Хиляди се струпаха край целебния извор на Дамбалъ

Хиляди се струпаха край целебния извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу на 5 срещу 6 май. Според местно предание на Хъдърлез ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и лекуват заекващи, парези, екземи и други болести. Край извора се събраха хора от цяла България, както и от Турция и Гърция. Заедно с търсещите изцеление бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Юмер.
Насъбралите се хора търпеливо изчакаха настъпването на полунощ и прошумяването на гората, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз преминават над дърветата. Точно в този момент започна ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни бяха потапяни в басейните около чешмата. Стотици се подредиха около чешмата и мълчаливо чакаха реда си, за да напълнят бутилки с вода от извора.
"Създадохме добра организация за протичане на събитието и не допуснахме да се случат инциденти, въпреки струпването на голям брой хора. Благодаря на служителите на Държавно горско стопанство, на полицията и противопожарната служба, както и на ангажираните колеги от общинска администрация", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. За да не се допуснат инциденти около извора беше осветено с помощта на генератори, а в района беше забранена употребата на алкохол. Не бяха допускани и автомобили, за които бяха осигурени два буферни паркинка - край село Летовник и в подножието на Дамбалъ. Деца, трудноподвижни и възрастни хора бяха извозвани с три 15-местни микробуса, осигурени от община Момчилград.

2024 05 06 07 14 44 435

2024 05 06 07 14 44 630

2024 05 06 07 14 44 693

2024 05 06 07 14 44 314

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос