Село Биволяне

Село Биволяне се намира в Източните Родопи на около 340 м надморска височина. Релефът е планински, а климатът е умерено средиземноморски. Характеризира се с мека и влажна зима и сухо и горещо лято. Селото се намира само на около 6 км от язовир Студен кладенец. Биволяне е благоустроено, с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

Най-близките читалище, полицейско управление, училище, детска градина, детска ясла и многопрофилна болница се намират в гр. Момчилград.

Отстои на около 18 км североизточно от гр. Момчилград, на около 33 км югоизточно от гр. Кърджали, на около 76 км южно от гр. Хасково, на около 127 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 296 км в същата посока от столицата София. Населението наброява около 210 души.

В селото се намира тюрбето на Елмалъ баба, легендарен бекташки водач. То има специфична композиция без аналог в България. Състои се от две правоъгълни помещения с размери 10,9 x 5,5 m и 4 x 5 m. Те са долепени едно до друго и имат самостоятелни входове. В по-голямото има 6 отделни гроба, за единия от които се смята, че е на Елмалъ баба или че е символичен гроб на имам Хюсеин ибн Али. В по-малкото помещение е разположен символичен гроб на Фатима.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос