Фолклорни състави

Фолклорна група „Родоп есинтилери” при Сдружение за турска култура, изкуство и взаимодействие

clip_image002

Фолклорна група „Родоп есинтилери” е създадена през април 2010 година. В началото на създаването си групата се състоеше от 10 момичета, но в момента броят на момичетата, на възраст от 10 до 18 години, се увеличи трикратно.

По тяхна инициатива бе създадена групата и отново по тяхна инициатива със собствени средства бяха закупени платове и зашити носиите с които групата игра дълго време.

Първото им представяне бе на „Празника на училището”, състоял се през април 2010 г., където се включиха с два танца.

Танцов състав „Родоп есинтилери” участва в различни прояви, организирани от Община Момчилград.

Художествен ръководител на групата е Нурай Юсуф.

Репертоарът е подбран и непрекъснато се развива и обогатява.
С това нараства и любовта ни към фолклора. Искаме да се развиваме напред и нагоре .

Танцът е важна част от културата и особено ефективен начин за комуникация. По целия свят хората танцуват, за да изразят себе си, да представят културата си и усещането си за принадлежност. Посланието, скрито в движенията, винаги е силно и по фантастичен начин разкрива душата на изпълнителя. Танцът, както и песента са способни за кратък интервал от време да предадат значимо послание към дадена аудитория, така както ние се стараем.

Всички танци се зараждат във всекидневния живот. Техният произход е свързан с необходимостта, която човек изпитва да изразява себе си и да изпълва със смисъл своето съществуване. По своята природа танцът и пъстротата на костюмите имат омайващ ефект, те ни дават възможност не само да развиваме енергията на тялото си, но и да я освобождаваме.

 

Download this file (rodop_esintileri.pdf)Информация за дейността на Родоп есинтилери

Печат Е-мейл

Фолклорна група „Зейбеклер“

image

Фолклорна група „Зейбеклер“ (тур. Mestanlı Zeybekler) с художествен ръководител Метин Хасан е създадена в град Момчилград през 2006 г. Думата „зейбек“ (тур. zeybek) се интерпретира като балкански самурай. Репертоарът на ансамбъла е разноцветен, включващ както балкански, така и турски автентични мотиви. Дейностите на групата са свързани с песни и танци в традиционен стил. Съставът включва в репертоара си богата гама от танци, ритуали, обичаи и песни, събирани от различни райони на Балканите и Мала Азия в разични стилове, представяни от танцьорите и изпълнявани с „кадифения“ глас на Росица Максимова – Rossi.

Със своите активни участия „Mestanlı Zeybekler“ заема важно място в културния живот на Балканите и е една от най-предпочитаните групи в района. Броят на участниците в групата е динамичен, предимно над 20 момичета и момчета в различна възраст. Ансамбълът е отворен за всички етноси от района на община Момчилград, които изявяват желание да съхранят ценностите на балканския фолклор.

 

Download this file (MESTANLI ZEYBEKLER 2014.pdf)Представяне на състава

Печат Е-мейл

Фолклорен състав „Евридика”

evridika

Фолклорен състав „Евридика” към читалище „Нов живот” е създаден през 2001 г. Репертоарът му е изграден върху сценичната обработка на автентичния фолклор. Художествен ръководител на състава -  Зекие Сюлейман Хабиб. Вярвам, че съм успяла да предадам песните на майка ми Зейнеб на момичетата и момчетата от групата.

В тях се разказва за красотата на природата, за човешкото добро, за радостите от любовта. Напомнят за безгрижното детство, носят послание за близост и разбирателство, създават празнично настроение. Със своите жизнени песни и танци „Евридика” бързо заема важно място в културния живот на града. Сега в състава участват 35  момичета и момчета на възраст от 6 до 15 г.

 

Download this file (EVRIDIKA_2.pdf)Представяне на състава

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос