Община Момчилград взема мерки срещу разпространението на коронавирус

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим издаде заповед с мерки цел, целящи намаляване на риска от заболяване с коронавирус /COVID-19/. В нея се препоръчва да се преустановят посещенията на културни прояви, а при спортните да няма публика. Забранява се провеждането на всякакви масови прояви, в които участват деца. В заповедта се препоръчва още ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и закрито.
В общинска администрация няма да се провеждат приемни дни за граждани, а обслужването на гражданите трябва да се извършва при повишени мерки за биологична сигурност. Целта е да се ограничи в максимална степен прекият контакт между гражданите и обслужващите служители. В заповедта се препоръчва ограничаване на пътуванията на ученици, засилване на дезинфекционния режим във всички учебни, детски, социални и обществени сгради.
Ръководителите на детските градини и социалните услуги трябва да организират провеждането на стриктни противоепидемични мерки, като строг сутрешен филтър, редовна и засилена дезинфекция на помещенията, да не се допуска сливане на групи и провеждане на масови мероприятия на територията на учебни, детски и социални заведения, персоналът да ползва маски, да се осигурят консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти в заведенията.
Препоръчва се на собствениците на транспортни фирми, извършващи превоз на пътници, да извършват ежедневно многократна дезинфекция и почистване на превозните средства.
Общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград е предприела всички необходими мерки  във връзка с превенция разпространението на корона вирус. Това установи при проверка Илкнур Кязим. До този момент няма нито един настанен пациент със симптоми на грип Б в лечебното заведение. Създадени са изолатори с общ капацитет от пет легла. Целта е до транспортиране на заразени пациенти до най-близкото инфекциозно отделение да могат да положени първи грижи за здравето им. По заповед на кмета са преустановени всички профилактични прегледи и консултации. Свижданията и плановите операции са забранени. Изпълняват се единствено спешни интервенции в родилното отделение. На входовете на всички отделения вече са поставени дозатори за дезинфекция.
От ръководството на болницата увериха, че стриктно се следват указанията на националния щаб за превенция на епидемията. Осигурени са лични предпазни средства за персонала на болницата, но не са достатъчни.  
"В постоянен контакт сме с РЗИ – Кърджали, за да ни бъдат предоставени договорените предпазни облекла и маски, договорени между България и Турция", заявиха от МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”.
20200311 092124
20200311 092330

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос