Момчилград е сред общините в допитване за домашните храни

Момчилград е сред 55 общини, избрани в допитване за изготвяне на проектонаредба за производство на домашни храни. Инициативата е на земеделското министерство, а целта е да се регламентират хранителни продукти, приготвени в домашни условия. Според експертите няма официална статистика на този пазар, защото в момента той е в сферата на сивата икономика. Предположенията са, че близо една четвърт от населението практикува домашно производство на храни и би имала интерес да го предложи на пазара.
"Неслучайно Момчилград е сред избраните общини. Районът ни е известен със специфични храни, чието производство няма как да стане серийно или поне няма как вкусът им да е същия като домашния", коментира заместник-кмета на общината Гюлюзар Исмаил, в чийто ресор е туризма. Като примери за продукти, които могат да бъдат обхванати от наредбата тя посочи домашните трахана, юфка, къпана баница, баклава и други.
Според Гюлюзар Исмаил приемането на наредба за домашните храни ще допринесе за развитието на туризма в общината, а в същото време ще бъде възможност за жителите й да си осигурят допълнителни доходи.

Желаещите да осъществяват дейност по проекта на Наредба за специфичните изисквания при производство на малки количества храни в домашни условия могат да се включат в допитването като попълнят следната анкета: https://tinyurl.com/BGdomhrani

Рамкова програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти за периода 2022-2032 г.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос