Два храма разкриха археолози край село Татул(снимка+видео)

Два храма бяха разкрити от археолози по време на тазгодишните разкопки на Татул. Проучването беше осъществено в ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян и финансиран от Община Момчилград. Разкопките се провеждат след 15-годишно прекъсване. Основната част от светилището е разкрита в периода 2004-2007 г.
„При предишните проучвания беше потвърдена издигнатата още от видните траколози Иван Венедиков и Александър Фол хипотеза, че става дума за единствен по рода си античен храм на легендарния певец Орфей. През римската и византийската епоха монументалният архитектурен комплекс е превърнат в аристократична укрепена вила. В края на X I– началото на XIIв. тя е била собственост на видния ромейски велможа севаст Георги Палеолог, приближен на император Алексий І Комнин. Той е родоначалник на династията Палеолози, която управлява Византийската империя през ХІІІ-ХV в.”, заяви проф. Николай Овчаров.
Според него при първите разкопки не е била открита църквата на византийската вила, каквато би следвало да има в такова богато имение. „Само на няколко десетки метра от древното светилище, на друг доминиращ над околността скален връх, тогава забелязахме незначителни следи от каменна сграда, ориентирана изток-запад. През 30-те години на ХХ в. кърджалийският краевед Никола Иванов отбелязва тези останки и ги определя като възможен християнски храм”, разказа проф. Николай Овчаров. Това е причината той да проведе на това място разкопкитетази есен, които продължиха 3 седмици.
„Разкрихме останките на голяма християнска църква. Според намерените материали, тя е построена през V-VIв. и е продължила да съществува през IX-XIIв. Сградата впечатлява със значителните си размери, като дължината достига почти 18 м. Това я нарежда в челната тройка на откритите до момента християнски храмове в Източните Родопи”, заяви проф. Овчаров.
По време на разкопките той е екипът му се натъкнали на основите на друга по-ранна сграда, върху която по-късно е била построена църквата. От старата постройка са оцелели значителни части от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг, напълно запазен на входа. Личат специално издяланите места за бази на колони, които са оформяли тържествения портал. „Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през II-IIIв. и вероятно е представлявала голям храм”, каза проф. Овчаров. Според него старата постройка най-вероятно е била езическо светилище от римския период.
„Археологическият комплекс край село Татул е от национално значение и е редно държавата да подпомогне финансово проучванията. Момчилград е малка община и не е по силите ни да финансираме по-мащабни проучвания. Надяваме се, че догодина държавата да отпусне средства, с които разкопките да продължат”, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
 

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос