Няма да има ритуал край извора на Дамбалъ

Ритуалът край планинския извор на Дамбалъ в нощта на 5 срещу 6 май няма да се състои тази година заради опасността от разпространение на коронавируса. Това реши на заседание общинският кризисен щаб на Момчилград. Решението е взето след като беше получено писмо от председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. В него се цитира заповедта на здравния министър от 13 март, с която се забраняват всички масови мероприятия. Позицията на Областната дирекция на МВР – Кърджали е, че поради усложнената епидемична обстановка и спазването на санитарно-хигиенните мерки, провеждането на събитието в нощта на 5 срещу 6 май в настоящия момент не е целесъобразно.
"За броени седмици пандемията от коронавирус промени живота на хората в целия свят. Даваме си сметка, че посещението на Дамбалъ в нощта на Хъдърлез е важно за много хора. В същото време струпването на голям брой посетители поставя под риск човешки животи. Нека бъдем отговорни, да помислим за опасностите и да не допуснем ние и близките ни да станем жертви на заразата", заяви кметът на общината Илкнур Кязим. 
Общинският кризисен щаб ще окаже съдействие на служителите на на РУ – Момчилград за прилагането предписанията на здравния министър, включително при изграждането на пунктове на подходите за Дамбалъ.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос