Пряка връзка със света ще има момчилградското село Птичар

Мечтата за пряка връзка със света, която от години имат жителите на момчилградското село Птичар, е на път да се сбъдне. Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Метин дадоха старт на строителството на мост над река Върбица. Съоръжението ще осъществи пряката връзка на Птичар с международния път Кърджали - ГКПП "Маказа". На кратката церемония присъстваха още кметът на селото Нуриттин Исмаил, Нурхан Али от фирмата-изпълнител и местни жители.
"Реализирането на този значим проект е особено важен за жителите на Птичар. Искам да припомня, че той беше изготвен и одобрен с усилията на предишните кметове на Община Момчилград, като през цялото време имахме подкрепата на Парламентарната група на ДПС", заяви Илкнур Кязим.
По проект цялата отсечка, свързваща родното село на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу с международния път трябва да бъде с дължина 350 метра. 156 метра от нея са мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стомано-бетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление.
Средствата за реализирането на проекта бяха осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране.
"Жителите на Птичар сме изключително благодарни на всички, които участваха в реализирането на проекта. За нас построяването на моста е преди всичко нова надежда. Убеден съм, че вече ще успеем да задържим младите хора в Птичар, а и защо не много напуснали селото да се завърнат отново", заяви Нуриттин Исмаил.
От фирмата-изпълнител обявиха, че при благоприятни метеорологични условия мостът ще бъде готов до края на месец септември.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос