В Момчилград беше почетена паметта на жертвите на т. нар. възродителен процес

Паметта на жертвите на т. нар. "възродителен процес" беше почетена в Момчилград. Това стана неорганизирано и без струпване на голям брой хора заради противоепидемичните мерки. Пред първия паметник на жертвите на тоталитарния режим в България, който се намира в центъра на града, жители и гости на Момчилград поставиха цветя. Сред дошлите да склонят глави бяха депутатите от кърджалийски избирателен район Мустафа Карадайъ, Ерол Мехмед и Адлен Шефкет, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, кметове на общини от Южна България, председатели на общински съвети, пострадали от тоталитаризма момчилградчани.
"Тук сме, за да се преклоним пред тези, които загинаха заради имената си, вярата и майчиния език", заяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че трябва бъдем достатъчно разумни, да загърбим миналото и да продължим напред заедно, независимо от име, вяра, етнос и религия.
"В Момчилград в дух на разбирателство и мир живеят хора от различни етноси, независимо от изпитанията, които им е отредила съдбата. Убедена съм, че ще продължат да го правят, независимо от името или религията им, защото са изградили уважение помежду си. В годините нашият регион се утвърди като модел на етническа толерантност и това е заслуга на всички", каза още Илкнур Кязим.

DSC 0119

DSC 0117

DSC 0107

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос