Започва премахването на сухи и опасни клони

Започва премахването на сухи и потенциално опасни клони на чинарите по улиците "Петко Войвода", "Георги Бенковски" и "Маказа" в Момчилград. Общински служители извършиха предварителен оглед след постъпили сигнали от жители на града. Преценката е, че съществува риск от възникване на инциденти и аварии. Кметът на общината Илкнур Кязим издаде заповед за почистване на опасните клони на дървета по трите улици. Работници вече започнаха работа. Премахмането на опасни клони ще продължи и през почивните дни.
Гражданите могат да подават сигнали и заявления към администрацията на Община Момчилград. Това може да става и по електронен път на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на официалната фейсбук страница https://www.facebook.com/momchilgrad/.
Окастрените клони ще бъдат използвани за гориво за парната инсталация на общинската МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев".

Над 130 бяха участниците в тържеството за Деня на майчиния език в Момчилград

Над 130 участници на различни възрасти от цялата община Момчилград се включиха в тържеството, посветено на 21 февруари - Международния ден на майчиния език.
"Изключително важно е в днешния глобализиран свят да пазим и ценим богатото културно и езиково разнообразие, с което може да се похвали родината ни Република България. Майчиният език не само изразява нашите най-съкровени мисли и емоции, той е начин за запазване и развитие на нематериалното наследство за идните поколения". Това заяви при откриването на празника кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Сред официалните гости на тържеството беше и председателят на Общинския съвет Ерсин Метин.
Участниците в проявата представиха танци, песни, стихове и скечове. Изпълненията бяха дълго аплодирани от публиката в претъпканата зала на читалище "Нов живот".
Международният ден на майчиния език в Момчилград се отбелязва от 2008 година и е включен в културния календар на общината.
DSC 0016
DSC 0012
DSC 0018
DSC 0022
DSC 0025
DSC 0026
DSC 0028
DSC 0029
DSC 0035
DSC 0045
DSC 0048
DSC 0052
DSC 0055
DSC 0056
DSC 0058
DSC 0059
DSC 0061
DSC 0065

Момчилград отбелязва Международния ден на майчиния език

Над 130 изпълнители от цялата община Момчилград са заявили желание да участват в тържеството, посветено на Международния ден на майчиния език в града. То ще се състои на 21 февруари /петък/ от 13,30 часа в Народно читалище "Нов живот" в Момчилград. Входът е свободен. Участниците в тържеството ще представят на сцената песни, танци и стихове.

Международният ден на майчиния език се отбелязва в голям брой държави на 21 февруари. Създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и е признат през 2002 година от Организацията на обединените нации. Целта на инициативата е да се покаже значимостта на изучаването и използването на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното разнообразие.

В Равен отбелязаха 147-годишнината от гибелта на Левски

147-годишнината от гибелта на Апостола беше отбелязана от учениците в ОУ "Васил Левски" в момчилградското село Равен. Гости на тържеството бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Метин. Учениците бяха подготвили програма, съдържаща стихотворения и песни, посветени на Апостола.
"Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи", е записал Левски в тефтерчето си. Тези прости думи съдържат в себе си целия смисъл на демокрацията и ценностите, изповядвани днес в Европа. Това заяви Илкнур Кязим. Тя пожела на учениците с достойнство и отговорност да следват повелите на Апостола и да утвърждават името на своето училище.
По-късно Илкнур Кязим и Ерсин Метин проведоха среща с директора на училището Гюлюзар Исмаил и учителите. На нея беше представена визията на общинското ръководство за развитието на образованието през следващите години.

Набират се предложения по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Община Момчилград уведомява жителите на общината, че Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност  за 2020 г.

По нея може да се кандидатства в две направления:

* За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства;

* За осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Срокът за подаване на предложенията е от 12 февруари 2020 г.  до 12 май  2020 г.

Допустимите кандидати са лица с трайни увреждания и се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда може да се кандидатства с проекти на стойност между 10 000 и 100 000 лева. Парите могат да бъдат изразходени за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения - подемник, асансьор, и др.

Желаещите да кандидатстват по програмата, трябва да съобщят това на Община Момчилград , която поема координацията на целия процес. Добре  е това да стане до края на месец февруари 2020 г.

Допълнителна информация може да получите в ст.19, ет. 3 в сградата на общинска администрация Момчилград.

Когато се събере базата данни с желаещи, комисия, съставена от съответните технически лица, ще обиколи подадените адреси, за да установи дали отговарят на изискванията на програмата. После ще се премине към изготвяне на отделните проекти, всеки със своята специфика. За кандидатстването е нужно и удостоверение от Дирекция "Социално подпомагане", че бъдещият бенефициент действително е човек с увреждане и затруднена мобилност.

По програмата може да се осигури достъпна среда както на хора, живеещи в блокове и на такива  живеещи в къща. В първия случай, обаче, се кандидатства от името на сдружението на етажната собственост, което е юридическо лице. Във втория случай кандидатства собственикът на къщата. При спечелен проект парите ще се преведат на съответния одобрен кандидат, а не на Община Момчилград.

 Повече за програмата:

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&lang=&I=796

16, 5 милиона лева е бюджетът на община Момчилград

16 528 324 лева ще бъде бюджетът на община Момчилград през 2020 година. Финансовата рамка беше гласувана на заседание на общинския съвет. 8 720 715 лева от бюджета са за делигирани държавни дейности, а останалите 7 510 000 лева са за местни дейности. Програмата за капиталови разходи на община Момчилград е в размер на 5 800 673 лева.
„Бюджетът за 2020 година се основава на намирането на рационални решения за устойчивото развитие на общината и подобряване на качеството и обхвата на дейностите на местно равнище, при спазване параметрите на финансовата дисциплина“, заяви по време на заседанието кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя определи бюджетът като реалистичен. В него има средства и за социална политика, и за здравеопазване, и за образование. Предвидени са водоснабдяване, за канализации и асфалтиране.
Според Илкнур Кязим стремежът на екипа й е да продължи предоставянето на публични услуги с повишено качество. Друга поставена цел е подобряване условията на живот в малките населени места в общината. Там ще се финансират водоснабдяване на населените места, ще се прави ремонт и рехабилитация на уличната мрежа като за тези цели са заделени близо 1 958 000лв, което представлява 12% от бюджета на община Момчилград.
Друг от акцент е социалното включване и подкрепа на групите в неравностойно положение. Обхватът на социални грижи и социалната политика на общината е насочен към грижите и подпомагане на възрастни, самотни, социално слаби граждани. Илкнур Кязим посочи, че планираните приходи от такси за домашен социален патронаж са 14 000лв , а заложените разходи за дейността са близо 60 000 лева, от които само за храна са 23 500лв. т.е. таксата възстановява около 60% - малко от над половината от разходите само за храна.
„Освен парите, които заделяме от бюджета за социални разходи, работим и по механизма и за личната помощ, насочен пък към грижите за социално слаби хора и същевременно и осигуряващ над 70 броя лични асистенти, които се грижат за около 100 лица в неравностойно положение на територията на община Момчилград“, каза още кметът. Тя допълни, че през 2020 г. общината ще изпълнява и други проекти в социалната сфера. Патронажна грижа – заети 15 броя домашни санитари и медицински сестри. В общината се реализират също проект „Приеми ме“, насочен към осигуряване на приемна грижа за деца – 3 деца се отглеждат от приемни семейства, обществената трапезария – 100 крайно нуждаещи се души, които ще получават безплатна храна до края на годината, проект „Обучение и заетост“, по който са заети 8 лица с трайни увреждания и проект „Комплексна грижа“, по който са наети 35 лични асистенти.

DSC 0171

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 13.02.2020 г. (четвъртък) от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” № 2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:               

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Приемане на мандатна програма за управление на кмета на община Момчилград за периода 2019-2023 година.
 2. Определяне размера на основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства на територията на община Момчилград.
 3. Определяне размера на основните месечни трудови възнаграждения на Кмета на общината и на Председателя на Общински съвет – Момчилград.
 4. Приемане на План-предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2020 г. на община Момчилград.
 5. Приемане бюджета на община Момчилград за 2020 г.
 6. 6. Други.
 7. Питания.

С уважение,

Ерсин Метин, (П)

Председател на ОбС

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ на ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

11.02.2020 г. –ВТОРНИК

 

14.00 часа по т. 1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред и от

 15.00 часа по т. 2 и т. 3 от Проекто –дневния ред

 1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

 

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

 1. ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград!

Обявление

Община Момчилград  на основание чл. 124а ал.(2) във връзка с чл. 134, ал.(2), т.6 и чл.135, ал.(3)от ЗУТ се обявява, че със заповед № РД-19-52/05.02.2020 на Кмета на община Момчилград е разрешено изработване проект за изменение на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване ) на ПИ   с идентификатор 02155.1.36 в землището на с. Багрянка, общ. Момчилград обл.Кърджали, който да се отреди „ За ниско етажно жилищно застрояване и начин на свободно застрояване  с жилищни сгради до три етажа (вис.до 10м)” ,  с възложител Гюлезар Мюмюн Хайрула.

Заповедта се намира в стая № 23, етаж трети в сградата на община Момчилград с адрес: гр. Момчилград ул. 26-ти декември № 12.

Община Момчилград

С тържествен ритуал отбелязваме 3-ти март

С издигане на знамето на Република България в 11.00 часа на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Б. Т. Р. ще пеят в "Нощта на Орфей"

Една от най-популярните и обичани български рок групи Б.Т.Р. ще изнесе концерт в рамките на фестивала "Нощта на Орфей" край археологическия комплекс Татул. Фестът, който се организира от община Момчилград, през тази година ще бъде на 15 юни /събота/ от 20 часа. Наско и колегите му от БТР ще изпълнят пред публиката своите последни парчета, както и с най-обичаните им хитове.

"Спазваме традицията и винаги в "Нощта на Орфей" каним най-популярните български изпълнители. Убеден съм, че дошлите на фестивала ще останат доволни и тази година", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че освен Б. Т. Р. на сцената в подножието на археологическия комплекс ще има още интересни изпълнители.
"Подготвили сме много приятни изненади и по време на предстоящата 10-а среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която ще се проведе в последната седмица на юли", каза още Сунай Хасан.

Община Момчилград поднови изкърпването на дупките

Община Момчилград поднови изкърпването на дупките по улиците и пътища. По нареждане на кмета Сунай Хасан започна и изкърпването на по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. През последните дни бяха изкърпени дупките от изхода на Момчилград до с. Сушево, включително и тези на моста край селото. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа и поддръжката е ангажимент на държавата.
"Няма как да влизаме в ролята на викащите неволята, затова решихме да изкърпим по-големите дупки, които създават предпоставки за произшествия", заяви кметът на общината Сунай Хасан. За последните месеци са изкърпени около 3 600 квадратни метра дупки. От тях около 3 000 са по общинската пътна мрежа, а 600 по републиканската.
Това е втори случай, в който община Момчилград предприема действия по ремонт на държавен път. През миналата година по настояване на момчилградския кмет правителството отпусна средства за ремонт на пътя от Момчилград до Нановица, който от години е в окаяно състояние. Парите от държавата обаче стигнаха само за част от 17-километровия участък и се наложи общината да продължи с изкърпването.

ПОКАНА за провеждане на местен информационен семинар

ПОКАНА

Относно:  Провеждане на местен информационен семинар

Уважаеми госпожи и господа,

Община Момчилград има удоволствието да Ви покани за участие в провеждане на информационен семинар / пресконференция в гр. Момчилград за оповестяване на целите на планираните дейности по проект „Политики за подобряване достъпа до здравно обслужване в отдалечените райони“ – „Здрава Община“ с 25 – 30 участници. На участниците ще бъде предоставена информация за проекта и неговите цели, дейностите и очакваните резултати от проекта. Семинарът ще се проведе на 12-ти февруари 2019 г., от 10:00 часа в залата на община Момчилград, находяща се на ул. „26-ти декември № 12“

 

            С уважение,

                        Сунай Хасан Халил

                        /кмет на община Момчилград/

 

Сунай Хасан: Бюджет 2019 на община Момчилград е изпълним, социално ангажиран и инвестиционен

16 591 194 лева е бюджетът на община Момчилград за 2019 година. Финансовата рамка беше гласувана единодушно от всички общински съветници.

"Реален и изпълним, социално ангажиран и инвестиционен". Така определи бюджета кметът на общината кметът Сунай Хасан. Той допълни, че целта на финансовата рамка е чрез провеждането на активни политики община Момчилград да се превърне в модерна европейска община.
Сред приоритетите, заложени при разработването на бюджета са финансова стабилност, повишаване ефективността на публичните разходи, изпълнение на инвестиционната програма, увеличаване на публичните услуги, подобряване на условията за живот в малките населени места.
"И през 2019 година община Момчилград ще продължи активно да провежда успешни политики в сферата на спорта и поддържане на чистотата, уличното осветление и озеленяването", подчерта Сунай Хасан. Той допълни, че 38 процента от бюджета за тази година е насочен към образованието, здравеопазването и социалните грижи.
"Благоустрояването на населените места е основен ангажимент, който аз и екипа ми поехме в началото на мандата. В Бюджет 2019 за капиталови разходи са заделени 28 процента. Близо 3 850 000 лева ще бъдат заделени за водоснабдяване и ремонти на улици и пътища, което е 84 на сто от планираните капиталови разходи", подчерта кметът на община Момчилград.
"Бюджетът е балансиран при осъществен анализ на приходите и разчет на разходи, съгласно реалните финансови възможности на общината", заяви главният финансист на общината Мерал Мехмед. Тя допълни, че при разработването на финансовата рамка целта е била приходната й част да бъде реално изпълнима. Според главния финансист усилията трябва да бъдат насочени към събиране на текущите и просрочени общински вземания от данъци, такси и наеми. Мерал Мехмед каза още, че община Момчилград към момента няма просрочени задължения.

Покана за заседание на общинския съвет на 8 февруари 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 08.02.2019 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

 ДНЕВЕН РЕД:

 1. Участие в редовно заседание на Общото събрание на „Асоциация по ВиК - Кърджали”, определяне на мандат на представителя на община Момчилград, насрочено за 05.03.2019 г.
 2. Вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарни оценки на имоти, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г.
 3. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост (училищни сгради),включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. , за който има решение за продажба (вх. №25/01.02.2019 г.)
 4. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019г.,за който има решение за продажба (вх. №27/01.02.2019 г.).
 5. Одобряване на пазарна оценка на имот – частна общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г., за който има решение за учредяване право на строеж(вх. №23/01.02.2019 г.).
 6. 6.Одобряване на пазарни оценки на поземлени имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г., за който има решение за продажба(вх. №24/01.02.2019 г.).
 7. Вземане на решение за разпореждане с имоти по §4 от ЗСПЗЗ, , включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. и одобряване на пазарните оценки.
 8. Предоставяне на временен безлихвен заем от бюджета на община Момчилград на НЧ „Нов Живот-1926г.”–Момчилград за разплащане на разходите по проект ”Ремонт, оборудване и обзавеждане на НЧ „Нов Живот” – Момчилград, по РРСГ 2014-2020 г.
 9. Приемане на План – предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2019 г. на община Момчилград.
 10. Приемане бюджета на община Момчилград за 2019 г.
 11. Други
 12. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

 Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

06.02.2019 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 6, 7,  9 и т. 10от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа пот. 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 8, 9, 10от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и т.10 от Проекто – дневния ред

 1. Бюджет, финанси и икономика

07.02. 2019 г. – ЧЕТВЪРТЪК

14.00 часа по т. 9, 10 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т. 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

27 и 28 февруари са неучебни заради влошената метеорологична обстановка

Дните 27 и 28 февруари бяха обявени за неучебни със заповед на кмета на община Момчилград Сунай Хасан . Учебният процес във всички училища на територията на общината се преустановява за за два дни влошената метеорологична обстановка и утежнените пътни условия.

В Момчилград ученици представиха танци, песни и скечове в Деня на майчиния език

Ученици от Момчилград и общината представиха танци, песни и скечове по време богата културна програма, посветена на Международния ден на майчиния език. Изпълненията на децата бяха дълго аплодирани от публиката в претъпканата зала. Проявата беше организирана от Община Момчилград и е част от културния й календар.

Официални гости на тържеството бяха писателката от Турция Несрин Сипахи, която е родом от България, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът Мехмед Мехмед, секретарят на общината Бахатдин Ахмедов, общински съветници. На проявата присъстваха също ученици, учители и много момчилградчани.

DSC 0048

DSC 0049

DSC 0053

DSC 0061

DSC 0063

DSC 0066

DSC 0069

DSC 0070

DSC 0076

DSC 0079

DSC 0081

DSC 0082

DSC 0089

13 729 000 лева е бюджетът на община Момчилград за 2018 година

13 729 000 лева е бюджетът на община Момчилград за 2018 година, който беше гласуван от общинските съветници.

„Бюджетът е балансиран и реално изпълним“, заяви кметът на общината Сунай Хасан.

33 процента от гласуваната сума или 4 527 499 лева са предвидени за образователния сектор. 4 097 109 лева от бюджета или 29,8 на сто ще бъдат инвестирани в изграждане и поддържане на инфраструктура в общината. В капиталовия списък са предвидени асфалтиране и ремонт на улици и на общинска пътна мрежа. И през 2018 година част от бюджета ще бъде заделен за един от основните приоритети на общината - водоснабдяване на населени места, изграждане на спортна инфраструктура. Част от сумата е предвидена за изработка на работни проекти и кандидатстване по различни програми и проекти.

Съболезнователен адрес

Напусна ни Лидия Петрова Стоицева, старши специалист в отдел "ГРАО" и един от най-опитните служители в Община Момчилград. От този свят си отиде един перфектен в работата си колега, човек всеотдаен, с голямо и благородно сърце.
Лидия Стоицева ще остави у всички нас спомен за човек на професионализма и добротата!

Почивай в мир Лидия!

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, общинска администрация, общинските съветници и кметовете на населени места изказват своите най-искрени съболезнования на близките.

Поклонението ще бъде днес /вторник/ от 15 часа в храм "Свети цар Борис I" в Момчилград.
Погребението ще се извърши в Пазарджик в сряда.

Община Момчилград реализира проект за равен старт на децата

Директори на училища, учители и родители присъстваха на първата пресконференция по проект "Равен старт за децата на община Момчилград чрез подобряване на образованието и грижите в ранна детска възраст". Проектът се финансира по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ 2014– 2020 и е с бюджет 499 986 лева.
"Община Момчилград винаги е полагали грижи и инвестира в образованието на децата. Защото ние не само вярваме, но сме убедени, че образованието е най-важното нещо както за развитието и реализацията на един човек, така и за икономическия растеж на една нация.
Ние като отговорна община сме длъжни да правим големи инвестиции в образованието, ако искаме да имаме подготвени кадри във всички области, ако искаме утре на лидерските позиции да застанат успешни, знаещи и можещи хора, за които да се гордеем, че са родом от община Момчилград", заяви пред присъстващите кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че до преди няколко години се е смятало, че училището е най-важната институция за образованието на децата. Но в динамичния и бързо променящ се свят все повече става ясно, че детската градина е не само място за игра на децата, а първото стъпало от житейската стълбичка на всеки човек.
"Може и да не успеем да подготвим бъдещето за децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето", каза още кметът на общината.
Основната цел на проекта е подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение на децата от етническите малцинства в община Момчилград и тяхната успешна ранна социализация и личностна реализация.
Специфични цели, които се поставят са осигуряване на приятелска и креативна среда за включване и обучение на децата от ромски произход и тези от семейства в неравностойно положение, повишаване на информираността и стимулиране на мотивацията на родителите в контекста на осъзнаване ролята на образованието като фактор за личностно развитие и обучението от най-ранна възраст създаване на условия за успешна социализация на всички децата, засилване на мотивацията на деца и родители за участие в образователния процес, осигуряване на предпоставки за равен достъп до образование и възможности за равен старт в живота и възпитаване в дух на толерантност на всички деца в общината
Партньори на община Момчилград по реализирането на проекта са ДГ „Зорница“ ДГ „Здравец“ и ДГ „Щастливо детство“ гр. Момчилград и ДГ „Слънце“ с. Груево, ДГ „Букет“ с. Равен, ДГ „Пролет“ с. Нановица, ДГ „Щастливо детство“ с. Звездел, НЧ „Нов Живот“ гр. Момчилград.
При реализирането на проекта са предвидени различни дейности. Първата от тях е подкрепа за семейства от уязвими етнически малцинства, при която са избрани 7 медиатора, които да работят активно с родителите от уязвимите социални групи за приобщаването им към образователната среда. Втората дейност е работа с родителите от уязвими семейства и семейства в неравностойна ситуация, които възпрепятстват децата си подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина.
Следващата дейност, която ще се реализира по проекта и „Малкото училище – голямото начало“. В нея е предвидена подкрепа за семейства от уязвими групи и семейства в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст.
Четвъртата дейност е подобряване на образователната среда в целевите детски градини и по нея в детските градини ще бъдат доставени различни образователни продукти, материали, специализирана учебна литература и помагала, оборудване, обзавеждане и спортни пособия. Следващата дейност предвижда допълнително обучение по български език за деца, за които българският език не е майчин. Ще се прожеждат допълнителни часове по български веднъж седмично под формата на интерактивни игри.
Дейност шеста предвижда създаване на ателиета за съхраняване и развиване на културната идентичност. Във всяка детска градина ще бъдат сформирани ателиета, в които децата ще се учат и забавляват заедно в различни ателиета. В седмата дейност ще се насърчава участието на родителите във възпитателния процес.
Следващата дейност - Мултикултурен обмен предвижда провеждането на Фестивал „Звуци и ритми”, Изложба „Шарен е света”, Фестивал „Традиции и обичаи” и Биенале „Детски хумор и сатира”.
Очаква се след реализирането на проекта да се подобри образователната среда в детските градини, да бъдат осигурени условия за успешно социално включване и интеграция на всички деца на територията на общината. Да бъдат създадени предпоставки за преодоляване на словесните трудности още в най-ранна възраст. След реализирането на проекта ще бъде насърчено участието на деца и родители в образователния процес, а мотивацията на родителите да записват децата си в детска градина от най-ранна възраст, както и да не възпрепятстват децата си подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина ще бъде засилена.

Ремонти на пътища са предвидени в капиталовия списък на община Момчилград

Ремонти на общински пътища са предвидени в капиталовия списък, който беше гласуван с Бюджет 2017 от общинските съветници в Момчилград. Предвидено е да бъдат ремонтирани компрометираните участъци по пътната настилка по направленията Момчилград - Звездел, Звездел - Голяма Чинка, Кременец - Стръмни рид, Груево - Летовник - Чомаково. Ако се налага ще бъдат ремонтирани и водостоци в посочените участъци. В капиталовия списък е залегнало и полагането на натрошена настилка на пътя от с. Вряло за с. Кос. В бюджета са предвидени средства за изготвяне на работен проект за пътна връзка на село Птичар международния път Кърджали - ГКПП "Подкова".

За шести път Момчилград отбеляза Международния ден на майчиния език

За шести път в община Момчилград беше отбелязан Международния ден на майчиния език, който беше открит от кмета инж. Сунай Хасан. Проявите започнаха с традиционно българско хоро в изпълнение на деца към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс. Рецитал на турски език „Anadilim, guzel turkcem“ пък беше изпълнен от детската група „Родопея“. Ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Груево изпълниха песента „Yеni bir dunya“, а техни връсници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“, с. Звездел представиха скеча „Karagoz ile Hacivat“. Деря Тахсин Осман от ОУ „Васил Левски”, с. Равен изпълни стихотворението „Turkcem“. Програмата завърши с изпълнение на стихотворението „Ana dilim“ на Ейлем Фейзи от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Нановица.
Тази година Международния ден на майчиния език беше обогатен и интересен, защото беше съчетан с общинския кръг на конкурсите „Букет“, които се провеждат за трети път и са под патронажа на д-р Ахмед Доган. Този път мотото на проявата беше ”България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. В категорията „Художествено слово/Театър” деца от цялата община рецитираха стихотворения, представяха скечове и драматизация. Венцислав Славейков и Симеон Чаушев от Момчилград представиха своя скеч „Ахилесов пиян на изпит“. Атакан Тунджай от Момчилград рецитира стихотворението „Anadilim“, Дамла Хасан от с. Груево - „Sevgi kutsalligi”, а Ефтелия Танер от Момчилград - „Insanlik olmus dediler”.
Група деца от с. Равен представиха скеча „Чедото”. Гюлсюм Аптизейни от с. Равен рецитира стихотворението „Turkcem”, а Синем Юмер от с. Нановица - „Anne ozlemi”. ”Cocuklardir gokyuzunun bekcileri“ беше рецитала, изпълнен от Букет Мустафа, Ерва Садула, Мелис Сюлейман и Дилек Хаджибекир от с. Груево. Групата участници от с. Нановица представиха скеча „Salko gelin adayi”. Стихотворението „27 aralik” беше изпълнено от Хюсейин Ерен Кендир от с. Равен, а Хюля Неждет и Селин Седат от с. Нановица представиха стихотворението „Hersey sende gizli”. Представянето в категорията беше завършено от група „Звезда” от с. Звездел с на драматизацията „Kiz isteme sahnesi”.
Изпълненията на участниците в категория „Музикално изкуство” предизвика много емоции сред публиката. Стартът беше даден с изпълнение на песента „Sevemedim kara gozlum” от Мустафа Идриз и група „Зейбеклер”. „Cemberimde gul oya, gulmedim doya doya…” представи Йълдъзай Бекир от с. Груево. Шуле Шуаиб от с. Звездел изпълни песента „Bana bir masal anlat baba”. Песните „Ayva cicek acmis” и “Sor” прозвучаха в изпълнение на Беркай Сюлейман към група “Родопея” от гр. Момчилград. Мустафа Идриз от с. Груево изпя песента „Sana git diyemem”, а Гюлсюм Аптизейни oт с. Равен - „Edеrlezi”. В подкатегория вокално изпълнение за участници над 18 години Росица Райчева изпълни песните “Neredesin sen” и “Zeytinyagli yiyemem, aman”.
Овации имаше и за изпълненителите в категория „Танцово изкуство“. В нея танцов състав от с. Груево представи танц с песента на Ece Seckin – Follow me. Група деца от с. Нановица изпълниха танца „Damat halayi”, а група „Rodop esintileri” от гр. Момчилград, представиха танците: „Karaman kasik oyunu” и “Zeybek oyunu”. Последното изпълнение беше на група деца от с. Груево, които представиха танц с песента на Shakira „La, la, la“.


Класиране
по категории в общински кръг на конкурса „Букет - 2017/2018“

ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО
1. Атакан Тунджай, с. Груево
2. Ефтелиа Танер, гр. Момчилград
3. Гюлсюм Аптизейни, с. Равен

ТЕАТЪР
1. Венцислав Славейков и Симеон Чаушев – скеч „Ахилесов пиян на изпит“
2. Група, с. Равен – скеч „Чедото”
3. Група „Звезда“, с. Звездел – скеч

МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО
1. Беркай Селяхтин, гр. Момчилград
2. Мустафа Идриз, с. Груево
3. Йълдъзай Бекир, с. Груево

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО
1. Танцов състав “Родопея”
2. Танцов състав, с. Груево
3. Танцов състав, с. Груево

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
I възрастова група
1. Айтач Салиф, гр. Момчилград
2. Мерт Осман, гр. Момчилград
3. Мерием Ахмед, гр. Момчилград
II възрастова група
1. Карделен Исмаил, гр. Момчилград
2. Дилек Исмаил, гр. Момчилград
3. Есра Пашаллъ, гр. Момчилград

buket mg 3

buket mg 2

ПОКАНА ЗА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБС–МОМЧИЛГРАД НА 28.02.2017 Г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 28. 02. 2017 г. /вторник/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

              

              1. Отпускане на еднократна социална помощ на Р. С. Хасан  от гр. Момчилград.

               2. Приемане на отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите постоянни комисии за периода от м. Юли до м. Декември 2016 година.

               3.Отчет за изпълнение на решенията на Общински съвет –Момчилград, приети през първото и второто полугодие на 2016 година.

               4. Приемане на Отчет на МКБППМН за 2016 г. и Програма за дейността на МК през 2017 г.

               5. Кандидатстване пред Министерството на младежта и спорта по Наредба №2 от 08.05. 2014 г. за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения за финансиране изграждането на спортни площадки в гр. Момчилград и с. Карамфил.

               6. Предаване за управление на изградените от община Момчилград ВиК системи и съоръжения - публична общинска собственост на „Асоциация по ВиК” с обособена територия на „ВиК”, гр. Кърджали

               7. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за който има решение за продажба.

               8. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост (училищни сгради), включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за който има решение за продажба.

               9. Вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарни оценки на имоти, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г.

               10. Вземане на решение за разпореждане с бивша училищна сграда в с. Карамфил, включена в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г. и одобряване на пазарната оценка.

               11. Промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти в селата Синделци, Птичар и Конче, община Момчилград.

               12. Промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти, отредени за обекти на образованието, както и на построените върху тях сгради – обекти на образованието.

               13. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

               14. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за четвъртото тримесечие на 2016 г.

               15. Утвърждаване разходите за заплати за 2017 година. 

            16. Други

               17. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

24.  02. 2017 г. – ПЕТЪК

14.00 часа по т.3, 4 и т. 5 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т.3 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30 часа по т.2 и т. 3 от Проекто - дневния ред

2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа по т.3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  от Проекто - дневния ред

3. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.02. 2017 г. –ПОНЕДЕЛНИК

14.00 часа по т.1 и т. 3 от Проекто - дневния ред

2 .ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.30 часа по т.3, 6 и т. 13 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16. 00 часа пот. 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 14 и т.15

от Проекто – дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Община Момчилград получи благодарствено писмо от Хитрино

Община Момчилград получи благодарствено писмо от Нуридин Исмаил, кмет на пострадалата при ж.п.инцидент през миналата година община Хитрино.
"Приемете нашите най-искрени благодарности за оказаната от вас помощ след злополучната трагедия, сполетяла Хитрино. Нещастието застигна много хора, които днес се нуждаят от подкрепа. Катастрофата след взрива на влаковата композиция с цистерни причини и материални щети на всички сгради в селото, като една част са напълно разрушени.
Но България е силна и единна. Затова ще направим всичко възможно да сведем щетите до минимум и по най-бързия и ефективен начин да помогнем на хората", се казва в благодарственото писмо, получено в община Момчилград. Нуридин Исмаил пише, че ще се положат всички усилия изпратените помощи да стигнат до пострадалите.
"С настоящето писмо изразяваме нашата благодарност от името на всички семейства, пострадали при инцидента, както и от името на Общинска администрация - Хитрино за направеното от вас дарение.
Като кмет на Община Хитрино изказвам дълбоката си благодарност за вашия жест на приятелство и съпричастност", завършва благодарственото писмо.
Парична помощ от над 7 000 лева изпрати община Момчилград за пострадалите в село Хитрино. 3 000 лева бяха гласувани единодушно от всички 29 общински съветника. Още 4 324 лева бяха събрани от дарения, направени от общинските съветници, кметовете на населени места, общинска администрация и жителите на общината.

Заседава Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия

Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Момчилград проведе първото си заседание за тази година. На него бяха приети правилата за работата му. Беше обсъдена ситуацията около снегопочистването в общината през изминалия месец. Членовете на съвета се обединиха около мнението, че не се е допуснало да се стигне до кризисна ситуация въпреки обилните снеговалежи и отрицателни температури.
Съветът е постоянно действащ орган, който провежда заседания поне веднъж на 6 месеца. Негов председател е кметът на общината инж. Сунай Хасан, заместник е секретаря на общината Бахатдин Ахмедов, а секретар - Митко Димитров, старши експерт Гражданска защита и ОМП в общината. В състава на съвета влизат още заместник кметовете на общината, главния архитект, представител на Общинския съвет, на полицията и пожарната, ВиК, Клиентския енергиен център, на Пътно поддържане, на болницата, на горското.

До 31 март се плаща "Такса за притежаване на куче"

Общинска администрация в Момчилград напомня на собствениците на домашни кучета, че следва да регистрират своя домашен любимец и да заплатят такса за притежаването му. Регистрацията се извършва след подаване на заявление от собствениците на кучета и заплащане на такса за притежаване на куче в размер на 5 лева.
Подаването на декларация по утвърден образец и заплащането на таксата се извършва в Центъра за обслужване на клиенти при Община Момчилград, като се представя и ветеринарномедицинския паспорт на кучето.
Призоваваме всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в общинска администрация своя домашен любимец или не са заплатили „Такса за притежаване на куче”, да направят това до 31.03.2017 г.
Припомняме, че от заплащане на "Такса за притежаване на куче" са освободени собствениците на:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от български червен кръст;
5. кастрирани кучета;
6. ловни кучета;
7. кучета с поставен микрочип – за първата година от тяхното регистриране при ветеринарен лекар.
Освободените от такса кучета, не са освободени от задължителна административна регистрация.
При установяване на нерегистрирано куче на собственика се налага глоба в размер на 20 лева, като се дава писмено предписание за извършване на регистрация в 7 дневен срок. В случай, че регистрацията не бъде извършена в определения срок на собственика се налага глоба в размер на 200 лева, а при повторно нарушение се наказват с глоба от 200 лв. до 500 лв.

Община Момчилград разрешава проблемите с водоснабдяването в малките населени места

Разрешаване на проблеми с водоснабдяването в малките населени места си е поставила като цел община Момчилград през тази година. В капиталовия списък, който беше приет на последната сесия на общинския съвет са включени десетина обекта.

Предвидено е изграждането на ново дренажно съоръжение в село Нановица. То трябва да разреши проблема с недостига на вода през летните месеци, когато в населеното място се налага да има режим на водата.

В капиталовия списък е залегнала и реконструкцията на водопроводната мрежа в махала Долна Чобанка на село Биволяне. Освен това за селото ще бъде осигурена нова помпа.

Нова помпа ще бъде закупена и за махала Хамасче на село Неофит Бозвелиево. Минихидрофор, сондажна помпа и пластмасов резервоар за вода са предвидени за село Кременец.

Резервоар за вода ще бъде осигурен и за село Летовник. За тази година се предвижда подмяна на довеждащия водопровод на село Горно Конче и изграждането на нова водопроводна мрежа в махала Вежница на село Татул.

Общинският съвет гласува запис на заповед за МИГ Момчилград-Крумовград

Общинските съветници в Момчилград взеха решение да се издаде запис на заповед в полза на ДФЗ-Разплащателна агенция, обезпечаващ авансово плащане на Местна инициативна група на общините Момчилград и Крумовград. Споразумението за одобряването й беше подписано в края на ноември м. г. Местната инициативна група работи от 1 декември и се подготвя за първия прием на проекти. Те са предназначени за подобряване на бизнес-средата в региона. Проектът е на стойност 6,3 милиона лева в 3 оперативни програми. 3 милиона лева са по Програмата за развитие на селските райони, 2 милиона - по Оперативна програма конкурентно способност, а останалите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". До дни ще заработи офиса на Местната инициативна група, който ще бъде в центъра на Момчилград. Очаква се информационната кампания за кандидатстване по проекти да стартира през април или през май. Общинският съвет в Крумовград също ще гласува запис на заповед, обезпечаващ Местната инициативна група.

Общинските съветници приеха годишния доклад за дейността на звено „Вътрешен одит“ на общината

На сесия на Общинския съвет - Момчилград, състояла се на 26.02.2016 година бе приет годишния доклад за дейността на звено „Вътрешен одит“ през 2015 г.

Същото е структурирано в Общинска администрация Момчилград през 2006 г. в началото като сектор, в последствие като отдел с щатна численост 2-ма служители, прехвърлени от Агенция „Държавен вътрешен финансов контрол“ по чл.82 от закона за държавния служител. Служителите в звеното притежават сертификат „ Вътрешен одитор в публичния сектор“ , издаден от министъра на финансите. Основна цел на вътрешния одит е да подпомага организацията по отношение на изграждането и функционирането на системите за финансово управление и контрол с цел икономичност, ефикасност и ефективност при разходване на средства, в това число и предотвратяване на измами.

Същите работят в съответствие със Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор и Етичния кодекс на вътрешните одитори, като са пряко подчинени на Кмета но Общината.

През отчетат 2015 година звеното е извършило 13 броя одита за увереност, в областта на обществените поръчки, хуманитарните и социалните дейности, администриране то на приходи, търговските дружества и други, в резултат на които са съставени 33 броя констатации, в това число 26 броя с отрицателен ефект, за които са дадени 25 броя препоръки, а една е изпратена по компетентност.

Освен това разпоредителния орган взе решения за разпореждане с общински имоти включени в програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2016 година и одобри пазарните им оценки.

Във връзка с обявена покана на Министерството на земеделието и храните по процедура за подбор на Местни инициативни груби и Стратегии за местно развитие, се даде одобрение за вливане на СНЦ „МИГ – Община Момчилград и СНЦ „МИГ – Община Крумовград“ и обединяване на техните територии.

26022016CSC 0620

Община Момчилград осигури заетост на 20 младежи до 29-години

Община Момчилград осигури заетост на 20 младежи до 29-години по Проект „Обучение и заетост за младите хора” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Договор № ОЗМ – 1 – 09 – 09 – 146#4 между Агенцията по заетостта и Община Момчилград е на стойност 61 614 лв. Срокът на договора е 6 месеца. 6 младежи са назначени като технически сътрудници в Общинска администрация (2 бр. в „Центъра за обслужване на клиенти”, 2 бр. в отдел „Образование” и 2 бр. е отдел ЕПП), а 14 като общи работници в града и селата: Биволяне, Каменец, Пазарци, Постник, Груево, Чуково.

Приключи приемът на документи за работа в Центъра за социални услуги – кандидатите са 163-ма

От декември 2015 г. Община Момчилград реализира проект „Подкрепа за независим живот”, Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001 – 2.002 – 0089 – C001 по схема „Независим живот”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

По проекта е създаден Център за социални услуги, който е ремонтиран, оборудван и обзаведен за целите на проекта.

Предстои наемането на персонал в Центъра, състоящ се от домашни помощници, социални асистенти и лични асистенти, които ще обслужват лица с увреждания и граждани над 65 години с невъзможност за самообслужване.

До момента за работа в Центъра са кандидатствали 163 желаещи.

Срока за кандидатстване за ползване на услугите на Центъра, както и за работа като домашен помощник, социален асистент или личен асистент приключи на 12.02.2016 г.

 

 

Община Момчилград продължава приемната грижа за деца

Община Момчилград е партньор на Агенцията за социално подпомагане по проект ”Приеми ме 2015” - BG05M9OP001-2.003-0001-C01, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът „Приеми ме 2015” допълва и надгражда приключилия в края на 2015 г. проект "И аз имам семейство". Целта на проекта е да се усъвършенства и да се разшири обхватът на услугата "приемна грижа" и затвърди нейното предоставяне на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Акцент е поставен към развитие на специализирана приемна грижа за:
• деца с увреждания;
• деца, жертви на насилие или трафик;
• деца, които са непридружени бежанци.

Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг. Утвърдените и действащите в рамките на проект "И аз имам семейство" приемни родители преминаха към проект "Приеми ме 2015" с оглед гарантиране интереса на настанените деца и недопускане на възможност за прекратяване на настаняването и връщането им обратно в специализирани институции. По този начин се осигури непрекъснатост на социалната услуга „Приемна грижа” за настанените деца в професионални семейства.

Желаещите да кандидатстват за приемни родители могат да подадат Заявление в ЕПГ-Момчилград, с адрес ул. ”Мадара” №2/ малката сграда в двора на СОУ ”Н. Йонков Вапцаров” град Момчилград/ тел. 03631 65-78.

Десетки майки и баби се възползваха от хубавото време и изведоха децата и внуците си в парка

Необичайно топлото време за месеца изкара повече от 50 майки и над десет баби в градския парк в Момчилград. Днес паркът бе изпълнен с детски глас и много игри. Докато децата играеха на детската площадка, а малките спяха в своите колички, то майките им не изпуснаха шанса да проведат и някой друг разговор помежду си.

От хубавото време се възползваха и много пенсионери.

По данни на ГРАО през миналата година общо 134 деца са проплакали в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“, което е с 23 пеленачета повече спрямо 2014-та. От тях 85 са с постоянен адрес в общината, а 49 с адрес друга община. Родените в друга община момчилградчани са 24, а на 516 родени в чужбина са пресъставени актове за раждане.

За същия период от време 50 души са починали в Момчилград, други 21 момчилградчани са издъхнали в друга община и на 107 са пресъставени актове за смърт. 15 са починалите с постоянен адрес друга община.

100 са двойки сключили граждански брак в Момчилград през 2015-та, като 36 са венчавките в друга община. На 312 бракосъчетани са пресъставени актове за брак от чужбина. За същия период само 22-ма младоженци от друга община са се клели във вярност в Момчилград.

22022016parkDSC 0454

22022016parkDSC 0455

 

Чествахме 21 февруари – Международен ден на майчиния език

"Качество на образованието, език/езици на обучение и учебни резултати"

Международният ден на майчиния език – 21 февруари, бе отбелязан подобаващо с богата културно-развлекателна програма в Момчилград. В понеделник вечерта самодейни трупи, фолклорни групи, хумористични персонажи, вокалисти, млади поети и писатели от училищата в Момчилград, селата Равен, Груево, Звездел и Нановица очароваха всички в пукащата се по своите шевове зала на разпределителния орган в читалище „Нов живот“ в града. По-вече от два часа с изпълнения на песни, танци, рецитали, скечове, театрални сценки, хумор, сатира и комични „сработвания“ и напявания между снаха и свекърва, участниците внесоха настроение и колорит сред присъстващите. Ученици, учители, родители, гости и всички деца с голямо внимание и интерес изгледаха случващото се на импровизираната сцена в залата.

На събитието присъстваха инж. Сунай Хасан – кмет на Община Момчилград, Юмер Юсеин – председател на Общински съвет Момчилград, Ерол Мехмед – зам.-кмет, инж. Мехмед Мехмед - зам.-кмет, инж. Бахатдин Ахмедов - секретар на община, Венета Добрева - Старши експерт квалификация на педагогическите кадри и майчин език, Акив Акиф – председател на ОбС на ДПС Момчилград, директори на училища, кметове на кметства и др.

От името на Регионалния инспекторат по образованието Кърджали имаше поздравителен адрес от Венета Добрева - Старши експерт квалификация на педагогическите кадри и майчин език.

Празникът бе организиран от община Момчилград в партньорство със Сдружението за турска култура, изкуство и взаимодействие и училищата от община Момчилград. Той е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. От 2008 година се отбелязва в Момчилград, а от 2009-та е заложен в културния календар на общината.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Темата на тазгодишното отбелязване протича под надслов "Качество на образованието, език/езици на обучение и учебни резултати".

DSC 0229

DSC 0250

DSC 0261

DSC 0268

DSC 0275

DSC 0285

DSC 0297

DSC 0323

DSC 0353

DSC 0355

 

DSC 0361

DSC 0367

DSC 0369

DSC 0370

DSC 0372

DSC 0378

DSC 0383

DSC 0342

DSC 0381

DSC 0383

DSC 0385

CSC 0416

Магията на книгите плени децата от ЦДГ „Здравец“

Децата от предучилищната подготвителна група при ЦДГ „Здравц“, в рамките на мероприятието „Голямото „малко“ четене“, посетиха днес детската секция на библиотеката в читалище „Нов живот“. Тук те са потопиха в магията на приказките.

Общо 19 деца с голямо търпение и внимание слушаха руската детска приказка „Маша и мечока“ прочетена им от библиотекарката Мерием Юмер. Освен това отговориха на въпроси към съдържанието на приказката, смятаха и се надпреварваха да вдигат ръка кой пръв да отговори, след което лицата им бяха грижливо оцветени с различни приказни герои. Безопасни за детското здраве пастели превърнаха децата в страшни вълци с черни нокти, пърхащи пеперуди над крехки цветя с красиви багри и човекът-паяк мяташе своите паяжини. Имаше и леко намусени за това, че не могат да се пременят както своя любим герой – човекът-прилеп, но накрая всички останаха доволни.

За награда децата посетиха и музейната сбирка на читалището, където в голям захлас биха чановете и се удивляваха на звука, който издават.

В сряда децата от предучилищната подготвителна група при ЦДГ „Зорница“ също ще се докоснат до магията на книгите.

Мероприятието се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Момчилград, съвместно с Центъра за обществена подкрепа и любезното съдействие на читалище „Нов живот“ и е съобразено с програмата на Министерството на образованието и науката за ранно ограмотяване на децата.

CDGZdravets2DSC 0094

CDGZdravets3DSC 0126

CDGZdravets4DSC 0141

CDGZdravets5DSC 0176

Покана №2 за заседание на ОбС – Момчилград

П О К А Н А   №2 19. 02.  2016 г.
На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация  
СВИКВАМ:


На  26. 02. 2016 г. /петък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот” /бившия ресторант „Розари”/, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект: 

               ДНЕВЕН РЕД:

1.Годишен доклад за дейността по вътрешен одит в община Момчилград за 2015г.

2. Предложение за предварително съгласие за промяна предназначението на ПИ с проект идентификатор №17186.34045 по КВС  на с. Горско Дюлево и №58757.001162 по КВС на с. Птичар на територията на община Момчилград, с цел изграждане на телекомуникационно съоръжение.  

3. Даване на мандат на кмета на община Момчилград за участие на извънредно Общо събрание на съдружниците на „ВиК” ООД  –  Кърджали, което ще се проведе на 01. 03. 2016 г. 

4. Съгласуване на позиция и даване на мандат на Кмета на община Момчилград за участие в извънредно заседание на „Асоциация по ВиК – на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ООД – гр. Кърджали”

5. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ 049015 в м. „Ев алтъ”, земл. с. Груево с ЕКАТТЕ 17988, собственост на Наджие Расим Али, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона - Жм с ниско етажно застрояване.

6. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост /земи по §4 от ЗСПЗЗ/, включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., за който има решение за продажба. 

7. Разрешение за обособяване на поземлени имоти в полски пътища и изменение границите на поземлени имоти землище Момчилград, с. Върхари, с. Балабаново, с. Конче, с. Загорско и с. Груево на територията на община Момчилград.

8. Предложени за предоставяне на ЗЗ по реда на §27, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от ОПФ с признато право на възстановяване в стари реални съществуващи или възстановими граници с решение по чл. 18ж, ал. 1 от ОСЗ.

9. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

10. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.. 

11. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., за който има решение за продажба.

12. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост /училищни сгради/, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., за който има решение за продажба.

13. Утвърждаване разходи за 2016 година .  

14. Други

15. Питания.


С уважение,

Юмер Юсеин, 

Председател на ОбС - МомчилградЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИНА ОбС – МОМЧИЛГРАД


23. 02.  2016 г. –ВТОРНИК15. 30 часа по т.3, от Проекто - дневния ред1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението16. 00 часа по т. 2, 5, 6, 7, 11, 12от Проекто - дневния ред2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост


24. 02. 2016 г. – СРЯДА15. 00 часа по т. 2, 4, 5, 7, 8, 9, 10от Проекто - дневния ред1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология16. 00 часа по т. 1, 4, 6, 10, 11, 12, 13от Проекто – дневния ред2.ПК по Бюджет, финанси и икономика
Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !


Стартира „Голямото „малко“ четене“ в Момчилград

Започна Голямото „малко“ четене в Момчилград. Инициативата стартира днес с посещение на децата от двете предучилищни групи при ЦДГ „Щастливо детство“ в детската читалня на Читалище „Нов Живот“. Мероприятието се организира от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Момчилград, съвместно с Центъра за обществена подкрепа.

Пременени като любимите си приказни герои - вълци, принцеси, пеперуди и „спайдърмен“ малчуганите от 4-та и 4-та А група се докоснаха до магията на книгите.

Целта на инициативата е чрез запознанство с книгите, децата да придобият навика да четат.

Ранната подготовка за ограмотяване ще продължи до месец декември и поетапно ще обхване деца от различни възрастови групи.
На 22-ри февруари децата от ЦДГ „Здравец“ и на 24-ти - техните връстници от ЦДГ „Зорница“ ще последват примера на своите другарчета от ЦДГ „Щастливо детство“.

„Голямото „малко“ четене“ ще продължи и по време на лятната ваканция.

aaagolyamotomalkochetene2DSC 0886

aaagolyamotomalkochetene1DSC 0991

aaagolyamotomalkochetene3DSC 0911

Започна пролетното кастрене на дървета

Община Момчилград започна пролетното почистване на клони и оформяне короните на дърветата. Кастреният дървен материал отива за огрев в общинската болница МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев".

През тези дни екипите от Общината ще работят на ул. „Петко войвода“, кв. 11, ул. „Й. Йовков“ и пред машинното. Ще се кастрят липи, чинари и акации.

За отсичане са предвидени ясени на тротоара и зелените площи на ул. "Гюмюрджинска" до Бадекс и топола над кв. 11.

При временно ограничение на движението гражданите своевременно ще бъдат уведомявани за затваряни улици.

Занимателни игри открехват вратите към спорта на децата от детските градини в града

Спортният ни клуб по тенис на маса „Родопи“ подкрепя и подпомага физическото укрепване, социализацията и културно-спортните развлечения на децата в предучилищните групи от трите детски градини в града. От месец декември 2015 год. два пъти седмично група от 30 деца от ЦДГ „Щастливо детство“ под наставленията и грижите на треньорката по тенис на маса Надя Стоянова се учат на тенис на маса под формата на занимателни игри. На тренировките присъстват две възпитателки и медицинската сестра на детската градина.

ЦДГ „Здравец“ и ЦДГ „Зорница“ са също част от тази проява на добра воля от страна на клуба по тенис на маса, но в тези две детски заведения спортните развлечения и тренировки се правят на място.

В заниманията участват общо 90 деца.

В края на месец април ще се проведе заключителен турнир, на който на призьорите ще бъдат раздадени купи и медали. Те са завещани от легендарната ни шампионка и най-успешна българска състезателка по тенис на маса Даниела Гергелчева.

Asktm1DSC 0691

Проект “Подкрепа за независим живот” – поредната социална услуга на територията на общината

Oт 2008 година по проекти около 2 милиона са осигурените средства за социални услуги.

Начална конференция по Проект “Подкрепа за независим живот” с бенефициент Община Момчилград се състоя днес в заседателната зала на общинска администрация. Проектът се реализира съгласно сключен Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.002-0089-C001 по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Целта на събитието бе да се запознае широката общественост с целите и дейностите, които се предвиждат по проекта. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 498 636,05 лева. Продължителността - 21 месеца - от 14.12.2015 г. до 14.09.2017 г.

Кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан, поздрави участниците и потвърди социалната ангажираност на общинска администрация. „В наше лице винаги ще имате надежден партньор, на който да разчитате“, каза още той.

На конференцията присъстваха лица с увреждания, граждани, кметове на кметства, общински служители и директор дирекция „Социално подпомагане“ – Момчилград.

Екипът на проекта се състои от петима души: ръководител, координатор, счетоводител, проектен администратор и технически сътрудник. В рамките на проекта, под ръководството на Ваня Петрова, Главен експерт Европейски програми и проекти в общинска администрация ще се създаде Център за услуги в домашна среда. Ще бъдат подбрани, обучени и назначени 8 домашни санитари за 18 месеца и 76 лични асистента за 14 месеца, 1 медицински специалист и 1 консултант, които оптимално да задоволяват потребностите на лицата с увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване чрез предоставяне на почасови иновативни социални услуги, на база индивидуалните планове за грижи, съобразени с оценките на потребностите. Цялата дейност на центъра ще се координира от екипа на проекта.
Чрез проекта се цели да се осигури достъп до дългосрочна здравно-социална грижа за хора с увреждания и възрастни над 65 години, според специфичните им потребности отразени в индивидуалната оценка на потребностите.

Дейностите на новосъздаденият център са насочени към подобряване качеството на живот на лицата с увреждания и възрастните хора, както и на техните семейства на територията на община Момчилград; към стимулиране на автономността и развиване на умения за независим живот с което да се постигне независимост и социална интеграция на най-рисковите групи от населението. С настоящия проект ще се осигури допълнителна заетост и квалификация на безработни лица от община Момчилград.

Целеви групи са лица с увреждания, в това число и деца и лица над 65 години, в невъзможност за самообслужване.

Чрез реализация на проекта се очаква да се осигури по-високо качество на грижа в домашна среда за лицата с увреждания и възрастните хора с невъзможност за самообслужване от всички населени места от общината, където има идентифицирани потребности от , а също така и разкриване на нови работни места в сектора на социалните услуги.

Обявление за изработен проект

Община Момчилград на основание чл. 128, ал.(1) ЗУТ съобщава, че е изработен проект подробен устройствен план - парцеларен план /ПУП –ПП/ за  подземно електро- захранващо кабелно трасе от ТП № 25 до поземлен имот № 61 в масив 501 предвидено за нискоетажно жилищно строителство по плана на новообразуваните имоти на местност „ Мамулица”  в землището на гр. Момчилград, община Момчилград, област Кърджали.

Проектът е изложен в сградата на общинската администрация, стая №23.

На основание чл. 128, ал.(5) ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в “Държавен вестник”, заинтересуваните лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация.

Стартира кампанията за местни данъци и такси в Момчилград

Както всяка година, така и днес, първият платил данъците получи подарък бутилка шампанско.

От днес в Община Момчилград започна кампанията за плащане на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данък върху превозните средства за 2016 година.

Пръв плати данъците си Ремзи Тасим Юсеин, който притежава имоти на територията на общината. Както всяка година, така и днес, първият платил данъците получи подарък бутилка шампанско.

Всеки който заплати пълният размер на своите данъци до края на месец Април, ще получи 5% отстъпка, припомнят от Отдел "Местни данъци и такси".

Местните данъци и такси за 2016 година могат да бъдат платени на касите на Дирекция „Местни приходи" на адрес: 6800 гр. Момчилград, ул. "26-ти декември" №12.

На касите на ИЗИПЕЙ/Easypay/ от всяка точка на страната, както и от държавите Турция, Кипър, Гърция и Испания.

По интернет, независимо къде се намирате, чрез системата ИПЕЙ/ePay/.

Сумите могат да се заплащат на две равни вноски, както следва: от 12-ти февруари 2016 год. до 30.06.2016 год. и от 1-ви юли 2016 год. до 30.10.2016 год.

В община Момчилград разясниха създаването на доброволчески формирования в помощ за преодоляване и овладяване на бедствия

Работна среща за обсъждане на възможностите за създаване на доброволчески формирования към община Момчилград в помощ за преодоляване и овладяване на бедствия и аварии се проведе във вторник в заседателната зала на общината. Участваха представители на общинска администрация, служители, имащи задължения по защита при бедствия, кметове на кметства и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Комисар Сергей Заимов – регионален директор ПБЗН – Кърджали, гл. инспектор Валентин Карев - н-к сектор „Планиране, превантивна дейност и контрол“ /ППДК/ и гл. инспектор Ваклин Тихов – н-к РСПБЗН – Момчилград разясниха стратегията за доброволческите формирования.

Акцент на срещата бе темата за доброволците, доброволните формирования, нормативната база, дейността им, финансирането, застраховането, техническото и материално обезпечаване.

Идеята на доброволческите формирования е да се осигурят средноевропейски норми на реакция при оказване на помощ на място.

„Доброволческите формирования не могат да заместят професионалистите, но могат да бъдат от полза, защото от съществено значение е времето за отреагиране“, поясни комисар Заимов. Това се налага във връзка с настъпили изменения в нормативната уредба. Той каза още, че промените са заложени и рано или късно ще са факт. Колкото по-рано тези формирования се създадат, толкова по добре за населението.

На територията на общината общо 35 доброволци ще могат да се възползват от държавно субсидиране. Те ще бъдат разпределени по микрорайони, съобразно тяхната отдалеченост от районната служба на пожарната в общинския център.

Без оглед на пола, важно е кандидатите да са пълнолетни и да не са осъждани.

За по-вече информация: ТУК!

Редовна седмична среща с кметовете на кметства

Традиционно всеки вторник кметовете на кметства се събират на редовна среща с ръководството на общинска администрация. На нея се обсъждат текущи проблеми, акцентира се върху състоянието на административните услуги и се обменят полезни сведения касаещи изпълнението на предлаганите услуги. Проблемът с бездомните кучета и електронното правителство бяха основните теми на редовната седмична среща с кметовете на кметства на територията на общината.

Кметът на Община Момчилград инж. Сунай Хасан, инж. Бахатдин Ахмедов – секретар на община, както и заместник-кметовете Ерол Мехмед и Мехмед Мехмед и кметовете на населени места обсъдиха подготовката за преминаване към електронното правителство и стъпките, които служителите на общинска администрация и кметовете на кметства следва да изпълнят. Разискваха се и възможностите за неутрализиране на проблема с бездомните кучета в резултат на което бяха приети следните мерки: настаняването им в приют, кастриране, обезпаразитяване и имунизиране срещу болести. Като първа стъпка  в тази насока ще се направят регистри на кучетата по населени места и собствениците ще бъдат длъжни да регистрират своите домашни любимци.

Общинска администрация призоваваме всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали своя домашен любимец или не са заплатили „Такса за притежаване на куче”, да направят това до 31.03.2016 г.

02022016DSC 0342

СЪОБЩЕНИЕ ДО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДОМАШНИ КУЧЕТА

Общинска администрация – гр. Момчилград напомня на собствениците на домашни кучета, че следва да регистрират своя домашен любимец и да заплатят такса за притежаването му.

Регистрацията се извършва след подаване на заявление от собствениците на кучета и заплащане на такса за притежаване на куче в размер на 5 лева.

Подаването на декларация по утвърден образец и заплащането на таксата се извършва в Центъра за обслужване на клиенти при Община Момчилград, като се представя и ветеринарномедицинския паспорт на кучето.

Призоваваме всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в общинска администрация своя домашен любимец или не са заплатили „Такса за притежаване на куче”, да направят това до 31.03.2016 г.

Припомняме, че от заплащане на "Такса за притежаване на куче" са освободени собствениците на:

1. Кучета на инвалиди;
2. Служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. Кучета, използвани за опитни цели;
4. Кучета, използвани от български червен кръст;
5. Кастрирани кучета;
6. Ловни кучета;
7. Кучета с поставен микрочип – за първата година от тяхното регистриране при ветеринарен лекар.

Освободените от такса кучета, не са освободени от задължителна административна регистрация.

При извеждане на разходка задължително трябва да носите ветеринарномедицинския паспорт на Вашето кучето, както и помощни средства за почистване на екскрементите след дефекация на кучето.

При установяване на нерегистрирано куче на собственика се налага глоба в размер на 20 лева, като се дава писмено предписание за извършване на регистрация в 7 дневен срок. В случай, че регистрацията не бъде извършена в определения срок на собственика се налага глоба в размер на 200 лева, а при повторно нарушение се наказват с глоба от 200 лв.до 500 лв.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос