Представиха филма "Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915" в Момчилград

При голям интерес премина премиерата в Момчилград на документалния филм за Ататюрк "Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915". Залата на читалище "Нов живот" в родопския град беше изпълнена със зрители, дошли да видят лентата, заснета от журналистката Нахиде Дениз и режисьора Уфук Каракаш. Представянето на филма е част от програмата, посветена на международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Документалният разказ е за периода от живота на Мустафа Кемал като военен аташе в София. Да видят филма бяха дошли кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, консулът на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, депутатът в турския меджлис Кямил Окйай Съндър, кметът на побратимената община Мустафа Идуг, бившият кмет на Ардино Ресми Мурад, председателят на Балгьоч в Измир Абдурахим Нурсой, председателят на Сдружението на момчилградчаните в гр. Бурса Хасан Йозтюрк.
"За мен беше важно, че при заснемането на филма събрахме българските и турските, които говорят по темата", заяви Нахиде Дениз. Тя допълни, че са обхванати съдбовни времена, за които трябва да се разказва.
"В тях Ататюрк прави прозорливата прогноза, че България ще стане съюзник на Турция през Първата световна война. Така разчупваме и някои исторически клишета", заяви още Нахиде Дениз. Тя допълни, че Мустафа Кемал е в живота й още от дете, когато в къщата на родителите й е имало негов красив портрет, който тя пази и до днес. Според Нахиде Дениз всичко във филма е документално и фактите са проверени от няколко независими източника.
"За нас беше предизвикателство, че престоят на Ататюрк в София е един от най-непознатите в неговата биография. Архивните документи за този период от живота му са много малко", отбеляза режисьорът Уфук Каракаш. Той допълни, че заради пандемията от коронавирус работата над филма е продължила 3 години, въпреки че проектът е трябвало да бъде реализиран за година и половина. Според Уфук Каракаш забавянето е допринесло за това, че екипът е успял да намери допълнителни документи.

DSC 0007

DSC 0006

 

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос