Римски храм беше разкрит край светилището на Орфей

Римски езически храм от 3-4 век беше разкрит по време на археологическите разкопки край светилището на Орфей в момчилградското село Татул. Останки от стени на култовото съоръжение са били хванати от археолозите, докато проучвали раннохристиянска църква. Тя е била построена върху римския храм през 5-6 век.

"Състоянието на езическия храм е много лошо, което е нормално, като се има предвид, че камъни от него са били използвани за по-късния строеж на църквата", каза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Според него в периода, в който съществували езическия храм, а след това и християнския, тракийското светилище на отсрещния хълм вече не е имало култово значение и е било превърнато в римска, а по-късно и във византийска вила.

"Когато разкрихме напълно скалния комплекс край село Татул, не открихме култови сгради от късноримския и раннохристиянския период, което беше необичайно. Направихме го едва сега при разкопките в района през последните 2 години. С разкриването на римския и на християнския храм може да се каже, че проучването на скалния комплекс вече е напълно завършено", заяви проф. Овчаров.

„Има много неща, които трябва да се направят тук на Татул, но средствата, които успяваме да заделим като община са много оскъдни. Имаме идея с община Кърджали да се включим в реализирането на общ проект, в който да бъдат обхванати Перперикон и Татул. Нужно е да се извърши реставрация и консервация на археологическия комплекс край село Татул, но необходимите средства не са по силите ни като община“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос