село Прогрес

Прогрес – Отстои на 3 км южно от центъра на гр. Момчилград, на около 19 км в същата посока от областния град Кърджали, на около 63 км югозападно от гр. Хасково, на 112 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 259 км в същата посока от столицата София. Прогрес се намира на главен път Е 85. Редовен автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Селото е разположено в Източните Родопи, в район с планински релеф на надморска височина от около 400 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. В близост до селото преминава река Върбица. Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури. Тук живеят приблизително 330 души.

Прогрес е водоснабдено и електрифицирано селище. Близостта на общинския център обуславя сравнително добрата инфраструктура, уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Най-близките търговски обекти, полицейско управление, училища, детски градини, ясли и здравни заведения са в гр. Момчилград.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос