Момчилград

Резултат с изображение за „момчилград“

 Момчилград от птичи поглед

 

 

Град Момчилград е разположен на стратегическо място и е естествен кръстопът, приемащ и насочващ пътнико-потока към Кърджали/14км./, Кирково/36км./, Крумовград/30км./ и Джебел/17км./. Съществувал е като селище и води началото си още от Средновековието. Построената през 1932 г. ж.п. гара е основна точка по ж.п. линията Русе - Момчилград, разделяща страната на две и обединяваща Северна с Южна България. Автобусният транспорт е силно развит, с преки линии, както до големите градове в страната, така и до страни като Турция, Холандия и Германия. Значението на общината като транспортен възел се увеличи след 09.09.2013г., с пускането на новото шосе, свързващо България с Комотини/Гърция/ през прохода Маказа. Това е най-бързата транспортна връзка на Източните Родопи с Бяло/Егейско/ море, която води до увеличаване на пътнико-потока.

Днес, Момчилград се развива като общински център, а районът на общината, като богат на културно-исторически и природни забележителности регион, който привлича туристи и посетители от всички краища на страната и света. 

В непосредствена близост до момчилградското село Татул е открита археологическата находка, наричана „Светилището“, за която се твърди, че е гробът на легендарния певец Орфей.

На територията на Община Момчилград се намира резерват, познат като „Еленовото стопанство“, където често пребивават гости от големите градове на страната и чужденци.

В религиозно отношение, населението на града е от смесен тип, като в него съжителстват в разбирателство и толерантност християни и мюсюлмани. В града са изградени две джамии. Християнският храм се нарича „Св. цар Борис I Покръстител“, като храмовият празник се чества на 2 май.

Обществените институции в Момчилград са:

Община Момчилград - гр. Момчилград е общински център за административно държавно и общинско обслужване на населението от Общината.

Районен съд Момчилград, обслужващ съдебно следните общини: община Момчилград, община Джебел, община Кирково.

РПУ - Момчилград към ОДП — МВР — Кърджали.

Читалище „Нов Живот“.

Данъчно бюро към ТДД — Кърджали, което обслужва населението по ЗМДТ.

Редовни събития:

Пазарни дни са вторник и събота

Личности:

  • Наим Сюлейманоглу (1967 - 2017), многократен олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести
  • Халил Мутлу (1973), олимпийски шампион и многократен световен шампион по вдигане на тежести
  • Даниела Гергелчева (1964), състезателка по тенис на маса
  • Здравко Желязков (1953), поп-певец, по-познат като Здравко от дует „Ритон“
  • Петър Стойчев (1976), световен шампион по плуване, носител на приз за най-добър плувец в света
  • Цветан Даскалов (1964), актьор и режисьор
  • Йордан Господинов - Дачко (1964), актьор

Надморска височина: 452 m

Население: 7 742 (2018г.)

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос