Първата стъпка за превръщането на дома на Наим в музей е факт

Първата стъпка за превръщането на дома на Наим Сюлейманоглу в Момчилград в музей е вече факт. Общинските съветници гласуваха единодушно предложението на кмета на общината Илкнур Кязим за промяна статута на къщата от частна в публична общинска собственост. Постройката е двуетажна и се намира срещу градския стадион. Семейството на Наим Сюлейманоглу се мести от родното му село Птичар в къщата през 1978 г. По това време бъдещият олимпийски шампион е само на 11 години. Семейството остава да живее в момчилградския си дом до падането на тоталитарния режим. В началото на 90-те се мести при Наим Сюлейманоглу в Турция.
При посещението на посланика на Република Турция Айлин Секизкьок Илкнур Кязим сподели идеята за превръщането на къщата в музей. Тогава те посетиха майката на Наим Сюлейманоглу - Хатидже, след което разгледаха и дома, в който е живял олимпийският шампион.
"Наим Сюлейманоглу е най-известният момчилградчанин и е част от историята на нашата община. Убедена съм, че с общи усилия ще успеем да превърнем дома на Наим в едно от знаковите места на Момчилград", заяви Илкнур Кязим.
"Идеята за превръщането на къщата на Наим в музей беше гласувана единодушно от всички общински съветници, но за нас по-важното е, че тя вече получи и широката подкрепа на жителите на Момчилград", каза председателят на общинския съвет Ерсин Юмер.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос