Първа крачка към изграждането на музея на Наим Сюлейманоглу в Момчилград

Първата сериозна крачка към превръщането на къщата на световноизвестния щангист и почетен гражданин на Община Момчилград Наим Сюлейманоглу в музей е факт. Вече е изграден трафопост, който ще осигури електрическото захранване на бъдещия музей, както и на жилищните сгради в района. Пробите на оборудването бяха извършени от служители на електроразпределителното дружество и заместник-кмета на община Момчилград инж. Алие Ибрахим. В следващите дни предстои изграждане на кабелна линия към съоръжението и въвеждането му в експлоатация. Предстои да се демонтира старият трафопост в двора на бъдещия музей, както и цялостно оформяне на пространството около него.
"Следващата ни стъпка ще бъде цялостното обновяване на къщата, която се намира на улица "Арда" в Момчилград. В нея Наим Сюлейманоглу прекарва детските си години", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, която сред инициаторите за създаването на музея. В него ще бъдат изложени лични вещи на легендарния спортист, негови фотоси, както и печелени от него през годините медали и награди.
"Благодарни сме на брата на Наим Сюлейманоглу – Мухарем, който активно съдейства при издирването на експонати за музея. Обмисляме музеят да се допълва от вещи от бита и ежедневието на момчилградчани през 70-те и 80-те години на XX век.
С екипа ми сме убедени, че музеят ще се радва на голям интерес от жителите и гостите на община Момчилград. Откриването му ще отключи допълнителен потенциал за туризма в общината", каза още Илкнур Кязим.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос