Религиозни храмове

Религиозни ХРАМОВЕ

Църква „Св. Цар Борис – Михаил І" и Костница

carkva

Християнският храм е построен през 1938 г. в центъра на Момчилград. През 2009 г. е обновен цялостно. До църквата през 1970 г. е изградена Костница в памет на загиналите през Руско-турската война и Балканската война. Комплексът се допълва и от паметника на ген. Никола Генев –командир на кърджалийския отряд по време на Балканската война.

Старата джамия

jamiq

Джамията се намира в близост до центъра на Момчилград. Построена е преди около 300 години и постоянно е използвана, като действащ религиозен храм. През 2004 година е извършен цялостен ремонт, който и придава нов вид и типични за исляма архитектурни черти. Тя е единствената джамия в областта с две минарета.

Религиозен комплекс „Елмалъ баба"

elamala1

 

elmala2

Текето на Елмалъ баба е исторически обособен и действащ религиозен комплекс, състоящ се от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Намира се в близост до с. Биволяне и Харман кая. Изграден е през втората половина на 14 век и винаги е бил религиозен и културен център на алианите – бекташии. В местността се намира и многовековно гробище. Там е функционирало и най-голямото и известно в медресе с богата библиотека. Текето е свързано с културата и традициите на алианската общност, която ежегодно организира там най-големия събор в региона, посещаван масово от туристи от страната и чужбина. Тюрбто няма аналог в България – в него са разположени 7 безименни гроба. В едната част са погребани шестима мюсюлмански светци, а в другата е гробът на много почитаната майка Фатима.

 

Работно време: Понеделник – Неделя

Записването става чрез предварително обаждане

Вход: Безплатен

Тел. за връзка: 0888 35 10 03

Параклис „Св. Дух"

paraklis

Параклисът е разположен в лесопарк „Момчил юнак". Възстановен е през 1996 г. върху основите на стар параклис, с даренията на местни християни и мюсюлмани. Всяка година на едноименния празник на това място се провежда общоградски събор, който събира гости от цялата област.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос