Даг байрамъ празнуваха жителите на 3 села

Жителите на три села се събраха на най-високия връх в Източните Родопи Стръмни рид, за да отпразнуват Даг байрамъ. Съборът, който продължава два дни, е традиционен и се провежда от столетия в началото на есента. За да спазят традицията се събраха жителите на селата Пиявец, Кременец и Ралица. Те не скриха задоволството си от новоизградения навес, който покрива площ от около 50 квадратни метра. Съоръжението е построено със съдействието на община Момчилград и местния бизнес.
Празникът беше уважен от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, ръководството на общината и областният лидер на ДПС Изет Шабан.
"Изключително важно е да съхраним местните традиции, които са завещани от предците ни. Даг байрамъ е точно такъв празник. Радостно е, че местната общност продължава да се събира, за да отпразнува края на усилената земеделска работа през лятото", заяви Сунай Хасан. 
Па време на празника бяха раздадени 3 казана курбан. Той е характерен само за района и се приготвя от телешко месо и зеленчуци. В неделя, когато ще бъде втория ден на Даг байрамъ ще бъдат раздадени още 5 казана с курбан.
IMG e5fc853ef014ef01aa61f97599ca131d V 1
IMG dddd0b904e29a451db535e71795f1a58 V 1

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос