Приключи санирането на първия блок в Момчилград

Приключи санирането на първия жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност в Момчилград. Други 7 са в напреднал етап и ако атмосферните условия позволят дейностите по тях също скоро ще приключат. Общо 12 са жилищните блокове в Момчилград, в които се реализира програмата за енергийна ефективност.

"В началото някои от съседите бяха скептични. Разбира се не е приятно мястото, където живееш да се превърне в строителна площадка. Но сега мисля, че сега всички са доволни. Още повече, че фирмата-изпълнител беше изключително коректна към живеещите в блока, за което всички сме им благодарни", твърди домоуправителят на санирания жилищен блок 6, Мюмюн Мустафа. Сградата е строена в средата на 80-те години.

"Преди санирането състоянието на блока беше задоволително. Въпреки грижите, които полагахме за общите части имаше пукнатини и течове. Част от апартаментите бяха със старите дървени дограми, с които беше и стълбището", разказа Мюмюн Мустафа. Той допълва, че най-тежко е било положението с водопровода.

"Тръбите бяха ръждясали. Водата беше с влошено качество и миришеше. Надявахме се, че като завърши водния цикъл, по който беше подменен градския водопровод проблема ще се разреши, но уви. Оказа се, че проблемът е в старите тръби на сградата", каза домоуправителят. Старият водопровод на блока аварирал в момента, в който стартирало санирането.

"Тръбите избиха във входа, който трябваше да бъде саниран най-накрая. От фирмата реагираха адекватно и разрешиха проблема светкавично", разказва Мюмюн Мустафа. Според него в момента качеството на водата от водопровода е несравнимо. Освен това се е увеличило и налягането.

Домоуправителят е убеден, че ефектът от санирането ще се усеща от живеещите тепърва.

"Благодарение на подменените дограми и изолацията на стените температурите в жилищата вече са по-високи. Със сигурност отоплението през зимата ще ни струва по-малко пари", смята Мюмюн Мустафа. Той допълва, че температурата се е повишила също в стълбищата и в мазетата. Домоуправителят е изключително доволен и от хидроизолацията на покрива. Преди време живеещите в блока са поправяли покрива, но ремонтът бил извършен на 3 етапа, което го правило недостатъчно ефективен.

Благодарение на санирането новите в 30-годишния блок са навлезли и новите технологии. Сега осветлението на стълбищата е със сензори. Подменена е и звънчевата система, към която са добавени и домофони.

"Чувството като влезеш в блока е странно, защото уж си е стария блок, а в същото време е като нов", казва Мюмюн Мустафа.

DSC 0062

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос