2018г. download
  Решения № 77-92 31.05.2018г. download
  Решения № 75-76 10.05.2018г. download
  Решения № 55-74 27.04.2018г. download
  Решени3 № 54 30.03.2018г. download
  Решения № 32-53 15.03.2018г. download
  Решение № 31 09.03.2018г. download
  Решения № 20-30 06.02.2018г. download
  Решения № 1-19 26.01.2018г. download
  Решения № 160-165 22/28.12.2017г. download
  Решения № 147-159 30.11.2017г. download
  Решения № 137-146 26.10.2017г. download
  Решения № 122-136 28.09.2017г. download
  Решения № 96-121 04.08.2017г. download
  Решениe № 96 12.07.2017г. download
  Решения № 80-95 30.06.2017г. download
  Решения № 67-79 31.05.2017г. download
  Решения № 48-66 28.04.2017г. download
  Решения № 32-47 30.03.2017г. download
  Решения № 16-31 28.02.2017г. download
  Решения № 1-15 31.01.2017г. download
  Решения № 188-195 28.12.2016г. download
  Решение № 187 16.12.2016г. download
  Решения № 172-186 30.11.2016г. download
  Решения № 158-171 27.10.2016г. download
  Решения № 139-157 29.09.2016г. download
  Решение № 138 08.09.2016г. download
  Решения № 136-137 19.08.2016г. download
  Решения № 118-135 29.07.2016г. download
  Решения № 101-117 30.06.2016г. download
  Решение № 100 21.06.2016г. download
  Решения № 83-99 27.05.2016г. download
  Решения № 57-82 21.04.2016г. download
  Решения № 44-56 29.03.2016г. download
  Решения № 25-43 26.02.2016г. download
  Решения № 1-24 29.01.2016г. download
  Решения № 45-46 29.12.2015г. download
  Решения № 29-44 18.12.2015г. download
  Решения № 4-28 27.11.2015г. download
  Решения № 1-3 10.11.2015г. download
       

   Всички Решения на Общински съвет от 2008  до края на 2015г. може да откриете в АРХИВ.

   

 • Дневен ред на общински съвет - мандат 2019-2023 г.

  Дневен ред и заседания на ПКСвали
  Дневен ред от 07.09.2023 г. download
  Дневен ред от 27.07.2023 г. download
  Дневен ред от 27.06.2023 г. download
  Дневен ред от 31.05.2023 г. download
  Дневен ред от 28.04.2023 г. download
  Дневен ред от 29.03.2023 г. download
  Дневен ред от 28.02.2023 г. download
  Дневен ред от 31.01.2023 г. download
  Дневен ред от 22.12.2022 г. download
  Дневен ред от 29.11.2022 г. download
  Дневен ред от 27.10.2022 г. download
  Дневен ред от 29.09.2022 г. download
  Дневен ред от 28.07.2022 г. download
  Дневен ред от 29.06.2022 г. download
  Дневен ред от 30.05.2022 г. download
  Дневен ред от 20.04.2022 г. download
  Дневен ред от 31.03.2022 г. download
  Дневен ред от 28.02.2022 г. download
  Дневен ред от 27.01.2022 г. download
  Дневен ред от 17.12.2021 г. download
  Дневен ред от 30.11.2021 г. download
  Дневен ред от 28.10.2021 г. download
  Дневен ред от 30.09.2021 г. download
  Дневен ред от 29.07.2021 г. download
   Дневен ред от 30.06.2021 г.  download
  Дневен ред от 28.05.2021 г. download
  Дневен ред от 23.04.2021 г. download
  Дневен ред от 09.03.2021 г. download
  Дневен ред от 26.02.2021 г. download
  Дневен ред от 28.01.2021 г. download
  Дневен ред от 22.12.2020 г. download
  Дневен ред от 27.11.2020 г. download
  Дневен ред от 08.10.2020 г. download
  Дневен ред от 29.09.2020 г. download
  Дневен ред от 29.07.2020 г. download
  Дневен ред от 30.06.2020 г. download
  Дневен ред от 28.05.2020 г. download
  Дневен ред от 23.03.2020 г. download
  Дневен ред от 13.02.2020 г. download
  Дневен ред от 31.01.2020 г. download
  Дневен ред от 19.12.2019 г. download
  Дневен ред от 22.11.2019 г. download
  Дневен ред и заседания на ПК - мандат 2011-2019  
  Дневен ред от 26.09.2019 г. download
  Дневен ред от 29.08.2019 г. download
  Дневен ред от 31.07.2019 г. download
  Дневен ред от 25.07.2019 г. download
  Дневен ред от 27.06.2019 г. download
  Дневен ред от 31.05.2019 г. download
  Дневен ред от 24.04.2019 г. download
  Дневен ред от 28.03.2019 г. download
  Дневен ред от 08.02.2019 г. download
  Дневен ред от 31.01.2019 г. download
  Дневен ред от 20.12.2018 г. download
  Дневен ред от 30.11.2018 г. download
  Дневен ред от 25.10.2018 г. download
  Дневен ред от 28.09.2018 г. download
  Дневен ред от 26.07.2018 г. download
  Дневен ред от 31.05.2018 г. download
  Дневен ред от 27.04.2018 г. download
  Дневен ред от 15.03.2018 г. download
  Дневен ред от 06.02.2018 г. download
  Дневен ред от 26.01.2018 г. download
  Дневен ред от 22/28.12.2017 г. download
  Дневен ред от 30.11.2017 г. download
  Дневен ред от 20.10.2017 г. download
  Дневен ред от 21.09.2017 г. download
  Дневен ред от 04.08.2017 г. download
  Дневен ред от 30.06.2017 г. download
  Дневен ред от 23.05.2017 г. download
  Дневен ред от 28.04.2017 г. download
  Дневен ред от 24.03.2017 г. download
  Дневен ред от 28.02.2017 г. download
  Дневен ред от 31.01.2017 г. download
  Дневен ред от 28.12.2016 г. download
  Дневен ред от 30.11.2016 г. download
  Дневен ред от 30.10.2016 г. download
  Дневен ред от 30.09.2016 г. download
  Дневен ред от 30.06.2016 г. download
  Дневен ред от 27.05.2016 г. download
  Дневен ред от 21.04.2016 г. download
  Дневен ред от 29.03.2016 г. download
  Дневен ред от 26.02.2016 г. download
  Дневен ред от 29.01.2016 г. download

  Дневен ред от 29.12.2015 г.

  download

  Дневен ред от 18.12.2015 г.

  download
  Дневен ред от 27.11.2015 г. download
     
 • Правилник на Общински съвет

  Правилници
  ДатаИзтегли

  Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация

  Приет с Решение №131 от 28.07.2022 г.. на ОбС - Момчилград

  download

  Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация

  /Мандат 2019-2023 г./

  Приет с Решение №34/19.12.2019 г. на ОбС - Момчилград, доп. Решение №19 / Протокол №1 от 28.01.2021 г.

  Отменен с Решение №131/28.07.2022 г.

  download
       

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос