Фолклорна къща "Гърнатскине конаци" вече посреща първите си посетители

Фолклорна къща "Гърнатскине конаци" в момчилградското село Балабаново вече посреща първите си посетители. Само за броени дни над 50 души са преминали през музея. Това сподели пред кмета на община Момчилград Илкнур Кязим Филип Синапов, който стои зад реализирането на идеята за създаването на фолклорната къща. Тя вече се е сдобила със златна значка за типично архитектурно строителство, а призът й е даден от Камарата на строителите.
Филип Синапов разведе Илкнур Кязим из стаите на 3-етажния музей, който е изградил с банков кредит. Във фолклорната къща в Балабаново ще се демонстрират традициите на родопското семейство с характерните за региона обичаи. Всяка от стаите разкрива различни елементи от родопския бит. Филип Синапов сподели, че възнамерява да прави възстановки на различни дейности от живота на родопчани - жътва, вършитба, пасталиране на тютюн, тъкане килими и постели. Филип Синапов сам е участвал в строителните работи по музея, а за построяването на покрива е дошъл 83-годишен строител, който е наредил каменните тикли.
"Искрено се надявам "Гърнатскине конаци" да стане част от туристическите обекти на общината ни. Наред с другите популярни обекти като археологическия комплекс край село Татул и Харманкая, ние ще популяризираме фолклорната къща , за да могат гостите на Момчилград да се запознаят с бита на местните родопчани", заяви Илкнур Кязим. От името на община Момчилград тя подари на Филип Синапов професионална шевна машина, на която да изработва различни сувенири.

 

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос